Prázdniny v Česku
Ladislav Zibura
Výlet za vším, co jste o Česku nevěděli. Vydejte se s Ladislavem Ziburou na dvouměsíční výlet po českých luzích a hájích a připomeňte si, v jak rozmanité a krásné zemi žijeme. Můžete se těšit na vyprávění plné zajímavostí, pozoruhodných příběhů z naší historie a setkání se svéráznými lidmi. Navštívíte všech čtrnáct českých krajů, načerpáte tipy na vlastní výpravy a jako obvykle se také od srdce zasmějete. Tak přisedněte do roztomilého bílého autíčka a nezapomeňte se připoutat! Váš řidič je začátečník. O čem to je? Mladý spisovatel cestuje po Česku na lodi, autem, pěšky a na oslu. Hledá u toho zajímavá místa a lidi. Co se mi na tom může líbit? Dobrodružství, vtip, příběhy neobyčejných lidí a krásné ilustrace. Komu to můžu koupit? Všem příznivcům cestování a milovníkům zajímavostí se smyslem pro humor. Jak to skončí? Autor objede Česko kolem dokola a konstatuje, že je u nás opravdu hezky.... celý text
Moje prvnotní nadšení nad čtivostí a milým humorem postupně střídala nuda plynoucí z neměnného stereotypu. Nerozvážné mladické putování v přerodu na dvacetkrát psanou slohovku, pevně sešněrovanou korzetem, který má připomínat onu nerozvážnost. Na atrativitě by molh přidat kratší formát nebo kdybych knihu četla s větším odstupem.
Princ Ládík opět nezklamal. A největší plus dávám za šipky k "vysvětlujícím vsuvkám", se kterými jsem vždy v jeho knihách bojovala, ale teď je to hezky přehledné.
Psáno humorem sobě vlastním. Asi polovinu míst, které autor zmiňuje, jsem už dříve navštívila.
Řekla bych, že jsem dostala přesně to, co jsem čekala. Méně známá turistická místa a hlavně spoustu českého humoru.
Na Česko jsem se opravdu těšila, kvůli inspiraci. A skutečně jsem o některých místech ještě neslyšela, a o těch ostatních jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí. Kniha vykládá i hodně z historie, ovšem pan Zibura má dar všechno podat tak odlehčeně a vtipně, že to nebylo na škodu. Spíš by mě zajímalo, kde tolik zajímavostí zvládl vyhrabat. A těch kamarádů, co všude po republice má! To se to pak cestuje, když je vždycky koho navštívit a třeba se díky němu i dostat k netradičním zážitkům :-) Takže knížka super, jen si mohl odpustit tu kapitolu o lezení na komíny (což je trestné), no snad moc lidí neinspiroval.
Knížku doprovázejí opět skvělé ilustrace, které nenudí.
Ja nemám ani zdaleka precestované Česko a ani geograficky sa až tak neorientujem, ale to mne vôbec neprekážalo, pretože ako je tomu i u ostatných kníh, nejde o navšívené miesta, ale o zážitky, príbehy ľudí a situácie, ktoré nastali. Ja si myslím, že kamkoľvek by Zibura šiel tak by tam našiel nejaký bizár, nejakého človeka, ktorý by mu vyrosprával svoj úchvatný životný príbeh. Takých príbehov je táto kniha plná a ja mám tie príbehy rada. Ak vás tiež zaujímajú osudy ľudí, ktorí sa podielali na tvorbe krajiny a národa, alebo len sa chcete dozvedieť o nejakých menej známych miestach v Česku, tak táto kniha je presne pre vás.
To byla tak milá audioknížka! Hned bych někam jela :-) Vůbec netuším, proč jsem se Ziburou tak dlouho otálela! Styl mi naprosto sedl, budu s ním cestovat dál :-) A jako trabantista zcela chápu Nissan Cube :-D
Já ten Ládíkův humor a styl psaní fakt miluju :o))! Bavil mě ve všech jeho předchozích knihách, co jsem četl a nejvíc mě bavil zde v Čechách, kde jsem si to navíc užíval popisem míst v naší krásné zemi. Některá jsem znal i navštívil, ale většinu z nich ne. A moc mě navnadil na jejich návštěvu.
Je to dobrá kniha, skvěle napsaná, takže po jejím přečtení začnete věřit, že to s naším národem není tak špatné a že i tady se dají žít prima věci.
Knížku, která mě zaujme, přečtu za dva, tři dny. Tuto knížku jsem četla dlouho. Důvodem bylo, že jsem si chtěla "cestování" vychutnat, a proto jsem si čtení dávkovala po částech. Čtení bylo příjemné, vtipné a hodně jsem si ho užívala. "Navštívila" jsem místa, která jsem neznala a dostala hodně tipů na místa, která bych chtěla navštívit. Líbil se mi jedinečný humor a v neposlední řadě povedené ilustrace. Chybělo mi trochu více toho "cestování" po naší krásné Moravě. V každém případě, knihu ukládám do své knihovny a určitě se k ní zase vrátím.
Líbí se mi jak Zibura píše cestopisy s humorem.Od něj jsem vlastně četla úplně první cestopis v životě.Tenhle se mi líbí o to víc že je z Čech.A je i o místech ale i o lidech-Moc pěkně se mi četlo a zároveň jsem se dozvěděla plno zajímavostí.
Potřebovala jsem nutně úplně změnit žánr a měla jsem opravdu šťastnou ruku.
Cestování po naší krásné zemi s manželem milujeme.
V knize jsem si připomněla spoustu míst, která jsme navštívili a dostala tipy na ta, která jsme na svých toulkách minuli. Vše okořeněno humorem a historkami o svéráznách "kolemjdoucích".
Velká spokojenost a velká chuť zase někam vyrazit.
Moc se mi na knize líbilo, že byla zaměřena na méně známé turistické či jinak zajímavé cíle. Kniha je opět obohacena krásnými ilustracemi a prostoupena lehkým humorem. Po dočtení je čtenář příjemně naladěn na cestování po krásném Česku.
Na tuhle knihu od Ladislava Zibury jsem se těšila nejvíc a to proto, že jsem věděla, že mě bude bavit číst o všech krásných místech, které jsem měla dosud možnost navštívit a zároveň se pořádně prodlouží můj seznam míst, kam bych se chtěla podívat.
Musím se přiznat, že obecně se mi špatně čtou různé krátké kapitolky, fejetony apod., tak mám s knihami Ladislava většinou problém a čtu je celkem dlouho a vždy přemýšlím jak je ohodnotit, ale vždy nakonec dám 5 hvězdiček.
Bavilo mě číst o místech, které tak dobře znám, protože psal o našem kraji: o Ostravě, Havířově a jeho Šikmém kostelu, Českém Těšíně a dalších.
Užívala jsem si čtení o místech, které jsem si zamilovala - hlavně o Jižní Moravě a taky o místech kam bych se chtěla podívat, např. Karlova Studánka, Šumava a Rychlebské hory.
Doufala jsem, že si v knize přečtu něco o své milované Plzni, která je takový můj český cestovatelský sen, což se nestalo, ale aspoň mě tato kniha přivedla na myšlenku, přečíst si o ní někde jinde.
Na závěř můžu říct snad jen to, že je to kniha pro všechny, kteří stejně jako já milují cestování a poznávání nových míst.
Tohle bylo moc příjemné a pohodové čtení. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí o naší zemičce - ocenila jsem, že hlavně o těch méně známých místech, a mnohokrát se od srdce zasmála autorovým zážitkům i průpovídkám. :) Ladislav Zibura je opravdu veselá kopa a mě jeho přístup k životu i cestování moc baví. :)
Moc se mi líbily faktické vsuvky, které podrobně představovaly některá zmíněná místa, historické události či některé známé osobnosti (anebo také Ladislavovo vtipné vozítko - Nissan Cube). :) Ocenila jsem i překrásné kresby, které doplňují jednotlivé kapitoly, a jsou takovou třešničkou na dortu všech těch zajímavých a zábavných příběhů. :)
Prázdniny v Česku byly první knihou od autora, kterou jsem si přečetla, a líbila se mi tak moc, že se rozhodně pustím i do těch dalších. :) Doporučuju. :)
Ladislav udělal geniální tah, když dal svým knihám jednotný neotřelý půvab plný nádherných ilustrací. Zajistil si tak, že jeho knihy nechcete jenom číst, ale chcete je vlastnit.
Prázdniny v Česku jsou více faktografické, jelikož ostřílený cestovatel Česko zná a ví, na co se zaměřit. Ale neubylo na zábavných postavičkách ani příbězích, jen je to kniha již do jisté míry asi více vyzrálá. Já stále podléhám kouzlu jeho prvotin, kde si to prostě tak nějak víc sedlo. Ale na druhou stranu je vidět, že autor se vyvíjí a jeho knihy nejsou stejné pouze se změnou lokace, ale liší se. A to je dobře. Těším se, kam se spolu vydáme příště. Na mé poličce už je krásných malovaných 5 knih a ráda přidám další.
Kniha mi přišla taková oddechová, ale zajímavá. Bylo tam spoustu míst, které jsem navštívil, i místa, která mě zaujala tak, že bych je chtěl vidět. Zároveň tam bylo i něco z historie a člověk se dozví i nějaké zajímavosti. Prostě pro každého něco. Za mě spokojenost :)
Milé, poklidné a zajímavé. Ano, sem tam překlep se najde, ale dá se to prominout. Spoustu míst znám, spoustu ne. Nejednou mě při čtení napadlo, dávat si na každý tip, který bych chtěla také navštívit, barevnou záložku. Myslím, že by knížka byla pěkně oblepená. Faktem zůstává, že se řadou míst a lidí běžný návštěvník nepotká. Ale o to víc je to fajn. Vždyť po stopách Hanzelky a Zikmunda a nebo pana doktora Stingla se také nedá vydat. Vše je součástí osobnosti a dílem náhody. Jen co bude chvilka hned jdu knížku koupit a další díly minimálně do knihovny zarezervovat.
2016 | Pěšky mezi buddhisty a komunisty |
2019 | Prázdniny v Evropě |
2017 | Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii |
2021 | Prázdniny v Česku |
2020 | 40 dní pěšky do Jeruzaléma |
Velmi příjemná kniha a zábavná kniha o putování po naší milované české zemičce. Stále je co objevovat. Setkání s milými lidmi.
Asi nejvíce se mi líbil začátek o plavbě lodí, o přespání na Housce a konec o drezíně a pohled japonského kamaráda na naší železnici a časech příjezdů.