R.U.R.
Karel Čapek
ROSSUM´S UNIVERSAL ROBOTS Divadelní hra Karla Čapka R. U. R. vyšla poprvé v Aventinu v roce 1920. Patří mezi nejčastěji vydávané autorovy hry.
Jedna z nejlepších knížek, kterou jsem od Čapka četl. Moc pěkný příběh s ještě lepší myšlenkou. Autor se zde snaží varovat před negativním vlivem techniky na lidstvo. Můžu všem vřela doporučit, klasika je prostě klasika.
Drama R. U. R. se mi moc líbilo. Poprvé jsem ho četla před maturitou, kdy jsem na přečtení vcelku spěchala. Podruhé jsem si ho přečetla nedávno a musím říct, že se mi líbilo ještě víc. R. U. R. v sobě skrývá hlubokou myšlenku, která vás nahlodá – a vy si musíte položit otázky, kam ta přemíra techniky okolo nás vede? Nebude jednou vše plně zautomatizované? Stroje za nás v tuto chvíli dělají již spoustu činností, není možné, že za nás budou jednou i žít?
R.U.R. není sci-fi knížkou ani knížkou o technice. Je to dílo poměrně prostým způsobem vystihující poměry, které světu vládly, vládnou a vládnout budou. Stejně tak prostá je i jeho hlavní myšlenka, totiž že lidstvo má sklon samo sebe zahubit.
Jsem vždy u vytržení, když čtu autora jako je právě Karel Čapek, co dokáže vystihnout lidi, populaci, lidství obecně. Popsat a charakterizovat kouzelným způsobem jejich pozitivní vlastnosti, ale i s trpělivým citem a taktem vystihnout jejich temnější povahovou stránku. Zde bylo v podobě hlavních hrdinů zastoupeno více či méně od každého něco, různé lidské typy - různé pohnutky - různé názory na věc i na budoucnost - různá jednání, což ostatně bylo patrno i v jejich pojmenování. Co mě osobně zaujalo na R.U.R. nejvíc, je ona neutuchající naděje, že ještě existuje šance na záchranu. Že oním určujícím principem nemusí být moc a vláda nad světem, ale láska k bližnímu. A že ona láska umí být opravdu mocnou a lidství zachraňující zbraní. A za to, že Karel Čapek dokázal nad lidmi nezlomit hůl, má můj obdiv.
A abych nezapomněla zájímavost, jak je zde dobrým zvykem - poprvé bylo použito slovo ROBOT!
Moje nejoblíbenější kniha od Čapka, ještě že jsme si jí museli povinně přečíst, jinak bych na ní asi nenarazila, což by byla velká škoda. :)A konec? Prostě dokonalý! :D
Požádali jsme svědka na naší svatbě, aby přečetl při obřadě závěrečnou Alquistovu řeč, takže mám k této knize silný vztah. Je to poučné a velmi krásné drama. Čapek mne nikdy nezklame a ráda se k němu vracím.
Mě se tedy RUR líbil. Ze začátku mi sice dělalo problémy se zorientovat (ale to mě dělá u dramat pořád..) ale výsledek byl krásné čtení :)
Knihu jsem přečetla za chvíli a mám z ní poněkud rozporuplné pocity. Místy je velmi patetická, nedává smysl, hlavně ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka má rozhodnout, jestli si vezme předáka té společnosti... A sci-fi taky nic moc. Celkově mi připadá, že tady psal Čapek pod svou úroveň, minimálně pod úroveň toho, co jsem od něj zatím četla. Za morální ponaučení 3*
Kdo tvrdí že povinná četba nemůže být skvělá? Já rozhodně ne.
Nelituji toho, že jsem tuto knihu vzala do ruky.
Pro mě, jako pro fanouška sci-fi, to byla povinnost si ji přečíst a vůbec nelituji. Karel Čapek je nejlepší český spisovatel. A každé jeho dílo má něco v sobě.
Čapek, pro mě nejlepší český spisovatel. Jedno z mnoha výborných dramatů. Přelomové dílo, na které se začíná zapomínat. CHYBA!
Ač součást povinné četby, knihu jsem přečetl ve dvou dnech. Určitě jedna z nejlepších a nejčtivějších knih k maturitě. :-)
´´... Proč ješte sítí hvězdy, když už není člověka, který by se jimi kochal ...´´
S úžasným citom a krásnymi metaforickými zamysleniami sa prešpikovaná hra od majstra svojho remesla. Začiatok bol trošku nezáživný a uťahaný, následne sa z tohto čítania stala veľmi pekná jazda. Samotné zakončenie bolo naozaj zaujímavé od prechodu z o sveta technológií ku návratu človeka ku knihe kníh. Veľmi pekné čítanie.
antiutopie, dystopie, kakotopie roboti divadelní hry rozhlasové zpracování klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Tato knížka je skvěle napsaná moc dobře se mi četla obsah knihy mě dokázal zaujmout prostě jedna z mích nejoblíbenějších knih. Vřele doporučuji :)