Rok v Provenci
Peter Mayle
V prvním díle volné trilogie o půvabech a zvláštnostech života v jihofrancouzské Provenci (Navždy Provence a Znovu Provence) se společně s autorem podíváme do líbezné krajiny, kde voní levandule, rodí se výborné víno a jedinečné kulinářské dobrůtky – vínem úžasných značek počínaje a slavnými lanýži konče –, a kde bydlí lidé, jejichž život jim můžeme jen závidět. Za knihu, ze které se záhy po jejím vydání stal světový bestseller, získal Peter Mayle v roce 1990 prestižní cenu British Book Awards pro rok 1989 za nejlepší cestopisnou knihu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , OlympiaOriginální název:
A Year in Provence, 1990
Vůbec mi nevadilo, že to nemá děj. Toto vyprávění jsem si poslechla jako audioknihu a myslím, že v tomto případě jsem se pobavila možná více, než kdybych to četla. O lidech a životě v Provenci jsem se dozvěděla mnohem víc, než o Bretani z knihy Marty Davouze. Myslím, že si toto milé a úsměvné vyprávění brzo zopakuji.
Naprosto nádherná knížka, po všech směrech hřejivá - ať už prosluněnou Provence, stylem psaní a povahou autora i dějem. Peter Mayle popisuje svůj první rok, kdy se z něj stával provensálský vesničan, jak přicházel na chuť svébytnému prostředí a jeho obyvatelstvu. Kniha je tak nakouknutím do ryzí všednodennosti, kde na vše je dost času, lidé drží při sobě a vše nepříjemné se dá ustát s úsměvem. Ideální knížka, když chcete nachvíli vypnout a jen se nechat ponořit na lavičku pod platan, kde kolem voní rozmarýn a levandule, v dálce jede traktor,...
Jedna z mých nejmilovanějších knih. Ùplně máte chuť někam se zašít se skleničkou dobrého vína, uzobávat sýr a číst a číst. Když se Brit přestěhuje na francouzský venkov, tak nějak zákonitě musí ke střetu kultur dojít. Tady je však vylíčen s tak laskavým humorem, že je kniha úplným balzámem pro duši. Vracím se k ní znovu a znovu. A za zmínku stojí i výborná audio verze.
Bez děje.
Spíš jen soubor nesourodých historek, poskládaných podle ročních období. Některé byly celkem zábavné, obzvlášť střet kultur, ale jinak to byla nuda.
Bajecne cteni pro dlouhe zimni vecery. Uplne jsem prozivala vsechny ty rozhovory, obdelavani vinic, pripravu jidla... A to jezeni! Sliny mi jenom tekly! :-) doporucuji vsem, kteri nesnaseji ceske zimy uplne nejlepe - kniha vas prenese do Francie okamzite, jak se zactete.
Hezká oddechovka na zimu, Dobrý ročník se mi líbil i filmové zpracování, tak jsem se těšila na další dávku léta, dobrého jídla, vína, vůní a pohody...na opravy starého domu, zážitky s řemeslníky i sousedy. Je to jako příjemný výlet k přátelům.
Půlku knihy jsem slintala, druhou půlku pomalu kupovala letenky. Nedějovost mi v tomto případě vůbec nevadila (ale je fakt, že člověk asi musí být na tu "pomalost" ve správném rozpoložení). Díky za zdejší tipy, zkusím i M. Davouze.
Super pohodové milé čtení. Nečekejte nějaký děj, je to popis zpomaleného života na vsi v Luberonu. Francoužština v textu mi nevadila. Podtrhuje atmosféru a není to nic, co by zabraňovalo porozumění celkovému textu. Doporučuju sklenku vína, něco dobrého na zub, nohy nahoru a vychutnat si Provence plnými doušky.
Pohlazení po duši, predevsim pro milovníky Francie a francouzských vín. Trochu jiný styl než u Davouze, ale krásně se cetlo.
Nádherná obálka.
Jako lehká oddechovka poslouží dobře, ale že by to byla nějaká pecka to se říct nedá. Chvilkami jsem se i nudila, protože pro autora humorná historka neznamená, že nadchne i ostatní.
Líbilo se mi řazení knihy podle měsíců a popis co daný měsíc manželé zažili. Docela mě bavili popisy jídel, ale závody koz, boules nebo jak stěhovali těžký stůl ap. mě teda moc nenadchli. Navíc knížka byla proložená francouzskýma slovama, co by mi až tak nevadilo, pokud by byly přeložené v závorce nebo byl vzadu v knize slovníček třeba i s výslovností. Celkově slabota, ještě popřemýšlím jestli si přečtu i další knihy ze série.
Knihu jsem četla v létě na dovolené na chatě (ne v Provenci, ale v severních čechách) a líbila se mi. Ale přiznávám, že to opravdu mohlo být prostě tou dovolenou.
Místy nudná oddechovka. Od autora jsem už četla zábavnější knihy (Kromě sňatku uvážím cokoli).
víno Francie Provence životní styl romány
2005 | Rok v Provenci |
2006 | Dobrý ročník |
2004 | Navždy Provence! |
2007 | Andělské vodopády / Černé slunce / Dobrý ročník / Orbit |
2004 | Hotel Pastis |
Krásně popsaná atmosféra Provence i typů místních lidí. Příběh voní levandulí a dobrým vínem. A taky jídlem.