Dlhá cesta domov
Louise Penny
Případy vrchního inspektora Gamache série
Ak sa tvorivá vášeň zmení na ničivé šialenstvo, každý je schopný spáchať zločin. Maliarka Clara to vie veľmi dobre, a preto sa zdesí, keď jej manžel nepríde na dohodnutú schôdzku po ročnom odlúčení. Peter, ktorého tak milovala a ku koncu nenávidela, je nezvestný a možno aj mŕtvy. Inšpektor Gamache si síce užíva zaslúžený odpočinok v prekrásnej kanadskej dedine Three Pines, ale Clara ho uprosí, aby po Petrovi začal pátrať. Na pozadí očarujúcej kanadskej prírody sa krok za krokom, stránku za stránkou rozvíja príbeh o temných hlbinách ľudského srdca. Od prvej chvíle tušíme zločin, ale je to vražda? Alebo ešte niečo omnoho horšie? Autorka drží čitateľa celý čas v neistote – a potom nám ukáže, čoho je schopný ten najzvrhlejší človek.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2015 , PremediaOriginální název:
The Long Way Home, 2014
Četla jsem zatím Zátiší,Světelný klam a momentálně čtu Oživlý kámen,knihy jsou dobře napsané a jak se do knihy začtu tak nevím kdy přestat číst.
Tímto jsem dočetla všechny knihy, které zatím ze série vyšly. Jelikož na Slovensku vydali 9. a 10. díl, nezbylo než překonat mezeru 7. a 8. dílu, který dosud není, ale dalo se to. Milí Gamacheovi se na důchod odstěhovali do Three Pines, kde si koupili dům po zemřelé paničce ovčáka Henryho. Armand se hojí z otřesných zážitků z předešlého dílu, kdy při odvracení separatistického puče málem přišel o vše. I o život. Přesto však se rozhodne s ostatními přáteli pomoci Clare hledat jejího odloučeného manžela Petra. Příběh je však daleko složitější, neboť na povrch nečekaně vyplouvá zlo a umělecká zášť ze školy, kde oba Morroowi studovali. Při hledání skupinka navštíví řadu tajmných a také osamnělých míst v Quebecku, až dorazí na samotný kraj, kde je čeká smrt. Ač jsem do Three Pines zamilovaná, tak tyto dvě poslední knihy byly na mne moc překombinované s extrémně vyhroceným dějem plným až nervy drásajícího napětí, na které nejsem z dřívějších poklidných vyšetřování zvyklá. Zatím mi tento zvrat spíš vadí. Dlhá cesta domov je plná mystiky, hledání múzy a také neustálých vytváření děje toho, co Petr nebo někdo jiný dělal, ale od stolu, takže je to stále jinak a jinak. Prostě už to není profesionální vyšetřování Surete. No uvidíme za pár let, až k nám dorazí další díly.
Príjemná, pokojná knižka. Čakala som viac napätia, ale dej nakoniec zaujal a nútil čítať až k rozuzleniu. Nebolo to zlé, celkovo ma príbeh nesklamal, ale ani nenadchol.
Tak tady jsem dlouho váhala s hodnocením. Knížku jsem dočetla napodruhé a chvílemi jsem si myslela, že ji ani nedočtu. Naštěstí zvědavost, jak to dopadne, byla větší, a jsem za to ráda, protože od určité chvíle (nebudu prozrazovat) mě to bavilo hodně, takže jsem nakonec "přihodila" ještě hvězdičku :-)
Dobrá kniha na spríjemnenie večerov. Nie príliš napínavá, plná dobrých a priateľských ľudí opisov prírody s troškou napätia, korenená životnou filozofiou.
Teším sa na ďalšie časti
celkom fajn zauzlenie, nie prilis prekombinovane. co sa mi u louise penny hrozne rata, je mnozstvo drobnych zartikov a ironii. je prijemne citat knihu so zmyslom pre humor.
Dlouho přemýšlím , co o knize napsat, je totiž z jiného soudku než předchozí tři co jsem četla z této malebné vesničky. Je to spíše román než detektivka a akce tam mnoho není, spíše psychologických rozborů, nu nicméně všechny oblíbené postavy ze Three Pines tam jsou a děj pomalu plyne k rozuzlení...výborné úvahy o nezvratnosti osudu...
2014 | Zátiší |
2014 | Vražedný chlad |
2015 | Nejkrutější měsíc |
2017 | Hladový duch |
2017 | Pohřběte své mrtvé |
Bohužel nejslabší díl celé série - alespoň co se týká detektivní linie. Přemíra filozofování a rozebírání nitra všech zúčastněných. Krajina, ve které se část knihy odehrává, musí být zcela jistě krásná, ale hromadná výprava po stopách Petra mi chvílemi přišla silně přitažená za vlasy. Jsem zvědava, zda budou čeští vydavatelé pokračovat?!