Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492784/bmid_pulnocni-knihovna-RXB-492784.png 4 3759 3759

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

The Midnight Library, 2020

sabuska
03.05.2023 3 z 5

Taky jsem se zamyslela nad svoji "knihou výčitek"

finka
03.05.2023 3 z 5

Po Vězni času to bylo velké zklamání, měla jsem věřit své intuici a nečíst. Noru bych profackovala (kdo chce moc nemá nic) a to osobně vím, co obnáší deprese a panické ataky. Ale nakonec to je pro čtenáře dobrá terapie.
Celé to na mě působilo nějak roztříštěně...

Emma27
02.05.2023 2 z 5

Tato kniha mě moc neoslovila,neni to muj styl četby,ale už dlouho jsem si ji chtela prečíst.

Nikol1212
01.05.2023 3 z 5

Už dlouho jsem si chtěla koupit a přečíst tuhle celkem propagovanou knížku. A jak to bývá, když se na něco těšíte, nestojí to za moc.. Vždycky, když začínám novou knihu, trvá mi než se zorientuju a pořádně začtu.. Jenomže tady to byla v podstatě pořád nová a nová kniha, nový lidi, nové "příběhy"..prostě to bylo jako číst 50 nových knížek a když jste se zorientovali, byl konec. Musím říct, že mě to moc nebavilo. Pak chvilku jo a to když přišel život s Molly a pak zas moc ne. A námět přitom tolik sliboval...

Andrea81
01.05.2023 4 z 5

Moc pěkné, hodně k zamyšlení a to mám ráda.

zvídaváStela
29.04.2023 4 z 5

Na mě malinko depresivní knížka s předvídatelným koncem. Nápad s různými životy se mi líbil, ale asi jsem čekala trošku něco jiného. Nicméně se mi příběh četl dobře... Přidávám hvězdičku za krátké kapitoly. :)

Pentlička
28.04.2023 4 z 5

Není to dílo srovnatelné s romány od Dostojevského, ale na mě silně zapůsobilo. Nit mezi životem a smrtí je tenoučká a stačí málo, aby se přetrhla. Myslím, že pro čtenáře obeznameného s danou problematikou kniha bude pochopitelná a bude mu připadat minimálně zapadající do skutečného života. Po přečtení je o čem přemýšlet, rozhodně není tuctová. I přesto, že řešení je tak prostinké.

EmillyT
28.04.2023 3 z 5

Půlnoční knihovna se už dlouho drží mezi nejprodávanějšími knihami a možná právě tato skutečnost ve mě vzbudila velká očekávání, která bohužel zůstala nenaplněná. Téma je zajímavé, ale příběh mě vůbec neoslovil. Postava Nory mi byla od samého začátku nesympatická a její hledání ideálního života bylo zdlouhavé. Kladně hodnotím krátké kapitoly a zajímavé citáty a myšlenky k hlubšímu zamyšlení, která se v knize hojně vyskytují.

Magdiczka
25.04.2023 2 z 5

Kvůli celému tomu humbuku okolo jsem vlastně čekala kdo ví, co. Nápad dobrý, ale nějak extra mě to neoslovilo.

Lucie89
24.04.2023 5 z 5

Nebyla to zrovna knížka, kterou bych hltala jedním dechem, nicméně líbilo se mi téma o kterém byla. Hezké k zamyšlení..

Evkaha
23.04.2023 5 z 5

Tato kniha se mi líbila. Zase trošku jiné téma. Bylo by fajn, kdyby "sebevrah" měl svojí půlnoční knihovnu, kde by si uvědomil, že tím nic nevyřeší a dostal možnost to napravit

pepap
23.04.2023 3 z 5

Koncept knihy mě vážně zaujal a těšil jsem se na vlastní provedení, které mě zklamalo. Ale tak už to chodí.
Osobně věřím, že kráčet zpátky v čase a napravovat věci, které se mi nepovedly, by nebyla cesta ke štěstí. Příběh Nory mi nicméně přišel dost fantaskní a často hodně zmatený, za takových podmínek by bylo dost k podivu pokud by se ze všeho sama nezbláznila.
Těším se, že autor přijde s nějakým dalším poutavým nápadem a tentokrát si užiju i provedení.

Atanone
20.04.2023 5 z 5

Chce se mi parafrázovat lidové rčení o tom, jak stokrát nic umořilo osla. Na začátku mě kniha chytila, ale s každým dalším Nořiným životním pokusem mě nadšení opouštělo spolu s trpělivostí.. Až na splněné téma letošní ČV a pár krásných citátů jsem v ní pro sebe moc neobjevila. Snad proto, že mě tento můj život, který mi zabere 24 hodin denně, vede jinou cestou. Jistě, asi jako každý i já vlastním svou poměrně tlustou Knihu výčitek a stejně jako Nora jsem zjistila, že pokud pochopíte PROČ, dokážete přijmout a zpracovat to, co vás trápí, nebo co sami sobě nemůžete odpustit.
Věřím na místa, jako je Půlnoční knihovna. Na meziprostory, kde se dějí věci, které nás posouvají dál. Dokonce se mi něco podobného stalo, sice ne v život ohrožující, ale pro mě dost mezní životní situaci. Předpokládám, že někteří z mých oblíbených Oblíbených se teď dobře baví při představě mého knihovníka.
Takže co tato kniha přináší, je určitě dobré a mnohým může ukázat světýlko na konci tunelu.
Těch 5 hvězdiček není za to, co dala mně. Je to můj příspěvek k tomu, aby se udržela ve vysokých číslech a mohla líp sloužit

dana_vrana
19.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížka mě mile překvapila. Námět byl super, ale asi by se z něj dalo vytěžit i víc. Líbila se mi myšlenka knihovny (videopůjčovny, restaurace...) Cestování s Norou mě bavilo, i když mě hrdinka trochu štvala svým neustálým kňouráním a nespokojeností se vším. A je pravda, že konec byl poměrně předvídatelný.
Sečteno podtrženo byla to příjemná oddechovka s pozitivním koncem obohacená o zajímavé filozofické myšlenky.

roman9276
19.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Nečekal jsem vlastně nic a dostal jsem knihu, která obsahovala hodně hluboké myšlenky. Myslím si, že s hlavní hrdinkou se mnoho z nás dokáže ztotožnit, protože když máte pocit, že všechno kazíte a nic se vám nedaří, lehko se sklouznete do deprese. Hlavní hrdince se to děje již delší dobu, proto se kniha odvíjí tak, jak se odvíjí. Zajímavá myšlenka, mnohovesmír, prožít desítky, stovky či tisíce životů, kdybyste se rozhodli jinak v určitých životních momentech, to si myslím, že by zajímalo každého z nás, jaký by měl život, kdyby tohle, kdyby támhle to... Určitě zajímavý nápad, ale zpracování mi přišlo trochu odfláknuté, ale i přesto dávám vysoké hodnocení. Konec samozřejmě takový, jaký ho většina z nás si přeje mít, tudíž jsem byl spokojen.

Netopyr07
17.04.2023 5 z 5

Knihu mi doporučili dva lidé, nezávisle na sobě. S napětím jsem čekala, co z toho bude... No překvapení :-) Báječná oddechovka, která také nutí k přemýšlení a přehodnocování vlastního života :---)

Mary81
17.04.2023 4 z 5

Zaujímavá kniha so zaujímavým nápadom. Bavila ma, aj keď okolo nejakej sedemdesiatej strany mi už bolo jasné, ako to skončí (a nemýlila som sa), takže to pokojne mohlo byť aj kratšie. Je tam však mnoho zaujímavých a inšpiratívnych myšlienok a ľahko sa číta. Oddychovka, ktorú som aktuálne potrebovala.

Blekking
15.04.2023 3 z 5

Kniha mě nějak nenadchla. Asi jsem měla příliš vysoká očekávání. Ale aby ne, když na mě ze všech stran doléhaly nadšené ódy a chvála. Asi to bude tím, že jsem si sama prošla podobným break downem, který trval nějaký ten měsíc. Ale tak daleko, jako hlavní hrdinka, jsem naštěstí nezašla. Ono najít nějaký smysl života, životní směr, cestu, říkejme tomu jak je nám libo, není žádná sranda. Několik posledních kapitol jsem už přeskakovala, jen abych se už konečně dostala ke kýženému konci. Nakonec jsem byla ráda, že hlavní hrdinka dospěla ke svému šťastnému konci, který pro ni byl zároveň novým startem. Každopádně ke knize se neplánuji vracet.

EliBeatrice
15.04.2023 4 z 5

Pozoruhodná kniha, asi hlavně pro věčně nerozhodné a nespokojené osoby. Myšlenky v ní se mi moc líbily, střed knihy byl trochu slabší, konec měl spád... ten hajp si zaslouží hlavně tématem a myšlenkami, děj mě tak extrémně nezasáhl - jak jsem čekala ;)

kolacky
13.04.2023 4 z 5

Začátek mě strašně naštval, protože jsem milovník koček. A dost dlouho jsem se nutila nerozčilovat se na Noru, protože takové lidi dost dobře nechápu. Nakonec jsem se s ní docela smířila. A možná se zkusím začíst i do Thoreaua, některé citáty byly docela sympatické.