Povídání o pejskovi a kočičce
Josef Čapek
O pejskovi a kočičce série
Jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech. Veselá vyprávění o dvou nerozlučných kamarádech, která potěšila již několik generací čtenářů. Povídání o tom, jak pejsek a kočička myli podlahu, jak pekli dort nebo o tom, jak si pejsek roztrhl kalhoty a kočička mu je zašila dešťovkou, si čítávali už prarodiče dnešních dětí. Autorův laskavý humor, kterým si bere na mušku drobné dětské nectnosti, jeho vcítění do dětského myšlení a krásný vroucný jazyk tvoří tuto milou knížku nesmrtelnou.... celý text
Souhlasím se všemi, kteří tuto knihu hodnotí kladně a naopak se musím zastat pejska a kočičky před těmi, kteří si myslí, že je už překonaná. Četla jsem ji svým dětem, teď vnoučatům a úspěch byl vždy zaručený. Hodně záleží na tom, jakou zvolíte intonaci hlasu a jak dokážete děti do děje vtáhnout. Nevím, jakou zkušenost mají ostatní s předčítáním této knihy dětem, já mohu jen dodat, že se vždy dožadovali nového čtení : )
A ty děti, co jsou dnes už dospěláci, na ni velmi rádi vzpomínají!
Krásná pohádka pro děti, doufám, že si ji můj syn také oblíbí. Obzvlášt pohádka o pohozené panence je velmi poučná. :) snad se děti nebudou učit péct dort podle této "kuchařky".
Je to už velice dávno co jsem četla tuto knížku, ale kdo by si jí nepamatoval. Je to krásná dětská knížka
Moji synové tuto knihu milují. A co mě fascinuje znají ji slovo od slova, i když neumí číst. Zrovna dnes jsem rychle otočila stránku, aniž bych si dočetla poslední slovo, zaimprovizovala jsem a můj čtyřletý syn mě nekompromisně opravil :o).
PS: Dodnes jsem nepochopila, jak je možné si slovo od slova zapamatovat pořadí všech surovin, které pejsek s kočičkou dali do svého dortu, když mezi nimi není žádná logická vazba. A obávám se, že i kdybych se opravdu snažila, tak by mě to stálo spoustu úsilí, zatímco děti to dokáží "jen tak mimoděk".
Tak na téhle knížce jsem vyrostla! Perfektní...občas když něco doma vařim a výsledek se zdá být nejistý,tak si na tuhle zvířecí dvojici vzpomenu... =D
Nostalgie :) S radostí vzpomínám i na večerníček (?) nebo animované zpracování knihy, které bylo stejně geniální.
Drtivá pohádkářská klasika, krásné a humorné příběhy. Nadpřirozenost zde nemá moc šancí a proto jsou to pro mě takové "zvláštní" pohádky. Ze života, prostě skvělé a originální...
Kdybych knihu četla teď, asi bych ji hodnotila jinak, ale četla jsem ji už před hodně dlouhou dobou a vyvolává u mě sentimentální vzpomínky na dětství, proto nemůžu jinak, než 5 hvězdiček.
Dnes už jsou lepší pohádky, bohužel je to trochu outdated... Trochu špatně se to čte, čeština je zastaralá a příběhy jsou takové nijaké.
No nic, tak tedy proti proudu. Četl jsem to dětem a trpěl a trpěl, strašlivý jazyk, tuny stylistických chyb. Ty chyby jsou záměrné, prý aby se kniha přiblížila dětem, jenže literatura má pozdvihovat nikoli se podbízet. Na 100 honů z toho čiší, že to nepsal Karel. Josef měl zůstat u štětce.
Má dvojčata ....kluci...znali některé příběhy zpaměti.Hlavně o pečení dortu.I dnes vyjmenují všechny ty dobroty co kočička s pejskem do dortu dali.Hezká knížka pro děti .
Kdo by neměl rád milé příběhy o pejskovi a kočičce! Nejvíce se mi vybavuje pečení dortu, vytírání podlahy a příběh opuštěné panenky. Četla jsem ji jako malá, později svým dětem a teď se už těším, až ji budu číst vnoučatům! -:)
pohádky pro děti zfilmováno zvířátka autorské ilustrace klasická literatura
Část díla
- Jak hráli divadlo a na Mikuláše co bylo
- Jak našli panenku, která tence plakala
- Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen
- Jak si pejsek roztrhl kaťata
- Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort
1956 | Povídání o pejskovi a kočičce |
2004 | Ze života hmyzu |
1964 | Stín kapradiny |
1997 | Kulhavý poutník |
1990 | Proč nejsem komunistou |
Úžasná kniha mého dětství :)