Černočerná tma

Černočerná tma
https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95644/mid_cernocerna-tma-pDo-95644.jpg 4 1651 1651

Povídky a novely série

Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. "V každém z nás se skrývá cizinec…," tvrdí autor. Znásilněná žena v povídce Velký řidič nepochybně neměla tušení, že dokáže převést svou teoretickou znalost vraždění do praxe (je spisovatelkou detektivních románů) a farmář z úvodního příběhu jenom toužil dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ostatně ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel...... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Full Dark, No Stars, 2010

dreamhex
11.01.2017 4 z 5

Z první povídky jsem měl špatné sny několik dní. Druhá je horší v tom, že byla inspirována skutečnou postavou. Další povídky hodnotím také kladně a každá byla svým způsobem zajímavá. Neřekl bych, že snahou povídek bylo, abychom se vyloženě báli, ale možná se pletu.

Sidonie
10.01.2017 3 z 5

Povídky 1922 a Velký řidič byly moc dobré.

U 1922 mě konec dostal, pobrečela jsem si. (Akorát krys se bát neumím, krysy zbožňuju.) 5*

Velký řidič se mi moc líbil, i když to asi nebylo nic super originálního. Hororů o pomstě je hodně... Ale přesto, bylo to dobře napsané. Mnohem lepší než zfilmovaná verze, i když to si myslím skoro vždycky. 5*

Dobré manželství, pro mě nic moc. Nevěřila jsem tomu. Když s někým strávím roky, tak ho přece znám. Nezdá se mi, že by vše bylo tak ideální a najednou by vyšla najevo taková věc... a reakcí manželky by bylo zabít manžela? No to prostě ne.
Pokus o psychologii postav byl asi jako snažit se zalepit praskající zeď náplastí.
Dalo se z toho vytlouct o dost víc.
(U filmu mě naštval konec, který se nedržel předlohy: http://www.csfd.cz/film/287281-a-good-marriage/prehled/)

A Prodlužování času mě zaujala nejméně. Zase, nápad dobrý, ale takové nesvižné, zpracování trochu odfláklé 3*

VerčaFF
08.01.2017 3 z 5

Moje první kniha od Kinga a musím říct, že jsem čekala víc. Povídky byly výborně promyšlené, postavy propracované a celé to bylo fakt dobře napsané, ale vůbec mě to nenadchlo. Očekávala jsem něco děsivého nebo tajemného, ale bylo to spíš jako televizní film. Na nejčtenějšího autora vůbec se mi to zdálo takové nemastné neslané. Ale možná jsem si vybrala špatnou knihu, příště zkusím něco známějšího.

Terez0
22.12.2016 5 z 5

Knihu jsem poprvé četla, když mi bylo asi 12 let, teď v 16ti jsem si na ni vzpomněla, přečetla ji znova a nezklamala mne. Povídky jsou skvělé, King opět zabodoval.

Akimus
23.10.2016 5 z 5

Jedním slovem nadšení! Povídky jsou krátké, úderné a velice sympatické. Rozhodně bych se nebránila, přečíst si knihu znovu.

Gnomo
06.09.2016 3 z 5

King občas uvízne ve stereotypu psaní. Píše a píše, ví, že mu to jde, všichni to vědí taky a tak háže na papír vše, co mu zrovna profrčí hlavou. Ovšem spousta jeho nápadů, zůstává jen u nápadů bez solidního rozvinutí děje a pořádného konce. Povídka Prodlužování času by šla vcucnout na dvě strany. Ne, Mistr se musí rozvášnit a text nesmyslně natáhnout a pak, pak už nic, prostě konec. Někdy mi připadá, že jen přepracovává po svém cizí věci, ať už z Netu, od fanoušků, popřípadě nějaký film, který viděl v bedně (Velký řidič a Dobré manželství). Na druhou stranu, jak sám v knize nadhodil: "Dobrý spisovatel dokáže i z cizího, udělat své".

Baiba
13.08.2016 4 z 5

Až na jednu povídku, jejíž smysl jsem nepochopila (Prodlužování času), velká spokojenost. Především Dobré manželství je skutečně děsivé, zvlášť, když si člověk uvědomí, že jsou zřejmě manželky, které něco takového prožily... Velký řidič je zase neskutečně napínavý, ze všech povídek mi přišel nejfilmovější... V povídkách je to prostě pořád ještě ten starý dobrý King (narozdíl od posledních románů :()

zuzkys
10.06.2016 3 z 5

Stephena Kinga mám ráda. Přečetla jsem od něj spoustu knih, ale za žádnou cenu se mi nikdy nepodařilo se u nich bát. Nikdy mě knihy od něj nedokázaly zaujmout jako horory, u kterých by se člověk po čtení v noci bál jít přes chodbu na záchod. Prostě jen fajn příběhy, dobře čtivé. Ne jinak to bylo u této sbírky povídek, fajn čtení na večer.

Frenkis
20.05.2016

První příběh, teda horor je psán poutavě v každém odstavci se něco děje co posunuje děj dál.I když zde nevystupuje příliš postav není to na škodu, jelikož právě tyto hlavní osoby otec se synem, jsou zde podrobně popsáni a člověk zná jejich charakterové rysy a v jistém případě je i snad na jejich straně a chce je pochopit. Už se těším na další příběhy v této knize

Juryk
18.05.2016 5 z 5

Naprosto perfektní :) Nejhlubší dojem - a zároveň velkou otázku - zanechala povídka "Prodlužování času". Byl podivný obchodník George Tanas tou samou bytostí, nesoucí jméno Leland Gaunt v knize "Nezbytné věci"? :)

Klacekzlesa
06.04.2016 4 z 5

Tak takhle knížka se mi líbila.. dobré počteníčko. :-)

Cryptkeeper
05.04.2016 4 z 5

S horkým čajem v ruce,peřinou až ke krku a Aktou X bez zvuku jako kulisou,přečteno jedním dechem.
Perfektní :)

26e
20.03.2016 4 z 5

prečítane za 24h./lenivá nedeľa/ ...dávam 4 "lebo King" a že to šlo tak samé od seba ...

ElenRiannon
20.03.2016 5 z 5

Na konec 1922 nikdy nezapomenu.

Jarvis
16.03.2016 3 z 5

Lepší Stopy hrůzy.....

danny_21
09.03.2016 4 z 5

Další výborná sbírka tentokrát obsáhlejších povídek, kterou přečtete jedním dechem.. Bodovala především 1922, ostatní ovšem nadprůměrně dobré. Hodnotím kvalitativně stejně jako Mlhu - další výborné mistrovy počiny - 85 %

kayu
04.02.2016 4 z 5

1922 mě úplně uchvátila. Přečtenou jsem ji měla v mžiku a myslím, že mi ještě dlouho bude ležet v hlavě. Za mě nejlepší povídka z knihy. Za zmínku ještě stojí Dobré manželství, kde jsem konec ani v nejmenším neočekávala, což je divné. Celkově je to za čtyři hvězdičky kvůli zbývajícím dvoum slabším povídkám.

borknagar
26.01.2016 4 z 5

Co napsat o první přečtené povídkové knize oblíbeného spisovatele? Romány psát umí, novely mu jdou také (a to geniálně dobře), ale povídky, to pro mě byla velká neznámá. Kniha obsahuje dvě delší, střední a krátkou povídku a hned ta uvodní 1922 je krásně Kingovsky temná a dusivě hororová. Četla se dobře, při některých pasážích člověk až trnul. Thrillerová povídka Velký řidič za první nijak nezaostává. Cesta za pomstou je vždy sladká! Rakovina je svinstvo a když by se z ní mohl člověk vykoupit a ještě k tomu se pomstít svému nej kamarádovi, proč toho nevyužít. Krátká povídka, která však nenabízí nic navíc. O tom je Prodlužování času. Povídka Dobré manželství mě spolu s první bavila nejvíce. Po třiceti letech manželství zjistit, že je druhý masový vrah a ještě naprosto chladný šílenec, nezáviděhodná situace. Každá povídka z téhle knihy má něco do sebe, žádná není slabá a každá má v sobě špetku takového toho temného.........Kingovského.

JosefW
10.01.2016 4 z 5

Nuže, mé první oficiální setkání s Kingem. Ani jedna ze čtyř povídek mne rozhodně nenudila, ale hodnotit je jako celek nejde. Nejvíce mne oslovili příběhy Darcy a Tess, přičemž hned v závěsu za nimi se veze krátká vsuvka mezi němito povídkami v podobě Prodlužování času. Darcy i Tess to neměli jednoduché. Oběma jsem fandil. (dále se nebudu moc rozepisovat, neboť mám nesmírnou chuť popsat tu celý příběh, čímž bych ochudil případné další čtenáře). Vsuvka Prodlužování času pak byla svým způsobem nechutně zábavná - když se něco se*e, tak se to se*e, ale nikomu nefandíte, jen se vezete, z povzdálí vše sledujete a hádáte, co by se ještě mohlo podělat. Nejméně mne zaujala hned první povídka, ale ne v celé své délce, jisté části byly dobré. Celkově tak na čtyři hvězdy.

Benjiki
30.12.2015 5 z 5

Děsivost. A to strašlivá. Spojená s nechutností. Dobře nedopadlo vlastně nic a jedna povídka, o lidské závisti a smlouvě s ďáblem dopadla tak moc nechutně, jak to dokáže jen člověk. Popravdě, když vím že tohle všechno má King v hlavě... Svět je zlé a kruté místo a King to všechno píše. Bez škobrtnutí a děsivě přesně. Ten chlap je šílenec a génius, největší ze všech. Osobně jedna z nejsilnějších hororových knih.