Půlnoční knihovna
Matt Haig
Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The Midnight Library, 2020
Četlo se to docela fajn , navíc velmi příjemné zpracování tématu co by , kdyby....
Byla jsem spokojená .
Od autora jsem už četl 2 knihy DŮVODY, PROČ ZŮSTAT NAŽIVU a VĚZEŇ ČASU. Kniha PŮNOČNÍ KNIHOVNA mě lákala a kniha se mi celkově líbila.
Kniha má zajímavý námět a čtenář se může zamyslet nad tím, jak by se jeho život vyvíjel, pokud by se v určitých situacích zachoval jinak, provedl by jiné rozhodnutí, než učinil.
Hlavní hrdinka NORA spáchá sebevraždu a ocitá se v Půlnoční knihovně, což je místo mezi životem a smrtí. Nora má možnost vstoupit do různých životů a může se přesvědčit na vlastní kůži, jaký by byl její život, pokud by se rozhodla v určité situaci jinak. Budou její nové životy lepší a bude spokojenější než se svým dosavadním životem? Vrátí se zpět do současného života? Jak to s hlavní hrdinkou dopadne? To už se dočtete v této knize.
Knihu bychom mohli zařadit do žánru fantasy. Pokud rádi čtete o paralelních vesmírech, tak by se vám kniha mohla líbit.
Super knížka. Hodně mi toho dala. Je zajímavé vidět co v životě bereme jako samozřejmost a kolik si toho vyčítáme. A nakonec dojdeme k tomu, že svůj život máme jen ve svých rukách.
(SPOILER)
To bylo taaaak dobré!!
Stejně zajímavé jako "manželka cestovatele časem" nebo "podivný život Adelain.."
bylo to strašně dobré a od 1. chvíle jsem si říkala, zda měl ten Sokrates pravdu:
Kdyby všechna naše neštěstí byla snesena na jednu společnou hromadu, odkud by si každý musel vzít stejný díl, většina lidí by byla spokojena, kdyby si mohla odnést ta svoje vlastní. Sókratés
Vybere si Nora svůj život, nebo jiný? Sázela jsem na ten její, ale způsob, jakým k tomu došla byl skvělý, čtivý, napínavý, smutný i zábavný. V pasáži s dcerou mi bylo do breku z jejích pocitů.
Konec byl krásný, jiný bych nechtěla. Pohádkový a šťastný, možná až příliš, ale Nora si to zasloužila.
(SPOILER)
Úplně mě to neuchvátilo, začátek i konec se mi líbil, ale to věcné popisováni jiných životů, které si Nora vybrala mě nebavilo. Četla se dobře, ale chyběl mi tam nějaký wau efekt.
Nora je v depresích, má pocit, ze v životě všechny zklamala a všechno zkazila, proto se pokusí o sebevraždu. Hned potom se probudí někde mezi životem a smrtí. Je v Půlnoční knihovně, kde si může vybírat a zkoušet životy, které by vedla, kdyby něco udělala jinak a když se ji nějaký zalíbí, může v něm zůstat napořád. Asi po 150 pokusech si Nora uvědomí, že nejlepší je život, který vedla předtím a vrátí se zpátky do svého vlastního života a zjistí, že ne všechno je tak černé, jak se zdálo.
V zásadě milá kniha. Děj občas zdlouhavý, místy možná trochu neuchopitelný. Hlavní postava neustále hledá ve změti svých životů, který by ji oslovil natolik, aby byla spokojená. Vše tak nějak plyne k nevyhnutelnému závěru, myslím, že docela optimistickému. Aspoň něco:)
Krásně zpracovaná myšlenka, která často proběhne hlavou nám všem - co by kdyby? Četlo se skoro samo.
Kniha svižně ubíhala díky jejím krátkým kapitolám ale pro mě bylo toto čtení velmi náročné . Téma knihy se mě momentálně v mém životě bohužel dotýká víc než bych chtěla a nejednou se mi chtělo u knihy brečet.
Nicméně jí moc doporučuji. Kniha jako taková byla opravdu dobrá a příběh byl originální.
Zajímavý námět, který mě neskutečně vtáhl. Člověk často přemýšlí, co by kdyby a tohle mi doopravdy sedlo, i když ten konec mi přišel najednou takový uspěchaný a v podstatě z ničeho nic možná až moc pozitivní. Mně osobně by třeba zajímal hrdinky život za delší časový odstup.
Příběh se dobře četl a rychle ubíhal. Nechyběla mu trocha filosofie a hodně zajímavých myšlenek.
Medzi životom a smrťou sa nachádza knižnica. povedala. A police v nej siahajú donekonečna. Každá kniha núka šancu skúsiť si iný život, ktorý si mohla žiť. A vidieť, aké by to bolo, keby si sa rozhodla inak Urobila by si niečo inak, keby si mala šancu odčiniť, čo ľutuješ?
Opýtali ste sa aspoň raz v živote samých seba, čo by bolo keby? Ja áno a verím, že aj vy. Tento príbeh je o hlavnej hrdinke, ktorej sa už viac nechce žiť. Ocitne sa na mieste, ktoré sa nazýva polnočná knižnica, ktorá ponúka niečo nezvyčajné: možnosť skúsiť si žiť životy, v ktorých sa rozhodla inak, než v jej momentálnom živote a vidieť, ako by sa jej život vyvinul a či má čo ľutovať.
Aj keď ma kniha nenadchla a urobila mi takú menšiu čítaciu krízu, námet bol zaujímavý, s krásnymi myšlienkami a pozastavením sa nad celým príbehom. A obzvlášť keď to písal muž.
Mne tam chýbal nejaký dej, ktorý by ma poháňal vpred a sem tam som mala pocit, že sa tam príliš mudruje.
Ale určite ju odporúčam ďalej, pretože to, že nesadla mne, neznamená, že nemôže sadnúť vám.
Báť sa lásky znamená báť sa života. A kto sa bojí života, je už z troch štvrtín mŕtvy.
Moc se mi příběh líbil, takové milé čtení, ačkoliv chvílemi smutné. Občas se člověk ocitne na pokraji svého života. A občas každý zapomene na krásy, které nám život nabízí. Je důležité si uvědomit, že vždycky je pro co a pro koho žít.
Tlak nás ale utváří. Začínáš jako uhlí a díky tlaku se z tebe stane diamant.
Zamiřte bez váhání tam, kam vedou vaše sny. Vynasnažte se žít život podle svých představ.
Každý život se skládá z milionů a milionů rozhodnutí. Některá jsou velká, jiná malá. Ale pokaždé když se rozhodneš pro jednu možnost místo jiné, změní to výsledek. Dojde k nevratné odchylce, která pak vyústí v další a další odchylky.
Kolik máš příležitostí, tolik máš životů.
Bát se lásky znamená bát se život a ti, kdo se bojí života, jsou již ze tří čtvrtin mrtví.
Chtít je zajímavé slovo. Znamená nedostatek. Někdy stačí vyplnit ten nedostatek a původní chtění zela zmizí.
Někdy se výčitky vůbec nezakládají na faktech. Někdy nejsou výčitky nic než pořádná hovadina.
Můžeš si vybrat rozhodnutí, ale výsledek se vybrat nedá.
Výčitky nikam nezmizí. Nejsou jako štípance od komárů. Výčitky svrbí navždy.
Vytrvalí lidé se od ostatních nijak neliší. Jediný rozdíl spočívá v tom, že v mysli vidí jasný cíl a mají dostatek odhodlání, aby se k němu dostali. Vytrvalost je nezbytná k tomu, abychom ve světě plném rozptýlení zůstali soustředění. Je to schopnost vydržet u nějakého úkolu i ve chvíli, kdy je vaše tělo i mysl na hranici možností, schopnost sklonit hlavu, schopnost plavat ve svém pruhu, nerozhlížet se kolem sebe, nezatěžovat se tím, kdo by se mohl dostat před vás...
Pokud se snažíte stát někým, kým nejste, vždy selžete. Usilujete o to být sami sebou. Snažte se vypadat, chovat a přemýšlet jako vy. Snažte se být nejvěrnější verzí sami sebe. Přijměte své já. Buďte na něj pyšní. Milujte ho. Tvrdě za něj bojujte. A ani na okamžik se nenechte rozhodit těmi, kteří si z něj utahují a zesměšňují ho. Drby jsou téměř vždy jen převlečená závist. Pusťte se do toho. Vytrvejte.
Neposlušnost je základem svobody. Poslušní zůstanou otroky.
Život je zvláštní. Jak ho prožijeme celý najednou. V přímce. A přitom to ani zdaleka neodráží celek. Protože život se neskládá jen z toho, co jsme udělali, ale také z toho, co jsme neudělali. A každý okamžik našeho života je taková... odbočka.
Jestliže člověk zamíří bez váhání tam, kam ho vedou jeho sny a vynasnaží se žít životem podle svých představ, dosáhne výsledku, s jakým se běžně nesetká.
Když zůstanete dlouho na jednom místě, snadno zapomenete, jak rozlehlý svět ve skutečnosti je.
Žádná hra nekončí, dokud skutečně neskončí.
Výjimečnost není nikdy náhodná. Výjimečnosti dosáhneme jen "moudrým výběrem z mnoha možností".
Víme jen to, co vnímáme. Všechno, co prožíváme, je jen náš pohled na skutečnost. Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš.
Životy, které neprožíváme a vyčítáme si to, nejsou tím skutečným problémem. Problém tkví v samotné výčitce. Kvůli výčitkám se užíráme a chřadneme a připadáme si jako největší nepřítel sebe sama i všech ostatních.
K životu patří i temné chvíle. Nejsou selháním, ale součástí celku, jen díky nim můžeme pocítit úlevu, růst a být.
Na začátku jsem se bála, že Nora bude upadat do deprese hlouběji a hlouběji. Ale příběh mě naprosto dostal. Příběhy, ve kterých se postupně "vyléčila", byli skvělý. Mít tak taky svou knihu výčitek..
Každý by měl mít možnost dostat druhou šanci.
Nora je pětatřicetiletá mladá žena, která se v životě dostane do stadia, kdy si myslí, že už ji nikdo na světě nepotřebuje, a proto se rozhodne svůj život ukončit. Ale ouha, nezemře, nýbrž se dostane do jakéhosi mezičasí v Půlnoční knihovně, kde se setká s knihovnicí paní Elmovou. Jelikož si Nora myslí, jaký žila zpackaný život, dostane v knihovně šanci prožít jiné verze svého života, a přijít na to, který by pro ni byl vlastně pro nejlepší.
Velmi originální zpracování hledání smyslu života, který víceméně nemine každého z nás a asi nejklíčovější věta, na kterou jen tak nezapomenu:.. "Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít."
Kniha pro mě přišla v pravou chvíli a připomněla mi, že není potřeba fňukat nad svým životem, protože žádný život není dokonalý a ani nikdy nebude.
Hodně zajímavý námět, vůbec jsem netušila, že to bude takové "scifi". Četlo se to dobře, ale v druhé polovině knihy už se to hodně opakovalo. A souhlasím s tím, že je to dobrá kniha pro ty, kteří ztrácí víru v život. Není to žádná psychologická příručka, ale hraje to na tu správnou emoční strunu. Mně se knížka líbila a asi si přečtu něco od D.H. Thoreau.
Většinou, když se nechám nalákat na něco, co je "besteseller", tak to dopadne dost špatně. Tady je to tak napůl Prostředí originální, myšlenka taky, a je vidět, že autor zná poměrně dobře boje s depresí. Ale upřímně právě proto čtu knihy, abych depresi moc čelit nemusela. Navíc mi to přišlo, že Nora si za to tak trochu může sama svými životními rozhodnutími, které na ženu v jejím věku nesedí.
Je to dost přímočaré, ale zase takové ty malé zvraty v různých životních etapách, kdy se něco tváří jasně, ale pak to je jinak, bylo napsané pěkně.
Nicméně nemůžu říct, že bych se zrovna k téhle knize někdy vracela.
Téma zajímavé, čtivé, ale pořád jsem se musela dívat zde na popis, zda se nejedná o young adult literaturu. Chvílemi mi hrdinka, které mělo být snad kolem 35, přišla spíše jak 20 letá. Na mě trochu moc přímočaré, žádné velké "čtení mezi řádky", vše naservírované jako na zlatém podnose.
První kniha od tohoto autora, kterou jsem četla. Zcela splnila mé očekávání a doporučila bych ji lidem, kteří s klienty s depresemi pracují nebo s nimi žijí. Podle mne se dá dobře použít, jako vzor, pomoc, částečné řešení.
Skvěle popsané pocity a chování člověka, který už nemá chuť žít, ale také nabídka možnosti volby.
Kniha se mi moc líbila.
sebevražda naděje deprese psychoterapie zklamání knihovny alternativní vesmír fantasy britská literatura alternativní realita
2022 | Půlnoční knihovna |
2018 | Vězeň času |
2011 | Radleyovi – Upíři odvedle |
2016 | Důvody, proč zůstat naživu |
2022 | Kniha útěchy |
Vzhledem k tomu, jak velké ohlasy kniha měla, jsem asi čekala něco lepšího. Bylo to jednoduché a předvídatelné, plné rádoby mouder, a filozofických řečí, aby se kniha mohla tvářit jako něco víc, než je.
Nora je protivná a do sebe zahleděná, a bylo mi úplně jedno, ve kterém životě zůstane, ale vzhledem k tomu, že je kniha velmi prvoplánová, tak je vám jasné, co se stane.
Dávám 1* za nápad...