Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532038/bmid_pratele-lasky-a-ten-ohromny-prusvih-65c9d88919217.png 4 1084 1084

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí. Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět. Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích. Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná – autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: audiokniha , Bourdon , Audioteka

Friends, Lovers and the Big Terrible Thing, 2022

Interpreti: Aleš Procházka

Ivanule
08.09.2023 5 z 5

Miluji seriál Přátelé, ani přesně nevím, kolikrát jsem ho jako puberťák, dospívající a pak s manželem viděla, dokonce jsem ho už shlédla i se svými dětmi:) A teď jsem ráda,že jsem se dozvěděla o dalším herci z toho seriálu, už jsem četla i o Jennifer, a Matty mě opravdu překvapil!! Už tím,čím si prošel, co ho k tomu všemu vedlo a i to jak tuto knihu napsal,se svým humorem sobě vlastním a i se sarkasmem:)

roxy9413
08.09.2023 3 z 5

Upřímně věřím, že chtěl Matty sdělit svým fanouškům super vtipný a zajímavý historky z natáčení, ale vzhledem k tomu, že byl věčně pod parou, tak si toho už nejspíš moc nepamatoval, protože v knize je toho pomálu. Co vám zaručeně utkví v hlavě je to neskutečné množství odvykaček, které neúspěšně absolvoval, obrovské množství léků, které spolykal a velké množství holek, které obšťastnil. Kniha by se spíš měla jmenovat "Počítejme s Matthewem Perrym", ale i přesto mu opravdu přeji, aby byl v léčbě konečně úspěšný a našel vytoužený klid. Hvězdičky strhávám za podivné skákání v časech, za zjevnou snahu být stále vtipný a za časté opakování se.

veruptackova
04.09.2023 4 z 5

(audiokniha)

Pokud chcete nahlédnout pod pokličku života snad všemi milovaného Chandlera z Přátel, rozhodně stojí za přečtení nebo ještě lépe za poslech jeho Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih. Matthew si v tomto svém životopise rozhodně nebere servítky, budí dojem, že nezatajuje nic ze svého života a rozhodně nechybí i jeho typický sarkasmus. Spoustu věcí jsem nevěděla, dost mě jich fascinovalo a překvapilo. Samozřejmě mě jako fanouška seriálu Přátelé nejvíce bavily střípky z natáčení a také historiky o mém oblíbeném akčním hrdinovi, se kterým se seznámil během natáčení filmu Můj soused zabiják. Ale Perryho život se netočí jen kolem Přátel a filmu. Bavil mě i návrat do jeho dětství a docela mě šokovaly některé pasáže. Zase a znovu jsem si uvědomila, co všechno může člověka formovat, a že si kvůli zdánlivé banalitě může celý život nést ránu na duši. Za sebe mohu audioknihu doporučit, rozhodně však nebude pro každého. tohle je opravdu hlavně o tom ohromném průšvihu, což by nemuselo sedět každém. Jeho příběh je hlavně o závislosti a boji s vnitřními démony. Je až neuvěřitelné, co vlastně není na prvního pohled vidět a co může trápit i člověka, u kterého si někteří mohou myslet, že má vše. A na závěr chci vyzdvihnout skvělou interpretaci pana Procházky, jehož hlas mi ke slavnému herci prostě sedí a je to i důvod, proč jsem se audioknihu rozhodla poslouchat raději, než abych si přečetla knihu. Audioknihu si můžete poslechnout i v rámci #audiotekaklub.

_Lucie_97
30.08.2023 5 z 5

Neskutečně silná knížka, která je zároveň i neskutečně čtivá. Hned několikrát mě chytla za srdce tolik, že jsem potřebovala od čtení pauzu. Mnohokrát jsem se musela zastavit a srovnat si v hlavně, co to čtu a jak šíleně náročný to muselo být! Za mě opravdu silný příběh, který má v sobě hromadu zajímavých myšlenek, poselství, utrpení ale i nalezení životního smyslu.

Toledo
30.08.2023 5 z 5

Já nemůžu jinak než dát 5* i když se asi budu dost lišit od recenzí níže.

Kniha byla velmi čtivá a já jí dala za cca 2dni, tak moc mě bavila. Líbilo se mi, že Matthew si uvědomuje kde je problém (ano, trvalo mu to dekády), ale ví, co bylo špatně a proč to bylo špatně. Neobviňuje jiné (ano, nastiňuje kde se to mohlo celé pokazit) ale primární problém vidí v sobě.

Jeho život je a byl horská dráha a já se po dočtení divím (stejně jako on), že je ještě mezi námi a docela i "obdivuji", že dokázal fungovat, hrát ve stavech jaké popisuje v knize, to je pro mě nepředstavitelné.

Suma sumárum je to zajímavá a čtivá biografie, která podle mě stojí za přečtení.

maryska09
30.08.2023 4 z 5

Velmi osobní zpověď pana Perryho, psaná tak, že čtenář stále slyší Chandlera Binga. Autor má milý, osobitý humor, ale život, který popisuje by s ním nikdo neměnil. Od miminka do současnosti se řítil do pekla závislosti, ze kterého se mu možná podařilo vyhrabat po té, co byl krok od smrti. Jen se moc bojím toho na jak dlouho. Závěr byl optimistický a opravdu nezbývá nic jiného, než mu držet palce, aby to skutečně vydržel.

pam225
29.08.2023 5 z 5

Nerada hodnotím autobiografie, je to něčí život a kdo jsme my, abychom ho hodnotili?
Smutný, sarkasticky a nakonec i motivující příběh. Ne vždy je život lehký. Každý z nás trpí a bolest je někdy silnější, než si umíme představit.

Knižní střípky
29.08.2023 2 z 5

Poslech audioknihy

Za namluvení knihy panem Procházkou milion hvězdiček.

Nicméně to, co ze sebe vypotil MATTHEW, tak to byla síla. Věděla jsem, že měl problémy s drogami, alkoholem... Nicméně to všechno, co na sebe práskl v knize, tak to bylo silné kafe. A vůbec nic mi to nepředalo. Leda mě to rozčílilo. Za mě snůška chvástání střídaná názvy léků a různých možných další svinstev, které do sebe láduje v podstatě celý svůj dospělý život. Díky tomu má velice vážné zdravotní problémy, ale vesele si jel dál. Omlouvám se všem, koho se to dotkne, ale jo, nemám ráda feťáky, nejsou mi ničím sympatičtí, za mě to jsou vesměs slaboši, kteří místo, aby bojovali s životními komplikacemi, tak do sebe naládujou páté přes deváté.

Analady
28.08.2023 4 z 5

Tak toto bylo náročné. Popravdě, tuto knihu jsem si vybrala, protože se mi zrovna hodila do Knižní výzvy. A trochu mě nalákalo i to, že se jedná o herce z mých kdysi oblíbených Přátel. To, co se mi dostalo, bych opravdu nečekala. A upřímně, kdybych ji četla, tak bych ji určitě nedočetla. Smutné až depresivní čtení. Bylo to zničující pořád dokola poslouchat, jak si Matthew kazil život. Pořád dokolala. Tady je krásně vidět, jak často vidíme jen to pozlátko. Myslíme si, jak jsou herci úspěšní a žijí úžasný život, ale skutečnost je jiná. Knize musím dát dvojí hodnocení. Za obsah dávám tři hvězdičky. Škoda že to bylo převážně o jeho závislostech. Působilo to pak dost negativně. Kdyby tam bylo víc něčeho hezkého, co by to vyvážilo, hodnotila bych lépe. Každopádně oceňuji Mattyho otevřenost. Určitě to nebylo snadné. Deset hvězdiček dávám A. Procházkovi za skvělý zažitek z četby.

Grohlinka
23.08.2023 2 z 5

Co na to říct? Velcí fanoušci Přátel a zejména Chandlera Binga by tuhle knihu snad ani neměli číst, protože pohled na něj už nejspíš po přečtení nikdy nebude stejný. I když, kdo by si nevšiml změn ve vzhledu Chandlera v průběhu času.

Bylo by to vlastně strašně smutné, jen kdyby měl Matthew Perry líbivější charakter. Je to ve své podstatě arogantní, promiskuitní protekční spratek.

Celá kniha je výčtem milostných eskapád, různých druhů drog a hrůzného množství alkoholu, cigaret a zdravotních obtíží, které musely dříve nebo později přijít vzhledem k Perrymu stylu života.

Kniha není nijak zvlášť dobře napsána, časovou linku není často úplně jednoduché sledovat, protože skáče v čase tam a zpět. O Přátelích a jejich protagonistech se toho zas tolik nedozvíme, což je pro mě osobně největší zklamání.

Kenan
22.08.2023 4 z 5

Není to kdovíjaký čtenářský zážitek, spíš stěžování si na všechno možné a asi to člověk ani nemůže pochopit, když ničím takovým neprošel. Je to ale upřímné a dokazuje, že není všechno zlato, co se třyití.

Pasadenka
22.08.2023 3 z 5

Nebylo to špatné. :) Na takové rychlé přečtení to šlo. Kolem knihy bylo velké haló a Matty si docela přihřál polívčičku a oprášil slávu. Určitě se zapsal do popkultury a zná ho celý svět. A přitom je to taková smažka. :D

Připadá mi docela neskutečné, jak moc si tento člověk ničil zdravý a stále funguje. Knížka mi nepřišla jako nějaká samochvála, spíš ukázka, jak moc autor v životě nedokáže fungovat. A od smrti jej drží jen sláva a peníze, které získal z jedno kultovního seriálu. Vždy mě zajímalo, jak to tito lidé dělají, že jednou zazářili a pak do konce života se nestarají o nic. Smyslem knihy však bylo popisování závislosti. A bylo to takové, no americké, se vší nabubřelostí, jakou Američané vědí (i když je Kanaďan :D)

Pro mě osobně je knížka mementem špatného života a ukázkou toho, že sláva a peníze vás sice neudělají šťastnějšími, ale pomohou vám přežít. I to se počítá. :)

kaca1530
17.08.2023 2 z 5

333 stran fňukání a obviňování všech okolo, které střídalo chvástání. Nebýt to audiokniha, možná bych ji nedočetla. Chápu, že mnozí herci jsou sebestřední, ale tady toho bylo asi moc. Bavilo mě pár komentářů k Přátelům, bohužel jich bylo fakt jen pár.

Princezna22
11.08.2023 3 z 5

Knihu nelze ani komentovat, přesto něco napíšu. S knihy nemám dobrý pocit a je v ní něco depresivního. Pardon ale nelíbila se mi..

Luffi
10.08.2023 2 z 5

Budu opakovat co již bylo řečeno, ale pravděpodobně bylo potřeba vydělat na další drogy a alkohol. Celou dobu mi Matthew lezl akorát na nervy, ačkoliv cílem bylo pravděpodobně vyvolat lítost/soucit/empatii, na mne to fungovalo zcela opačně. Věřím, že dojem z knihy by byl diametrálně odlišný, pokud by se více rozepsal o fungování jednotlivých natáčení, svých kolegách, zážitcích s nimi... ale to by si z nich musel něco pamatovat, že jo :-) Avšak množství přefiknutých ženských by dohromady asi dal. Nečekala jsem duhu a jednorožce jako z Přátel, ale bohatého ufňukánka taky ne. Za mě velké zklamání.

hana1039
06.08.2023 5 z 5

Audiokniha:
Zpověď, jež vás chvílemi,,odrovná,,jde až na dřeň,herec, který sám sebe zpovídá a nebere si žádné servítky...pro mě to byl úžasný zážitek podaný z první ruky... nevím jak je na tom klasická kniha, ale audio je perfektní, protože jeho interpret Aleš Procházka je prostě perfektní, který tomuto příběhu dává ještě něco navíc,co v papírové knize nedostanete...

Vendy1993
03.08.2023 5 z 5

Matthew se s tím nijak nemaže a rovnou začíná tím nejhorším

Je velmi upřímný a podle všeho vůbec nic netají ani okolo všeho nechodí po špičkách, což je dobře, protože píše, že chce pomoci lidem, kteří jsou také na něčem závislí = je dobře ukázat i to nejhorší, tím spíš to pomůže

I když jsem věděla, že na tom byl jednu dobu opravdu zle, to jak popisuje svou skorosmrt bylo velmi mrazící. K tomu musím napsat, že kdyby ho v té léčebně opravdu zdrželi, tak je dnes po smrti.

I po tom všem co se mu stalo, je z knihy cítit, že neztratil smysl pro humor, spoustu věcí napsal jakoby to psal Chandler...sarkasticky až vtipně.

Fun fact pro mě: Matthew se narodil ve stejný den jako já :) jen o 24 let dříve :)

Je jasné, že trošku jeho problémům pomohlo těžší dětství. Chybějící otec, mladá matka, která musela zastat práci za dva, pravděpodobně málo citu od dospělých atd. Určitě to položilo základy pro budoucí psychické a s tím spojené závislácké problémy (především alkohol).

Jeho problém s tím, že se bál aby mu někdo milovaný neublížil a neodešel od něj a tak radši on ukončoval vztahy první jen kvůli tomu strachu...to je tak strašně smutné a zároveň hluboké...ten chlap dodnes nemá děti a nikdy nebyl ženatý...mám obavu aby právě kvůli tomuto strachu nezůstal nadosmrti sám.

Některé pasáže jsou hrozně psychicky náročné na čtení...až jakoby nepříjemně, mě se třeba dělalo až špatně. Ale myslím, že tak je to přesně zamýšleno.

Fun fact: I když jsem viděla setkání Přátel, kde o tom mluvili, přišlo mi hodně zajímavé a celkem i vtipné a osudové, že Matt málem ani nedostal šanci ucházet se o roli Chandlera. Naštěstí se to změnilo.

To jak Matty popisuje poslední natáčecí chvíle Přátel mě dojalo tak, že jsem se skoro rozbrečela ve vlaku, nádherně napsáno.

Ke konci knihy jsem byla až psychicky vyčerpaná (jak jsem už psala výše), ale s tím prostě člověk musí počítat když chce číst takovou knihu. Jsem ráda, že Matthew svůj boj zatím neprohrál a vždy se dokázal vrátit zpátky na nohy. Přála bych mu aby už nikdy nepadl na dno, aby se oženil a měl pár dětí a aby byl prostě šťastný.

kniznistranky
31.07.2023 4 z 5

Když vyšla autobiografie Matthewa Perryho, nevěděla jsem o něm absolutně vůbec nic! Shodou okolností jsem jen pár měsíců před vydáním začala poprvé sledovat seriál Přátelé a postupně jsem si k Chandlerovi, kterého, jak kde kdo ví, Matthew Perry několik let hrál, nacházela cestu. Nakonec jsem si řekla, že si knihu taky koupím, ale číst ji začnu teprve až dokoukám celý seriál i s výročním dílem, kde se všichni herci po několika letech od natáčení znovu sejdou a vzpomínají. Vzhledem k tomu, že jsem věděla o čem jeho biografie je, podvědomě jsem už při sledování seriálu postřehla, jak se v jednotlivých sériích mění. Na tyhle fyzické proměny v Přátelích často odkazuje i v této autobiografii, kde vás spolu s tím zahrne i podrobným popisem na čem byl v té době závislý, kolik čeho bral a kolikátou návštěvu léčebny ho to v té době stálo.

Často jsem si během čtení říkala, jak asi fanoušci (hlavně Chandlera) zareagují, až budou číst tuhle Matthewovu zpověď. Ať to berete jakkoli, je to v první řadě zpověď alkoholika bojujícího se závislostí na alkoholu, ale časem i na lécích a kouření. Nejednou jsem si během čtení pokládala otázku (stejně jako Matt), jak je vůbec možné, že ještě žije?! Po tom všem?!

Jasně, není to žádné veledílo a dneska píšou autobiografie skoro všichni slavní. Nakladatelství se předhánějí, kdo vydá memoáry slavné osobnosti dřív. Ale když pak ty příběhy čtete, nepřijdou vám tak veselé a optimistické, jak byste nejspíš čekali. A to je možná právě to ONO! Žádné pohádkové příběhy a zlaté zámky. Dobře, někteří k těm zámkům nemají daleko, ale za jakou cenu! Vždycky říkám, že číst něčí autobiografii je jako číst jeho deník a nahlédnout mu do hlavy. Občas se tu některé pasáže ke konci opakují, ale možná to není od věci. Něco je hold potřeba zdůraznit ne jednou nebo dvakrát, ale raději třikrát! Pro jistotu.

e-Lisbeth
31.07.2023 3 z 5

Oceňuji upřímnost M. Perryho co se týká jeho duševního života, pocitů a návykových látek. Čtenářsky to nebyl nějaký extra zážitek, ale místy to bylo zajímavé.

Katy_vKnihách
28.07.2023 4 z 5

Možná, že většina lidí čekala vtipné historky ze života, tak jako u jeho nejslavnější role. Chápu, že to někomu nesedlo. Není to totiž veselé čtení. Ale to neznamená, že je to špatná kniha! Napsal to upřímně, to co se s ním dělo, to co prožíval. Potřeboval to ze sebe vypsat. Myslím, že říct všechno tohle veřejně ho stálo značné úsilí- Proto já říkám, velmi dobrá kniha od velmi sympatického člověka, který vydržel hodně. A doufám, že ještě mnoho vydrží!