Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492784/bmid_pulnocni-knihovna-RXB-492784.png 4 3759 3759

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

The Midnight Library, 2020

Barbara182
19.06.2023 3 z 5

Nápad s téměř nekonečným množstvím různých možných verzí našich životů podle toho, jak jsme se kdy rozhodli, byl určitě zajímavý a přiznám se, že jsem úplně nečekala ten smutný a lehce depresivní začátek, ale bavilo mě to. První či druhá varianta života hlavní hrdinky byla fajn a neotřelá, ale s postupem času a narůstajícím počtem životů, které si vyzkoušela, mě to už tolik nebavilo a střed knihy mi tak přišel malinko plonkový, ale pak se to zase před koncem rozběhne a vlastně se mi hodně líbilo, jak to celé skončí. V knize je i pár věcí k zamyšlení, např. se mi hodně líbilo to, že když vám někdo pomáhá, můžete vlastně dělat laskavost vy jemu tím, že si připadá pro někoho potřebný.

johi_murasova
18.06.2023 4 z 5

Zeptali jste se někdy sami sebe, co by se stalo, kdyby jste se v něčem rozhodli jinak? Příběh je o Noře, která už nechce žít. Silné téma, zajímavý námět a na konci slzy v očích. Musím se přiznat, že né všechny životy, kterými si Nora prošla mě bavily, ale i tak se četly dobře. Nečekejte žádné okecávání, ani čtení mezi řádky, vše je napsáno dost přímočaře. Konec jsem vůbec nečekala a byla jsem mile překvapena.
Knihu bych určitě doporučila lidem, kteří bojují s depresemi, úzkostmi nebo vírou v život, jestli se to tak dá nazvat. Sama se na život budu teď dívat trochu jinak.

klarah101
18.06.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, byla poutavá, vtáhla mě od první stránky. Téma deprese a ztráty smyslu života zpracovává zajímavým, neotřelým způsobem, takže celý příběh nakonec vyznívá překvapivě optimisticky. Už od první Nořiny návštěvy alternativního života mi sice bylo tak nějak jasné, kam nás autor chce zavést a jak asi příběh dopadne, přesto pro mě kniha nepostrádala napětí a občas i překvapení. Nejprve jsem si musela zvyknout na podmínky, za kterých hlavní hrdinka prochází své ostatní životy, chvíli mi připadalo, že kniha spíše pojednává o tom jak se správně chovat při ztrátě paměti a také se mi zdálo, že je Nora až nepřirozeně talentovaná, ale pak jsem byla zvědavá na každé další hledání lepšího světa, kde její existence má nějaký význam a kde by mohla být šťastná.
Kniha je plná zajímavých myšlenek, proto ji mohu doporučit opravdu všem.

Andulino
18.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Půlnoční knihovna má tak originální námět, že mě okamžitě vtáhla do děje. Myšlenka toho, jaký bychom mohli mít život, kdybychom se v určité chvíli v minulosti rozhodli jinak, je pro mě osobně neskutečně zajímavá a už dříve jsem nad ní opakovaně dumala. Síla uvědomění, že každé, byť na první pohled nedůležité, rozhodnutí, určuje další směřování našeho života, je až odzbrojující. Nora Seed je jako my všichni, někdy máme pocit, že jsme chtěli být jinde, dosáhnout něčeho víc, být lepší/úspěšnější/ve skvělém vztahu/s vysněnou prací. Ne všichni však zažíváme deprese, které pohled na svět ještě víc zahalí tmavými mraky. Noře jsem tak velmi fandila a její objevování jiných životů mě moc bavilo. Již u prvních výprav z půlnoční knihovny jsem ale měla takový zvláštní pocit, že i když se podívá kamkoliv a bude úplně jiným člověkem, nebude to přece život, který si sama odžila a který souvisí s určitou životní cestou. Její život s Ashem a Molly se mi moc líbil, ale tušila jsem, že to není úplné finále, a že to, co Noře její putování mělo dát, je právě změna pohledu na život a ujištění o tom, že přece svůj život dokáže zlepšit, pokud ho bude milovat. Ač samotný boj o život v hořící knihovně představoval nutnou katarzi a v příběhu dával smysl, moc mě nebavil, a obecně mé nadšení ke konci knihy z nějakého důvodu opadalo. Jednu větu bych si z knihy však moc ráda odnesla do mého dalšího života: "Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš."

1Booklover
16.06.2023 5 z 5

Za mě jednoznačně nejlepší kniha, kterou jsem v poslední době četla. A rozhodně jsem ji nečetla naposledy.
Krásný poutavý příběh s dojemným podtextem.
Kniha se četla sama od začátku do konce - ani na chvíli mě nepřestala bavit a pokud mám u knihy nutkání nepřestat a číst dál a dál a je mi líto, když musím knihu na chvíli odložit ~ je to znamení, že je to velmi dobrá kniha.
Putování Nory mezi životy mě uchvátilo a představa, že by člověk měl možnost vyzkoušet si různé životy mě naprosto nadchla. Stačí jedno malé rozhodnutí a může se vám otočit život o 180 stupňů.
Opravdu doporučuji každému!

Kniha by za mě byla skvělým námětem pro zfilmování.

Maraiser
15.06.2023

Nedočteno, nehodnotím.
Po přečtení třetiny knihy jsem to odložil. Nebavilo mne to. Z této knihy o depresivní ženě jsem málem chytil depresi.
Nenacházel jsem tam žádný smysl. Otevře knihu, někde se ocitne a než se rozkouká, tak odtamtud odchází.

adrianna
13.06.2023 4 z 5

+ zajímavý námět
+ přinutí člověka se nad sebou zamyslet
- cykličnost příběhu

Ze začátku čtení jsem byla naprosto unešená z námětu i z odborné průpravy (především z oblasti filozofie), na které příběh staví. Dokonce mě jedna zmíněná teorie natolik zaujala, že jsem se rozhodla se do ní více ponořit a tehdy jsem si uvědomila, že je v knize podaná značně zkresleně. Tudíž ten počáteční wow efekt a obdiv autorova přehledu mírně upadl, ale ne zase o tolik, stále je v knize spoustu silných myšlenek a zajímavých citátů.

Příběh je založen na cykličnosti, jinými slovy, hlavní hrdinka vyzkouší některý z možných životních osudů, a pokud ji nevyhovuje, vrátí se na začátek a zkusí jiný. Z toho důvodu jsem se párkrát přistihla na pokraji iritace, ale naštěstí se to pak vždy lehce obměnilo, a tak jsem s radostí četla dál.

Co mě ale na knize přišlo nediskutovatelně nejlepší, byl efekt, kterým na mě působila. To, jak se mi před očima rozplétaly osudy jedné nepříliš šťastné ženy, mě přinutilo se zamyslet i nad svými rozhodnutími a jejich důsledky. Proto hodnotím příběh i přes zmíněné výtky velmi kladně. Málokdy se mi stane, že by na mě beletrie, kterou si vybírám, nechala takové stopy.

Hodnocení: 85 %

Kikulka97
12.06.2023 5 z 5

Když jsem knížku začala číst, nemohla jsem se ubránit tomu, žeznovu čtu knižku Veronika se rozhodla zemřít. Pak se ale příběh začne rozvíjet do imaginárních multisvětů. Zaprvé - autorův styl mi sedl víc, než ten Coelhův. Zadruhé - nejedná se úplně o filosofickou knihu, ale spíš o beletrií, nad kterou se můžete zamyslet. Zatřetí - kupodivu mi nevadilo, že hrdinka je nesympatická a neví, co chce, má strach dělat rozhodnutí, protože přesně tak se cítí spousta z nás (obzvlášť, když člověk neustále sleduje, jak je někdo "hyperproduktivně úspěšný"). Za mě hodně příjemná oddechovka, která ale donutí člověka nenásilně přehodnotit proč a kam směřuje nebo nesměřuje. Ale přitom bez motivačních hesel a receptu na všeobecný úspěch.

Ísačop
11.06.2023 4 z 5

Moc jsem se na tu knihu těšila. Úplně zklamaná jsem nebyla. Líbilo se mi to "Co by kdyby..."
Ale nějak to postrádá ten wow efekt.

li-li-nka
09.06.2023 5 z 5

Zajímavá knížka, zařadím i do výzvy.
Posunula mě zase dopředu, cestou směrem k sobě. :-)

katerina3633
09.06.2023 2 z 5

Tohle asi nebyla kniha pro mě. Hlavní hrdinka mi vůbec nesedla, většinu času jsem se buď nudila a nebo jsem se rozčilovala nad jejím chováním a všeobecně stylem smýšlení. Myšlenka super, každé rozhodnutí nová cesta a to úplně jiná cesta (ale pořád stejně otravná hrdinka). Do druhé poloviny knihy jsem se musela opravdu hodně nutit a ani nečekala, že mě kniha ještě zaujme.

chlupydupy
09.06.2023 5 z 5

Nádherná kniha, na kterou jsem narazila zrovna ve chvíli, kdy jsem stejně jako hlavní postava přemýšlela, co všechno jsem měla udělat jinak..Náhoda? Kdo ví..

Latimer
07.06.2023 3 z 5

Zajímavý, ale nedotažený námět. Hl.hrdinka je nesnesitelná a často se dostává do trapných situací, které asi měly být humorné. Nevim... Kniha ztratila naprosto na čtivosti a svižnosti po nesmyslném omylání vědeckých faktů o fungování světů. Je to jako na přednášce profesora Suchára. Škoda. Myšlenka byla výborná.

JaneAgny
04.06.2023 3 z 5

Nevím, jestli mohu hodnotit, i když jsem ji nedočetla. Popravdě, zvládla jsem ji do půlky. Hned v úvodu na vás kniha vrhne stín deprese, a pokud si myslíte, že to je jen pocit, tak není. Kniha se v depresích a převážně negativních pocitech hlavní hrdinky ještě více vyžívá, a čtenář začíná mít pocit, že čte vlastně o sobě (s trochou nadsázky, pokud zrovna nežijete přešťastný život plný růžových motýlků). Ve výsledku mě pak přestalo zajímat, jak to s hlavní hrdinkou dopadne, ale přemýšlela jsem, nad svým vlastním životem. Navíc hlavní postava je na facku hned v úvodu,kdy vidí vše negativně ale vlastně za vše si může sama. Nevím, jestli to měl někdo podobně, a myslím si, že to byl záměr, ale já jsem to zkrátka nedokázala dočíst. 3* za ucházející psychologický rozbor, ale jako čtení na večer rozhodne ne

Carol1122
04.06.2023 5 z 5

V životě ve mně jen málo knih zanechalo tolik emocí a myšlenek... a tahle bude mezi nimi vyčnívat. Neskutečně silný příběh, který donutí k zamyšlení. Na podkladě fantasy, ale rezonující v kontextu smyslu života každého z nás... tu knihu by si měl přečíst snad každý, kdo někdy pochybuje o smyslu života a klade si otázku, jaké by to bylo kdyby... troufám si říct, že pokud by bylo filmové nebo seriálové zpracování, byl by to velmi silný zážitek plný emoční jízdy a poselství. Doporučuji 10/10.

Blazule
04.06.2023 5 z 5

Kniha se mnou neskutečně rezonovala, myšlenka paralelních vesmírů a co by bylo, kdybych se rozhodla jinak a závěr, že jen ten můj život je ten správný a mám ho žít. Výborné čtení, nutí mě dále přemýšlet a hodnotit.

AlexandraBane
02.06.2023 5 z 5

Tohle bylo úžasné čtení. Skvěle zpracovaná myšlenka

aquaver
31.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo něco... Přesně takový příběh jsem teď potřebovala. A to jsem se knížky malinko obávala (přesněji řečeno kvůli tomu jak je populární a vychvalována. Což teď mohu potvrdit, že je zaslouženě). Úplně mě tahle knížka dostala. A to jsem ze začátku měla pocit, že přeci jen mě bude čekat zklamání. Protože ten rozjezd byl fakt zvláštní, ale jakmile se tam objevila knihovna, tak mě ten děj přímo strhl a strašně rychle to utíkalo.
Rozhodně doporučuji.

martina1199
31.05.2023 4 z 5

Tohle bylo velmi pěkné čtení, i když často smutné a trochu trpké. Myslím si, že většina z nás je občas takovou Norou Seedovou - hlavní hrdinkou tohoto příběhu. Často nevidíme ve svém životě tu pravou cestu, po které bychom měli jít, nebo alespoň chtěli jít. Přehlížíme důležité maličkosti kvůli velkým zbytečnostem, které se nám ale v naší zaslepenosti nezdají vůbec zbytečné. Plýtváme časem i energií na pouhé přežívání - zatížení traumaty, nízkým sebevědomím, nedostatkem lásky a hlavně sebelásky. Některé to zažene až za hranu a těm bych přála, aby i oni našli svou vlastní Půlnoční knihovnu jako Nora. Život je někdy hrozně těžký, ale stojí za to žít. To si říkám každý den a upřímně doufám, že ačkoliv Půlnoční knihovna nabídla Noře i spoustu dobrodružství a nových prožitků, já tu svou nebudu nikdy potřebovat :-)

Jana_2
31.05.2023 2 z 5

Knihu jsem si vybrala, protože to byl hrozný hit a všichni si ji chválili. Při čtení prvních stránek jsem si říkala, že jsem od toho čekala daleko víc. Ale dala jsem tomu šanci a nakonec se četla dobře. Všechno má svůj důvod..