Revizor
Nikolaj Vasiljevič Gogol
Bibliofilské vydání. 1000 číslovaných výt., z nichž prvých 50 je tištěno na ručním papíře a podepsáno ilustrátorem
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1926 , Ot. Štorch-MarienOriginální název:
Ревизор, 1836
naprosto geniální divadelní hra. Až mě mrzí, že to už nikde nehrají, moc ráda bych na představení zašla. A to do divadla moc nechodím.
Jako každé drama je i toto neskutečně čtivé a vtipné. V ději se snadno orientujete a máte přehled o postavách. Doporučuji k přečtení, knížka je malá a opravdu to máte přečtené během chvilky ;)
Kniha jednoznačně a bezpochyby výborná. Čtivá, úsměvná, krátká a navíc i poučná. Ale myslím si, že od tohoto spisovatele existují i malinko lepší knihy, ale když si ji přečtete, nic tím nepokazíte.
Za mě se tohle moc nepovedlo. Já se prostě nedokázala začíst a to mě vyprávění od ostatních velice zaujalo. Ta jména byla děsná a ani jsem se nesnažila si je nějak zapamatovat. Tak tuhle knihu si asi nebudu brát k maturitě.
Psal Nikolaj Vasiljevič Gogol o poměrech v Rusku v polovině 19. století? Ne, svým dílem překročil hranice prostoru i času!
Gogol nádherně vykreslil charaktery jednotlivých městských úředníků – tragikomických postav a postaviček. A co se teprve stane s těmito rádoby městskými úředníky, když do města přijede vysoko postavená osoba – revizor Chlestakov!
Společnost je zkažená a skrz naskrz prorostlá neduhy, lží a korupcí. I ten revizor!
Revizor symbolizuje jakoukoliv společnost v kterékoliv době, kde vládne korupce, úplatkářství, lež, boj o moc a snaha udržet si vlivné místo a něco znamenat! Všechny žene jenom touha po osobním prospěchu, penězích a pohodlném životě mezi smetánkou společnosti.
Je N.V. Gogol mrtev nebo je stále živ…….V pravém slova smyslu je to nadčasové dílo, které nám toho má mnoho co říct i v dnešní době.
Tak tahle kniha byla jedna z nejlepších z povinné četby. Realismus sice je strohý, ale čte se to jednoduše a člověk nad tím moc nemusí přemýšlet. Film s Vlastou Burianem se hodí na porovnání / doplnění k maturitě. Smích skrze slzy!
Neříkám, že to je špatné drama, ale mě to prostě číst nebavilo. Přišlo mi, že se tam pořád nic neděje a veskrze všechny postavy naprosto bezpáteřní (i když to byl účel).
Jedno z těch děl, u kterých mi přijde bezvýznamná "hloubka postav", "ideová ucelenost socio-kulturního pozadí" nebo podobné "nesmysly". Z mého pohledu, ideální knížečka pro ponurý předjarní večer. Čte se prakticky sama a humor je lehký a určitým způsobem uklidňující. První dějství, v němž se místní hlavouni tetelí strachem z revizora a pak si navzájem vyčítají nepořádek ve vlastních "resortech", mi přišlo snad nejvtipnější. Pravda, zřejmě je to svým způsobem nadčasový obraz, ale zrovna u čtení Gogola od Nikolaje Vasilijeviče Revizora jsem neměl chuť zabývat se žádnými paralelami, stačila mi jenom ta prostá situace. Revizor je prostě takový kraťoučký pětidílný sitcom 19. století.
Super povinná četba. Lehce pochopitelné a dobře čtivé. Nedám na tuhle literaturu dopustit.
Vynikající komedie, ráda bych ji viděla v divadelní podobě. "On je hřích a hřích. Já to říkám otevřeně: úplatky beru. Ale jaké úplatky? Štěnátka. A ještě jenom od jezevčíka."
Čtenářská výzva 2016: Kniha, která má méně než 200 stran.
A což teprve na prknech, co znamenají svět! Úžasný byl Revizor v osmdesátých letech v pražském Činoherním klubu v režii Jana Kačera a s Leošem Suchařípou v hlavní roli...obvzlášť na jedno představení nezapomenu: Bylo to v Liberci, Suchařípa v závěru hry, kdy jsme přímo v hledišti řičeli smíchy, zařval na nás: "Čemu se smějete, proboha?! Sami sobě se smějete!" A poté při děkovačce přišel s naditou pusou čehosi a posléze na nás začal plivat pecky z třešní...
zfilmováno ruská literatura bibliofilie, bibliofilství, knihomilství klasická literatura
1955 | Mrtvé duše |
2019 | Revizor |
1970 | Petrohradské povídky |
2010 | Ženitba |
1947 | Taras Bulba |
Na klasiku velice snadno čtivá a poměrně i vtipně naspaná knížka, která se k maturitě četla sama. Mohu jen doporučit.