Ranhojič
Noah Gordon
Dynastie Coleových série
1. díl >
Poutavý příběh o neutuchající, silné lidské touze po vědení a vzdělání a o uskutečňování šlechetného cíle se odehráva v jedenáctém století. Robert Jeremy Cole, od svých devíti let sirotek, si uvědomuje, že dostal od Boha zázračný dar - schopnost vycítit v lidech blízkost smrti. Jako učeň potulného bradýře brzy pozná krutou realitu života; několik let rušného a současně krušného putování Anglií mu přinese cenné zkušenosti, ale Roberta stále víc trápí, že nemůže léčit nemocné. Je presvědčen o tom, že se narodil proto, aby je uzdravoval, aby se stal lékařem. Proto se vydává na cestu do Persie, kde chce vyhledat nejproslulejšího lékaře své doby Ibn Sínu (Avicennu) a stát se jeho žákem. Aby mohl studovat na věhlasné akademii, musí předstírat židovský původ. Když se pak ožení s krásnou rudovlasou křesťankou Marií, vzbudí to nejprve mezi lidmi pohoršení, ale s pomocí svých přátel, mladých lékařů Karíma a Mirdina, si najde cestu k srdci svých sousedů. Robert uskuteční svůj sen, stane se lékařem, ve válce sbírá zkušenosti jako vojenský felčar, bojuje proti černému moru, je z nej výborný chirurg... Čtenáři se dostává do ruky rozsáhlý román, bouřlivé drama o nadaném léčiteli, který bojoval s nemocemi a se smrtí v primitivních podmínkách středověké Anglie a Persie, kde poznal smyslnou nádheru zlatého věku arabské a židovské civilizace.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
The Physician, 1986
Před několika lety jsem viděla filmové zpracování, chvíli poté jsem knihu i četla. Tehdy jsem byla o hodně mladší a děj knihy si tolik nepamatuji. Proto jsem knihu opět otevřela teď po letech (i když bych se měla spíše věnovat četbě). Přečetla jsem ji na jeden nádech. Opravdu mne bavila, i když některé scény se mi zdály býti zbytečné a též knihou provázejí dlouhé popisy, kdy se vždy trochu nudím. Problémem je, že film není jako kniha, což mě vždy rozčílí. Ale kniha je srdcovka a určitě si ji zase přečtu.
Když jsem před několika lety viděl filmovou adaptaci Ranhojiče, děj mě opravdu zasáhl a velmi zaujal. Posléze jsem zjistil, že jde jako většinou o filmové zpracování knižního románu, tedy musel jsem si knihu přečíst.
Námět je prostý. Chlapec ze středověké Anglie zatouží po poznání a medicínském umění, aby mohl pomáhat lidem, neboť vědomostí o léčení je bídně málo. Po zvládnutých základech péče o lidi, které získal od potulného bradýře-ranhojiče, se vydává do daleké Persie, aby mohl studovat u skvělého ibn Siny, skutečné historické postavy.
Kniha je moc krásná. Ukazuje nesmyslná náboženská nařízení, zákazy a pověry, které Robert Cole překonává, ale ne vždy překonat jdou. Je to kniha o přátelství a lásce k učenosti.
Film je zakončen poněkud hollywoodsky a od knihy se tedy liší v řadě bodů, ale myšlenka zůstává. Přečtěte si knihu a pusťte si i film!
Já asi nemám slov. Tahle kniha mne dost oslovila a ještě teď se v myšlenkách vracím do Persie. Hodně mne to zasáhlo, je to nádherná kniha, která stojí za přečtení, za každou myšlenku, za ty slzy, které se mi párkrát spustily i za to začtení, které vám ztěžuje a značně prodlužuje cestu do práce.........
Skvěle napsaná knížka,které by však neuškodilo mít o sto stránek méně. Robert za svůj život stihl více věcí než jiní za tři životy, a díky tomu je tato kniha tak kouzelná.
První část příběhu je nudná a odrazující, ale když se jí člověk prokouše, najde dobrý a zajímavý příběh o léčení, cizích zemí a kulturách a o tom, jak je někdy nezbytné stát se někým jiným. Místy se ovšem vyskytují trochu prapodivné náhody, což ubírá příběhu na sympatiích. Celkově tři a půl *.
Ranhojič je opravdu hutný příběh. Úžasné popisy krajiny, života ve středověku, kočovného i rodinného světa, studia medicíny. Kniha, při které jsem šla s dějem, byla jsem hned jednou a hned druhou postavou, mluvila jsem s nimi, léčila je, obdivovala Persii. Kniha skvělá pro dobrodruhy!
Opět musím konstatovat, že kniha je lepší než film.
Doporučuji i další romány od autora :-)))
Velmi dobře napsaná kniha. Krásný příběh a hlavně se mi líbila ta část v Persii. Překvapilo mě, že v Persii byla medicína v té době na vyšší úrovni než v Evropě. Mám ráda knihy, kde autor před napsáním nastuduje historii a pak mě svou knihou donutí najít si historická fakta. Strašně mě překvapilo, že už kolem roku 1000 se operoval úspěšně šedý zákal. Pátrala jsem tedy v Kronice medicíny a zjistila jsem, že už v prvním století v letech 25-35 se tato operace úspěšně prováděla. Což si vůbec neumím za tehdejších podmínek představit - nejen operaci, ale i to, že operovaní nedostali do oka infekci. Takže pro mě podnětná kniha, která vede i k rozšíření všeobecného přehledu a takové knihy mám ráda.
Krásná dojemná kniha. Velmi čtivě napsaný příběh a během četby jsem obdivovala přehled jaký autor měl, že dokázal vše do detailů popisovat a člověk si to tak snadno dokázal představit..
Ještě se podívám na film, ale je mi jasné, že se to s knihou nebude dát srovnávat.
Po delší době jsem si knihu přečetla znovu a musím říct, že se mi líbila snad víc než poprvé. Mám ráda knihy z lékařského prostředí a historie, pro mě TOP.
Knihy Noaha Gordona mám velmi ráda. Je čtivý, velmi lidský a laskavý. Situace dokáže vysvětlit a prostředí zmapovat takovým způsobem, že se čtenář nachází uprostřed dění, pohlcen emocemi a prostředím. Ranhojiče mám ze všech tří knížek o rodu Coleů-lékařů nejraději a myslím si, že je nejlepší.
Knihu jsem si koupila, protože jsem viděla film, který se mi moc líbil. Naštěstí následoval tradiční postup a to ten, že kniha je (jako většinou) ještě mnohem lepší než film :-) Chápu, že filmový scénárista musí vzít z knihy jen část, protože je velmi omezen časem, ale tady Vám kniha nabídne mnohem složitější a rozsáhlejší příběh. Opět jsem se utvrdila v tom, že středověk je doba, kdy bych opravdu žít nechtěla, život nesmírně drsný a tvrdý, bez ohledu na to, jestli jste dítě nebo dospělý muž. Moc mě bavilo Robyho dospívání u ranhojiče, jeho proměna v lékaře i popisování jiných kultur. Určitě se ke knize vrátím, protože to množství informací se nedá pobrat hned napoprvé.
Velice poutavá kniha. Po dlouhé době zase dílo co jsem přečetla jedním dechem. Asi dám zase jednou šanci historickým románům... ;-)
Tato kniha mi byla doporučena a když jsem si přečetla anotaci i vysoká hodnocení, hodně jsem od ní očekávala - a možná právě proto mě nakonec spíš zklamala. Prostě mě až tak moc nebavila, chvílemi byl děj zbytečně zdlouhavý a nezajímavý. Vlastně mě to začalo trochu bavit až ve chvíli, kdy byl hlavní hrdina přijat na lékařskou fakultu v Persii. Do té doby jsem měla mnohokrát chuť knihu odložit. A i samotný hlavní hrdina mi byl zpočátku nesympatický, získal si mě až postupem času. Krom toho jsem také očekávala, že bude v příběhu více zobrazena perská kultura i slavný Avicenna (Ibn Síná). Něco málo z tehdejších (na tu dobu skvělých) místních lékařských praktik v knize sice bylo nastíněno, ale i tak jsem čekala víc... Konec příběhu, kdy se hlavní hrdina usadil, mi přišel už jako z jiné knihy, ale ne že by se mi nelíbil, naopak... Škoda však, že už byl popsán vyloženě letem-světem, klidně tam mohlo být mnohem víc z Robertovy vlastní lékařské praxe... Když to shrnu, určitě bych zestručnila první třetinu děje, Robertovo dětství a ranou dospělost, i to putování. Více bych se zaměřila na Persii a posléze i na Robertovo vykovánání lékařské praxe i na jeho pozdější rodinný život. Takhle bych si to přála, samozřejmě je to jen můj subjektivní názor.
Tato kniha se mi velice líbila. Přestože jí celá série začíná, četla jsem ji až jako poslední. Čekala jsem až na to uzraji a budu schopná pobrat náboženství a podobné věci, které byly v knize popisovány. A udělala jsem dobře, protože dříve bych nebyla schopná ocenit informace a příběhy, které autor vyprávěl. Přestože jsem věděla, že rod Coleů bude i nadále pokračovat, ta hrozba vyzrazení, která se nad hlavním hrdinou neustále vznášela, vytvářela skvělou atmosféru. Oceňuji popis změny chlapce v muže, popis životních stylů v různých náboženstvích i různých částech světa, obdivuji s jakou podrobností autor popsal, co se tenkrát považovalo za účinné při léčbě nemocí. Postavy v knize si člověk snadno oblíbil, přestože neoplývali pouze dobrými charakterovými rysy. Naopak, je to udělalo lidštějšími a podle mého názoru tak mohly mnohem lépe přilnout čtenáři k srdci. Velice děkuji za čas, který jsem mohla nad knihou strávit. A ač mě to samotnou překvapilo, ke konci jsem si přála, aby byla kniha ještě o něco delší.
Ve skutečnosti 4,5 hvězdiček. Gordon není v mých očích tím nejlepším vypravěčem, který dokáže strhnout, užasnout, leč jeho příběh o lékaři z Anglie byl velmi zajímavý. Jedna věc mne opakovaně rušila a vůbec mi do historického románu nesedla: podrobné líčení milostných erotických scén. Spíš to ukazuje něco o spisovatelovi, než že by to pozvedlo vlastní příběh...
Objektivně bych Ranhojiče hodnotil jako epické dílo, úžasný a kvalitně napsaný román. Subjektivně jsem byl šokovaný, jak mě atmosféra, kterou Gordon vytvořil, naprosto pohltila a já cítil všechny vlny emocí spojené s tvrdým středověkem.
Gordon je zatraceně dobrý....
Anglie Židé lékařské prostředí zfilmováno středověk Persie 11. století lékařství historické rományAutorovy další knížky
2004 | Ranhojič |
1995 | Šaman |
2011 | Lékařka |
2008 | Katalánec |
2002 | Tajemný diamant |
Krásné, chtěla jsem si půjčit Šamana, knihovnice mi doporučila začít Ranhojičem. A jsem moc ráda, že jsem knihu přečetla