Prokletí brněnských řeholníků

Prokletí brněnských řeholníků
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474751/bmid_prokleti-brnenskych-reholniku-wPX-474751.png 4 588 588

Jedním z osobních nepřátel Oldřicha z Chlumu byl olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Proto správce Bezdězu nesmírně překvapí, když biskup požádá krále Přemysla II. Otakara, aby Oldřicha poslal vyšetřovat do Brna. A ještě záhadnější je údajný důvod jeho cesty - krádež v klášteře tamních minoritů. Oldřich z Chlumu navíc dostává od olomouckého biskupa rozsáhlé pravomoci a je tedy zřejmé, že jde o nesmírné vážnou záležitost. Toto podezření se záhy potvrdí. Ihned po jeho příchodu do Brna je brutálně zavražděn celerárius minoritského kláštera. Smrt hrozí i Oldřichovi a jeho pomocníkům panoši Otovi a veliteli Divišovi, neboť se ukáže, že ve hře je cosi velice znepokojivého. 3. vydání.... celý text

Any935
19.01.2025 3.5 z 5

Zajímavá zápletka. Tak trochu jsem tušila oč tam půjde, ale i tak perfektní.

Maki229
16.08.2024 5 z 5

Zdaleka ne poprvé jsem tuto knížku přečetla a jako vždy s chutí, příběhy, které vyšetřuje Oldřich z Chlumu, si vždy odpočinkově užívám. Pan Vondruška píše čtivě. Zde v Brně měli dost samostatného vyšetřování i pomocníci Oldřicha - panoš Ota i Diviš a jako vždy nechybí ani humor. Navíc je tu pátrání s přesahem do hluboké minulosti, což si jako milovník historie též užívám.
Za mě spokojenost, navíc tím, že žiju v Brně, jsem si vychutnala přesné popisy všech míst, kde se děj odehrával.

sgjoli
30.06.2024

Další Vondruška a jeho Oldřich za mnou. A musím říct, že oproti předchozímu dílu "Apage Satanas" mne tenhle díl zase opět bavil - určitě víc. Zas to pro mne byl ten starý dobrý příběh, jak to mám u Vondrušky již zažité a jak mne to baví.
Tentokrát se ocitáme v Brně v místech, které trochu znám, tak jsem měla radost, že jsme se pohybovali na místech, které jsem si mohla aspoň trochu orientačně představovat - aspoň na mapě. (Jasně, vím, že od 13. století se mnoho změnilo, ale rozumíme si...)
Téma, které na začátku vypadá nenápadně - krádež všedně tvářící se knihy - pro ne nakonec bylo docela zajímavé, protože se týkalo určitého historického tématu, které mne docela zajímá, tak jsem se docela bavila.
Opět klasické popichování Oty a Diviše kolem sličných sklepnic, které mne prostě baví, klasické Oldřichovo pátrání, jak to známe.
Lepší 3 hvězdy v tomto případě.

Luigi1
16.05.2024 4 z 5

To bylo opravdu oddychové čtení

HáMaPé
04.04.2024 4 z 5

Spletenec intrik církevních i světských úspěšně rozmotá prokurátor Oldřich z Chlumu se svými pomocníky. Tři brněnské řády Premonstráty, Dominikány a Minority - spojuje záhadná ztracená kniha, která v sobě ukrývá dávné tajemství. Takové, které stojí život několika lidí a přes své stáří má moc měnit běh dějin.

Mája777
23.02.2024 4 z 5

Dobře napsané, tak jako vždy. Mám tuhle trojici ráda. Skvěle vyšetřuje a dovede i pobavit. Tentokrát se podíváme do Olomouce s Otou a do Brna s Oldřichem a s Divišem. A tajemství je opravdu hodně zamotané.
(23. 2. 24 - 5 554 - 13)

m_martina
25.04.2023 5 z 5

Pan Vondruška je pro mne vždy zárukou příjemného, oddechového čtení, u kterého si hezky odpočinu. Také tento případ, který řeší Oldřich z Chlumu spolu se svými pomocníky, se mi líbil a nemám k němu žádné výtky.

drakamena
25.11.2022 4 z 5

Ačkoli v knize bylo několik zápletek, které autor použil už dřív, líbilo se mi, jak je tentokrát vyřešil, kupříkladu Otovo dobrodružství v Olomouci. Musela jsem ale skutečně protáčet oči nad nevraživostí jednotlivých řádů. Křesťanský Bůh je jenom jeden a jít si po krku kvůli tomu, jak si kdo vykládá jednotlivá evangelia a další drobnosti, mi připadá nesmyslné.

JancaMia
09.11.2022 4 z 5

Historické romány od paní Vaňkové miluju, tak jsem zkusila i pana Vondrušku a jsem velice mile překvapená .

Iki1
07.07.2022 4 z 5

Výborně napsaný a hodně čtivý příběh z dob panování Přemysla Otakara. Autor dokáže čtenáře napínat postupným gradováním děje. Čtení knihy mě bavilo, život ve středověku je tu parádně přiblížený. I když na druhou stranu mi vadila neustávající akcentace sexu a sexuálního chování.

May
16.03.2022 3 z 5

Knihu čtu kvůli letošní výzvě (2022), protože pan Vondruška je o dvaadvacet let starší než já .... Když jsem hledala knihu, kterou bych z toho skutečně obdivuhodného množství knih vydaných autorem chtěla číst, sáhla jsem po "brněnské", jelikož v blízkosti Brna celý život žiji. Mně osobně udělala v knize největší radost zmínka o mé rodné vsi (nyní již městě) a jeho nádherném historickém klášteře Benediktýnů. A je milé jednou číst knihu, která popisuje Brno a tím pádem místa, která skutečně znám ....

zelda7
08.02.2022 3 z 5

Napínavý, hodně čtivý příběh. Zápletka byla zajímavá, bylo ale třeba dávat pozor o jakého z mnichů zrovna jde, minorité, premonstráti, dominikáni.... Díl bych tedy označila spíš za komplikovanější a více zamotaný. Ale líbil se mi.

Riccia
02.02.2022 5 z 5

Jak to tak vidím, asi si budu muset udělat trošku pořádek v minoritech, františkánech, dominikánech, premonstrátech, opatech, biskupech, převorech, kvardiánech a jiných prelátech a řeholnících. Jinak to bylo opět prima čtení :-)

JAnlauf
26.01.2022 3 z 5

Nepatřím k Vondruškovým fanouškům, přesto však přiznávám, že tahle kniha mě celkem bavila. Je trochu jiná než ostatní a historie zde výjimečně netvoří jen kulisy, ale opravdu má v ději nějaký význam. Na druhou stranu je to klasická Vondruškova pornopohádka, takže velké literární umění nečekejte. Z toho, co jsem od autora četl, bych ji však jako jedinou doporučil i ostatním

willy9203
16.12.2021 5 z 5

Absolutní finále mohlo být trochu méně vyhrocené, ale jinak celý ten příběh byl skvělý.

Turlogh
10.10.2021 5 z 5

Všechno co má být ve správném historickém dobrodružném románu zde najdete... včetně dávného tajemství spojeného s příchodem slovanských bratří ze Soluně na Moravu a jejich boj o křesťanství se západními kněžími. Jeden ze špičkových páně Vondruškových románů v této sérii. Howgh.

Ava365
21.08.2021 5 z 5

Pan Vondruška opět nezklamal. Kniha mě moc bavila, i když jsou si jedna druhé velice podobné.

PREBURDA
27.06.2021 5 z 5

Detektivní příběh odehrávající se na Moravě ( již druhý v sérií a také velmi napínavý jako první ), od první stránky až do závěru příběhu mě držel v napětí. Velmi spletité pátrání a zajímavé odhalení. Zařazuji tento díl mezi nejlepší a doporučuji.

oolinkaa
15.05.2021 2 z 5

Bohužel nedotčeno . Dej nezaujal

Kakho-Oto
05.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Velmi zamotaný a spletitý detektivní příběh z vrcholného českého středověku. Líbilo se mi to o trošku více než Olomoucký bestiář (zatím zřejmě jediné příběhy Oldřicha z Chlumu, které se odehrávají na Moravě). Čtenář se nesmí zapomenout orientovat mezi příslušníky tří řádů v Brně, do toho se objevují tři povedení bratři, vyslanci a pomocníci tří biskupů a přirozeně i Oldřich z Chlumu, Ota ze Zástřizl a Diviš. V závěru se Oldřich dostane do konfrontace s olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku i králem Přemyslem II. Otakarem. Velkou roli v příběhu hrají odkazy na Velkomoravskou říši, na soupeření mezi latinskou a slovanskou liturgií.