Černočerná tma
Stephen King
Povídky a novely série
Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. "V každém z nás se skrývá cizinec…," tvrdí autor. Znásilněná žena v povídce Velký řidič nepochybně neměla tušení, že dokáže převést svou teoretickou znalost vraždění do praxe (je spisovatelkou detektivních románů) a farmář z úvodního příběhu jenom toužil dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ostatně ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel...... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2011 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Full Dark, No Stars, 2010
Všetky poviedky skvelé! V tretej mi síce chýbalo niečo také ,,práve kingovské", ale až tak mi to nevadilo :-)
Dávám like hlavně farmářovy-první povídce, navíc se my hnusí myši a ty krysy v týhle povídce, fakt hustě...p.s. bojim, bojim, bojim....
A zase ten Král. K této knížce jsem se dostal na malé doporučení známé,"sháněl jsem se tenkrát po nějakém hororu" která ji vychvalovala tak až mi z toho bylo špatně. A tak jsem se rozhodl, že to risknu na "vostro". Na Kinga jsem neměl zrovna náladu a tak po na kouknutí do obsahu jsem vybral pouze dvě povídky: 1922 a Dobré manželství. Příběhy to byli celkem zajímavé a takové všeobecně líbivé, zkrátka takové ze života. Oproti jiným knížkám od Kinga se mi zamlouvalo ukončení každé ze story, a néé jako se mu občas stává, a není to vyjímkou, že konec lehce až nudně odbude. Což se mi po přečtení 394 - 493 stránkách knihy nikdy moc nezamlouvalo. Jsem tedy rád, že se mistr rozhodl pro tentokráte kouknout pod pokličku osobám v celkem všedních situacích, které se stejně jako jim, tak i nám, stávají skoro každý den, že? Suma sumárum: Řadky jsem tedy přetrpěti nemusel, a nevolnu jsem se tedy tímto zdárně vyhl. Knížku tedy mohu s klidným svědomím doporučit a třemi, ale ne, raději čtyřmi hvězdami ověnčit.
Jak děsivé je to, co je nám nejblíž a nejbližší. Známe to. Ale jak moc? Někdy moc málo... Pět hvězd je taky na hodnocení málo.
Po dlouhé době jsem se dostal k povídkám a trefil jsem do toho nejlepšího. Měl jsem spíše dojem, že čtu další se skvělých hororových románů Stephena. Paráda. U mě nejlepší první a poslední, ale všechny zasluhují 5*.
Velice dobrá kniha, která se čte sama, bavilo mě si vše představovat..sžít se s příběhem není problém. Nejlepší na tom je, mít čtyři různé, ale stejně kvalitně napsané příběhy.
První kniha, která mě donutila se nad příběhem zamyslet a vžít se do něj na 100% (co bych dělala já?) Možná to bylo momentální situací, nicméně to byl silný zážitek.
Velice dobře se četla. Doporučuji "na oddech" od dlouhých příběhů.
Soubor čtyř povídek pod taktovkou Stephena Kinga je velmi čtivá záležitost.
Doporučuji.
Zde názvy příběhů a několik citátů:
Povídka první: 1922
Zákon stojí na té straně, která ho platí.
Povídka druhá: Velký řidič
.....ležela mu schlíple v náručí, cítila se jako dívka v hororu,
kterou odnáší pryč Jason nebo Michael nebo Freddy nebo kdo ví kdo,
protože všichni ostatní už jsou povražděni.
Povídka třetí: Prodlužování času
Letadlo, v němž seděli dva členové rockové skupiny Blink-182, se zřítilo. Špatná zpráva zněla, že zahynuli čtyři lidé. Dobrá zpráva byla, že rockeři pro změnu přežili.... i když jeden z nich zemřel zanedlouho.
Povídka čtvrtá: Dobré manželství
Člověk nedokáže vypnout lásku.......
Všechny příběhy jsou zajímavé, přečetla jsi ji jedním dechem, jak se říká. Těším se na další.
50% Bohužel jsem zjistil, že jsem z Kinga už asi vyrostl. Sice se to čte jak po másle, ale v hlavě toho po dočtení moc nezbude. Čtyři nepříliš nápadité povídky vyvařené už po x-té.
Toto je třetí kniha respektive sbírka několika povídek Kingovy tvorby, které jsem od tohoto autora přečetl. Ze začátku jsem jeho tvorbě nemohl přijít na chuť, ale touto knihou mě přesvědčil, a jeho díla budu vyhledávat dál a nejspíš se na nějaký čas zastavím jen u Stephenových knih. Všechny povídky v této knize jsou dobré, ale povídky 1922 a Dobré manželství jsou velmi povedené.
Tak tahle kniha povídek se mi moc líbí. Musím říct, že povídky moc často nečtu, ale tyhle jsou skvělé.
Část díla
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
4 kvalitné poviedky, to je to čo nám Stephen King ponúka v zbierke Bezhviezdna tma. Autor nám opisuje, ako človeka zmení zlo. Či už je to zlo, ktoré vstúpi do života farmára a jeho syna po zavraždení manželky, zlo ovplyvňujúce život spisovateľky Tess, ktorú znásilnia, zlo u človeka, ktorý sa záhadným spôsobom vylieči z rakoviny, či zlo, ktoré vstúpi do života ženy, ktorá po 27 rokoch manželstva príde na desivé tajomstvo svojho manžela.
Je to moja prvá poviedková zbierka od autora a musím uznať, že aj písanie tohto žánru autorovi ide na výbornú. Poviedky sú brilantne napísané, plné zvratov, naturalistických opisov hodných len Kinga a napínavé. Jednoducho sa pri nich nenudíte. A dokonca sa aj zasmejete na vetičkách vsunutých medzi nechutné opisy. :-) Za mňa najlepšia jednoznačne prvá a štvrtá poviedka, ale veľmi nezaostávajú ani ďalšie dve.
Knihu odporúčam a hodnotím plným počtom hviezdičiek. Teším sa, keď sa ku knihe niekedy znova vrátim. :-)
Na záver vetička z výborného epilógu : „Ak pôjdete na veľmi tmavé miesto – napríklad do domu farmára Wilfa Jamesa v Nebraske v poviedke 1922 –, mali by ste si so sebou vziať ostré svetlo a všetko si ním osvetliť. Ak nič nechcete vidieť, tak prečo, preboha, sa vôbec odvažujete vstúpiť do tmy?“