Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492784/bmid_pulnocni-knihovna-RXB-492784.png 4 3759 3759

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

The Midnight Library, 2020

Baru16
13.04.2023 5 z 5

"Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít."

Myslím na tebe často, knihovno. Asi mých nejrychleji přečtených 300 stránek za poslední dobu. Tolik záložek a podtrhaných vět...
Zase další kniha, která přijde do života když ji potřebujete...

"Některé pravdy jsou prostě nesdělitelné."

Veju007
11.04.2023 2 z 5

Půlnoční knihovna na mě déle než rok čekala v knihovně. A možná tam mohla ještě chvíli zůstat.

Sledujeme příběh Nory, která není spokojená se svým životem, ocitne se v Půlnoční knihovně a může si vyzkoušet alternativní životy, kdyby se v jakékoliv chvíli rozhodla jinak.

Ach joNora je velmi sebelítostivá, zároveň však během pár chvil dokáže odsoudit nový život, o kterém nic neví. Paralelní vesmíry jsou můj kryptonit, moje mozková kapacita na to prostě nestačí, mnohovesmír je zlo!
A to mi vadilo asi nejvíc - že v tom novém životě nezíská vzpomínky původní Nory a chová se samozřejmě naprosto zmateněje pak původní Nora něco míň, než ta, kterou sledujeme, jak si zkouší alternativy svých životů, kdyby se rozhodla jinak?

Já jsem prostě vůbec nedostala to, co jsem asi čekala - žádné spojení s hlavní postavou.
Čekala jsem emocionální rollercoaster a ono ne. Jsem asi vlastně docela zklamaná, protože jsem chtěla silný zážitek a ten jsem bohužel nedostala.

Abych nebyla jen negativní, bylo zajímavé při čtení přemýšlet, jakými směry by se ubíral můj život, kdybych se v určitých fázích rozhodla jinak.
Věřím ale, že knížka pro někoho může být velmi důležitá a může mu i pomoci.

Noname007
10.04.2023 4 z 5

Od knihy jsem toho až tolik nečekala, hlavně z důvodu, jak moc byla popularizovaná, ale nakonec se mi podařilo se do ní celkem rychle začíst. V určité fázi mi přišlo, že už se to hodně opakuje a Nora mi připadala věčně nespokojená. Ale určitě přinutí člověka k zamyšlení, zda by se nechtěl vyzkoušet nějaký jiný život (samozřejmě ano!) a trochu ho ten příběh i vezme. Poutavě napsané a určitě doporučuji k přečtení.

LuciaSangster
10.04.2023 5 z 5

Od téhle knihy jsem popravdě nečekala nic. Mile mě překvapila a tím se zařadila mezi moje top knihy.

Hlavní hrdinka neměla jednoduchý život a měla možnost se chytnout druhé šance. Skvělý námět té půlnoční knihovny. Možnost vyzkoušet mnoho možností k žití. Jednou jsem jí vyčítala, že opustila jeden život, který by byl pro ni perfektní.

Cítila jsem z knihy smutnou i veselou atmosféru. Bylo mi ji líto v určitých okamžicích.

Konec se dal předvídat, ale jinak velmi příjemné čtení. Popravdě mě zajímalo, jak to po tom konci pokračovalo dál, ale to si čtenář musí domyslet sám.

Ella_85
10.04.2023 5 z 5

Nora a jeji zivot, snaha o jiny zivot
Zivotu nemusis rozumet, staci ho zit.

Lka
08.04.2023 5 z 5

Audiokniha :
Knihy ze světa fantazie moc nečtu, ale jsem ráda, že jsem po ní sáhla. Kniha se hezky poslouchala, hned od začátku mě vtáhla do děje. Neubránila jsem se, abych se nezamyslela nad svým životem.

VéjaTarabová
07.04.2023 5 z 5

Tato kniha se mi dostala do srdíčka snad hned po první kapitole a po dočtení celého příběhu bylo rozhodnuto, že se bude řadit do top 5 knih, co jsem kdy přečetla. Neuvěřitelně poutavý příběh se skvělým nápadem. Styl psaní rychlý a srozumitelný, stránky samy utíkaly. Nic nebylo zdlouhavé. Jak to skončí mi bylo sice jasné už od začátku, ale i tak vyvrcholení mělo dramatičnost. Hlavní postava sympatická, dokázala jsem se do ní snadno vcítit. Několik věcí máme určitě společných. Zaujali mě filozofické úryvky a zpracování kvantové fyziky. Schrödingerova kočka samozřejmě nesměla chybět. Myšlenky poměrně sebe rozvojové, ale nenásilným způsobem. Kniha může po dočtení vyvolat naději či spokojení se s vlastní realitou.

vladimir5170
06.04.2023 5 z 5

Zhruba od půlky je úplně jasné, jak příběh skončí. Přesto nebo možná právě proto se na konec těšíte. Žádné hluboké filozofování, že se po každých dvou větách musíte o tři věty vrátit, přesto jasné poselství. Vlastně dvě, jedno trochu skryté. Příjemné překvapení.

cotaholkacte
05.04.2023 3 z 5

Kniha je hodně předvídatelná. Zprvu mě bavila, ale někdy u sedmého života se opakovalo vše pořád dokola a mě to vlastně přestalo bavit číst, takže jsem se nedokázala do celé té Nořiny cesty za vzkříšením úplně vcítit. Konec žádné překvapení taky nepřinesl. Nora mi po pár kapitolách přišla až moc ufňukaná, líná a nevděčná a začala mě trochu štvát.
Bylo to rozhodně delší, než to být muselo. Za mě 65% a to jen za slibný potenciál, mého názoru nevyužitý.

IG: @cotaholkacte

Dom95
04.04.2023 5 z 5

Krásná kniha. Rozjížděla se pomaleji, ale zbytkem knihy se to krásně vyrovnalo. Při čtení mi několikrát připomněla filmovou komedii Smlouva s ďáblem, kdy hlavní hrdina také prožívá několik životů, ale v každém je něco, kvůli čemu nemůže v tom konkrétním životě pokračovat dál.
A druhý díl by mohl být o Hugovi, ne? :-) Je sice velice nepravděpodobné (spíše nemožné), že by se v těch nekonečně mnoha vesmírech mohli setkat 2 lidé, kteří jsou "kluzáci", ale tento nedokonalý detail neřeším. Celkově je totiž kniha úžasná oddychovka - a to je v dnešní době více než potřeba.

"Nora si přála žít ve světě, kde nebyla žádná krutost, ale měla k dispozici jen světy, ve kterých žijí lidé."

"Chtěl bys žít v jiném vesmíru?"
"Ani ne. Mně se tu líbí. Proč chtít jiný vesmír, když v tomhle jsou psi?"

"Chtít, to je zajímavé slovo. Znamená nedostatek."

otesánek
02.04.2023 5 z 5

Dost dlouho jsem vůbec přemýšlela jestli ji potřebuji číst. Recenze má jaké má. Pak se mi naprostou náhodou dostala do ruky. Začátek vlažný až depresivní. Knížka mě moc bavila. Myšlenka knihovny životů a vlastně té možnosti nahlednou do životů , které mohli být a nejsou... je to fajn kniha. Asi to pomůže někomu si říct ,že pořád je cesta. Pořád je nějaký směr kterým se dát a že to nemusí smrtí skončit. V té knize opravdu nejsou přelomové myšlenky a ani nové návody a nápady, ale je vše napsáno tak nějak krásně pohromadě. Za mě všechny hvězdičky.

sophi45
02.04.2023 3 z 5

Kniha se celkem líbila, nebylo to nic extra. Zkrátka taková oddechovka, žádný složitý děj. Občas mě ale přiměla zamýšlet se nad životem, to se musí nechat.

Pavlaj
01.04.2023 5 z 5

Připadá mi, že neobsahuje žádné extra nové nebo překvapivé myšlenky, i když asi neškodí si ty staré známé pravdy o životě občas připomenout. První polovina výborná, druhá už byla hodně předvídatelná a trochu moc mravoučná. Stejně ale dávám 90 %, protože mě čtení bavilo.
Nicméně: četla jsem shodou náhod uprostřed chudé a ubohé berberské vesnice. A nemohlo mě nenapadnout, že v Půlnoční knihovně je život popsaný a prezentovaný z pohledu naší privilegované bohaté společnosti. Kde si většina z nás může vybrat, zda a co bude studovat nebo které ze svých nadání bude rozvíjet. Pro takového obyvatele berberské vesnice nebo jihoafrického slumu je možnost využít naplno svůj potenciál dost iluzorní.

Leonora
31.03.2023 3 z 5

Bylo to čtivé a zabrnkalo mi to na tu správnou strunu, takže jsem s knihou celkově spokojená. Ale klasika z toho nikdy nebude. Je to psané příliš prostě, příliš nekomplikovaně, příliš předvídatelně a hlavně příšerně odfláknutě. I když stále je to nadprůměr.

katerina3502
29.03.2023 5 z 5

Tahle kniha vede člověka k zamyšlení nad vlastním životem. Určitě doporučuji si ji přečíst, je velmi čtivě napsaná, děj rychle ubíhá a celou dobu jsem fandila Noře, aby to nevzdala a vrátila se do svého původního života s tím, že si bude vážit i maličkostí. Recenze tentokrát nezklamaly a ke knize se časem určitě ráda vrátím.

Nuny
29.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Bylo by zajímavé, vyzkoušet si jiné životy, ale jedna věc se na tom nemění, a to jsme my sami. Takže si myslím, že bychom dopadli stejně jako Nora. Pokud nejsme spokojení s tím, co máme teď, nebyli bychom spokojení nikdy. A pravda je, že někdy člověk zkrátka musí "umřít ", aby na to přišel.
Za mě je v knize moc zbytečného opakování, ale použité citáty a fráze byly obohacující. Za mě 80 %.

goergina
26.03.2023 5 z 5

Krásná kniha, která mě držela až do konce. Hodně jsem u ní přemýšlela nad svým vlastním životem. Byl to opravdu knižní zážitek. Recenze nezklamaly. Doporučuji všem.

levac
25.03.2023 5 z 5

Není to ten typ knihy, kde by bylo potřeba hnát se ku konci, napnutá, jak to dopadne. Je to fantazie puštěná z uzdy, mysl toulajici se navolno. Rozumím, proč nesedne každému, já jsem si ji ale moc užila. A na rozdíl od mnoha knih, kdy po dočtení cítím smutek, že už skončily, tady si člověk může dál rozvíjet vlastní příběhy. Co by bylo, kdybych tenkrát...

hodna.postacka
25.03.2023 3 z 5

Kniha se mi vcelku líbila, téma je zajímavé. Nabízelo se ale, aby ho autor podrobněji zpracoval.

roso.mak
25.03.2023 3 z 5

Takové milé počtení na téma, co kdybyste dostali dostatek informací, abyste se mohli rozhodnout správně o svém životě.

Čte se to rychle, pobaví, ale žádná bomba to není.