Povídky, které pomáhají
Michal Viewegh , Barbara Nesvadbová , Kuba Ryba , Sára Saudková , Michaela Klevisová , Petra Soukupová , Markéta Lukášková , Miloš Čermák , Václav Láska , Iva Pekárková , Simona Michálková , Jana Pavloušková , Markéta Rejzková , Daniel Fiala
Svou povídkou přispěli do tohoto dobročinného sborníku nejen renomovaní, „zaběhnutí“ literáti, ale i hudebník, politik, a v neposlední řadě také vítězové čtenářské soutěže. I díky tomu vznikl zajímavý a neotřelý soubor rozličných stylů a žánrů, který spojuje touha pomáhat. Výtěžek z prodeje knihy poputuje české neziskové organizaci Prales dětem, jejíž hlavní náplní je ochrana světového přírodního dědictví na mezinárodní úrovni, podpora protipytláckých aktivit, vykupování deštného pralesa, vzdělávání a světový monitoring zvířat za účelem jejich ochrany a tvorba vzdělávacích programů pro děti na pěti kontinentech. Otcem projektu je Daniel Fiala, zakladatel a provozovatel DatabazeKnih.cz, největšího knižního webu v Česku a na Slovensku.... celý text
Tak tento projekt se Danovi vážně povedl! :) povídky obvykle nejsou nic pro mě, ale když je to pro dobrou věc, tak co by ne? :)
8/13 povídek považuji za velmi dobré. A to je asi úspěch. :) u těch jsem něco pociťovala, chápala a čekala jsem na zakončení. Ale ten zbytek byl.. no asi nic moc. :) ale přečetla jsem a jsem vážně šťastná. :)
Jen tak dál, Dane!
Především skvělý projekt Dana Fialy! Všechny povídky mě bavily, nejvíce mě oslovil Jakub Ryba a Václav Láska- pouze můj osobní názor. A to podotýkám, že nejsem povídkovy tip. Skvělé.
Velice zdařilá sbírka povídek, originální, čtivé, některé povídky se mi líbily víc, některé míň, ale dohromady hodnotím jako velice dobrý počin a hlavně oceňuji myšlenku, nápad, že zakoupením knihy přispěju na organizaci na pomoc přírodě, i proto jsem si knížku ráda koupila a přečetla.
Některé povídky top, některé prvoplánové (už při četbě víte, jak chce autor povídky příběh vést a jak to celé dopadne). Jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a že výtěžek z knihy putuje na dobré účely, avšak vzhledem k tomu, že top povídky a ty “prvoplánové” byly v poměru zhruba 1:1, musím udělit knize zlatý střed v podobě 3 hvězdiček.
Většina povídek se mi líbily. Hned první "Povídka o velkém dubu" je velmi silná. Povídky dva až pět se nesou v duchu současných problémů a jsou napsané opravdu dobře. Opravdu se mi nebílila až šestá povídka Večer ven, protože odkrývá pouze povrchní problém hrdinky a nejde do hloubky, kde jsou ještě závažnější problémy. Povídky Rantari, Paragraf 38 special, Poslední den na Zemi jsou vynikající. Na hraně slunce a stínu je bohužel stále aktuální, byť jde o historické záležitosti. A zbylé tři povídky hodnotím jako průměr.
Výborný nápad, který byl skvěle zpracován. Ze všech povídek byly asi jen tři, které mě nezaujaly. Zbývající povídky za mě originální, čtivé a u spousty z nich vedl závěr k zamyšlení.
Výborně poskládané. Jako obvykle, některé povídky horší, některé lepší (těch byla podle mě většina), dohromady ale skvělé čtení.
Největší poklonu však skládám krásnému projektu.
Díky.
Některé povídky jsou velmi zdařilé, jiné méně, ale jako celek dobré a jako nápad vydat knihu, která pomáhá, je na jedničku s hvězdičkou.
21. století antologie dobročinnost české povídky Databáze knih
Část díla
- Amorovy děti
- Byli jste skvělé publikum!
- Lockdown
- Na hraně slunce a stínu
- Nebo modré (skoro) jako vlasy
Zde je vidět, jak je někdy těžké, nebo snad naopak lehké? - napsat povídku. V knížce se mísí aktuální témata (ukrajinští uprchlíci, covid...) s různými nápady a náměty. Přiznám se, že povídky, v nichž jsou vulgarismy a sexuální témata, mě vůbec neoslovují. Výborná mi přišla povídka Petra Soukupové - tomu říkám vhled do běžného dne mladé matky :-) Soubor je ale fajn díky tomu, že POMÁHÁ dětem!!!