Případ doktora Karpety
Jaroslav Boček
V pátek 17. května 1974 nasedl doktor Milan Karpeta, šedesátiletý obvodní lékař, do svého auta značky Škoda MB a odjel do práce na středisko ve Fialkové ulici. Asi v půl páté večer telefonoval své ženě, že se trochu zdrží, aby neměla obavy. Ale domů se nevrátil… Kolem jeho zmizení se rozprostřela řada záhad, výpovědi jeho manželky a dcery, jeho pacientů i přítelkyň se v mnohém rozcházely. Z této mozaiky vyrostla otázka: jaký vlastně byl doktor Karpeta? Člověk soustředěný jenom na sebe? Dokonalý manžel? Lékař lidumil? Lhostejný cynik? A kdo to vlastně byl? Případ doktora Karpety se zápletkou skoro detektivní se však nedá zjednodušit na pouhý detektivní příběh. Záhada jeho zmizení a záhada jeho osobnosti se rozrůstá v myšlenkově závažný a čtenářsky přitažlivý román.... celý text
Od autora už jsem četla jednu knihu - historickou,teď jsem očekávala detektivku,příběh byl zajímavý a překvapující tak trochu Věc Makropulos.
Tato knížka kdysi odstartovala můj zájem o tohoto autora. Tak, jak je u něj zvykem, mají jeho příběhy nádech sci-fi a tajemna, protkaného českou historií. Knížka mě naprosto uchvátila, čas od času se k ní po létech vracím. Naplňuje mě vždy takovým zvláštním pocitem, jakoby nesmírným klidem a moudrostí zároveň. Nedokážu si to vysvětlit, ale je to nesmírně poutavé a nádherné čtení. Vřele doporučuji, řadím ji mezi pár nejlepších knih.
Tuto knihu jsem přečetla jedním dechem. Poutavá, čtivá a dává prostor pro fantazii čtenáře
Tato kniha je svým námětem naprosto dokonalá. Začátek mě nijak zvlášť neupoutal, je to běžný rozjezd, teprve po deseti až dvaceti stranách, kdy se příběh začíná odvíjet a mnohé vysvětlovat, je kniha strhující. Doporučuji.
detektivní a krimi romány napětí Československo dějiny lidstva špionážní zápletka reálný socialismusAutorovy další knížky
1982 | Případ doktora Karpety |
1989 | Událost |
1987 | Čas korunního prince |
1989 | Polka pro astrální ženu |
1991 | Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu |
Přečetla jsem jedním dechem. Zajímavě zpracováno téma nesmrtelnosti.