Provazochodkyně

Provazochodkyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537848/bmid_provazochodkyne-663766abacdb4.jpg 4 435 435

Marian Sutrová série

< 2. díl

Pokračování audioknihy Dívka, která spadla z nebe. Marian Sutrová, jedna z mála přeživších agentů Velitelství zvláštních operací, čelila zatčení, brutálním výslechům i hrůzám pobytu v koncentračním táboře Ravensbrück. Na jaře roku 1945 se vrací do Anglie, kterou sotva poznává, učí se žít v poválečné realitě, jíž nerozumí, a hledá záchytný bod, s jehož pomocí by mohla začít budovat svůj nový život. Ačkoli se ji snaží podpořit rodina i nová známost, nepřestávají ji pronásledovat vzpomínky na strašlivé a intenzivní zážitky. Nedokáže v sobě potlačit ani touhu po dobrodružství. Když ji její bývalý řídící důstojník láká zpět do temného světa špionáže, těžko odolává. Dostává se do tíživého soukolí politiky studené války a nakonec je nucena riskovat všechno - aby ochránila ty, které miluje, aby pomohla věci, které věří, a aby dokázala najít smysl vlastní existence v novém světě. A to ještě netuší, že získala mladého obdivovatele, který její dráhu bedlivě sleduje...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Tightrope, 2015

Aleen
05.07.2017 4 z 5

Opět posloucháno v autě po cestách do práce, stejně jako Dívka, která spadla z nebe. Opět moc pěkné a velmi uvěřitelné. Ráda čtu knihy z druhé světové války, které se neodehrávají přímo na bitevním poli. Ani agenti a Studená válka mi nijak nevadí. Takže z mé strany velká spojonost. Já se s hrdinkou sžila již v předchozí knize, takže za mně super. Myslím si, že i coby klasická evropská literatura, má vysokou úrověň a zaslouží si pozornost. No dobře, jedna hvězda dolů, protože Dívka prostě byla o maličko poutavější...

Janadvorackova
23.06.2017 4 z 5

Tedy, Marian je pěkná můra pelešivá :), aniž bych to myslela zle. Alespoň si v tomhle na nic nehrála. Z potlačování přirozenosti se dělají pupínky a těmi ona určitě netrpěla :).

I když byl druhý příběh trochu slabší, poslouchal se mi dobře a jsem spokojená. Poválečná léta působí trochu euforicky, ačkoli byla v mnoha ohledech možná chaotičtější, než léta válečná, ale asi o dost lepší, než následující desetiletí, (tedy jak kde a jak pro koho).

Lucie Pernetová a Marek Holý odvedli při čtení skvělý výkon.

bgott
17.06.2017 4 z 5

Po Dívce, která spadla z nebe byla tato kniha trošku zklamáním. Ale možná to bylo dáno i velkým časovým odstupem, se kterým jsem knihy četla. Kladně hodnotím vykreslení psychiky Marian, která má v necelých třiceti letech pocit, že " má odžito" a tak nějak neví, co si sama se sebou počít. V poslední třetině knihy mě už ale docela iritoval její idealismus a měla jsem pocit, že řekne cokoli komukoli, stačí požádat či naznačit. Takže asi tak 3,5 * (zaokrouhleno na 4* za hezkou obálku). Top od Simona Mawera zůstává pro mě Skleněný pokoj a Pád.

LuckaH2
13.06.2017 4 z 5

Moc pekna kniha, Marian mi bude chybet. Jeji pribeh je napsan tak, ze jsem vse prozivala s ni, byla zvedava co dalsiho se ji stane. Diky ni, jsem o valce i studene valce premyslela jinak. Skutecneji, ze zanema ni stali (nejen)drobe osudy skutecnych lidi. Prvni dil jsem necetla, a myslim ze to nevadi,odkazu na nej je v knize dost. Musim si precist Skleneny pokoj, ktery uz mam lete ve ctecce

85098211
08.06.2017 1 z 5

Po výborném prvním dílu (Dívka, která spadla z nebe) přišlo velké rozčarování. Na poslech audioknihy jsem se moc těšila, ale už po několika prvních kapitolách jsem byla zklamána. Děj nemá v podstatě žádný spád a i hlavní hrdinka mi přestala být sympatická. Chová se jako coura a je prolhaná od samého začátku. Její promiskuita i nezáživnost příběhu se časem dokonce stupňují. Je to jedna velká bída... A ani výborná interpretace, které se nedá nic vytknout, tuto skutečnost nedokáže zachránit, bohužel :-(.

evasamankova
17.05.2017 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha.... a zkrátka úžasně namluveno!
Oproti prvnímu dílu jiné, snad možná místy ne tolik strhující, ale k rámci posunu děje, doby a vývoje postav zcela adekvátní.
Jako celek jsou obě knihy výborným dílem!

jeníček
21.04.2017 3 z 5

Kniha byla prostě dobrá,ale Dívka,která spadla z nebe byla výborná,proto dávám jen tři hvězdy.Příběh se četl dobře,ale strhující nebyl.

asfi
06.04.2017 5 z 5

odporucam

vavria01
21.03.2017 5 z 5

O chlup horší než "Dívka, která spadla z nebe", ale stále velmi čtivé. Tematicky se posunula do období po válce, kde Marion paradoxně zažívala větší nebezpečí, než za války, protože bojovala se skrytým nepřítelem. "Posun" v charakteru Marion jsem zaznamenala, ovšem rušivý či nevěrohodný mi nepřišel, právě naopak - pro postavu, která toho tolik zažila a prošla koncentračním táborem, by bylo nevěrohodné, kdyby zůstala stále tak mladou a naivní s černobílým viděním světa. Za mě bravo, pane Mawere!

Jana283
21.02.2017 4 z 5

Pokračování není žádná nastavovaná kaše, ale výborně pokračuje a navazuje na Dívku, která spadla z oblaků. Výborně vylíčená psychologie hlavní hrdinky, která prošla strastmi odboje i koncentračního tábora. Zajímavě vylíčené období studené války plné strachu, stejně jako na té "naší" straně.

bigben
23.01.2017 2 z 5

Pro mě zklamání, oproti "prvnímu" dílu, který byl pro výborným počtení. Nelíbil se mi styl vyprávění a ani příběh mi nepřišel moc dobrý. Zatím nejhorší knížka od tohoto autora.

hanoule
16.01.2017 4 z 5

Sice je méně dobrodružná než Dívka, která spadla z nebe, každopádně na toto téma jsem zatím nečetla a o to více mě Provazochodkyně nadchla.

YogiB.
09.01.2017 5 z 5

Dívka, která spadla z nebe a Provazochodkyně je jeden příběh a je možno ho hodnotit pouze dohromady pěti hvězdičkami. Část příběhu jsem poslouchal jako audioknihu, část četl a kdybych mohl Lucii Pernetové za načtení audioknihy dát šestou hvězdičku, udělal bych to.

Sova15
08.01.2017 5 z 5

Možná, kdybych dopředu věděla, že je kniha o válce a špionce v době studené války, nečetla bych jí. Ale nevěděla jsem to a tak jsem se do ní dala. Je krásně a čtivě napsaná, takže se četla téměř sama. Jako ostatně všechny Mawerovy knihy.

666
16.11.2016

od autora jsem přečetla všechny knihy, ale tato se mi bohužel nejméně líbila

tess.de.veles
07.11.2016 4 z 5

...libila se mi :)

Driftersoul
27.10.2016 5 z 5

Výborná. Standard pana SM. Po jeho Skleněném pokoji a "Mendelovi" určitě nejlepší. Navíc kniha plná psychologických postřehů i pravd fungujících v životě a politice. A jedno zda v ’50s, ’60s.... či v novém tisíciletí...... Protože vzorce lidského chování jsou stále tytéž a historie se neúprosně opakuje.

Danago
12.10.2016 5 z 5

Mě se kniha moc líbila . Ale myslím si, že obě knihy - Dívka, která spadla z nebe a Provazochodkyně by se měly určitě přečíst po sobě. Provazochodkyně na první knihu hodně navazuje. A já jsem ráda, že se mě to takto přečíst povedlo, protože sem si vše zachovala v dobré paměti. Mě se Provazochodkyně líbila a myslím , že Dívka by bez této knihy byla nedokončená. Za mě jsou to obě skvělé knihy, které mají co říct a dobře se čtou.

rottovat
25.09.2016 5 z 5

Navzdory zdejším spíše negativním komentářům, mně se to líbilo. A moc. Mawera mám obecně velmi ráda a až na Mendelova trpaslíka, který mi k srdci úplně nepřirostl, řadím všechny jeho knihy k těm mým nejoblíbenějším. Sedí mi jeho styl psaní. A Provazochodkyně splnila očekávání. Oproti ostatním jsem naopak ráda, že se z pokračování Dívky, která spadla z nebe nestala další "bondovka", ale jen psychologicky propracovaný příběh o jedné ženě, která se snaží vyrovnat se svojí válečnou zkušeností a najít si místo v novém světě. To, že je krapet promiskuitní, mi nepřišlo nijak zvlášť rušivé, naopak to dodávalo její postavě na plastičnosti a jakési normálnosti. Takže za mne plný počet hvězdiček.

adlenka
24.09.2016 3 z 5

Jako zakončení Dívky dobré, v porovnání s Dívkou slabé, samo o sobě od nikud nikam. Ale celkově jsem ráda, že jsem to přečetla.