Revival

Revival
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236593/mid_revival-6YH-236593.jpg 4 849 849

Temný a uhrančivý román vypráví o knězi, který před lety přijel do novoanglického městečka. Získal si zdejší obyvatele a stal se přítelem a mentorem mladého chlapce. Při nehodě však přišel o rodinu. V plamenném kázání proklel boha a z městečka odešel. Po několika desetiletích se chlapec, nyní narkoman, s knězem náhodou setká. Životní příběh obou mužů, jejich setkání a střety jsou stejně šokující a nevyhnutelné jako ohromující vyvrcholení knihy. Román je dokonale namíchanou nostalgií 60. let a starého dobrého amerického hororu.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Revival, 2014

Mooneylan
04.06.2018 2 z 5

Ach Stephene... proč? Téma je velice nosné, ale příběh mě nijak neoslovil. Škoda..

Andynka
25.04.2018 3 z 5

Slabší Kingovka, ale i tak ten styl psaní zbožňuji.

stafbul
17.04.2018 2 z 5

Jedna ze slabších knih S. Kinga.....která mne sice provedla dějem, ale kromě pár stránek z doby dětství hlavní postavy ve mne nezanechala žádný hlubší prožitek.

Gabi.K
03.04.2018 5 z 5

Tak knihu vřele doporučuji , byla jsem naprosto unešená, nadšená.
Knihu jsem přečetla během 4 dnů (dobře byla jsem na dovolené, ale stejně).
Příběh o muži, knězi, kterému ze všeho nejvíce záleželo na třech věcech, na rodině , Bohu a ... elektřině. Když mu žena se synem zemřeli při strašné nehodě, muž zanevřel na Boha a zbyla mu pouze elektřina, tajná elektřina, díky níž dokázal léčit lidi a jeho celoživotní experiment se raději neměl dokončit.
Musím uznat, že jsem o elektřině, takto nikdy nepřemýšlela, vlastně jsem o ní nikdy moc nerozmýšlela, ale přečtení jsem začala už to není jen cvak na vypínač a hele světlo.

Vincenzoci
01.04.2018 4 z 5

Knížka mi byla doporučena a já si ji s chutí půjčil. Dost dobrý příběh, opravdu přesně popsané povahy postav a později to tajemno se dalo skoro nahmatat. Místy mi to přišlo až moc náboženské a to kázání nebyla až zase taková hrůza (možná nějaké fanatiky a nebo opravdu staré lidi by to jistě rozhodilo). Celkově doporučuji, zasmál jsem se a je to dobré čtení.

Darami87
27.02.2018 3 z 5

Příjemná oddechovka, nic víc.

Tilikum
26.02.2018 5 z 5

Vynikající pan King jako vždycky. Opět výborně načrtnuté charaktery. Ten chlap už napsal tolik knih, tolik charakterů, ale nikdy se neopakuje!

Andrée
19.01.2018 3 z 5

Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, ale už jsem od Kinga četla lepší knihy.

Vlk.kh
29.12.2017 2 z 5

Tak toto mi fakt nesedlo a jsem rád, že jsem si knihu půjčil v knihovně, než bych se bezhlavě vrhl do nákupu. Začátek se mi zdál hodně nadějný, ale pak mě to přestávalo bavit a ke konci jsem některé pasáže přeskakoval, ač to většinou nedělám. Hrátky s elektřinou a šílený bývalý kněz, to mě opravdu nenadchlo.

Adam99
18.12.2017 4 z 5

King dovede skvěle vykreslit povahu obou hlavních postav. Čtenář si projde Jamieho životním vývinem a ze zlomeného kněze má čím dál divnější pocit. Octla se zde sem a dam situace, která mne neoslovila. Ovšem je to poctivá Kingovka a nikdy nezapomenu na slova z tzv. Strašlivého kázání :)

B4LU
13.12.2017 3 z 5

Já nevím. Knihu bych celkem bez nesnází přirovnal k Lovecraftovu Cthulhu, které i místy přímo cituje, ale obdobně jako ve zmíněném případě působí natolik nereálně, že pro mě ztrácí jakoukoli hororovou hodnotu. Jasně, jak je u Kinga zvykem, čte se to úplně samo, a takové příjemné napětí je cítit po celou dobu četby, ale závěr je daleko víc prostě fantaskní než děsivý. Pěkná jednohubka, na kterou nejspíš brzy zapomenu.

werewolf88
07.12.2017 4 z 5

Žádná sláva se nekoná, ale to napětí tam je a zas tak dlouhé to taky není, že by se čtenář nějak trápil...v pohodě.

MichalHoráček
29.11.2017 5 z 5

Dobré dílo "mistra hororu". Sice ten horor byl bohužel až ke konci, ale defakto z celé knihy mrazí... a nejvíc asi "zázračná léčba bohem" které spousta lidí věří a podlého do dnešních dní

vlkcz
21.11.2017 4 z 5

Víc než 50 let jsem se s Kingem míjel, až se mi náhodou dostal do ruky Revival. Nevím tedy, zda jde o výjimku, ale na základě téhle knihy bych mu nálepku Mistr hrůzy určitě nepřiřkl. Určitá snaha na zhruba 50 stránkách v závěru je znát, ale ve srovnání s, v knize několikrát zmiňovaným, H. P. Lovecraftem, je to slabý čaj.
Ale rozhodně mě Revival nezklamal. Jde o skvěle napsaný příběh, který i přes některé fantastické okamžiky působí naprosto reálně. A ani to údajné "vypořádání se s náboženstvím" bych neviděl tak jednoznačně. Něco nad námi nepopírá, ale je v rozporu s bigotním "církevnictvím". Jde tedy spíš k satanismu než ateismu, ale zmínka o Coltonu Burpovi v závěru románu ponechává otevřenou existenci nejen pekla, ale i ráje.

michal666
19.11.2017 3 z 5

Poutavý příběh muže, který přestal věřit a chtěl vědět/vidět a malého chlapce, který byl tímto mužem ovlivněn. Začátky pastora Jacobse a Jamieho Mortona byli dobré, pak už příběh poutavý moc nebyl, pak se to zlepšilo atd. až přišel napínavý závěr. Celkově kniha není špatná ale u mě to šlo nahoru dolů. Naštěstí konec nezklamal.

MikeDV3
08.10.2017 3 z 5

Z této knihy mám velmi rozporuplné pocity. Ze začátku mě docela nudila a trvalo docela dlouho, než jsem se začetl. Poté se to začalo více rozjíždět a byl jsem uchvácen tím, jak Stephen King přistupoval k náboženství. S klidem poukazoval na úskalí, která obnáší. Konec mi přišel dost zvláštní a upřímně dost depresivní.

JosefKomensky
13.09.2017 5 z 5

Ted sem to konecne docetl – uprimne receno ano souhlasim s mnohymi, kteri meli tu sanci popsat tuhle uuzasnou knihu uz drive – Ano mohlo to dilo byt kratsi co se poctu stranek tyce, jenomze tenhle pribeh neni jenom pribehem pastora Charlieho Jacobse ale hlavne pribeh Jaimeho Mortona a jeho rodiny. Je to pribeh ze na konci vsechno neco stoji a ze kazde rozhodnuti ma svuj dusledek.
Je to uprimna zpoved cloveka, ktery sam sobe snazi popsat a obhajit motivy a nasledky sych rozhodnuti, rozhodnuti, ktera vedla v konecne fazi k neuveritelne katarzi, za kterou on sam nese zodpovednost.
Kniha je podle meho nazoru velice rekl bych az remeslne domyslena a po vzoru deseti cernousku Agaty Christie jsou v ni peclive dovedeny do konce osudy vsech dulezitych vedlejsich postav.
Musim jeste podotknout tohle: Az Heronymus Boshovske vize, ktere sou v knize vyliceny me nepripadaly byti opravnenym argumentem na podporu tvrzeni, ze by nebylo Nebe. Vzdyt uz Danteho verze pekla obsahuje nekolik urovni pekla a nekolik urovni Nebeskeho Kralovstvi.
Knihu sem diky Bohu cetl a docetl ve vlaku ve dne, takze me netrapily pozdeji zadne nocni mury ackoliv po jejim precteni me urcity svirajici pocit prepadl.

V knize je spousta autobiografickych zazitku autora, protoze on byl jak fetak, tak on I jeho manzelka znaji Krista a oba dva chdi, ci chodili do cirkve.
Co se tyce stanovych “ evangelistu / coby obchodniku s destem je velice hezke se podivat na film Leap of faith z roku 1992 se Stevnem Martin v hlavni roli podvodneho evanglelizatora, kazatele a lecitele v jedne osobe. Krasne to pomuze ctenari se priblizit atmosphere onoho teatralniho sarlatanstvi stejne tak jako onen videoclip Jesus knows me od Genesis.

A jeste jedna smutna zprava na konec. Misto v nebi si clovek nazaslouzi dobrymi skutky – napriklad davanim jidla / polevky chudym ci staranim se o opustene psy / kocky – na ono misto v “ nebi “ ma narok jenom ten, ktery se smiril znovu s Bohem a prijmul Pana Jezise zpet do sveho srdce. Viz kniha zjeveni 22:10 – 16. Moje uprimny prani pro kazdyho zvas je aby sme se nikdy nemuseli potkat tam v tom kraji “ Lezi vecne zlo, ktere zije vecne a ani smrt ho neni schopna zabit”

tosu69
21.07.2017 ztráta času

Radikální zesílení protináboženského trendu, který tento pán předvádí i ve svých předchozích knihách. Plivání na církev, zesměšňování věřících lidí. Nenápadné a systematické vymývání mozků. Pan King pravděpodobně vstoupil do zednářské lóže a slíbil věrnost Luciferovi. Budiž. Každý svého štěstí strůjce. Každopádně je to poslední kniha, kterou jsem od tohoto člověka četl.

Barbara02
11.07.2017 4 z 5

To, že je kniha skvěle napsaná, je skoro samozřejmost. Kniha je dokonalá v tom, že příběh pomalu graduje, zobrazuje velkou část životního příběhu od dětství až po stáří a pozorování okamžiků života, které na sebe mají různou návaznost tak působí strašně zajímavě. V žádné části se nenudíte a vždycky vás zajímá co bude dál. Navíc, druhá hodnota knihy je pro mě, že v mírné formě se odehrává něco takového ve skutečnosti ( bez těch hororových prvků) a člověka to nutí se nad tímhle problémem opravdu pozastavit a zajímat se o podobné příběhy. Otevře tak téma, které by pro vás jinak zůstalo třeba úplně cizí.

kujuduss
14.06.2017 5 z 5

Pro mě jedna z nejlepších :)

horory Stephen King, 1947-

Stephen King