Raňajky u Tiffanyho
Truman Capote
Sú ich tisíce. Naivných, obyčajných, dobre vyzerajúcich mladých žien, ktoré si myslia, že sa zbavia priemernosti, každodennej tvrdej driny a budú žiť ako hviezda prvej veľkosti. Žiť americký sen podľa obrázkových časopisov, dnes aj podľa televíznej reklamy. Veď to vyzerá tak jednoducho - dostať sa na vrchol. Treba prekonať len pár prekážok, trochu sa pokoriť, trochu klamať, občas robiť niečo nie celkom fér, ale potom príde nádherný život celkom podľa predlohy z časopisu. Všetko ide ľahko, ľahúčko a už už sa sen naplní. Truman Capote zachytáva vo svojej novele Raňajky u Tiffanyho jeden taký pokus mladej dievčiny Holly Golightlyovej.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2004 , Petit PressOriginální název:
Breakfast at Tiffany's, 1958
Jsou mnohem lepší Capoteho věci, i když i Tiffany má své zajímavé okamžiky, ale jako celek ničím zvlášť nezaujme...
Tuto knihu jsem četla v dvojjazyčné verzi, ale naprosto mě nezaujala - ani linie příběhu ani styl, jakým byla napsaná. Film jsem neviděla a musím říct, že po zklamání z knihy o tom ani neuvažuji.
Film jsem několikrát rozkoukala, ale nikdy nedokoukala. Doufala jsem, že mě chytne alespoň kniha, což se nestalo. Jediné její plus je, že je tak krátká. Celkově je o ničem, zanedlouho si nejspíš vůbec nevzpomenu o čem byla...
Taky se mi kniha líbila víc než film. Film je sice pěkný, ale je zpopularizovaný hlavně díky Audrey a poupravený podle tehdejších hollywoodských měřítek. Kniha je opravdovější, víc vystihuje, co měl vlastně Capote na mysli. Hlavní hrdinka sice sympatická nebyla, ale to byl určitě Capoteův záměr. Vtiskl jí takovou osobnost, jakou chtěl a vyústil z toho závěr, jaký chtěl.
Knihu som prečítala ako báseň v próze. Krásny, subtílny príbeh nešťastného dievčatka, ktoré je príliš mladé pre to, čo musí prekonať.
Kniha mne zklamala. Četla jsem ji v angličtině, abych rozhýbala mozkové závity, takže ztráta času to nebyla :-)))
Vůbec na mě neudělala dojem. Film jsem neviděla, ale všichni na něj pěli chválu, tak jsem si říkala, že kniha bude určitě ještě lepší. Buď musí být film příšerný anebo se honosí tou velkou výjimkou, že film je lepší než kniha :)
Je tedy fakt, že už je to trochu delší dobu, co jsem to četl, ale pamatuji se, že to žádný velký dojem na mě neudělalo a jak už tady zmínila Lenicka, i mě byla hlavní hrdinka dost nesympatická. Vůbec jsem při čtení nevěděl, co si o tom myslet.
Daleko lepší než film. Film je konformní běžné hollywoodské dílko té doby, spíš taková milá konverzační komedie. Kniha je něco víc - je to víc o porozumění mezi dvěma lidmi, které překonává romantickou linii filmu.
Taky jsem od této knihy čekala něco více .. hlavní hrdinka mi přišla HODNĚ nesympatická, příběh moc o ničem nebyl .. možná jsem přesně nepochopila nějaký hlubší smysl této knihy nebo tak .. podruhé bych jí už určitě nečetla, film si hodně rozmyslím..
Kniha utekla velice rychle. Je sice pravda, že jsem očekával daleko oslnivější čtení ale i tak se mi kniha líbila. Krátký, jednoduše napsaný příběh poukazuje na příjemné prostředí New Yorku, kde pozorujeme rozrůstající se přátelství mezi rozpustilou Holly a jejím sousedem. Zakončení příběhu bylo opravdu povedené.
Po knížce jsem sáhla hlavně kvůli tomu, že film s Audrey Hepburnovou patří k mým nejoblíbenějším filmům vůbec. A musím říct, že jsem byla docela zklamaná. Film je podle mně mnohem lepší.
Klasika nejklasikovitější, přesto pro mě veliké zklamání... Capote napsal daleko lepší věci...
jako milovnici filmoveho zpracovani s Audrey Hepburn v hlavni roli, me tato kniha prekvapila. Cetla se jednim dechem, avsak nebyla to takova pohadka jakou jsem ocekavala.
Perfektni kombinace: Truman Capote - Breakfast at Tiffany´s + Breakfast at Tiffany´s (film, 1961) + Deepl Blue Something - Breakfast at Tiffany´s (song)
New York zfilmováno 20. století americká literatura USA (Spojené státy americké) novely
2006 | Chladnokrevně |
2019 | Snídaně u Tiffanyho |
1965 | Luční harfa |
2001 | Jiné hlasy, jiné pokoje |
1992 | Ručně vyřezávané rakvičky |
Ze začátku mi byla hrdinka dosti nesympatická jako mnoha a měla jsem chuť něco pěkného jí říct,ale čím déle jsem četla,tím jsem jí vlastně začala litovat. Pro mne docela povedená novela na jeden až dva pěkné večery.