Černočerná tma

Černočerná tma
https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95644/mid_cernocerna-tma-pDo-95644.jpg 4 1651 1651

Povídky a novely série

Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. "V každém z nás se skrývá cizinec…," tvrdí autor. Znásilněná žena v povídce Velký řidič nepochybně neměla tušení, že dokáže převést svou teoretickou znalost vraždění do praxe (je spisovatelkou detektivních románů) a farmář z úvodního příběhu jenom toužil dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ostatně ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel...... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Full Dark, No Stars, 2010

mapet85
28.12.2015 5 z 5

4 kvalitné poviedky, to je to čo nám Stephen King ponúka v zbierke Bezhviezdna tma. Autor nám opisuje, ako človeka zmení zlo. Či už je to zlo, ktoré vstúpi do života farmára a jeho syna po zavraždení manželky, zlo ovplyvňujúce život spisovateľky Tess, ktorú znásilnia, zlo u človeka, ktorý sa záhadným spôsobom vylieči z rakoviny, či zlo, ktoré vstúpi do života ženy, ktorá po 27 rokoch manželstva príde na desivé tajomstvo svojho manžela.

Je to moja prvá poviedková zbierka od autora a musím uznať, že aj písanie tohto žánru autorovi ide na výbornú. Poviedky sú brilantne napísané, plné zvratov, naturalistických opisov hodných len Kinga a napínavé. Jednoducho sa pri nich nenudíte. A dokonca sa aj zasmejete na vetičkách vsunutých medzi nechutné opisy. :-) Za mňa najlepšia jednoznačne prvá a štvrtá poviedka, ale veľmi nezaostávajú ani ďalšie dve.

Knihu odporúčam a hodnotím plným počtom hviezdičiek. Teším sa, keď sa ku knihe niekedy znova vrátim. :-)

Na záver vetička z výborného epilógu : „Ak pôjdete na veľmi tmavé miesto – napríklad do domu farmára Wilfa Jamesa v Nebraske v poviedke 1922 –, mali by ste si so sebou vziať ostré svetlo a všetko si ním osvetliť. Ak nič nechcete vidieť, tak prečo, preboha, sa vôbec odvažujete vstúpiť do tmy?“

Kamienkova33
09.12.2015 5 z 5

Všetky poviedky skvelé! V tretej mi síce chýbalo niečo také ,,práve kingovské", ale až tak mi to nevadilo :-)

klikas
29.10.2015 3 z 5

Dávám like hlavně farmářovy-první povídce, navíc se my hnusí myši a ty krysy v týhle povídce, fakt hustě...p.s. bojim, bojim, bojim....

Slooki
15.10.2015 2 z 5

A zase ten Král. K této knížce jsem se dostal na malé doporučení známé,"sháněl jsem se tenkrát po nějakém hororu" která ji vychvalovala tak až mi z toho bylo špatně. A tak jsem se rozhodl, že to risknu na "vostro". Na Kinga jsem neměl zrovna náladu a tak po na kouknutí do obsahu jsem vybral pouze dvě povídky: 1922 a Dobré manželství. Příběhy to byli celkem zajímavé a takové všeobecně líbivé, zkrátka takové ze života. Oproti jiným knížkám od Kinga se mi zamlouvalo ukončení každé ze story, a néé jako se mu občas stává, a není to vyjímkou, že konec lehce až nudně odbude. Což se mi po přečtení 394 - 493 stránkách knihy nikdy moc nezamlouvalo. Jsem tedy rád, že se mistr rozhodl pro tentokráte kouknout pod pokličku osobám v celkem všedních situacích, které se stejně jako jim, tak i nám, stávají skoro každý den, že? Suma sumárum: Řadky jsem tedy přetrpěti nemusel, a nevolnu jsem se tedy tímto zdárně vyhl. Knížku tedy mohu s klidným svědomím doporučit a třemi, ale ne, raději čtyřmi hvězdami ověnčit.

Sněžková
01.10.2015 5 z 5

Jak děsivé je to, co je nám nejblíž a nejbližší. Známe to. Ale jak moc? Někdy moc málo... Pět hvězd je taky na hodnocení málo.

achilles
18.08.2015 5 z 5

Po dlouhé době jsem se dostal k povídkám a trefil jsem do toho nejlepšího. Měl jsem spíše dojem, že čtu další se skvělých hororových románů Stephena. Paráda. U mě nejlepší první a poslední, ale všechny zasluhují 5*.

Sorokin
16.08.2015 5 z 5

Jo jo,je to fajn si užívat Kinga dokud ještě čichám k fialkám shora.

Ebola
11.08.2015 4 z 5

Velice dobrá kniha, která se čte sama, bavilo mě si vše představovat..sžít se s příběhem není problém. Nejlepší na tom je, mít čtyři různé, ale stejně kvalitně napsané příběhy.

Edit
10.08.2015 5 z 5

První kniha, která mě donutila se nad příběhem zamyslet a vžít se do něj na 100% (co bych dělala já?) Možná to bylo momentální situací, nicméně to byl silný zážitek.
Velice dobře se četla. Doporučuji "na oddech" od dlouhých příběhů.

ovpana
12.06.2015 3 z 5

Moc zajímavá kniha,hezky se čte

zuzana13
19.04.2015 5 z 5

Dobře napsaná kniha. Strašidelná.
Ještě si jí někdy přečtu.Doporučuji.

Terva
19.04.2015 5 z 5

Soubor čtyř povídek pod taktovkou Stephena Kinga je velmi čtivá záležitost.
Doporučuji.
Zde názvy příběhů a několik citátů:

Povídka první: 1922

Zákon stojí na té straně, která ho platí.

Povídka druhá: Velký řidič

.....ležela mu schlíple v náručí, cítila se jako dívka v hororu,
kterou odnáší pryč Jason nebo Michael nebo Freddy nebo kdo ví kdo,
protože všichni ostatní už jsou povražděni.

Povídka třetí: Prodlužování času

Letadlo, v němž seděli dva členové rockové skupiny Blink-182, se zřítilo. Špatná zpráva zněla, že zahynuli čtyři lidé. Dobrá zpráva byla, že rockeři pro změnu přežili.... i když jeden z nich zemřel zanedlouho.

Povídka čtvrtá: Dobré manželství

Člověk nedokáže vypnout lásku.......

danka13
11.04.2015 5 z 5

Všechny příběhy jsou zajímavé, přečetla jsi ji jedním dechem, jak se říká. Těším se na další.

melonka

Všechny příběhy skvělé !

Tinoušek

Výborná kniha, jako ostatně všechny od Kinga :D

Veronty
26.03.2015 5 z 5

Kam se hrabou knihy s nadpřirozenem, tohle nahání hrůzu!

Looka2
24.03.2015 3 z 5

50% Bohužel jsem zjistil, že jsem z Kinga už asi vyrostl. Sice se to čte jak po másle, ale v hlavě toho po dočtení moc nezbude. Čtyři nepříliš nápadité povídky vyvařené už po x-té.

Smart.ik
17.03.2015 4 z 5

Toto je třetí kniha respektive sbírka několika povídek Kingovy tvorby, které jsem od tohoto autora přečetl. Ze začátku jsem jeho tvorbě nemohl přijít na chuť, ale touto knihou mě přesvědčil, a jeho díla budu vyhledávat dál a nejspíš se na nějaký čas zastavím jen u Stephenových knih. Všechny povídky v této knize jsou dobré, ale povídky 1922 a Dobré manželství jsou velmi povedené.

KateBeckett
20.01.2015 5 z 5

Moje první kniha od Mr. Kinga a super. Zhltla jsem jí za dva večery. Mohu doporučit.

martunka
14.01.2015 5 z 5

Tak tahle kniha povídek se mi moc líbí. Musím říct, že povídky moc často nečtu, ale tyhle jsou skvělé.