Robinson Crusoe (převyprávění)
Josef Věromír Pleva
![Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění)](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76218/robinson-crusoe-76218.jpg?v=1304168643)
Dobrodružství a dlouhá léta námořníka Robinsona Crusoe strávená na opuštěném ostrově.
![Zikus Zikus](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/158931/m_158931-dy2.jpg?v=1482848825)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Když opomenu drzost převyprávět příběh kvůli politickému režimu a přehnanou Robinsonovu tendenci sbírat a ničit (zapálil prales; bral želvám 90 vajec na jeden zátah, přitom by je mohl brát v menším počtu a častěji; zotročil si papouška, což je v knize popisováno tak, jako že je to pro něj fajn, být zavřený v kleci; apod.), tak je to opravdu pěkný a čtivý příběh. Robinson se zkrátka na ostrově výborně adaptoval. Na konci správné úvahy o tom, jak se z kdekoho může stát pirát a naopak. Shrnuto podtrženo- služná knížka.
![Adelajda_4 Adelajda_4](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45937/m_45937.jpg?v=1459854933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Stačil mi den a noc, abych knihu přečetla. Bylo to strhující a kniha je jasným důkazem, že i povinná četba může být zajímavá.
![Barsine Barsine](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187547/m_barsine-RSQ.png?v=1686147624)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Oblíbená pasáž - dělání másla :-)
Každý by si měl tento příběh trosečníka přečíst, je to velmi poučné.
Škoda jen, že nejsme vedeni a učeni k přežití v divočině nebo na ostrově...jednou se nám to bude hodit a co potom?
![maple34 maple34](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32955/32955-leV.jpg?v=1447368034)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Některé pasáže jsou i přes zkrácení zdlouhavé, stále se však jedná o velmi silný a poutavý příběh, který se navíc velmi plynule čte. Zaujmou filosofické pasáže, dobrodružný hon za potravou, přisvojení si tamějšího prostředí, soužití člověka s přírodou, duchapřítomná rozhodnutí, napětí - to vše v knize nejdete, a je toho ještě víc...
![TheTara18 TheTara18](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127046/m_127046-pjg.jpg?v=1478029248)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První čtená kniha k maturitě, za kterou jsem byl velice rád. Nebylo to žádné nucené čtení, příběh se mi líbil. Převyprávění od pana Plevy je velice povedené.
![xelzax xelzax](https://www.databazeknih.cz/img/users/98_/98188/m_xelzax-mvS.jpg?v=1601305779)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc děkuji Čtenářské výzvě, že jsem si díky ní doplnila resty z dětství a konečně přečetla tuhle kultovku. Super dobrodružství nejen pro děti
![slezakova.nika slezakova.nika](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hodně let jsem okolo této knihy chodila v knihovně a odkladala její přečtení, dneska toho lituji. Bylo to úžasné počtení a vřele doporučuji :)
![RichardvonT. RichardvonT.](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143032/m_richardvont-lR0.jpg?v=1543014356)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprostá klasika. Tak jako mají Simpsonovi skvělý český dabing a americký uječený originál mi tahá uši - je mi 40 a dodnes jsem četl jen převyprávěného Robinsona od pana Plevy. Tlustý originál jsem vždy odložil po pár stránkách a už to zřejmě nedoženu:-)) Možná se vám taky nabízí srovnání s Tajuplným ostrovem od J. Verna. Tam jich bylo víc, Crusoe byl mladší, sám a rozhodně žádný inženýr. Nejde mu nedržet palce.
![Hannelle Hannelle](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Silný příběh člověka uvězněného na opuštěném ostrově, boj o přežití a neutuchající touha po vzdáleném domově. Nádherná kniha, která patří zcela právem do povinné školní četby. Jako dítě jsem ji milovala.
![Madlenka_Knihy Madlenka_Knihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Robinson Crusoe mne nadchl. Očekávala jsem něco jiného a byla jsem nadšená. Myslím si, že na tom má i velkou zásluhu J.V. Pleva, který ji takto výborně převyprávěl. Podle mně nejlepší převyprávění.
Robinsona jsem poprvé četla na základní škola a v dospělosti se k ní několikrát vrátila. Vždy když jsem potřebovala vypnout, nebo se uklidnit. Je pěkná a čtivá.
![iva.gracova iva.gracova](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/149390/149390.jpg?v=1468314991)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S touhle knihou jsem se seznámila poprvé jako hodně malá holka, a později, jako dospívající slečna... v obou obdobích života mě vtáhla do děje a neskutečně mě bavila. Probudila ve mě hlad po další robinzonádě a následoval tak Tajuplný ostrov... určitě to bude kniha, ze které budu předčítat našemu dítěti... dokud nezjistí, že si tu knihu musí sám přečíst...
pro děti boj o přežití ostrovy trosečníci převyprávění, literární adaptace dobrodružné romány anglické rományAutorovy další knížky
1955 | ![]() |
1970 | ![]() |
1984 | ![]() |
1968 | ![]() |
1960 | ![]() |
Po Robinsonovi jsem sáhnul po hodně dlouhé době jednak proto, že jsem si ho chtěl přečíst znovu a taky kvůli letošní čtenářské výzvě. Musím konstatovat, že tato verze v převyprávění J. V. Plevy je velmi čtivá, četlo se mi to i po letech bez problémů.
Robinsonovo dětství, kde je vykreslen jako ne zrovna poslušný syn, doba otroctví, ze kterého uprchl (řekl bych až nečekaně snadno a hladce) a pochopitelně jeho následný pobyt na ostrově, vše se čte jedním dechem. Asi nejzajímavější fází jsou pak jeho začátky pobytu na ostrově, kdy postupně poznával, co všechno ostrov skýtá za možnosti a postupnými krůčky se zařizoval od základních potřeb obživy až po poměrně slušné hospodářství. Po záchraně Pátka už to z tohoto hlediska tak poutavé není, ale i závěr knihy se odehraje ve svižném tempu. Akorát jsem se místy nemohl ubránit dojmu, že je to přece jenom zestručnělé místy až moc a ten úplný závěr, kde je popsáno pochytání bandy pirátů jakoby to byla dvoudenní kuřata, je trošku přitažený za vlasy.
Za ten trošku odbytý konec jednu hvězdičku strhávám, ale i tak to budou pěkné, poctivé čtyři, Robinson je zkrátka jeden z příběhů, na které se nezapomíná.
Asi se poohlédnu i po plné verzi D. Defoa.