Pro tvoje dobro
Ellen Marie Wiseman
Další strhující dílo z pera autorky Tmavých stěn Willardu. Za jednoho letního večera roku 1931 zahlédne Lilly Blackwoodová za oknem svého podkrovního pokoje světla cirkusu. Ví, že nesmí ven, nikdy ostatně nevykročila ani ze svého pokoje. Matka jí tvrdí, že lidé by se jí báli. Přesto Lilly poruší všechna pravidla – a domů se už nikdy nevrátí. O dvacet let později devatenáctiletá Julia Blackowoodová přijíždí převzít správu nad sídlem, které zdědila. V utajeném pokojíku v podkroví najde důkazy, že zde kdosi žil. Snad ta podivná dívka na fotografiích z cirkusové show? Příběh dvou žen, tak odlišných, a přesto spojených neznámým poutem, přinese řadu šokujících odhalení, napětí i dojetí.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , Ikar (ČR)Originální název:
The Life She Was Given, 2017
Moc jsem se na tuto knihu těšila, ale úplně mě nenadchla. Byla pěkná, citlivá, smutná, místy i hřejivá, ale zřejmě prostředí cirkusu mě úplně nezaujalo. Každopádně konec jsem vůbec nečekala! Pořád navíc nemohu strávit matku. Říkám si, že to snad ani není možné, aby se někdo takto choval...
Velice smutná ale nádherná kniha. Dlouho na tento příběh budu myslet. Určitě časem přečtu znovu.
Skvěle napsaný, velmi smutný příběh o dvou dívkách, které to v životě neměly lehké. Dvě dějové linky, které do sebe skvěle zapadnou a originální prostředí cirkusu.
Autorka píše tak, že člověka naprosto vtáhne do děje a už nepustí. A i přesto, že smutek je z těch události, co se v knize dějí, hodně, hodně tíživý, tak musíte číst dál. Některé scény se prostě od doby, co jsem máma, čtou ještě hůř než dřív... Autorka totiž umí předat emoce v jejich plné síle, ať už se jedná o vztahy rodičů a jejich dětí a nebo i vztahu k cirkusovým zvířatům. Trochu mě zklamal, dle mého názoru, uspěchaný konec, ale jinak je to silný příběh, na který jen tak nezapomenete.
Krásný příběh, emotivní, srdcervoucí. Pod rouškou náboženské čistoty ničit život, protože je to pro tvoje dobro.
Ellen prostě umí ve čtenáři probudit tisíce emocí, toto je druhá kniha, kterou jsem od ní četla a opět mám pocit, že tuto knihu jen tak z hlavy nedostanu a budu o ni ještě dlouho přemýšlet. Knihu určitě doporučuji a radím dobře, nezapomeňte si ke čtení vzít krabičku kapesníků, budou se hodit :oD
Nádherný i když smutný příběh, přečtený jedním dechem. Právě jsem knihu zavřela a nemůžu se smířit s představou, co jsou rodiče ochotni "pro dobro dítěte" opravdu udělat. Příběh je velice emotivní, dojemný a srdcervoucí, až jsem ke konci přestávala dýchat. Je vyprávěný ve dvou časových rovinách a překvapující zakončení se mi líbilo. Je to stejně krásná kniha jako Tmavé stěny Willardu a za rok snad u nás má vyjít třetí kniha této mojí oblíbené spisovatelky.
Smutné, napínavé a velice čtivé. Ukončení je ale dost zvláštní, to se mi tam moc nehodilo..
Pro tvoje dobro - při těchto slovech je třeba zpozornět, většinou je dobro v nedohlednu. Malé dítě tomu uvěří, vždyť to říká maminka, kterou má rádo. Netuší, že maminka je hyena.
Smutný život statečného děvčátka to je kniha Pro tvoje dobro, která chytne za srdce a uvízne v mysli na dlouho.
Knihu jsem si koupila náhodou, pak jsem zjistila, že jsem od autorky již jednu knížku četla.
Tutu knihu jsem po otevření jen velice nerada zavírala. Byla smutná, a přesto něčím "krásná". Prožívala jsem vše s hlavní hrdinkou a opravdu bych jí ( i čtenářům) přála spíše happy end. Je neskutečné, jak se někteří rodiče dokáží chovat k vlastní dětem, jak velikou bolest musí malé dítě, které se ničím skutečně neprovinilo, vytrpět. Knížku můžu doporučit.
Silná kniha o silných ženách. Nechci opakovat slova Terky 357, ale i pro mě bylo cirkusové prostředí překvapivě zajímavé. Zajímavé ale je i to, že poslední kniha, kterou jsem četla (Dopisy, které nikdo nečetl) naťukla téma, jak byly děti s postižením v minulosti přijímány (tedy spíš nepřijímány a uklizeny z očí většinové společnosti) a tato kniha to rozvedla. Děsivé bylo, že matka své dceři opakovala, že je zrůda, přitom zrůdou byla ona sama. Téma mateřství se pak dostalo s nemenší silou také do zvířecí roviny.
Hodnocení píšu bezprostředně po dočtení této knihy a na mysl se mi vkrádá jediná otázka: Proč? Proč tohle všechno? Snad s odstupem času lépe porozumím psychickým pochodům matky a otce Lilly (spíš ne), ale nyní nechápu vůbec nic.
Nikdy bych neřekla, že se mi bude zamlouvat prostředí cirkusu, ale vlastně jsem si ho přímo zamilovala a došlo mi, jak silné osobnosti takový cirkus vychová.
Kniha mě bolela na každé stránce. Je to snad poprvé, co mě kniha vystavovala vyloženě silné psychické bolesti. V duchu jsem za Lilly brečela každou chvíli, kdy se ona statečně držela.
Moc se mi líbil i Juliin příběh, který do děje vnesl alespoň trochu světla.
Tak či onak, nezáleží na tom, zda je zážitek pozitivní nebo negativní, ale zda je silný. To samé platí o knihách. A že tahle silná byla. Dlouho na ni nezapomenu!
ak to byla paráda. Vůbec jsem netušila co mám od knihy čekat. Říkala jsem si ok, kniha z prostředí cirkusu, to by mohlo být hezké. A výsledek? Bylo to fantastické čtení. Za půlkou jsem si říkala, že už vím jak to dopadne. Kdepak! Autorka udělala závěr dechberoucí a mě se to moc líbilo.
Skvělá kniha, která mě dostala hned od toho hrůzu nahánějícího začátku. Tempo pak sice trochu poleví, ale stále si kniha uchovává vysoký spisovatelský standard, takže je jí zábavné číst po celou dobu. Velmi chválím za ten závěr: SPOILER moc totiž nemusím idylické happyendy u depresivněji laděných knih (přijde mi to vždycky vytržené z celé podstaty a atmosféry knihy, prostě jen aby byli čtenáři spokojení, nebo já nevím proč)
Skvělá kniha. Krásný ač hrozně smutný příběh. Chytlo mě to hodně, moc hezky napsané. Od autorky si moc ráda ještě něco přečtu.
Autorka nezklamala, kniha se četla jedním dechem, z příběhu až mrazí. Těším se na další knihy, které přijdou.
Začátek knihy byl velmi zajímavý. Bohužel "záhada" nakonec nebyla takovou záhadou a je prozrazena celkem brzy (a dá se očekávat). Chování rodičů mi přišlo nesmyslné a nereálné, ale budiž. Vykreslení cirkusu se mi líbilo, ale zase mě zklamaly nárazové skoky v čase (svatba a najednou už je dítě na světě). Knížka byla vcelku pěkná, jen bohužel příliš předvídatelná.
I když jsem zhruba od poloviny věděla, jak to bylo, neubralo to knize na čtivosti. Je skvělá! Staré tajemství, svět cirkusu...za mě výborné čtení.
americká literatura tajemství psychologické romány cirkus
2016 | Tmavé stěny Willardu |
2018 | Pro tvoje dobro |
2021 | Sběratelka sirotků |
2023 | Ztracené dívky z Willowbrooku |
2025 | Návrat do Coal River |
Krásný příběh, velmi emotivní a vlastně hodně smutný. Nebylo to tedy jako Tmavé stěny Willardu.
Už asi od půlky jsem tušila, jaký vztah byl mezi Julií a Lilly a lámala jsem si hlavu, co se mohlo stát, že se jejich příběhy odehrávaly odděleně. Ten šok, když jsem to zjistila, byl obrovský a byl to asi nejsmutnější okamžik celé knihy.