Půlnoc
Jacqueline Wilson
Třináctiletá Violet vždycky byla ve stínu staršího okouzlujícího a panovačného bratra Willa, který dokázal být jednu chvíli milý a ohleduplný a vzápětí krutý a nemilosrdný. Nedávno se ovšem Will dozvěděl překvapivé tajemství o své minulosti a od té doby se všechno jen zhoršilo. Violet utíká do světa fantazie zaplněného nadpřirozenými postavami, které vytváří její nejoblíbenější autor Casper Dream. Když do školy přijde nová žákyně Jasmine, která se s Violet hned spřátelí, zdá se, že by se vše mohlo obrátit k lepšímu. Pomůže Jasmine své kamarádce vymanit se z Willova magického područí? Román od známé a oblíbené autorky Jacqueline Wilsonové je plný kouzel a tajuplné atmosféry.... celý text
Škoda, že když jsem byla věkem cílovkou pro knížky J. Wilson, ještě u nás nebyly běžně dostupné. Píše fakt skvěle a jsem si jistá, že bych ve svých 10+ letech, od téhle autorky louskala jednu knížku za druhou. Z pohledu dospělého čtenáře to samozřejmě už tak bez připomínek není, ale vzhledem k tomu, že prostě nejsem cílovka, rozhodně to nepovažuju za minus. Není mi tedy jasné, proč zrovna tahle kniha patří k nejoblíbenějším (ty co jsem dosud četla mi asi přišly minimálně stejně dobré, některé dokonce o dost lepší), ale i tak jsem si ten večer při čtení Půlnoci moc užívala.
První kniha od vychvalované a úspěšné autorky dětských knih nenadchla, ale umí dobře popsat postavy, jejich pocity, postoje, rodinné vztahy. Tím se „dostane pod kůži“ mladším čtenářům a dětem. Jinak mi půvab knihy uniká, zvláště tajemno, natož kouzla. Co však nechápu jak to, že rodiče nevidí, že jsou v tomto příběhu vykresleni jako bezcitní, nevšímaví, skoro jako padouši – a to čtou jejich děti?
Jacqueline Wilson byla moje oblíbená autorka, když jsem vyrůstala a zrovna Půlnoc byla asi moje nejoblíbenější, taková trochu temná a tajemná. Myslím, že paní Wilson přivedla spoustu holek ke čtení.
Skvělá kniha o prolínání světa fantazie dospívající Violet a reality, s níž je občas těžké se vyrovnat. Řekla bych, že Půlnoc je jedna z nejtemnějších knih od Jacqueline Wilsonové, což rozhodně není vada na kráse. Naopak, celý příběh má příjemně tajemný podtón a finále knihy je dobře vykonstruované. Je velmi snadné vžít se do pocitů Violet, které oscilují mezi světem dětí a dospělých i mezi nezměrnou láskou a zároveň strachem ze staršího bratra. Doporučuji všem, kteří měli nebo ještě mají raději svůj bohatý vlastní svět fantazie, než holou a šedou realitu.
Když jsem začala chodit do knihovny tak jsem vždy velkým obloukem obešla police s nápisem DÍVČÍ ROMÁNY s podnadpisem Jacqueline Wilsonová. Jednoho dne jsem si položila otázku: Proč to vlastně dělám? Odhodlaně jsem vstala a vydala se k polici. Vzala jsem první knihu která mi přišla pod ruku. Byla to právě Půlnoc a já z ní byla naprosto uchvácena. Violet jakoby vystoupila za mnou z knihy a stala se mou kamarádkou která mi povyprávěla svůj úžasný příběh.Ještě v knihovně jsem ji dočetla a půjčila si domů další tři knihy od J. W. Právě Půlnoc mě přesvědčila o spisovatelské dovednosti autorky a tu knihu budu navždy milovat.
Jedna z mých prvních knížek. Nikdy nezapomenu, když mi rodiče tloukly do hlavy, že musím číst, a zásobavali mě knihama pro mladé dívky (10 - 13 let). Za to jsem jim moc vděčná, a pokud budu mít dceru, přesně tento typ knih ji budu kupovat.
Příběhy jsou velice poutavé, a co si pamatuji, jakmile jsem se jednou začetla, hltala jsem je od začátku do konce. Byly mým odrazovým můstkem, abych se stala vášnivou čtenářkou.
Další úžasná knížka od Jacqueline Wilsonové. Byl to fakt zajímavý příběh, ke kterému se ráda vrátím.
Moc hezky označované kapitoly. Děj je neskutečně zajímavý a musím dodat, že od této knihy jsem se nemohla odtrhnout:)
prožívala jsem u ní napětí strach lásku i všechno možné....boží kniha i když mi tam něco chybělo
Byla to první knížka, kterou jsem od Jacqueline četla (to mi bylo asi deset) a doteď ji můžu číst pořád dokola. Relativně jednoduchý děj, ale má všechno, co má mít. Skvěle napsané, sympatické postavy, kouzelné prostředí... Jednoduše nejlepší kniha od Jacqueline!
2010 | Vzdušné zámky |
2005 | Holka z popelnice |
2005 | Nejlepší kamarádky |
2004 | Půlnoc |
2002 | První láska |
Čtivé a také dojemné... nádherná kniha!