Psycho
Robert Bloch
Mary Craneová sedí za volantem auta, které se řítí hustým deštěm. Je na útěku. Pronásledují ji vina a výčitky svědomí, protože právě ukradla čtyřicet tisíc dolarů, aby splatila dluhy muže, kterého miluje. Když poté na jedné křižovatce špatně odbočí, netuší, že se jí kvůli tomu život právě převrátil o sto osmdesát stupňů. Před ní, na okraji zatuchlé bažiny, se totiž vypíná temný obrys motelu, jehož majitel Norman Bates vede osamělý život, řídící se vůlí jeho kruté a majetnické matky. Norman Mary připadá jako trochu zvláštní, ale jinak docela milý chlapík, a tak ji neodradí ani skutečnost, že pokoje jsou staré a nepříliš udržované. Jediné, po čem v ten moment touží, je odpočinek a horká sprcha, jež by smyla špatný den, který má za sebou. A právě v koupelně se nakonec seznámí i s Normanovou matkou… a jejím nožem.... celý text
(Audiokniha)
Nevím, zda bych si knihu jen tak vybrala, ale jelikož ji načetl Kajetán Písařovic, tak jsem neváhala ani minutu :-) Úžasná a skvělá interpretace. Film jsem zatím taky neviděla, ale rozhodně si ho pustím.
Jak už se tu zmiňuje, vše je tak "jednoduché", až je to geniální a závěr bravurní. Těžké uvěřit a představit si, co se v takové chorobně nemocné mysli všechno odehrává.
Tu chorobně známou scénu ze sprchy známe snad všichni, ale kurde já vlastně ten film neviděla. Tak jsem si řekla, že si první přečtu knihu a pak na to třeba mkrnu. A už je mi jasné, proč je film takovým kultem. Je to zároveň tak jednoduché jako složité. Geniální.
Výborné, a to i když člověk zná film. Takhle alespoň víc pochopí vztahy, povahy, motivace a vnitřní život postav.
Drsné! Nemohla jsem přestat číst, ale neumím si představit, že bych to měla vidět zfilmované. Fuj. Ble.
Každopádně kniha je fakt úžasná a jsem ráda, že jsem na ni narazila. Zaujala mne obálka a po pár písmenech i text!
("Ty nenávidíš lidi. Protože ve skutečnosti se jich bojíš, že ano? Bál ses jich, už když jsi byl malý spratek. Raději ses zavrtal do křesla pod lampou a četl. Dělal jsi to před třiceti lety a děláš to stále. Schováváš se za knihou.")
Tak dík pani Batesová, jsem asi Normanova nevlastní ségra :D
Podobně jako jsem nejdřív viděla film Ptáci, nejdřív jsem viděla film Psycho. A teď poměrně nedávno znovu. A až teď čtu předlohu. Ptáky jsem četla poprvé loni, Psycho jsem poprvé dočetla dnes. A musím říct, že jsem byla nadšená. Byť je strašně těžký tenhle komentář, protože příběh musí znát snad každý. A kdo má jenom menší tušení, nebo si to přesně nepamatuje, moc napomáhá ta ilustrace na obálce...
...a je to právě tenhle okamžik, kdy mě strašně moc mrzí, že vím, o čem příběh je, protože je to strašně dobře napsaný. Teď nemyslím pouze pointu, ale celkově Normana a Matku. Vážně skvělý. Společně s těmi dobře napsanými rozhovory a s celým tím skvělým psychologickym rozborem. Úvodní výměna názorů na toto téma byla dokonalá.
("Chceš vědět, kde bys dnes byla, kdybych tě neměl rád? Ve Státní vězeňské nemocnici pro duševně choré. Tam bys teď byla." ... "Ano, asi máš pravdu Normane. Nejspíš bych tam opravdu byla, ale určitě ne sama.")
Psyho je skvělá kniha. Je to delší povídka, za mě ještě ne novela, která se mi hezky četla právě v tom malém knižním formátu od Arga. Jeden z nejlepších příběhů, které jsem měla ve svém životě tu čest poznat a jedna z nejlepších knih, které jsem ve svém životě četla.
Velmi příjemné překvapení. Díky výbornému namluvení přidávám hvězdičku. Jinak známý děj - aspoň tak jsem si to původně myslel. Úplně tak to nebylo a o to byl poslech zajímavější.
(SPOILER) Odposlechnuto za odpoledne. Velmi znepokojivá jednohubka, která se do kůží drtivé většiny zapsala spíše jako film, který jsme několik let zpět také shlédl. Tenkrát, možná věkem, ve mě nezanechal hlubších pocitů, avšak knize se to tentokrát podařilo. Přesto, že je příběh krátký s poměrně jednoduchou zápletku, (vzhledem k moderním, někdy až zbytečně chaotickým thrillerům) má, hlavně v začátku, tu správnou tísnivou atmosféru a také skvělé rozuzlení s náhledem do Batesovy mysli.
Kdybych neviděla film, dám pět hvězd.
Nutno podotknout, že film jsem poprvé viděla hodně hodně dávno a o literární předloze jsem tenkrát nevěděla :/
Útlá knížka, která se stala předlohou nepřekonatelného Hitchcockova filmu s Anthony Perkinsem v hlavní roli (mimochodem, fyzicky naprosto odlišným než jak je Norman Bates popsaný v knize Roberta Blocha), mi zatím unikala. Díky audioknize, výborně načtené Luborem Navrátilem, jsem si děj Psycha připomněla a vlastně si i uvědomila všechny souvislosti.
Podle mne nemá příběh Normana Batese chybu, možná právě proto, že v podstatě stále sleduje jednu linku, že Bloch odhaluje pointu postupně a vlastně na těch pár stránkách nenechá čtenáře (posluchače) vydechnout.
Bylo to výborné, doporučuji.
"Přečteno jako audiokniha" V době svého vydání to byla nejspíš kontroverzní bomba. A i dnes to vyloženě neurazí, jen už jsme výrazně otrlejší a psychologie vrahů a různě narušených jedinců již není žádné tabu či exotika. Každopádně duševní pochody hlavního "hrdiny" a jeho vztah s matkou jsou popsány velmi působivě. Autor se inspiroval skutečným případem Eda Geina ale oproti realitě se román tedy ještě hodně drží při zemi :-) Fajn kniha na jeden, dva večery a ideálně si pak pustit i klasický film od Hitchcocka.
Chvíli jsem uvažoval, zda hodnotit níž, ale nakonec jsem musel uznat, že mě tato kniha slušně odvařila. A to jak tehdy když jsem ji četl poprvé, tak i dnes, kdy vím o psychologii víc než kdysi. Skoro bych řekl, že čím víc dokážete vidět do lidské psychiky, tím je celá Psycho-série temnější, hlubší. Ačkoli knihu proslavil filmový derivát, tato kniha podle mě jeho slávu nepotřebuje. Co se mě týče, pokud jste neviděli film, jděte nejprve do knihy.
Je lhostejné, kolik toho předem víte o Normanu Batesovi; ta dusná atmosféra skrývaného psychotismu na vás dopadne už na prvních stránkách příběhu. Je pravda, že mnohé postavy nejsou až tak propracované - jde spíš o to na nich ukázat důsledky Batesova konání. Ač kniha místy obsahuje zastarávající prvky a pohledy, její téma je stále nadčasové.
Je to krátký a úderný román sahající hluboko do lidské psyché. A já bych jej doporučil všem, kteří rádi hloubají nad temnými zákoutími lidské mysli.
Film jsem samozřejmě viděl (ale kouknu určitě znova), takže jsem věděl, co se bude dít a taky to tak bylo, ale nic to nemění na tom, že jsem se od první stránky začet a po úvodu do děje a ukradení peněz, kdy jsme se přesunuli do motelu se to pěkně rozjelo. Akorát teda knižní Norman Bates mi přišel zápornější a odpornější než filmovej hned od začátku, přecejenom mi byl Anthony Perkins ze začátku docela sympatickej, než to všechno začlo. Přečteno na jeden zátah během večera, ani nemusí mít knížka tolik stran a může bavit, tady neni nic zbytečně a musim souhlasit s ostatníma komentářema, že se jde rovnou na věc a nechodí se zbytečne okolo horký kaše.
Rozhodně to nebylo nejhorší, ale ze začátku to bylo vše hrozně pomalé a já se po chvíli začala nudit. Z druhé poloviny jsem byla nadšená a knihu rozhodně doporučuji. Přeci jen se mi ale film od Hitchcoocka líbil daleko více. Možná kdybych první četla knihu a pak až koukla na film, mluvila bych jinak a tak doporučuji první číst.
Skvělé. I když film Psycho dobře znám a věděla jsem, že závěr mě nemůže překvapit, strašně mě to bavilo. Norman Bates tu byl popsán jinak než vypadal ve filmu. Pro mě byl děsivější ten knižní. " Všichni se někdy tak trochu zblázníme. "
Neznám snad člověka, který by o tomto příběhu alespoň něco nezaslechl. Minimálně o sprchové scéně.. Tak jako hromada jiných, mám i já tendenci dílo srovnávat s nesmrtelným filmovým zpracováním od Hitchcocka, který jej vystřelil do výšin klasického filmového hororu. Netušila jsem, že se tento příběh zrodil v jiné hlavě. :)
Skvělá knížka! Zatím nepoznamenaný filmovým zpracováním jsem si mohl tuhle klasiku vychutnat naplno... Úžasně vykreslená postava Normana Batese, svižné tempo, strhující závěr...
Ze začátku jsem se dost nudila. Kniha na mě působila spíš jako podprůměrná detektivka. Ale i tak se nakonec dostavil "wow moment". Bohužel až téměř na konci knihy.
Takhle to dopadne, když se člověk nenaučí myslet sám za sebe a zůstane v područí těch, co mu dali život.
Na to, že je kniha tak krátká, jsem ji četla dost dlouho( 6 dní). Co knize nemůžu rozhodně vytknout je skvělé vykreslena hlavni postava. Norman vás coby čtenáře okamžitě zaujme a sledovat jeho myšlenkové pochody je místy vskutku psycho. Proto mě mrzí, že si autor nedal tolik záležet i na ostatních postavách. Zvrat na konci knihy jsem nečekala a příjemně překvapil.
2014 | Psycho |
2006 | Vlak do pekla a jiné povídky |
2014 | Psycho II |
2014 | Psycho III |
2023 | Tajemství červa |
Kniha je psána velmi jednoduše, věty většinou nejsou rozvinuté, ale autor píše opravdu v jednoduchých větách většinu knihy a já musím říct, že to v tomto případě funguje velmi dobře, protože i ta určitá strohost navodí tu správnou psycho atmosféru.
Vyloženě horor to není, ale jako psychologický thriller, proč ne. Je třeba vzít v potaz i to, že kniha vyšla před více než šedesáti lety. Za mě se jedná o lepší průměr, kdy mě nejvíce dostal konec, ten je wow.