Reštaurácia na konci vesmíru
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Druhý diel štvordielnej trilógie – tak označil pokračovanie Stopárovho sprievodcu galaxiou Douglas Adams. Humor tohoto druhu je v audioknihe všadeprítomný. Mimochodom – dielov je v skutočnosti päť. Po výdatnom posilnení na pokraji totálnej skazy všetkého, čo kedy vo vesmíre existovalo, sa hrdinovia chtiac-nechtiac musia znova pustiť do pátrania po mužovi, ktorý vládne svetu. Nebude to ľahké. Neprajníci im prichystali množstvo úskokov, pascí a nástrah, do ktorých vedia neomylne padnúť a ešte neomylnejšie – a nečakanejšie – z nich zasa uniknúť. Zistíme, čo bude pri svojom druhom príchode svojim učeníkom zvestovať veľký prorok Zarkon, kto v skutočnosti stojí za demoláciou Zeme, prečo je výhodné mať zviera, ktoré túži nechať sa skonzumovať, a ako sa vo vesmíre varí čaj.... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2023 , Publixing , Slovart (SK)Originální název:
The Restaurant at the End of the Universe, 1980
Interpreti: Martin Mňahončák
Veliké zklamání. První díl mě vážně bavil, ale s každým dalším mi to přišlo jen jako slátanina bez děje, která místy nedávala absolutní smysl a ztrácela jsem se v tom.
Ještě lepší než první díl, toliko hlášek, absurdních situací, originálních nápadů, hlubokomyslných myšlenek... ano je to agitace (a ano, dívám se tvým směrem ;-). Douglas Adams si mě po dvou knížkách, co jsem od něj dosud přečetl, naprosto lehce omotal kolem prstu a já už se teď nemůžu dočkat, až se začtu do jeho dalších extrémně záživných příběhů. Tak nezapomeňte- don't panic! a ručník s sebou ;-)
Jsem moc ráda, že jsem se k série Stopařova průvodce galaxií dostala. První díl byl skvělý, ale druhý byl pro mě snad ještě lepší.
Příběh je úplně absurdní a plný vtipných situací. Autorův smysl pro humor se mi moc líbí a trefil se mi do noty. Vše je doplněno skvělými hláškami.
"Jeho první teorie předpokládala, že kdyby lidé stále neprocvičovali mluvidla, patrně by jim zatuhla. Po několika měsících pozorování přišel s novou teorií — kdyby lidé neprocvičovali mluvidla, uvedli by tím do chodu mozek."
Druhý díl se více orientuje na Zafoda, kterého jsem si oblíbila už v prvním díle, takže mě to potěšilo. Co se týče příběhu, tak ten není nijak zvlášť zapeklitý, přece jen síla knihy v tomto případě je někde úplně jinde.
Knížku jsem poslouchala jako audioknihu, kterou tentokrát načetl Vojta Kotek a za mě paráda a je ještě lepší než Vojta Dyk, který načetl první díl.
Rozhodně doporučuji a těším se na pokračování.
Po letech od posledního čtení znovu velmi příjemné překvapení. Humor je přesně takový, jaký já mám rád. Vše je hezky absurdní a krásně nesmyslné. Momenty v Restauraci na konci vesmíru (dobytče!), "realita" vzniku lidské rasy nebo návštěva vládce vesmíru mě opravdu bavily, stejně jako momentky výroby čaje a originálně pojaté výtahy. Tahle bláznivá představivost bez hranic je moc dobrá...
Poznámka 1: Velmi doporučuji ilustrovanou knihu od Černodana. Stejně tak je parádní audioverze od Vojtěcha Kotka, který zvolil mnohem lepší interpretaci, než Vojtěch Dyk v předchozím Stopařově průvodci Galaxií.
Poznámka 2: Nevím, proč jsem si toho minule nevšiml, ale z knihy si jeden vtípek očividně přebrali scénáristé Červeného trpaslíka a udělali z něj celý jeden díl. Pobavilo :)
[AUDIOKNIHA] Jsem tak v polovině příběhu a zatím je to málo Artura, Trilion a hlavně Marvina a až moc Zafoda. Uvidíme, co přínese druhá půlka.
Po čase som sa vrátil k tejto knihe vo forma audia. a musím priznať že som si uvedomil súvislosti ktoré mi na prvý krát ušli. Takže vrelo odporúčam.
Aha! Tak takhle to tedy bylo se zemí! Dosti znepokojující príbeh, kdyz si človek uvedomí, ceho je to potomkem... :) Humor, ktery mé rozesmival od začatku do konce a zase jedno z nejdulezitejsich poselstvi - uzivejme si let prosto rem, at už jakymkoli. Nikdo nevi, jak dlouho jeste bude trvat.
To bylo super! Nemůžu jinak, tenhle balzám na duši v podobě britského, ledabyle elegantního humoru, potřebuji dostávat ve větších než největších dávkách. Plný počet jen to hvízdne :)
Druhý díl Stopařova průvodce galaxií je pro mě neméně vtipný jak první díl. Hlavní hrdinové se vypraví do nejluxusnější restaurace ve vesmíru, kde mimo jiné hraje plutoniová rocková kapela z gargrakackých myšlenkových zón Postižená oblast, která je všeobecně považována nejen za nejhlasitější rockovou kapelu v Galaxii, ale i za nejhlasitější randál vůbec. Kdo má smysl pro humor, velkou fantazii, má rád suchý anglický humor a hlavně nepropadá panice, tak tato kniha je určena přímo pro něj.
Druhý diel Stopárovho sprievodcu Galaxiou bol teda už celý od začiatku do konca vtipný, absurdný, proste skvelý. Bavil som sa veľmi a mnohé nápady boli neskutočné a s bohatou fantáziou. Nechcem spoilerovať, lebo hocičo by som napísal z deja, bol by to spoiler. Skvelá kniha a odporúčam!!!
(audiokniha)
Toto pokračování dobrodružství Forda, Arthura Denta a ostatních zajímavých postav ze Stopařova průvodce Galaxií je lehce slabší než první díl. Určitě tentokrát doporučuji audioknihu, která je načtená naprosto famózně Vojtou Kotkem. Nedokážu si totiž přestavit, že by se mi tištěná kniha líbila tolik, jako text v jeho interpretaci ;-). V knize je opět spousta hlášek, u kterých se budete smát na celé kolo. Jinak příběh jako takový je tak trochu nijaký, měla jsem pocit, že se toho zase až tak moc nestalo, i když restaurant na konci vesmíru bych také ráda navštívila ;-). A můj oblíbenec z prvního dílu Marvin mi zde už nebyl tolik sympatický, což mě docela mrzí... Knihu jako takovou tedy hodnotím jako lehký nadprůměr a rozhodně jednu hvězdičku přidávám za skvělý zážitek z mluveného slova :-).
Najdou se tu skvělé pasáže, ale občas mi připadaly některé části jaksi zvláštně nuceně vtipné. První díl byl rozhodně lepší, na druhou stranu mi nepřipadá, že by to byla až taková katastrofa, jak říkají někteří přispěvatelé.
Mám rád sci-fi, zbožňuji britský humor, absurdní scénáře mi většinou nevadí. Takže jsem ideální kandidát na to, aby se mi Restaurant na konci vesmíru líbil, nebo ne? Ne, z nějakého zvláštního důvodu ne. Docela výrazně jsem se nudil, uchechtnul jsem se asi dvakrát a to je prostě málo. Na třetí díl se chystám už roky, ale tohle mne tak odradilo, že si ještě asi moment počkám.
Za mě nejslabší kniha z celé série. První stránka byla super a vtipná a dál to bylo... Dlouhé a... Mě to zkrátka nebavilo. Mám rád anglický humor, mám rád vesmír, ale bohužel jsem se ve stopařově průvodci nenašel...
Možná za to může 42, ale hlavní je, že neprodám panice.
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Po exceletním prvním dílu je nastavena laťka opravdu vysoko. Restaurant na konci vesmíru se zdá možná trochu slabší, ale přesto určitě dobré a zábavné čtení. Budu pokračovat dalšími díly.