Ranhojič
Noah Gordon
Dynastie Coleových série
1. díl >
Rozsáhlý román se odehrává v 11. století. Líčí bouřlivý příběh nadaného léčitele, který bojoval s nemocemi v primitivních podmínkách středověké Anglie a Persie a poznal nádheru zlatého věku arabské a židovské civilizace. Robert Jeremy Cole má zázračný dar: dokáže vycítit blízkost smrti. Je předurčen, aby léčil lidi. Vydá se do Persie, za nejslavnějším lékařem doby Ibn Sínou (Avicennou), a předstírá židovský původ, aby mohl studovat na věhlasné akademii. Když se ožení s křesťankou, vzbudí ve svém okolí nejprve pohoršení, ale nakonec si k srdcím sousedů najde cestu. Podaří se mu uskutečnit, co si vždy přál: stane se lékařem, sbírá zkušenosti jako vojenský doktor, získá si pověst výborného chirurga…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
The Physician, 1986
Ranhojič mě vzal na místa, na něž jsem se chtěla vždycky podívat. :-)
Rozsáhlý román, který s citem a láskou jemně vypráví příběh chlapce, který se rozhodl jít za svým posláním téměř přes půl světa, aby nalezl svého učitele.
Líbí se mi, jak jsou zde popsáni židé, jelikož jde o velice věrný obraz, jenž se dá použít i na dnešní dobu. Díky tomu, že část mé rodiny žije v Izraeli vím moc dobře, jak si tento národ cení vědomostí, studia, dětí, svých bližních i historie. Neříkám, že všichni, ale opravdu jsou přátelští a nesmírně hodní.
Nevím, co dodat, protože hodnota této knížky je nevyslovitelná. Popisuje život jednoho, a přitom mnoha.
Je v něm tolik...
Krásná a čtivá kniha, vtáhne do děje. Přiblíží rozdílný život ve středověku v Evropě a Asii. Po přečtení jsem ji koupila mamince jako dárek. Moc jsem se těšila na film, ale zdaleka není tak pěkný jako kniha, včetně toho, že některé pasáže zcela chybí.
Krásná, hodnotná kniha. Prolíná se v ní příběh, poznatky z historie, lékařství, židovské téma. Úžasně čtivá, jdu na Šamana.
Musím napsat, že to byla úchvatná kniha. Když, jsem ji dočetla, bylo mi moc líto, že je konec , ač měla skoro 700 stran.
Moje nejoblíbenější kniha. Zatím jsem jí četla dvakrát (s větším časovým odstupem), ale rozhodně ne naposledy. I na podruhé jsem ji doslova zhltla. Obsáhlý historický román, který vás vezme na pěknou dlouhou a zajímavou procházku. Má jedinou chybu, a to, že není delší ;-) Je to skvělý příběh, podložený skutečnými fakty, což oceňuji.
Ackoliv moc nemusim historicke romany tak tuhle knizku jsem doslova hltal a vsem muzu doporucit.
Velice zajímavý příběh a moc krásná knížka. Prostředí popsané tak, že si ho člověk dokáže představit a mě osobně nepřišly žádné části zdlouhavé. Určitě bude patřit ke knížkám, na které nezapomenu:-)
Jsem rád, že jsem dočetl. Příběh velmi zajímavý, v druhé třetině mi už připadal dosti nastavovaný.
Jedna z nejkrásnějších knih co jsem četla velmi zajímavý příběh pěkně vykreslená historie,hlavního hrdinu jsem si zamilovala hned po pár stránkách.Moc se mi do čtení této knihy nechtělo ale ted jsem moc ráda že jsem po ní v knihovně sáhla,určitě si jí koupím je nádherná ráda se k ní budu vracet.
Historický román par excellence. Nevím co k tomu víc napsat. Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četl. Velice čtivé, zajímavý děj, zajímavá doba a spousta historických faktů.
Kniha jakou nechcete nikdy dočíst. Srovnatelné snad jen s trilogií Josephus Flavius od Lion Feuchtwangera.
Pokračování této knihy Šaman je také poměrně dobré. Je z prostředí prvních osadníků v USA, což je prostředí a doba, která mě také zajímá. Ale na Ranhojiče prostě nemá. A 3. díl Lékařka je naprostá katastrofa. Osobně si myslím, že ho nepsal Noah Gordon. Autor Ranhojiče prostě nemohl napsat takový škvár - jak po stránce dějové tak i stylu psaní.
Knížka je opravdu nádherná a četla jsem jí opravu jedním dechem s přestávkami do práce, ale i v noci..moc krásné bylo prožívat tu cestu s hlavním hrdinou. A i ty zdlouhavé popisy do kterých jsem se začetla pomohly dovytvářet ve fantazii ..i to jídlo ..švestková omáčka,..prostě jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy přečetla. Knižka ve mě zůstala a jsem moc zvědavá na film, dneska jej uvidím...a těším se.
Kniha na jeden nádech. Patří k pár vyvoleným, které jsem přečetl několikrát a určitě se k nim budu nadále vracet. Jako historik velmi oceňuji faktografickou stránku, kterou autor studoval několik let po univerzitních knihovnách, a to od geografie, přes lékařství, až po techniky metalurgie. Na tuhle pevnou kostru je navázán neuvěřitelně silný příběh, který má obrovskou přidanou hodnotu v morální a psychologické rovině. Velmi komplexní kniha, kterých je málo.
Jak už tady někdo psal, nemohla jsem se prvními stránkami prokousat. Na dnešní dobu (a na mne) je to opravdu moc popisné a zdlouhavé. Neubránila jsem se tomu, že jsem lehce přeskakovala, přestože se mi téma moc líbilo a příběh byl taky poutavý.
Úžasná kniha se vším všudy, neměla jsem pocit, že by tam byla hluchá či nadbytečná místa. Docela Robymu závidím tu neutuchající touhu po vědění a jeho vcelku pestrý život... A samozřejmě už se chystám na další díl série!
Velmi dlouho trvalo, než jsem se do Ranhojiče začetla a dlouho to i vypadalo, že ho nedočtu, ale nakonec jsem ho zvládla. A jsem ráda. Je to opravdu monumentální historický román. Autor mistrně zvládá dobové reálie a přiznávám, že až na konci knihy jsme ocenila, jak krásně dokázal vystihnout popisem i atmosféru míst, kde se Robert pohyboval. Pravdou ale zůstává, že se mi hlavně začátek knihy neskutečně táhl, bavit mě začala až poslední třetina knihy. Pořád jsem se nemohla do těch dlouhých popisů začít, děj mi přišel zdlouhavý, až teď zpětně oceňuji, že vlastně ta táhlost souvisela s pomalým cestováním karavany.
To bylo dobrodružství......úžasná knížka, která má vše co má správná kniha mít- silný příběh, hrdinu, kterého milujete, velkou lásku, strádání, dobrodružství atd.
Někdo psal, že ho bavila víc první část kde hrdina cestuje s bradýřem. Já četla celou knihu jedním dechem a všechny části se mi líbily stejně.
Anglie Židé lékařské prostředí zfilmováno středověk Persie 11. století lékařství historické romány
Asi po 12 letech jsem opět sáhla po této knížce, kterou jsem měla doma ve své knihovně a pustila jsem se znovu do jejího čtení. Impulsem pro mne bylo aktuální filmové zpracování, které jsem ale chtěla shlédnout až po přečtení knihy. Kniha mne velice chytla a četla jsem ji jedním dechem. Osud chudého chlapce v první polovině 11.stol., který to nemá v životě od počátku lehké a přece ví, kam chce dojít a čím chce být. A ta touha ho žene přes všechny strasti nuzného života z Anglie, přes Evropu ( potěšilo mne, že je zde zmíňka i o Čechách a městě Brně ) do Asie, přes různé společenské vrstvy, přes různá náboženství, lidské osudy, nemoci, smrt, lásku .... touha pouze po tom vykonávat to skutečné užitečné povolání .... můj obdiv pro takového člověka.
PO SHLÉDNUTÍ FILMU: musím doplnit můj pochvalný komentář na knihu, která je sice podkladem pro filmové zpracování, ale daleko převyšuje film svou kvalitou. Velice mne mrzelo, že filmový tvůrci se nedrželi více než 25 % obsahu knihy, pomalu vše bylo jinak než autor napsal. Film se mi líbil, herec hlavní postavy Roba má charisma, ale pokud je něco natočeno na základě knižního bestselleru, tak proč se sakra podle něho netočí doopravdy???