Pro rodinu vše
Phoebe Morgan
V Suffolku je ve svém bytě nalezena mrtvá Caroline Harveyová. Její tělo leží zhroucené přes dětskou postýlku, ale dítě, které hlídala své kamarádce, je nezvěstné. O stovky kilometrů dál ve Francii si Siobhan Dillonová chce užít rodinnou dovolenou v prázdninovém domě své sestry, kde je ovšem po pár dnech zatčen její manžel Callum. Ten udržoval s Caroline rok a půl poměr, proto se zdá být jasným podezřelým, obzvlášť když nemůže nabídnout věrohodné alibi. Jaký by měl ale důvod unést roční dítě? A co se s miminkem stalo? Kdo byl plánovanou obětí zločinu – Caroline, nebo malá Eve? Jaká tajemství skrývají členové rodiny? A byla Caroline skutečně tak nevinná, jak by se mohlo zdát?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , VendetaOriginální název:
The Babysitter
Napínavé, čtivé a pořádně propletené vztahy. Kniha se mi libila, a rozluštění mě napadlo poměrně brzy.
Postupně rozplétáme rodinné vztahy, odhalujeme aférky, ale i tíživé životní okamžiky. Na 312 stranách nám Phoebe Morgan předestírá thriller plný zvratů až do poslední stránky včetně.
Děj se odehrává ve dvou časových linkách část vedoucí k osudné nocí vraždy nám líčí sama Caroline, dny následující po vraždě většinou Siobhan. Kapitol má kniha celkem 56 a vždy jednu kapitolu vypráví jedna postava.
Docela zvláštní mi přišla forma, kterou autorka zvolila. Většinu příběhu sice vypráví Siobhan a Caroline, ale přidává se i vyšetřující detektiv, díky čemuž nakouknete do vyšetřování. Nicméně v závěru knihy dostávají prostor k vyprávění další postavy. Vždy ty, které zrovna prožívají či utvářejí dějové zvraty. (Kapitoly z pohledu detektivů jsou jediné psané v er-formě) Zvraty tak můžeme číst a prožívat z první ruky a díky této formě dostaneme odpovědi na všechny otázky. A to včetně vnitřních pocitů aktuálního vypravěče. Při čtení mi ale trochu vadilo to odosobnění, přeskakování mezi postavami, výběr jen některých z nich a naopak zcela vypuštění postav v průběhu příběhu.
Pokud už máte přečteno pár rodinných thrillerů, tak víte, co čekat. I zde máte jen málo postav a musíte zpochybňovat každou z nich. Ani rodiče dítěte nemůžete automaticky vyloučit z únosu. Budete promýšlet nejrůznější možnosti. Ale hlavně budete mít obrovskou potřebu knihu dočíst. Budete potřebovat vědět, co se stalo a proč. Už dlouho jsem neměla tohle knihomolské svrbění a potřebu otáčet stránky, co nejrychleji.
Název knihy mě v posledních kapitolách dost pronásledoval. Ať jsem příběh sledovala z úhlu pohledu kterékoli z hlavních postav, měla jsem pocit, že i zde to lze použít. Bylo to docela mrazivé. Na několika úrovních totiž lze říci, že právě tato skutečnost přivedla všechny postavy do jejich noční můry.
Kniha je napsaná opravdu čtivě a příběh graduje do posledních stránek. A to opravdu myslím doslovně. Morgan mě překvapila propracovaným detektivním thrillerem, který řadím mezi Manželé odvedle či Za zavřenými dveřmi.
Kniha svým začátkem je celkem pomalá na rozjezd a zdlouhavé popisování všech osob mě nebavilo. Pravidlo sto stránek dalo za své a začetla se do děje. Pachatele jsem si potvrdila svou domněnkou, ale neuhodla jsem, že v tom je i druhá osoba. Jsem ráda, že knížka nakonec dobře dopadla. Knížky, kde mají svou roly děti se my nečtou dobře, proto dávám 4* hodnocení. Domeček pro panenky za mě svižnější. Doufám, že autorka napíše další dílo.
Parádní thriller. Každý byl chvilku vinen a na konci přišlo pěkný překvapení. Doporučuji.