Řetěz
Adrian McKinty
Musíte unést dítě, aby vaše dítě zůstalo naživu. Absurdní? Ano, jen dokud se to nestane právě vám. Na tomto půdorysu rozehrává jeden z nejvýraznějších současných autorů thrillerů a detektivek Adrian McKinty (doposud u nás vyšly tři jeho detektivní romány z řady s detektivem Seanem Duffym, zasazené do doby Nepokojů v Severním Irsku) příběh, jaký se snadno může stát noční můrou každého rodiče. Jsme v poklidném novoanglickém městečku, jemuž vládne tajuplný Řetěz. Nikdo o něm nemluví, nikdo se neodváží obrátit na policii ani na FBI. Vždyť jde o vaše dítě. Próza Adriana McKintyho má jako vždy spád a snadno vás nepustí ze svých spárů, připravte se, že vynecháte večeři a přejedete stanici, kde jste chtěli vystoupit. Zároveň se jeho text pozvedá z prvoplánového napětí k nevyřčeným otázkám po smyslu lidské existence, k hranicím morálky, k znepokojivému vědomí, že každé vítězství má svou cenu. Román, který ve vás bude dlouho doznívat.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , VendetaOriginální název:
The Chain, 2019
Tak akorát napínavá knížka, která se výborně čte a má neotřelé téma. Jednu hvězdu dolů za přehnaně zjednodušený a rychlý konec. Už jen díky častým náznakům zvrhlé geniality jsem čekala víc.
Zajímavé téma, navíc se kniha pěkně četla hned od první stránky. Je pravda, že druhá část byla díky neoznačení zmatená. Proč nebyly stránky o dvojčatech označeny letopočtem? Hned by se čtenář cítil doma.
Nebýt překotného konce, tak by tato knížka obdržela plné hodnocení. A to hlavně díky neotřelému příběhu, který člověka drží v napětí od počátku do konce.
Knihou jsem byla velmi překvapena, super zvolená zápletka, která mě od první věty držela v napětí - opravdu jsem si první polovinu knihy neskutečně užila... pak bohužel to dost ubralo na rozjetém tempu a napětí.
Druhá polovina mi připadala taková rozvleklá a na konci hodně uspěchaná a taková hrrrr. Včetně toho finále, který mi k té knize vůbec neseděl - jak z akčního filmu :):):)
Nejvíce tedy hodnotím skvělou myšlenku a první polovinu knihy, kvůli které určitě stojí za to knihu číst!
(SPOILER) Za mě takový průměr ve svém žánru. Četl se dobře, to zas ne že ne. Chvílema už mi ale přišel přece jen trošku přehnaný a příliš nereálný. Místy napínavý jak to má být. Ale člověk pak relativně rychle odhadne, kam to směřuje. Happy end nakonec... no, aspoň se mi bude dobře spát. Jako změnu pro ty, kteří jinak na thrillery úplně nejsou můžu doporučit, pro lidi, kteří jedou tenhle žánr ve velkém to bude asi slabší.
Na knihu jsem se doopravdy těšila a když jsem se pustila do čtení bylo to jedno velký wow.
Příběh vás nenechá ani rozkoukat a hned bez žádného okecavaní vás hodí do děje, kdy se něco děje.
Právě to je věc, která mě na knize doopravdy zamrzela. Má doopravdy parádní rozjezd a celou dobu vás udržuje v napětí, ale bohužel ke konci je to takové zbytečně urychlené a snadné. Sama se musím upřímně přiznat, že mě první část bavila více. Hlavně jsem čekala, co Rachel udělá, aby ukončila Řetěz a nenapadlo mě, kam až je schopna zajít.
Postavy byly dobře vykreslené a překvapovalo mě, jak v některých situacích jednaly pohotově. Obzvlášť já být na místě Rachel, tak se zbláznim. Zajímavý spád nastane v druhé části, kdy se zde objeví postavy, které se v předchozí neobjevily. Já jsem si velmi rychle spojila dvě jména dohromady (nechci spoilerovat).
Samozřejmě nesmím opomenout originální námět, který ve knize najdete. Až z toho někdy mrazilo, představit si, že by něco takového v klidu mohlo existovat je doopravdy děsivé.
Jak už jsem zmínila výše, tak konec byl trochu odfláknutý. Hrc prc během pár stran se vše vyřešilo a bez nějakých dlouhých soudních a policejních oplétaček Rachel žila dal svůj život. Podle mě by si závěr zasloužil něco víc, trochu rozvést a byl by to totální top strop. Sama musím říct, že jsem ještě trochu očekávala jeden zvrat, ale ten se nekonal.
Knihu doopravdy mohu doporučit, protože ji budete číst s husinou a zatajeným dechem.
4/5
Napínavé od začátku až do konce. Kniha je velmi čtivě a sugestivně napsaná. Jen doufám, že nebude nikoho inspirovat k činu....
Rychlý rozjezd, bez zbytečných stránek navíc...
Vůbec netuším, jak bych se zachovala já.... asi člověk udělá pro své dítě vše.
Zaujal mě názor jedné postavy v knize, že správná kniha má končit 77. kapitolou.
Pro mě je tato kniha příjemné překvapení. Originální námět, krátké kapitoly, čte se to prostě samo :-) Chvílemi jsem byla napjatá jak struna, kam až tohle povede a jak to vůbec může dopadnout??? Telefonát, který vám oznámí, že vám unesli vaše dítě opravdu nechce nikdo zažít....Ubírám jednu hvězdičku za druhou část knihy, která už nebyla bohužel tak peckovní, jako první část.
Ne vždy je originální námět známka úspěchu. Nevím zda to je originální. Já upřímně musím říci, že jsem ni podobného nikdy nečetl ani neviděl takže za mě osobně se určitě o originální námět jedná a to hodně nadprůměrný. Ano když budu chtít být puntičkářský našla by se jedna scéna na 1,5 stránky která dle mého byla zbytečná, ale ruku na srdce to jde najít v každé knize dle subjektivního pohledu a toto je osobně opravdu ve svém žánru špica a mohu doporučit všem kdo tento žánr mají rádi.
Velmi originální námět, jehož potenciál nebyl podle mě zcel využit. Příběh byl ovšem čtivý, nejen díky krátkým kapitolám, a bavil mě. Vůbec si nedokážu představit, jak se asi cítili rodiče unesených dětí. Jak jsem již psala, opravdu originální nápad.
Ačkoli thrillery nejsou úplně můj šálek kávy, pokud hledáte něco originálního, Řetěz by se vám mohl líbit.
Kniha vůbec nebyla špatná, vysoký potenciál s takto provedeným Řetězem a určitě nikdo by se do něho nechtěl dostat. Cítila jsem ten tlak, bezmoc, nenávist a odhodlání, ale ten konec mi nesedl, přestřelka jak z akčňáku, kde už chybí jen James Bond :-)
Opravdu dobře vymyšlené, kde si člověk uvědomí, že někdy je opravdu bezmocný. Jenom ta představa, že by se jakákoliv matka měla ocitnout na místě Rachel je děsivá.
Tady opravdu nevím, jak hodnotit ....já v současné době asi nemám náladu na taková temata ....
S výjimkou mých oblíbených autorů thrillerů mám pocit, že jsem takovými hrůzami přesycena ....
Neumím si vůbec představit, že bych se ocitla v takové situaci ....
Ale pro milovníky těch drsnějších dějů to bude zajímavé.
Ke čtení jsem se musela celkem nutit, nevím proč při tak vysokém hodnocení, asi mi úplně nesedla. Az tak od poloviny mě začala bavit trochu víc a rozjelo se to.
Knížka se četla velmi rychle a moc mě bavila, příběh, který jde dokola, podstata ŘEŤEZU. Za mě super, až na ten přehnaný konec, jak z akčního filmu, ale i tak doporučuji.
80%
Řetěz je krutá metoda využívající ten nejdůležitější lidský cit - schopnost lásky - k vydělávání peněz. Nefungoval by ve světě, v němž by chyběla synovská, sourozenecká nebo romantická láska a pro své cíle by ho mohl využívat pouze sociopat, který by takovou lásku zcela postrádal nebo ji naprosto nechápal.
Tak tohle byla dobrá volba. Thriller, který nedá vydechnout. Výborný námět, čtivost, napětí, akční závěr. A taky nápor na emoce. Kniha je rozdělena na dva díly, ten první mě bavil víc.
Od autora jsem četla ještě detektivku se Seanem Duffym, ta má zas jiný šmrnc, líbila se mi trochu víc. Je to ovšem úplně něco jiného než tato kniha, nedají se srovnávat.
Řetěz určitě doporučím k přečtení.
detektivní a krimi romány thrillery únosy dětí irské romány
2020 | Řetěz |
2017 | Mrazivá hlubina |
2019 | Ráno už tu nebudu |
2018 | Slyším sirény v ulicích |
2023 | Ostrov |
Čtivě napsané, ale nijak ohromující.