Prolhané městečko
Diane Chamberlain
Severní Karolína, 2018: Život Morgan Christopherové je vzhůru nohama. Když na sebe vezme vinu za zločin, který nespáchala, ocitne se na tři roky v nápravném zařízení. Její sen o kariéře umělkyně se zdá být navždy pohřbený – dokud se neobjeví tajemný návštěvník s návrhem, který ji může dostat na svobodu. Její úkol zní: obnovit starou nástěnnou malbu. Taková nabídka se nedá odmítnout, a tak pod vrstvami špíny najde obraz, který vypráví příběh malého města plný šílenství, násilí a spiknutí. Severní Karolína, 1940: Anna Daleová, umělkyně z New Jersey, vyhrála národní soutěž a má tu čest vytvořit nástěnnou malbu pro poštu v Edentonu. Je na světě úplně sama a po podobné práci dlouho toužila. Překvapí ji však, když se ocitne na místě plném předsudků, kde lidé za zavřenými dveřmi skrývají tajemství a kde odlišnost může znamenat smrt. Co se Anně Daleové přihodilo? Jsou snad ve vybledlé nástěnné malbě nějaké stopy? A pokud ano, dokáže je Morgan navzdory vlastním démonům rozpoznat?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
Big Lies in a Small Town, 2020
Velmi čtivá kniha o lidské omezenosti a předsudcích, o naději i druhé šanci a taky o lásce, která na každého někde čeká.. Dva osudy, dvě ženy a jedno tajemství..
Moje první setkání s autorkou . Přiznám se ,že jsem ze začátku měla silné nutkání knížku odložit , což jsem neudělala a za "odměnu" se to pak slušně rozjelo. Nicméně mnohem více mě bavil příběh Anny a nevadilo by mi, kdyby byl příběh pouze o ní. Vyústění příběhu na mě dojem neudělalo . Protože se jednalo vlastně o dva příběhy , nevím , jak hodnotit . Za Annu bych dala více hvězdiček ,ale za Morgan méně , takže taková zlatá střední cesta .
U mě tentokrát pomalejší rozjezd, ale pak už jsem se nemohla odtrhnout.
Konec za mě moc rychle vyřešený, ukončený. Možná bych přidala pár stran a víc rozvedla.
Ale jinak za mě opět super kniha.
Moje první od paní Chamberlain a bavila mě převelice. Jak se Anna vyrovnala s jižanským přístupem k černochům, její přátelství s Jessem a jejich zmizení a znovuobjevení. Krásné, čtivé, prostě nej.
Román obsahuje dva víceméně oddělené příběhy, které se na konci (poněkud neuvěřitelně) protnou. Annin příběh ze čtyřicátých let byl zajímavý dobře vykreslenou jižanskou atmosférou. Současnost mě zase zaujala hned v začátku knihy, kdy se Morgan dostává z vězení.
Není to nejlepší kniha paní Chamberlain, ale i tak se dobře čte.
Byla jsem nejméně v polovině knihy a říkala si, co na té knize mají.?Ovšem pak se to potká, zapadne a super.
Prolhané městečko byl můj první příběh od autorky. Ze začátku jsem se nemohla začíst, přemýšlela jsem jestli ve čtení pokračovat. Poté se obě dějové linky začaly protínat a příběh začínal ke konci gradovat. Některé pasáže jsem odhadla předem, některé ne, ale bohužel byl pro mě konec a celkové rozuzlení příběhů příliš přitažený za vlasy. Zkusím od autorky i další knihy.
Myslím, že tady se prolínání minulosti se současností vcelku povedlo. Víc mě asi bavila dějová linka s Annou.
Moc hezký příběh. Je v něm tajemství, nenávist , láska, ale je to i rasové problematice. Doporučuji.
Tuhle autorku můžu vždy jen doporučit, sice za mě už nikdy nepřekonala Krutou volbu, ale i Prolhané městečko bylo moc fajn čtení s originálním příběhem a navíc se hodně povedl obal knihy, takže jako dárek pro čtenářku prostě skvělé.
Úžasné. Krásný příběh. Opět Diane Chamberlain nezklamala. Je to opravdu paní autorka. Její knížky jsou neskutečné. Zase jsem měla husí kůži při dočítání knihy. Děkuji.
Jižanské romány mám ráda a mám ráda i tuto autorku, která umí skvěle skloubit vážnější téma s originálním příběhem, který je napsán tak, že se od něj těžko odtrhnete. Je vyprávěn střídavě ve dvou časových rovinách, které se velmi pěkně v dojemném závěru sejdou. Zde jsou opravdu, jak je již v mnoha komentářích napsáno, dějové linky vyvážené a zajímavé a já žádnou nepreferovala, líbily se mi obě. Moc pěkný příběh, který doporučuji k přečtení.
Dva krásné příběhy, které vás vtáhnou do děje a nebudete chtít knihu odložit...za mě fantastická kniha!
Jé, to jsem nadšená - úplně skvělá kniha!!
Od této autorky moje první.
Hrozně moc se mi líbila, nemohla jsem přestat číst.
To prokládání s minulostí prostě zbožňuji a zde to bylo napínavé, zajímavé, dojemné - prostě krásná kniha.
Všem ji doporučuji!
Opravdu povedené dílko. Obě linie vyprávění byly strhující a zajímavé, jak o Anně, tak i o Morgan. Konec byl také velice dobrý, všechno se to hezky uzavřelo a vysvětlilo. Zaujalo mě i téma malířství a hlavně restaurování, docela mě to obohatilo, protože moje znalosti v této oblasti nejsou rozsáhlé. Rozhodně si musím brzy půjčit další knihu od této autorky.
skvělý příběh, ac jsem od půlky cekala too rozuzleni, stejně to bylo zajimave se k němu pročíst. zatím její nej knizka, co jsem zatím četla
Výborný příběh psán ve dvou časových rovinách, kdy obě dějové linky jsou stejně zajímavé. Moc se mi líbilo postupné odhalování Annina příběhu. Jen konec byl na mě moc uspěchaný. Ještě bych jednu kapitolu uvítala. Mě by totiž moc zajímalo, jak proběhl ten rozhovor.
Již počtvrté mě Diane Chamberlain dostala svým příběhem. Autorka píše vážně skvěle. Moc ráda bych si jednou přečetla vše, co napsala.
USA (Spojené státy americké) rasismus tajemství maloměšťáctví společenské romány nástěnné malby maloměsto Jižní KarolínaAutorovy další knížky
2019 | Nutné lži |
2017 | Utajená sestra |
2007 | Krutá volba |
2002 | Mlčení |
2009 | Před bouří |
Asi moje pátá kniha od autorky a za mě zatím nejslabší. Napravil to až ten konec. Je pravda,že téma bylo velice propracované a autorka musela nad přípravou knihy strávit hodně času,ale za mě ten začátek byl prostě hodně nudný a ten konec super,ale zase málo uvěřitelný. Ale jsem ráda,že jsem knihu neodložila a dočetla ji až do konce.