Rambo I (První krev)
David Morrell
Rambo jakožto vietnamský válečný veterán se 6 měsíců po návratu do vlasti potuluje a následně se střetává s policejním šerifem Willem Teaslem, který se mu snaží vnutit svou vůli. Vznikne konflikt, který se záhy překlopí do osobní roviny, kdy oba muži touží po eliminaci toho druhého. V románu je dějová linie proložena retrospektivami z prostředí Vietnamu.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1991 , Riosport-pressOriginální název:
First Blood, 1972

Rambo jednička je dobrý film i dobrá kniha. Výhodou je rozdílné pojetí, kdy si čtenář i divák může vybrat, kterou verzi Ramba bude přijímat jako tu „pravou“. Ostatní Rambové už nejsou ono. Z původního příběhu veterána trpící PTP se následně stane bezduchá mašina na zabíjení.
Knížka využívá možnosti vnitřního světa dvou protagonistů. Rambo je víc přímočaří, víc jednoduchý, víc nelítostný. Ztrácí zábrany, je ublížený a vpřed ho žene zášť snad na celý svět.
Filmový Rambo je víc uhlazený. Víc fér, víc citlivý a díky otcovské figuře je snadnější s ním soucitit. Rambo I je dobrý příběh. :)

Zajímalo mě, jak moc se liší filmové zpracování od knižní předlohy. A tak jsem sáhla po této knize více méně ze zvědavosti. Věděla jsem, že se kniha oproti filmu opravdu hodně liší a tak jsem očekávala nějakou psychologickou sondu, proč k tomu všemu muselo dojít. Ano, náznak tady byl, ale místo rozvíjení této pro knihu vždy zajímavější možnosti. Tedy to co nelze na plátně zprostředkovat. Myšlenky a pocity. Jsem dostala ještě krvavější a brutálnější zabíjení. To jsem opravdu v této době nepotřebovala. Když budu knihu hodnotit bez emocí čistě jako řemeslné dílo, tak se jedná o mírně nadprůměrnou knihu. Ničím vyloženě nenadchne, ale ani v ní nejsou nějaké nelogické a hloupé pasáže. Neurazí, nenadchne. Audioknihu načetl opravdu velice dobře pan Jiří Schwarz.

Není divu že se děj filmu a knihy liší. Rambo je v předloze téměř záporná postava a šerif naopak téměř kladná. Sylvester Stallone se nechtěl zaškatulkovat jako bezcitný vraždící stroj, a nechal si scénář přepracovat do komornější, psychologičtější a méně krvavé verze příběhu. Kdybych je měl porovnat, vyzdvihl bych oba. Knihu pro nekompromisní děj, film pro určitý přesah, v předloze sotva naznačený.

(SPOILER) Film jsem viděl x-krát, a vůbec netušil, že je to podle knížky. Každopádně, jsou tu jistý odlišnosti, ta knížka je totiž naprostej masakr. Tam kde ve filmu Rambo svoje pronásledovatele jenom "polechtá" a nechá je na živu, defakto pro výstrahu, co by kdyby..., tak tady je nekompromisně kosí, až se kill count zastaví na dvoucifernym čísle. Jinak příčina celýho průseru je stejná - debilní šerif, nesmyslně si honící svoje triko a eskalující situaci, až prostě vytočí Ramba do vývrtky. Pak už to jde ráz na ráz a knižní konec je vynikající, lepší než film bych řek, tam už to je prostě Rambovo válka a na následky se nehledí.

Kniha dodá filmu úplně jiný náboj. Rambo je srdcovka, pokud seženete, určitě si dejte i druhý díl. Ten třetí...no, ten už tak nutný není :)

Oproti filmu není v knize vše tak přímočaré. Šerif zde má také svojí pravdu a bojuje statečně. Film i kniha se mi však líbí stejně, mám rád takovéto záležitosti, kde se bojuje o přežití a využívá se všech schopností a znalostí. Budu samozřejmě pokračovat dalšími díly, které neměl autor původně ani v plánu a už jsem viděl i filmy. Pořádných akcí však není nikdy dost.

Kniha nebyla špatná, ale chvílemi se mi táhla. Nedokázala jsem se do ní dostat.
Co se mi na této knize líbilo bylo to, že nakonec šerif se Rambovi nechtěl pomstít, ale zadržet ho a postavit před soud.
Chvílemi jsem měla problém s Traumanem. Nemohla jsem se rozhodnout jestli je tam aby Rambovi pomohl nebo naopak.
Konec byl překvapení.

Jako vždy, kniha je lepší a je v ní víc vnitřku postav, motivace, pohnutek, vzpomínek. Člověk je více chápe a více se ptá. Film holt musí byt hodne action, aby se na něj někdo díval.

Film mám moc rád a až po mnoha letech od prvního shlédnutí jsem si přečetl tuto knihu. Je tak stejná a přesto i tak jiná. Chvílemi jsem se skoro sžíval s hlavními hrdiny a trpěl s nimi. Musím uznat, že jsem jednodušše nemohl přestat číst.

Mnohem syrovější, surovější, zároveň uvěřitelnější než filmová verze. Psychologie hrdinů, jejich pohnutky a důvody jejich činů jsou do detailu popsány, což bohužel film nahrazuje nakašírovanými a efektnějšími akcemi. Policejní šéf Teasle má v knize mnohem více prostoru; zdaleka nepůsobí tak nadutě a nabubřele, jeho vztah k vlastnímu mužstvu, ke starému rodinnému příteli Orvalovi, připoutanost k vlastní ženě, která ho opustila, to vše z něj dělá úplně jinou osobu než ve filmu, svým způsobem sympatičtější. Rambo je drsnější, bezohlednější. Jeho pobyt v lesích je koncentrovanou příručkou pro přežití. Obě hlavní postavy jsou v podstatě obětmi systému, podmínek, které jim byly nastaveny, a svých rolí, pro které jsou vybrány. Ani jeden z nich se s nimi nedokáže zcela vyrovnat. Nakonec příběh nemá vítěze, jen mrtvé a poražené. Originální anglické vydání naštěstí nemá tu brakovou obálku českého vydání, tiskové chyby ani avizované nedokonalosti překladu rovněž nehrozí. Doporučuji.

Není kladného hrdiny. Nektere kapitoly nadmerne a zamerne zkráceny. Podivam se asi po xx letech na film, dvojku si asi neprectu...

O něco reálnější než film, Rambo tu není takový "Rambo" a nebýt filmu, tak si knihy asi nikdo nikdy nevšimne. Rozhodně je tu více psychologie a duševních pochodů lidí než ve filmu, přesto základní vyznění zůstává obdobné.

Já moc nebudu souhlasit s Filatovem , mě se naopak zdálo , že to čtu zbytečně , protože mě přijde , že film je přesnej včetně některých dialogů. Ale dobré dílo , to ano.

Překvapilo, že kniha je hodně odlišná od filmu. Čekal jsem, že budu číst filmovou předlohu s minimem rozdílů, ale zase musím uznat, že to bylo dobré překvapení, protože jsem alespoň četl něco svým způsobem nového. Film se drží knihy v hrubých obrysech. Možná bych ale řekl, že film byl lepší než kniha. Závěr knihy jsem nečekal vůbec a byl jsem šokován a abych nezapomněl tak některé části ztrácely spád, takže se kniha místy obtížně četla.

Asi zajdu do sklepa a opráším video. Povinná četba těch co vyrostli po boku Stalloneho, Arnolda, van Damma

Viděno kdysi jako film, proto jsem musel přečíst i všechny tři díly, které byly vydány jako kniha. Napínavý příběh, dost rozdílů oproti filmové sérii. Skvělý popis situace a pocitů Ramba, které prožíval.

Souhlas s Gordonlordem. Jinak mě teda kniha nadchla s tím, jak byla jiná a tudíž překvapení a napětí, netopýři místo krys, ...a konec. Takže za mě plnej počet .-)
zfilmováno americká literatura USA (Spojené státy americké) Vietnam válka ve Vietnamu (1959-1975) vojáci váleční veterániAutorovy další knížky
1991 | ![]() |
1996 | ![]() |
1997 | ![]() |
1997 | ![]() |
2005 | ![]() |
Filmová verze se Stallonem je dobrá, ale kniha je ve svém popisu ještě víc drsná. A autor parádně popisuje i Rambovo uvažování. Pořídil jsem si audioverzi výtečně načtenou panem Jiřím Schwarzem a doufám, že se dočkám i pokračování, protože to stálo za to.