Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492784/bmid_pulnocni-knihovna-RXB-492784.png 4 3759 3759

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

The Midnight Library, 2020

Vikk
05.09.2022 3 z 5

Zase jednou jsem se nechala nachytat na nějaký ten bestseller! Téma mě opravdu hodně zaujalo, protože jsem si ve svém životě několikrát procházela různými nelehkými obdobími a nápad s půlnoční knihovnou mi připadal přímo geniální! Takže jsem dokonce věnovala Dobrovskému nekřesťanské peníze a knihu si koupila... No... A zdejší nadšení nesdílím. Kniha nebyla špatná, nápad byl skutečně výborný a konalo se i pár dojemných okamžiků, které chytly za srdce. Celkově byla ale kniha taková plochá, plytká, s hlavní hrdinkou jsem nedokázala ztotožnit, nebyla mi vůbec sympatická, což nechápu, protože s bezmocí nad životem a vnitřním smutkem a prázdnotou mám svoje zkušenosti... Kniha je navíc velmi předvídatelná, bylo mi celou dobu jasné, jak to dopadne... Nevím, čím to bylo. Že by autor měl skvělé nápady, ale jen malý talent na psaní? Prostě mi to celé připadalo trochu odfláknuté. Ale za přečtení stojí, dočetla jsem a pocit promrhaného času nemám. Wau moment se nekoná, ale je to takové milé, nenáročné čtení.

18LenkA12
05.09.2022 4 z 5

Na tuto knihu jsme se těšila, protože jsem od autora četla Vězeň času, která se mi velice líbila. V tomto díle mi ale chyběla akce a důvod proč knihu hltat jedním dechem. Jako odpočinková kniha na léto je dobrá volba. Zkalmalo mě jak tam bylo moc popisu stejných situacích.

HadleysHope
03.09.2022 5 z 5

Mezi životem a smrtí stojí knihovna.

Karoll_ina
02.09.2022 4 z 5

velmi zajímavý nápad, jak by život asi mohl vypadat, kdybychom si mohli vybrat z 1 verze :) do půlky super, pak už se to jen opakovalo a táhlo a konec ničím bohužel nepřekvapil. Ale na dnešní dobu nová a pěkná kniha.

Elea
01.09.2022 4 z 5

Ze začátku mi dělalo trochu problém se začíst, ale postupně se děj rozjel, závěr se sice dal předpokládat, ale přesto se mi kniha líbila.

zuzmi39
01.09.2022 5 z 5

Po dlouhé době kniha, ze které jsem naprosto unešená! Během čtení prvních pár kapitol jsem se trochu bála, že mě kniha nenadchne tolik jako ostatní čtenáře. Nebyly vůbec špatné, ba naopak, ale nesly se v poněkud depresivním duchu a já se bála, že se tak bude ubírat celá kniha. Ale opak se stal pravdou a ve výsledku kniha nese velmi pozitivní poselství, které může dát naději někomu, kdo zrovna není se svým životem moc spokojený. Půlnoční knihovna rozhodně stojí za přečtení i díky nespočtu zajímavých myšlenek a metafor, z nichž si každý určitě něco odnese. Tato kniha není na nejvyšších příčkách žebříčků nejprodávanějších knih současnosti bezdůvodně. Myslím, že je to i díky tomu, že každý z nás alespoň jednou přemýšlel nad tím, jaký by byl jeho život, kdyby se v něčem rozhodl jinak. Zkrátka se v té knize, dle mého názoru, najde svým způsobem každý.

Janina_G.
31.08.2022 3 z 5

Nebylo to úplně špatný čtení, ale pointa od samýho začátku předvídatelná.

papeha
25.08.2022 4 z 5

Na základě spousty hodnocení jsem po knize také sáhla. Určitě to nebylo špatné rozhodnutí, téma vyzkoušet si, jaký by mohl být náš další život, je zajímavé. V každém případě je tu spousta krásných myšlenek a každý si najde místo, nad kterým se zamyslí.

libuse6749
24.08.2022

Ze začátku jsem byla z příběhu celkem rozpačitá, ale jakmile se příběh rozjel našla jsem v každé kapitole zajímavé náměty k zamyšlení.

Hlavní myšlenku knihy jsem našla v nádherném přirovnání s hraním šach, kde se každým tahem otevírá nový svět plný možností. V životě je to stejné a právě hlavní hrdinka Nora má možnost vyzkoušet si v půlnoční knihovně některé z životů, které by vypadaly úplně jinak na základě svých jiných dřívějších rozhodnutí. Jestli najde ten pravý a nejlepší život, který si kdy přála žít, to už si musíte přečíst sami.

Pro vás předávám jedno poselství, co je v knize také zmíněno, a kterým se snažím řídit.
"Na plnění snů není nikdy pozdě."
Protože jsou pak smutné případy lidí se sny, ale už málokdo pro to udělá alespoň malý krok, aby si je během života plnil.

Mindy
23.08.2022 5 z 5

Já nemůžu říct, že bych litovala nějakého svého rozhodnutí. Ale ze zvědavosti bych se chtěla podívat, jakým směrem by se můj život ubíral, kdybych se rozhodla jinak. Je to zajímavá knížka, zároveň moc pěkná a čtivá.

klarka009
23.08.2022 5 z 5

„Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš.“

Určitě si každý někdy řekl jaké by to bylo, kdybych se rozhodla jinak? Jak by dnes vypadal můj život, kdybych neudělala tohle a tamto? A teď si představte, že by jste to v Půlnoční knihovně mohli zjistit. To je prostě úžasné.
Půlnoční knihovna v sobě skrývá spoustu krásných myšlenek a filozofických textů.
Začátek je trochu depresivní, ale bez toho by to nešlo. Bez toho by se Nora nedostala do Půlnoční knihovny. Moc se mi líbilo jaké životy si Nora vyzkoušela a v každém si vždy něco uvědomila. Možná je to předvídatelné, ale u této knihy nejde o akci a předvídatelnost, jde o celkovou myšlenku knihy a ta se mi velmi líbila. Určitě si knihu pořídím i domů a kdyby mě někdy měla přepadnout deprese nebo bych si někdy říkala, co by se stalo kdybych se rozhodla jinak, sáhnu po této knize. I přes to, že depresemi netrpím, se mě tato kniha dotkla a nad pár věcmi jsem se zamyslela :)
"Život je velké dobrodružství a my se učíme prožitky…"
Moc vám ji doporučuji :)

kristyna.havlov
23.08.2022 5 z 5

Opravdu úžasná, úžasná kniha!! Přečtená za dva dny, nemohla jsem se jí nabazit. Tolik podmětu k zamyšlení! Příběh měl stavu, rozhodně doporučuji každému, kdo v životě občas tápe (a že to budou všichni, protože občas člověk neví, co by měl v danou chvíli udělat). Dala bych víc jak pět hvězdiček, protože tohle byla vážně senzace! Ještě sem přidám pár úryvků z knihy :

Každý život se skládá z milionu a milionů rozhodnutí. Některá jsou velká, některá mala. Ale pokaždé když se rozhodneš pro jednu moznost místo jiné, změní to výsledek. Dojde k nezvratné odchylce, která pak vyústí v další a další odchylky.

Ačkoliv se nezměnili situace ani to, jak to na tebe působí, změnil se úhel pohledu. Protože otázka není na co se díváš, nýbrž co vidíš.

To je na tom to krásne. Nikdy nevíš, jak to skončí

Pajinkaslapinka
22.08.2022 5 z 5

Musim priznat, ze ze zacatku jsem byla skepticka… tema sebevrazdy, deprese atd bezne nectu, ale pak … bozi!!! Spoustu skrytych myslenek, ktere uci Noru i nas o zivote, promarnenych ci spatnych volbach…. A o tom, jak dulezite je chtit zit…. A neni to o tom, na co se divame, ale co vidime!
Doporucuji vsem, kteri nepotrebuji knizku cist na jeden zatah, ale i hezky si nad ni zapremyslet a vstrebavařt vetu od vety, jako neco, co jsme meli vedet uz davno!

Terezz1
21.08.2022 4 z 5

Po přečtení pár komentářů jsem se bála, aby kniha nebyla moc depresivní a náročná, ale opak byl pravdou - příběh je vyprávěn s lehkostí, rychle ubíhá a přináší inspiraci, protože vnější pohled nám nikdy neřekne, co se děje uvnitř člověka a jak je spokojený.

rimmon
21.08.2022 5 z 5

Knihu kterou jsem si vybrala ve správný moment a možná proto jsem ji prožila celou svojí duší a srdcem.
Vybrala jsem si jí ve chvíli kdy mi nebylo po psychické stránce úplně nejlépe.
Takže jsem brečela prakticky od první chvíle kdy jsem začala číst.

Musím uznat že jsem už dlouho nečetla nic tak emotivního, procítěného a nádherně hořkosladkého jako právě Půlnoční knihovnu.
Ano každý z nás jistě někdy přemýšlel nad tím jaké by to bylo kdybychom se v některé fázi svého života rozhodli jinak - jenomže takhle kniha na to jde úplně jinak - začíná pokusem o sebevraždu, začíná tím že někdo se cítí tak zbytečný a sám že už na tomhle světě nechce být.
A tady je první chvíle kdy se máme zamyslet.
Pak už jen velice nádherný, netradiční příběh kdy se hlavní hrdina Nora vydává do svých životů skrze knihy a zjišťuje jaké by mohli být kdyby ... nejsmutnější slovo na světě.

Nejen že tuhle knížku bych zařadila do povinné četby, zařadila bych ji do 100 knih které by měl přečíst každý a rozhodně bych jí doporučila každému člověku který se ve své kůži necítí dobře.
Protože tahle kniha je o emocích, o tom co jsme mi lidé schopni cítit a o tom že jsme ,,možná" sami tím kdo dokáže naše utrpení zastavit.

Je to kniha o naději, o smutku, o radosti - ale hlavně o boji jedné úžasné Nory za život - ať je jaký je.

mfajmanova
21.08.2022 4 z 5

Zajímavé, netradiční, líbilo se mi to.

ArwenEvenstar
20.08.2022 4 z 5

Přiznejme si, kdo z nás párkrát nepřemýšlel o tom, jak by vypadal jeho život, kdyby se rozhodl v některých situacích jinak? Možná že pak by byl náš život šťastnější, úspěšnější, dokonalejší,... Hlavní hrdinka příběhu, Nora, má možnost vyzkoušet si, jaké by to bylo, kdyby jednala jinak. Nakonec ale zjišťuje, že ani kdyby změnila svá rozhodnutí, nebyl by její život bez potíží. Smutek, neúspěch a překážky k životu prostě patří. A jak se v knize několikrát píše: "Není důležité na co se díváš, ale co vidíš."

Zuknihomol
18.08.2022 5 z 5

Každý z nás někdy přemýšlel o tom, jaké by to bylo kdybychom se rozhodli v různých situací odlišně. Postavit na tom námět knihy mi připadá velmi atraktivní a nosné a musím říct, že kniha mě velmi bavila. Přestože začátek byl možná až příliš depresivní a pochmurný, zbytek knihy mi to jednoznačně vynahradil. Kniha krásně ukazuje, že není všechno, zlato co se třpytí. Můžete být nejlepšími plavkyněmi, hvězdou parketu, ale to nutně neznamená, že se cítíte šťastni a vnitřně naplněni. A možná právě ten nejobyčejnější život v sobě skrývá pravé kouzlo.

Anette99
18.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Hodně zajímavá kniha, ke které jsem se ale dostala jen díky tomu, že ji někdo dal do knihobudky. Věděl jsem totiž, že existuje, ale anotace mě nezaujala natolik, abych si ji koupila.
V příběhu se setkáváme s Norou, která je zklamaná životem, trpí depresí a rozhodne se spáchat sebevraždu. Ale naskytne se jí možnost vyzkoušet si různé životy podle toho, jak by změnila svá jednotlivá minulá rozhodnutí. Najde ten správný život?
Kniha je podle mě hlavně o tom, že bychom si měli vážit svého života takového, jaký je a nelitovat našich rozhodnutí, protože ta rozhodnutí neovlivnila jen nás, ale celé naše okolí, rodinu, přátele a že kdybychom se v nějakém daném momentě rozhodli jinak, mohly by životy nás i všech okolo vypadat úplně rozdílně. Že přes jiné rozhodnutí by nás nečekal krásný, sluncem zalitý a bezproblémový život, jen by ty problémy vznikly někde jinde. A hlavně, že vždy existuje naděje. Prostě příběh, který slouží i k určitému zamyšlení.
Děj příjemně utíkal a závěr knihy pro mě byl přiměřený, nekonal se žádný obří a romantický happyend. Na to, že jsem zpočátku od knihy nečekala až tolik, mě opravdu hodně bavila a zaslouží si 100%.

tynkaiscrazy
18.08.2022 5 z 5

Jasně, po obří masírce z instagramu, která probíhala cca od května, jsem se rozhodla také mrknout knížce na zoubek.

Nic moc jsem od toho nečekala, zezačátku se trošku vlekla, jak Nora otevírala různé knihy, ale naštěstí autor tak akorát zvládl vybalancovat dynamiku příběhu a já se nenudila. Příjemný závěr, očividná hlavní myšlenka, fajn odpočinkové počteníčko.