Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548226/bmid_pratele-lasky-a-ten-ohromny-prusvih.png 4 1089 1089

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí. Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět. Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích. Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná – autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: ekniha , Bourdon

Friends, Lovers and the Big Terrible Thing, 2022

eva3992
22.01.2023 5 z 5

Kdo by naznal fenomenální seriál Přátelé? Natáčel se 10 let a obletěl doslova celý svět. Ze šestice hlavních hrdinů se stali přes noc celebrity se vším všudy. Matthew Perry alias Chandler Bing, vždy s připraveným vtipem, nejen v seriálu. Jeho život by však sám vydal na celý seriál, ale ten by byl poněkud ponurejší a depresivnější.

Seriál Přátelé miluji, takže kniha pro mě byla jasnou volbou. Ovšem nejsem zas taková fanynka, že bych o každém z herců všechno věděla, proto pro mě byla kniha šokující a nečekaná.

Hned od začátku je kniha drsná a Matthew nás přivítá ve svém životě plném závislostí. Autor píše takovým způsobem, jako kdybyste byli u něj na návštěvě a on Vám u kafe vyprávěl, co všechno ho v životě potkalo. Připadáte si, jako kdybyste potkali kamaráda, kterého jste dlouho neviděli a teď máte pocit, že byste mu rádi pomohli.

Celý příběh je opravdu hodně otevřený, osobní a šokující. Myslím, že celou knihu mohl brát autor jako svou vlastní terapii. Životní příběh je to depresivní, avšak s lehkým nádechem naděje.

Při čtení jsem měla chuť si pustit pár dílů Přátel, nakonec jsem se podívala na dokument Přátelé: Zase spolu, kdy všichni herci vzpomínají na natáčení po sedmnácti letech (mimochodem, bylo to skvělé).

Životopisné knihy mám moc ráda, i z této jsem byla nadšená. Po jejím přečtení se budu dívat na Chandlera Binga už vždycky jinak. Hodně sil Matthew!

Nymfadora.T.
22.01.2023 4 z 5

Tak tohle byla síla. Nečetlo se to úplně lehce, občas opravdu trochu zmatené. Je až neuvěřitelné, co vše vydržel. Ale zároveň jsem trochu přehodnotila svůj pohled na něj...nepřijde mi, že by byl tak dobrý, jak sám tvrdí, i když Přátele mám ráda a jeho roli také. Ale každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

Tea98
20.01.2023 3 z 5

Humor jsem v knize opravdu nenašla. Příběh M. P. opravdu zajímavý, místy možná trochu zdlouhavý a přiliš detailní. Knihu jsem si chtěla přečíst už jen z důvodu, že miluji seriál Přátelé.
Přečetla jem si vždy jednu-dvě kapitoly, čtení pro mě bylo dost depresivní, takže teď zase nějakou oddechovku.

Sarka25
19.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, opravdu Skvělá. Přečetla jsem ji na jeden zátah. Neskutečný příběh plný opravdu silných okamžiku kde mě ne jedna slza ukapla. Je opravdu neskutečně co vše jeden člověk zažije a lidské tělo vydrží. Držím Mattovy palce ať je střízlivý do konce svých dnů a najde si i ženu.

Jančislava
19.01.2023 5 z 5

Knihy ohledně přátel jsem nečetla, ale na tuhle knihu jsem četla pěkné recenze. Musím říct, že kniha je opravdu povedená. Dalo by se říct, že ten chlap je snad nesmrtelný, co vše přežil a zvládl. Zároveň je to o muži, který se nedokáže vyrovnat se spoustou věcí. Je tu pěkně vidět, jak nás minulost stíhá celý život, pokud ji nevyresime. Pro mě to bylo hodně zajímavé.

kochichak
18.01.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila a já jsem naopak moc ráda, že tam neřešil moc herce z Přátel. Zmínil se o nich, chválil je, pomohli mu. Kniha je brutální a dokážu pochopit, jak ho to drtilo. Psychické problémy jsou brutální. Sama jsem si prošla jistým zhroucením. Knihu psal bez příkras, jak to cítí on, jak to vnímal on. Závislost je hnusná nemoc.
U knihy bylo předem avizováno, o čem to bude. Proto docela nechápu reakce okolí, že jim to vadilo, o čem píše A že to změnilo jejich pohled na něj...no mě ani ne. Já ho osobně neznám, ale mám jako herce ráda pořád.
Ale ty chyby. Nevím jak v jiném jazyce, ale ten co to orekladal... Potěš koště :-(

SuzieHipston
18.01.2023 4 z 5

Myslím, že před nás Matthew Perry postavil velmi rozporuplnou, ale přesto velmi otevřenou knihu. Stručně a jednoduše řečeno, není všechno zlato, co se třpytí. Je pošetilé si myslet, že sláva a peníze člověka spasí, ale mám pochopení pro ty, kteří v to bohužel doufají nebo věří. Knize bych dala spíš název “I takový život může být”, protože většina z fanoušků seriálu Přátelé se na knihu vrhla s očekáváním, že Matthew Perry bude jedním z těch, kteří budou o své osobní i profesní minulosti psát převážně v tom dobrém. Vzhledem ke kultovnímu seriálu by to bylo vítané, ale realita je někde jinde. Samotnou mě překvapilo jak prázdný a osamocený život může člověk na výsluní vést. Na začátku knihy se jeho typickém humoru povzneseně uchechtáváte, ale s každou další větou ten smích trpkne a mizí. Není to příběh, který by se po obsahové stránce četl snadno, ale pokud i přesto chcete nahlédnout do zákulisí osobnosti Matthewa Perryho, připravte se na guláš časových linií, kolotoč návyků a odvykacích center a bezbřehou samotnou, která vyvěrá z Perryho nitra.

Stejně jako tu někteří již psali, tak ani já se nedokážu ubránit drobnohledu, pod kterým teď postavu Chandlera sleduji, ale nenechám si tím seriál zkazit. Perry sám napsal, že se v průběhu natáčení Přátel snažil být vždy čistý a soustředěný. Myslím, že vzhledem k okolnostem odvedl skvělou práci a byl by podle mě nesmysl ubírat na autenticitě jeho roli. Alespoň takto zprostředkovaně mohl ochutnat život, jaký by si nejspíš ve skutečnosti přál.

Celkově mě Perry zaujal, a to jakým způsobem prožil svůj vlastní život mu nikdo nemůže mít za zlé. Podle mě chtěl pouze sdělit svůj příběh. Nic víc, nic míň. Některé pasáže byly trochu neučesané, celé to bylo jaksi chaotické, ale asi mi to k celému jeho vyprávění i docela sedí.

Arkagas
15.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí.

Ludy1990
15.01.2023 3 z 5

Kniha je o životě,přátelích a nejvíce o jeho závislosti,kterou docela detailně popisuje.Chvilkami jsem se v tom ztrácela,chvilkami mě to i nebavilo číst ale i tak přečetla jsem to za par dní. Když jsem se dívala na seriál Přátelé,tak jsem neměla tušení,čím si prochází,pak jsem přečetla knížku a jsem z toho docela v šoku.

Dasule
15.01.2023 5 z 5

Je to takovy ten styl knihy, kdy jdete na "poslucharny," divadla a poslouchate jeden pribeh jednoho muže, obcas jakoby odbehne od tematu a venoval se trochu jinemu, jakoby se preskakuji "kapitoly'' .. ale prave to dela to ze muž o něčem povídá a pak se něco stalo a on zacne povidat o dalsi "koleji" a pak se vrátí zpět na "hlavní kolej"..
Každopádně doporučuji si přečist - protoze sláva není vše :-)

saryk93
14.01.2023 1 z 5

Ach jo, já se na tuhle knihu tak těšila..jak už tu bylo řečeno, vědět, že o Přátelích, které miluju odmala, tam bude tak málo, že téměř na každé stránce bude alespoň zmínka o drogách, že bude celá kniha psaná ve stylu "jsem osamocenej chudáček, co se nějakým nedopatřením dostal k drogám, všichni mě litujte " a HLAVNĚ, že kniha tak změní můj názor na tohoto herce, kterého jsem dříve považovala za jednoho z absolutně nejlepších.. nikdy už na svůj oblíbený seriál nebudu koukat stejným očima a za to Matthewa opravdu nesnáším..Jsem zklamaná, znechucená, knihu posílám dál a od Přátel si dám určitě několiměsícovou pauzu, než ze sebe všechny ty negativní pocity trochu dostanu.

Zozol.ka
14.01.2023 2 z 5

Kniha se četla lehce, přečtena za pár dní. Ovšem musím napsat, jak moc těžce se mi četla. Jako milovnice přátel musím říct, že Matthew už pro mě nebude stejný Chandler, kterým pro mě býval. V knize neuvěřitelné množství gramatických chyb. Nevím, jestli bych knížku doporučila dál. Možná s odstupem času, po odležení pocitů, svůj komentář upravím.

Kurt_Teplice
13.01.2023 4 z 5

Na autobiografii jednoho z mých nejoblíbenějších herců jsem se náramně těšil. Přečetl jsem ji jedním dechem za tři dny, četba to ovšem byla bolavá. Ne snad stylem, ale zjištěním, na jak dlouho a jak hluboko se Perry dostal ve svých problémech. Co prožíval během natáčení jednoho z nejslavnějších televizních seriálů, aniž by to bylo na jeho výkonu znát. Zpověď to je syrová, až brutálně otevřená a upřímná a jsem nesmírně rád, jak kniha skončila.

jadunka
11.01.2023 4 z 5

Číst tohle chvíli po knížce Toma Feltona nebyl úplně nejlepší nápad, protože Tom opravdu nasadil laťku dost vysoko. Matthew píše úplně jinak. Jeho příběh je diametrálně odlišný. A těžký do poslední stránky. Netuším, kdo psal tu anotaci, ale napsat, že to je o tom, že "hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém vtipném životopise...", je totální krok vedle. Ta kniha není vtipná ani na jediné stránce. Je syrová, popisná, plná deprese, úzkosti, zmatenosti, zášti a závislosti. Ale i tak se domnívám, že stojí za to si ji přečíst. Protože se tam Matthew s ničím nemaže. A je zajímavé dát si to do souvislostí s epizodami Přátel.

Každopádně co mi vadí hodně je totální neschopnost českého nakladatelství zajistit odpovídající korekturu či editaci knihy. Tolik chyb, překlepů a nesmyslů jsem už dlouho neviděla. Jestli něco kazí zážitek z už tak drahé knížky, tak je to přesně tohle...

Corinne11
10.01.2023

Moc se mi líbil komentář Blanky (chvilku přede mnou) s tím rozdílem, že já si ani nejsem moc jistá zda bych tuto knihu doporučila. A právě fanoušci Přátel by si to asi měli rozmyslet. Za prvé tam toho moc o Přátelích není. A z toho co tam je, jsem nabyla dojmu jakoby se viděl být největší hvězdou seriálu. O kolezích tam toho taky moc není, nato že s nimi strávil 11 let svého života. A navíc od chvíle co jsem tuto knihu začala číst, nemůžu se od těch informací odpoutat a vlastně pořád co koukám na Přátelé tak si říkám ... takže teď je děsně nešťastný, v podstatě namol nebo naprosto pod prášky .... neumím teď seriál a informace z knihy od sebe oddělit. Taky teď vnímám jeho život jako děsně falešný, naprostá lež. Rozhodně ho nezničila sláva, protože potíže měl už dlouho před Přáteli a následně jen přidával a přidával. Upřímně nevím proč bych ho měla litovat. Se skutečným zájmem o jeho trápení jsem tu knihu četla možná tak do poloviny? Jenže ta kniha je opravdu jen a pouze o jeho závislostech! Které dle mého názoru navíc nemají tak úplně smysluplné odůvodnění. Je tak povrchní nebo naivní když byl přesvědčený, že sláva vyřeší všechny jeho potíže? Kdy v historii někomu sláva a ztráta soukromí vyřešili problémy?? Nikdy v životě "skutečně" nepracoval. Nebo se o tom alespoň v knize nezmiňuje. Vzít roli o kterou hodně stál, za "pouhých" 50 tis. za epizodu bylo pod jeho úroveň ..... Neměl sice ideální dětství, citově ho to určitě poznamenalo, ale dětství může být mnohonásobně horší. A vzhledem k tomu, že jeho potíže rozhodně začaly v dětství tak je naprosto zjevné kdo za jeho slabosti může. A přitom několikrát v knize opakoval, že rodiče za nic neviní. ??? Není v tomhle jeho hlavní problém?? Že nedokáže upřímně říct, že má pocit, že ho rodiče dostatečně nemilovali?

Blanka_cte
10.01.2023 3 z 5

Nevím, nakolik nechal Perry zasáhnout do knihy editora nebo nakladatele, vzhledem k tomu, že sám píše scénáře atd., ale za mě by jí určitě slušelo proškrtání některých pasáží. Dozvěděli jsme se velmi podrobně, jaké pocity zažíval v dětství, ale paradoxně o jeho dětství jsme se toho zas až tolik nedozvěděli. Úplný začátek knihy se mi četl hodně špatně právě proto, že Perry v něm dělal velké časové skoky a chvílemi vůbec nebylo jasné, kdy se která věc odehrála, v jednu chvíli mu bylo osm, pak už mu bylo tolik, že mohl pít a flirtoval s holkama. Časové skoky začaly dávat mnohem větší smysl až v pozdějších částech knihy a byly i lépe uvozené, takže člověk už se v tom tolik neztrácel. Přece jen skok z 20 let do 30 let je jiný, než když skáče z doby, kdy mu bylo 5, do doby, kdy mu bylo 19.
Já osobně jsem čekala, že o Přátelích a období Přátel bude v knize psát více, vzhledem k tomu, že to byla velká část jeho života, ale spíše jenom klouzal po povrchu. Jako by věděl, že o tom něco musí napsat, protože to lidi zajímá, ale ve skutečnosti se mu o tom vůbec psát nechtělo.
Trochu se mi začalo už ke konci zajídat neustálé opakování o Bohu v kuchyni a o tom, jak je závislost hrozná nemoc, za kterou nemůže. Jakoby... opravdu to nemusel opakovat tolikrát, jeho postoj jsem pochopila už poprvé.
Ačkoliv to vypadá, že knihu haním a nikomu nedoporučuju, tak naopak, přečetla jsem ji vlastně jedním dechem, dozvěděla jsem se spoustu věcí o Perryho životě, které jsem netušila. Jen, jak jsem psala na začátku, neuškodilo by seškrtání některých zbytečně obsáhlých a nezajímavých pasáží, opakující se názory a možná o trochu méně sebelítosti. Jo a taky pokud někdo čeká, že to bude vtipné čtení, protože to napsal komik a člověk, co hraje Chandlera Binga, tak bacha, opravdu to vtipné čtení není. Je to naopak hodně smutné čtení.

Eliza20
10.01.2023 5 z 5

Po některých zdejších hodnoceních jsem od knihy moc nečekala a o to víc jsem byla překvapená. Brutální upřímnost, kterou je napsána mě naprosto odrovnala. Ano, v některých částech je zbytečně repetitivní a na časovou osu závislosti aby si člověk nakreslil diagram, ale sebelítostivá mi nepřišla. Ihned mě vtáhla, protože nehledě na obsah, forma je skvělá, buď umí "Matty" fakt dobře psát, nebo měl skvělého editora. Sázím na to první. A co se obsahu týká, taky skoro nemám co vytknout. Dočítala jsem poměrně smutná, ale taky vděčná za svůj vlastní život. Kniha mě donutila docela dost přemýšlet a to je skoro vždycky plus.

TerkaM
07.01.2023 5 z 5

Super! Bavilo mě to číst a ač si neprožíval úplně pozitivní období, trochu jsem v něm viděla Chandlera Binga... rovněž jsem si snažila rozpomenout na určité pro něho důležité pasáže, které znám z Přátel a které mi kolikrát nepřipadaly nějak zásadní v tom smyslu, že bych v nich viděla závislého člověka. Poučná kniha, a pokud milujete Přátele, musíte si ji přečíst.

misa.novakova
06.01.2023 5 z 5

Pro milovníka Přátel úžasná kniha, kterou rozhodně doporučuji přečíst. Velmi detailně popsané pocity a myšlenky závislého člověka

ipkkk
03.01.2023 5 z 5

Chandler Bing mi vždycky přišel jako pohodář, klidnej a vyrovnanej člověk milující a podporující svou přítelkyni Moniku. Tak takovej Matthew Perry rozhodně není. Je to téměř jeho opak - sebelítostnej, destruktivní, věčně fnukající a obvinující všechny kolem, svět, osud, plácající se ve své choré hlavě. Ačkoliv se mi zrovna nezamlouvá pravá tvář Mattyho, knihu hodnotím velmi kladně, protože byla pravdivá, šokující, syrová a odvážná. Tak trochu mi Mathew připomněl Katku (dokument Katka od Heleny Třeštíkové) s takovým detailem, že Matty je závislý snad na všem kromě heroinu. Ale zdá se, stejně jako ona, že je bohužel ztracený případ.