Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537857/bmid_pulnocni-knihovna-663768a7d8a1c.jpg 4 3797 3797

Který život je pro nás ten pravý? Každý z nás už někdy přemýšlel nad tím, jestli ve svém životě nemohl udělat něco jinak a kam by ho takové rozhodnutí posléze nasměrovalo. Nora Seedová takovou možnost dostane, když se ocitne v tajemné Půlnoční knihovně – ale ruku na srdce, měnit by s ní chtěl asi jen málokdo. Aby se tam totiž dostala, musela se ocitnout na prahu života a smrti, a to v jejím případě vlastním přičiněním. Nořin dosavadní život byl plný zoufalství a výčitek a jednoho dne ji pocit, že všechny zklamala a nikdo ji nepotřebuje, dovedl až k pokusu o sebevraždu. Nyní to však vypadá, že dostala druhou šanci, respektive takřka nekonečné množství druhých šancí. Půlnoční knihovna tápající ženě umožní odčinit hříchy její minulosti a vyzkoušet si nejrůznější alternativní životní role – stát se starostlivou manželkou, slavnou zpěvačkou, uznávanou filozofkou, úspěšnou sportovkyní nebo milující matkou. Záleží už jen na ní, jestli mezi tolika životními cestami dokáže najít takovou, která by ji dovedla ke štěstí… Románový bestseller se stal v roce 2020 vítězem ankety Goodreads Choice Award v kategorii beletrie. „Strhující čtení, plné vřelosti a humoru, které opěvuje moc knih měnit lidské životy.“ – Ian Critchley, Sunday Times. „Vize neomezených možností, nových cest, nových životů, úplně jiného světa, který je nám někde otevřen – to by mohlo být přesně to, o co v této neklidné a znepokojivé době stojíme.“ – Karen Joy Fowler, The New York Times.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Midnight Library, 2020

Interpreti: Petra Špalková

Mikoláška
02.03.2023

Kniha nedočtena, takže hodnotím, jen na základě přečteného. Nevím, jak to dopadne. Myšlenka podívat se do životů, které jsem nežila (protože jsem se rozhodla někde jinak) je asi zajímavý nápad, ale není to v tuto danou chvíli pro mně. Prostě v životě není cesta zpět a naskočit na chvíli do jiného života (byť "mého") o kterém nevím vůbec nic, čím jsem si prošla, proč jsem se rozhodla, a jak jsem se rozhodla a ve výsledku je stále Nora nespokojená. A nebyla jsem schopná číst dál, protože představa, že zase na chvilku prožije život, kde zase nebude spokojená a vrátí se do knihovny, jsem už dál nechtěla. Ale třeba se někdy rozhodnu jinak a ke knize se vrátím.

Amneris
02.03.2023 4 z 5

Kniha mi na začátku přišla hodně zvláštní, jako by se autor snažil udělat úvod hodně nudný až depresivní a pak to rozjede na plný plyn. Samotný úvod o Nořině životě mě moc nebavil. Až když se objevila v Půlnoční knihovně, tak se začal děj konečně hýbat a od čtení jsem se pak nemohla odtrhnout. Konec byl zajímavý, čekala jsem trošku jiný, ale i tak to bylo fajn. Určitě si člověk díky čtení spoustu věcí uvědomí, třeba jaké by to bylo mít svoji knihovnu s možností prožít život jinak :-)

Aerine
28.02.2023 5 z 5

Chtěli byste změnit nějaká rozhodnutí, která jste v minulosti udělali? Myslíte si, že by váš život potom vypadal jinak? Lépe?
Kniha má čtenáři ukázat, že ať se člověk rozhodne jakkoli, ať ho cesty osudu zavedou kamkoli, záleží jen na tom, jak naloží s přítomným okamžikem, jak bude prožívat přítomnost. Aby se s láskou mohl ohlédnout za minulostí a nelitovat svých rozhodutí, aby přijal život, do kterého ho jeho rozhodnutí přivedla jako ten nejlepší z nejlepších.

Katka81
27.02.2023 5 z 5

Spíš než o klasický příběh a super knižní skvost, jde o selfhelp knihu. A ano, mě se líbila. Některé myšlenky jsem si zapsala a určitě se k nim v budoucnosti vrátím.

MedvidekS
26.02.2023 3 z 5

Líbily se mi první dvě třetiny knihy. Potom to trochu ztratilo kouzlo a konec byl mírné zklamání. Ale jinak se čte moc hezky.

Kajami
26.02.2023 5 z 5

Krásná kniha. Chystala jsem se na ni už dlouho a za chvíli přečtenou. Ze začátku je kniha depresivnější, ale časem se rozjíždí a člověk zjišťuje, že ačkoliv se může zdát jeho realita nejdepresivnější, tak je to to nejlepší, co může mít v životě. Nesmíme plakat nad tím, co jsme mohli všechno dělat, kdybychom se rozhodli pro něco jiného. Je třeba si svůj život užívat, protože vždy může být hůř. Doporučuji všem, aby si ji přečetli :)

envoi
26.02.2023 3 z 5

Začala jsem, začetla se, skončila jsem. Knížka je fajn, konec je předvídatelný, nápad zajímavý ale wow efekt se asi nedostavil ;) nicméně spoustu knížek jsem poslední dobou neměla chuť dočíst, takže jsem fakt vlastně spokojená vcelku no hm…

kikoooša
25.02.2023 3 z 5

Nenadchne ani neurazí. Zdá se mi, že byl kolem knihy zbytečný hukot. Námět byl dobrý, kapitoly čtivě krátké, ale pořád mi tam chyběl nějaký drive, nějaká zvědavost, která mě bude nutit číst dál.

Kexina
24.02.2023 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Hodně se mi líbil nápad, na knížku jsem se těšila. Nebyla špatná, ale opravdu hodně mi vadily ty pasáže "smyček" typu
život, který...
Při čtení klasické knížky by to alespoň šlo přeskočit, u audioverze to bylo bohužel o poznání otravnější.
Ale nelituji, jen to nebude moje top kniha letošního roku.

cerna7151
22.02.2023 4 z 5

Velmi hezké čtení. Začátek byl sice slabší, ale pak se kniha příjemně rozjela a nutila k zamyšlení.

tweed
21.02.2023 1 z 5

Ach jo!
Nora Seed je hrozně blbá hlavní hrdinka. Od začátku do konce neudělala žádný životní posun. Že v prvním životě neumí reagovat na nahodilé situace - ok. V druhém - no dobře. Třetím - wtf Noro? V miliontém - ty vole, Noro, tvoje potřeba se zabít zřejmě neměla úplně neobjektivní základy!
V jedné části se mi zablýskla naděje, že jsme se přestali točit v nakonečném kruhu pětistránkového rozsahu, ale rychle zhasla.
NA DRUHOU STRANU, já jsem ráda, že tato kniha vznikla, protože to byla částečně Haigova terapie a z toho pohledu to dává smysl a je to důležité, ale upřímně, chcete být svědkem něčí psychoterapie? (pokud nejste psycholog, samozřejmě). Asi ne.

jitka3027
20.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Je pravda, že do chvíle, kdy se Nora opravdu rozhodla zemřít mě dej nijak zvlášť nebavil, ale pak už jsem nemohla poslech přerušit. Někdy mi teda Nora lezla krkem, ale našla jsem si v knize pár myšlenek, které mě donutily k přemýšlení.

Barulinkas
19.02.2023 3 z 5

Nemůžu říct, že bych z knihy byla nadšená, ale určitě po přečtení se člověk zamyslí a zároveň si uvědomí jak každé menší či větší rozhodnutí mění/může změnit náš život.

Knihobolka
19.02.2023 4 z 5

Moc hezký příběh...vždycky si říkám,co by bylo kdyby...

yonda
16.02.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco, co mě opravdu vzalo! Jak námět, tak styl psaní. A takový ten ocásek po přečtení, kdy člověk přemítá coby, kdyby....

Ayume
14.02.2023 3 z 5

Váhala jsem, jestli knihu ohodnotit třemi nebo čtyřmi hvězdičkami, ale přikloním se spíš k těm třem.

Kniha nebyla zas tak špatná, nutí čtenáře přemýšlet a hezky si pohrává s myšlenkou „coby kdyby”.

Má však i své mínusy. Místy byl děj nehorázně roztahaný. Konec byl předvídatelný už od samého začátku - díky tomu jsem si nikdy nemohla s Norou užít to, co prožívá, protože jsem věděla, že to je stejně vše „k ničemu”.

Byť si myslím, že kniha by mohla spoustě lidem pomoci, já osobně bych se k ní už nevrátila.

(Když jsem nad tím přemýšlela víc, došlo mi, že v jistých aspektech se kniha podobala Coelhově Veronice, která téměř totožnou zprávu předala dle mého o dost lépe.)

GabrielaSim
13.02.2023

Námět pro ty, které oslovila kniha "Půlnoční knihovna" : zkuste starší věc, ale skvělou. Anton Myrer:"Poslední kabriolet".

Eliška063
12.02.2023 5 z 5

Velice pěkný a zajímavý příběh, který donutí k zamyšlení. Kniha je čtivá, velmi pěkně napsaná. Doporučuji

Janadvorackova
11.02.2023 5 z 5

Den, kdy se rozhodnete zemřít, může přinést kde co.
Asi tak.
Nořina knihovna obsahuje spoooustu knih. Každý z nekonečného mnosžství příběhů ji může zavést do jakéhokoli období jejího života, aby pochopila, co v tom svém původním udělala blbě, jinak, případně vůbec neudělala.

Je to zajímavý výčet možností, obsahem vlastně pro každého čtenáře :).
Jo, líbilo se mi to.

SparklingDori
09.02.2023 5 z 5

Skvělá kniha k zamyšlení se. Hlavní postava moc hezky zosobňuje úzkost a strach v něčem vynikat, takže se s ní téměř každý zvládne ztotožnit. Děj je poutavý a přestože je hlavní postava poměrně dost filozoficky založená a uchopit některé její myšlenky není jednoduché, jazyk, jakým je kniha napsaná, je snadný na pochopení. Myšlenka příběhu je moc hezká, rozhodně doporučuji přečíst. :)