Povídky o manželství a o sexu
Michal Viewegh
![Povídky o manželství a o sexu Povídky o manželství a o sexu](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89150/povidky-o-manzelstvi-a-o-sexu-89150.jpg?v=1316531959)
Lechtivé povídky o tom, jak se lidi sbližují či jak jsou si vzdálení.
![SUC185 SUC185](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/225132/m_225132-hsA.jpg?v=1518529630)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Poslední knížka, kterou jsem od pana Viewegha četl. Začátek knížky byl dobrý a dobře se četl, ale pak kvalita hodně upadala a do dočtení jsem se musel vyloženě nutit a to do slova.
Dost mě to otrávilo a znechutilo, hlavně děj a vyprávění autora. Nemám teď díky ní vůbec chuť něco dalšího číst od pana Viewegha.
![werick werick](https://www.databazeknih.cz/img/users/76_/76025/m_werick-eYF.jpg?v=1621409003)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Začátek knihy mě celkem bavil, ale pak už mi to nepřišlo zajímavé. Dočetla jsem ji jen proto, že nemám ráda nedočtené knihy.
![Lucie_1986 Lucie_1986](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ja nevim, ale mne se kniha libila. Psana na konci 90.let, tudiz dej se odehrava v tomto obdobi. Psano sice "povidky", ale jak sam autor poznamenava, ve skutecnosti se jedna o roman, rozdeleny do kapitol. Pro me nenarocna oddychovka.
![maximus13 maximus13](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273179/m_maximus13-YUD.jpg?v=1599643590)
To byla teda blbost! Autor si řekl: "Jméno mám, lidi to budou kupovat. Už nemám sice žádné nápady, je to jako slohovka ze střední školy, ale účty se samy nezaplatí. Tak šup s tím do knihkupectví." Vyloženě slabé a nudné!!!
![Doubravka1975 Doubravka1975](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166897/m_doubravka1975-4Jw.jpg?v=1690783232)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Podle názvu knihy i podle anotace jsem si myslela, že to bude trochu jiné čtení, ale jsou to pohodové a čtivé povídky.
Moje první kniha od autora , ale filmy jsem viděla všechny a v pohodě, líbily se
![Luluhappy Luluhappy](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/220348/m_luluhappy-w7Z.jpg?v=1615799637)
Vtipný příběh o Oskarovi a jeho vztazích. Zase ta všudypřítomná nevěra :)
Ale pobavilo mě to dost. Hlavně příběh o Marušce :)
![Afilada Afilada](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50623/m_50623-QGq.jpg?v=1459854935)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V druhé polovině 90. let byl Viewegh na vrcholu svých tvůrčích sil. Zachycoval velmi dobře stav a vývoj (části) české společnosti, tedy těch ekonomicky a společensky úspěšných, mezi něž také patřil on sám.
Název souboru povídek je poněkud zavádějící, sex je zde jen jednou z mnoha rovin toho, co jsme tehdy žili.
Čtivé, svěží, pravdivé.
![Martin_Eli Martin_Eli](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nemám Viewegha rád, to říkám dopředu. Nicméně několik povídek je opravdu povedených (tak 5). Zbytek je šedý průměr, některé jsou trochu nechutné, ale s tím se u tohoto tématu asi nedá nic dělat, každý má prostě hranici někde jinde. Celkově nelituji, že jsem četl, opakovat určitě nebudu, nicméně pár citátů a situací se mi zarylo pod kůži, také jsem je v životě zažil.
![Šnek86 Šnek86](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248056/m_snek86-roh.jpg?v=1537619328)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Více, či méně zdařilé povídky, pro oddechové čtení s vtipnými situacemi. Podané zábavnou lidskou formou.
![suffragium suffragium](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/325362/m_suffragium-9N6.jpg?v=1599669330)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Nikdy jsem nechápal popularitu tohoto druhořadého autora. Nebavila mě ani Báječná léta pod psa, která bývají uváděna jako jeho nejlepší dílo. V případě těchto povídek bohužel nemohu dát lepší hodnocení; ta fascinace banalitou a jakási poťouchle pomrkávající věčná nedospělost se mi prostě příčí.
![jprst jprst](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Slabota, z mého pohledu jen potvrzuje hypotézu, že autorovi se povedlo několik knih a řada, i když pro řadu čtenářů čtivých, slušných propadáků. A tato kniha to jen potvrzuje.
![Gweny Gweny](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246056/m_gweny-TRU.jpg?v=1634235194)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Když jsem si knihu brala do ruky, říkala jsem si, že to bude vzrůšo, že po těch všech románech atd. si přečtu taky něco peprnějšího... a ono NIC. Povídky možná - ale o manželství a sexu? Tak sexu se to téměř netýkalo, krom jednoduchého flirtování Oskara s bezpočtem milenek. A manželství - až na první část knihy o něm taky nemůže být řeč. Za mě tedy velké zklamání.
Část díla
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
1994 | ![]() |
2011 | ![]() |
Pár situací zábavných, jinak laciné a obscénní... Napadá mě, že v tomto je podobnost Hartlovi opravdu nápadná. Tak jedna hvězda za snahu.