Pražská zima

Pražská zima
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218549/bmid_prazska-zima-zMT-218549.jpg 4 464 464

Knihu vzpomínek Madeleine Albrightové nejlépe přiblížil nedlouho před svým úmrtím autorčin blízký přítel Václav Havel: „Madeleine Albrightová napsala strhující příběh plný dobrodružství a vášně, tragédie a odvahy na pozadí okupovaného Československa během druhé světové války a následujících tří let, vedoucích k Únoru 1948. Ve své knize nabízí svěží a neotřelý pohled na události, jež formovaly její život a pozdější kariéru, a dovádí nás k hlubokému zamyšlení o mravních dilematech, které se projevovaly i v našich životech Vychází ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Argo

Prague Winter: A Personal Story of Remembrance and War, 1937-1948, 2012

Renatka11
28.02.2021 5 z 5

Diky Pražské zimě jsem si především rozšířila obzory a objevila souvislosti a detaily naší i evropské předválečné, válečné i poválečné historii do roku 1948, která úzce souvisela s prací autorčina otce. A spíš mimochodem jsem se dozvídala i o osobní historii Madeleine a její rodiny. Knížku bych ráda doporučila studentům středních škol i všem, kdo se chtějí čtivou formou dozvědět neco víc o naší historii, ať už se zajímají o autorku samotnou nebo zatím ne.

iam.sokol
09.01.2021 5 z 5

Pražská zima není úplně klasická autobiografie, jako spíše mozaika složená ze vzpomínek a nově nalezených informací o rodině Korbelových, které jsou zasazené do historického kontextu druhé světové války a období po ní. Velký respekt především zasluhuje rozsáhlá příprava podkladů a rešerše, při níž Madeleine Albrightová postupně odkrývala veškeré detaily o původu a osudu její rodiny, což samo o sobě muselo být psychicky náročné. O to více si cením toho, že se rozhodla celý příběh publikovat veřejně. Za to jí patří velký dík a můj obdiv. Z celého obsahu knihy se spolu neshodneme na jedné jediné kauze, a to je role Emila Háchy v době Protektorátu, ovšem to beru - jakožto rodák z Trhových Svinů - jako jen čistě subjektivní záležitost.

suvik
20.07.2020

Velmi čtivé. Přestože pojednává o nelehkém období 2. sv. války až k únoru 1948, moc se mi líbil neutuchající optimismus paní Albrightové a víra v demokracii a její hodnoty, která provází její rodinu již od první republiky. Kniha tedy nese i jisté poselství. Je psaná hezkým jazykem a najdeme v ní i velmi vtipné obraty, které občas shodí nejednoho tyrana, což je velmi osvěžující. Doporučila bych místo nudných učebnic novodobé historie našeho státu. On i ten rodinný příběh Korbelů právě hodně přiblíží danou dobu a tudíž není tak suchopárný jako právě bývá v učebnicích.

Nifredil
17.01.2020 5 z 5

Naprosto fantasticky napsaná kniha o československých dějinách mezi lety 1937 a 1948. Madleine Albrightová využila svých znalostí českých dějin, kterým se věnovala v rámci své diplomatické praxe, ale i svých znalostí o československých dějinách, které získala díky svému studiu historie na univerzitě a spojila to vše dohromady se svým vlastním rodinným příběhem, příběhem vlastně holokaustu. Je to krásně napsané svědectví o dané době z pera někoho, kdo byl tak blízko všech tehdejších osobností a klíčových okamžiků. Cenné je i to, jak se paní Madeleine podařilo dohledat osudy jednotlivých členů rodiny a působivě vylíčit jejich cestu nacistickou mašinerií. V neposlední řadě je kniha zároveň i příběhem prezidentského působení Edvarda Beneše očima lidí blízkých jeho úřadu. Kniha by mohla sloužit jako skvělý úvod do našich dějin pro cizince, ale poučení v ní najdou i Češi a Slováci. Plusem je krásná práce s jazykem. Je až s podivem, jak paní Madeleine dokázala udržet svou znalosti jazyka země, kde vlastně neprožila valnou většinu života. Pro mě osobně je kniha navíc i cenným svědectvím o tom, jak mohou emigranti vnímat svou vlast a co to je láska k rodině, kořenům, z kterých člověk vzešel, a k zemi svého původu.

Péťa1950
11.10.2019 5 z 5

Hlavní je v anotaci.Velice podrobně je rozebírána úloha Eduarda Beneše v předválečném období, za války i po ní až do roku 1948. Hodně je věnováno holokaustu, kde autorka přišla o většinu příbuzných a zjistila to až v dospělosti. Vzpomínky z dětství, osud jejích rodičů ve vývoji historických událostí. Náročné na čtení a podle obsahu určitě ne pro pobavení.

Josh
02.09.2019 4 z 5

X v 1 = čtivé objektivní přemýšlivé hybné empatické ....

jfialova
25.05.2019 4 z 5

Kniha příliš životopisná není, spíše zasazuje dětská léta autorky do historického pozadí tehdejších událostí. Přestože jde o události notoricky známé, našla jsem v knize řadu zajímavých úvah a postřehů, které mi rozšířily obzory a donutily se podívat na některá fakta z jiného úhlu. Doporučuji všem, kdo si chtějí zopakovat moderní československé dějiny a dozvědět se nové zajímavé detaily z naší historie.

Margherita_N
14.01.2019 4 z 5

Je to takové shrnutí přelomových událostí českých dějin - tou "zimou" jsou myšleny dvě ztráty svobody po sobě, Mnichov a nástup komunismu. Jak tady už zaznělo, také jsem čekala více ze života autorky, nebo aspoň ze zaměstnání jejího otce, který se v těch důležitých okamžicích pohyboval mezi těmi, kdo tyto dějiny tvořili. Chápu, že se paní Albrightová rozhodla sepsat, co ví o své rodné zemi a o některých událostech, které ji utvářely. Pro cizince je kniha patrně přínosnější než pro Čechy, kterým spíš nepřinese nové informace.

pestas
30.12.2018 3 z 5

Popravde jsem ocekavala vice ze zivota Madleine, takze me trochu nemile prekvapilo, ze kniha je spise popisem politiky a situace za 2. sv. valky a po ni. Ale na druhou stranu jsem si znovu ucelila historicke okamziky, ktere formovaly nas stat, dozvedela se nove informace, a tak knihu hodnotim 3 hvezdami

Kamys
15.12.2018 4 z 5

Z 80% kniha o politice a historii v obdobi druhe svetove valky a kratce po ni, ve zbytku osobni pribeh rodiny Korbelovych (rodicu Madelaine). Pokud nejste v historii zavrtani odcrana do vecera, s nejvetsi pravdepodobnosti se dozvite dost informaci a souvislosti, ktere jste o te dobe nevedeli.
Pripada mi fascinujici, ze se Madelaine Albrightova dozvedela o svem zidovskem puvodu az v 59 letech - tahle kniha je pro ni asi neco mezi terapii a vzdanim holdu predkum - a pustila se do toho velmi detailne. Z knizky je citit vztah k Ceskoslovensku i zahranicni nadhled.
Nejtezsi bylo docist posledni roky, valka skoncila a dalsi peklo jsme si uz pusobili sami :-(

Mourasek
02.12.2018 5 z 5

(v En) Velmi dobrá kniha pro cizince, se stručným náhledem na zmíněné události, z pohledu autorky, což je jediná zajímavá věc pro našince, jelikož fakta jsou hodně stručná, i s menšími chybami.

Efča59
05.11.2018

Knihu jsem poslouchala v rámci plnění Čtenářské výzvy. Jinak bych se k ní pravděpodobně nedostala. Od knihy jsem očekávala životopis Madeleine. Jedná se ale spíš o zjednodušený popis českých dějin od roku 1918 do roku 1948 z pohledu Madeleine, samotné životopisné údaje obsahuje jen okrajově. Knihu bych doporučila cizincům, který se snaží pochopit české dějiny té doby. Mě nejvíce zaujal bonus audioknihy a to rozhovor s Madeleine při návštěvě Prahy.

Chesterton
16.10.2018 5 z 5

Nádherná, přiměřeně osobní, velice elegantním a poutavým způsobem poskládaná, komplikovaná česká historie. Autorka je dáma s nadhledem co dokáže zaujmout. Poslouchala jsem jako zkrácenou audioknihu a jistě se k ní brzy vrátím.

alabra
15.10.2018 5 z 5

Jako milovníka historie mě kniha příjemně překvapila, je zajímavé číst o naší historii z pohledu Američanky, jež byla sama, či prostřednictví svých rodičů v blízkosti procházející paní historie.

amaenium
12.10.2018 4 z 5

Ke knize jsme se dostala díky čtenářské výzvě a myslela jsem, že kniha bude příběhem o průběhu druhé světové války. Dostalo se mi však úplně něčeho jiného - elegantního a čtivého popisu historických událostí o naší zemi. Díky této knize jsem se mohla v mnoha událostech dovzdělat a jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.

Páájinka
10.09.2018 5 z 5

Zajímavá a poučná knížka.

Jarka 55
09.09.2018 5 z 5

Krasna kniha plna emoci a pravdy. Dlouho jsem odkladal jeji čteni ,protože to neni muj soudek,ale byl jsem velmi mile prekvapeny.

Michalka98
31.08.2018 5 z 5

Skvělá kniha, která srozumitelně popisuje nejhorší část československých dějin. Cením si toho, že paní Albrightová seznamuje s historií našich národů zahraniční čtenáře. Doporučuji k přečtení.

Silwinka87
23.08.2018 4 z 5

Mě se knížka líbila,i když jsem ji četla celkem dlouho .Pěkně a srozumitelně popsaná historie i politika naší země a vlastně celého světa..
Čekala jsem více ze soukromí,ale i tak se knížka četla dobře,i když úplně jednoduché čtení to nebylo..

Posi
20.08.2018 4 z 5

Kniha je super, ale doufám, že už o válce nebudu nikdy číst. Je také fajn, jak jsou zde popsány historické postavy.