Rok perel

Rok perel
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135197/bmid_rok-perel-Xti-135197.jpg 3 139 139

Když v roce 2000 vyšel poprvé Rok perel, stala se z něj událost. Že třetí knihu Zuzany Brabcové provázely příznivé recenze, na to byla zvyklá již od své prvotiny. Ale Rok perel, to byl náhle zcela jiný případ. Nádech senzace, spojený s románovým lesbickým coming outem, vyvolal zvědavost i těch médií a čtenářů, kteří by jinak o autorku asi nezavadili. Lesbický vztah dodává románu dráždivý prvek čehosi, co v české literatuře do té doby nebylo přítomno, či přinejmenším ne tak otevřeně. Krom toho v něm jde o (medializovaný) příběh samotné autorky, která prošla podobnou zkušeností jako její hrdinka. Když Lucie potká mladou vyzývavou Magdu, její dosavadní život se hroutí v míře, jakou si předtím nedokázala představit a jež má paralelu v tak velkých postavách světové literatury, jakými byli Mannův profesor Unrat či Nabokovův Humbert Humbert. Coming out přitom není úlevou – po euforických okamžicích přichází kocovina a změna sexuální orientace sice zůstává daností, ale zároveň také novým břemenem ve vztahu k většině lidí, s nimiž byl spojen dosavadní Luciin život. Brabcová příběh staví téměř jako thriller s tajemstvím: postupně získává obrysy a tempo a graduje do dramatického finále…... celý text

padola
12.04.2020 4 z 5

Úžasný, expresivní styl. Srdce bolí stejně, jako bolelo hrdinku příběhu. Chtěla jsem to stihnout na jeden "zátah" za víkend, ale bylo to na mě moc emocí najednou. Skoky mezi vyprávněním v první a ve třetí osobě, a v minulosti a v přítomnosti, jsem považovala za nezbytné. Už toho "teď a tady" bylo hodně a mysl si potřebovala odpočinout.

K pochopení příběhu myslím pomůže, když jste se s takovým překotným zamilováním, vlastně poprvé, ve středním věku, sami někdy u někoho setkali.

metalan
08.09.2019 ztráta času

Nemělo to,hlavu ani patu,nějak jsem se v tom ztrácela.Nějak mě neoslovila,takže jsem ji odložila ani nedočetla.Pro mne nezajímavá.

Yorika
07.09.2019 2 z 5

Život je barevný.Život je nevyzpytatelný.Život je pes.
Myslíte si, že vás v něm už nic nemůže překvapit.A pak to přijde.Potkáte něco nebo někoho.A všechno se vám obrátí úplně vzhůru nohama.
Vše co jste znali, čemu jste věřili je najednou pryč.Svět se hroutí.
A přitom to začíná tak nevinně.Tak idylicky.Láskou

LJane
26.08.2019 ztráta času

Jsem za polovinou knihy a absolutne nemam tuseni, jak ji vlastne doctu. Jedno podstatne slovo je rozvinuto dalsimi 10ti pridavnymi jmeny a zaroven za tim prirovnano k 18ti dalsim vecem, takze vlastne na konci vety nevis, o cem jsi to ted tech 14 radku cetl. Absolutne nesrozumitelne napsano, dej skace z minulosti do budoucnosti a naopak. Kniha je opravdu naprosto priserna a asi ani nechapu, ze ji nekdo vydal.

lucka.procha
15.05.2019 4 z 5

Mé první setkání s dílem Zuzany Brabcové - fascinující zážitek. Totálně pravdivá sonda do duše i těla, neuvěřitelné obrazy, nemožnost polevit v pozornosti během čtení, úžasný jazyk... místy ovšem také některé nadbytečné pasáže komplikující už tak dosti složitou orientaci v osobách a čase.
Bolestné, ale výtečné čtení...

ovce_na_balkone
27.01.2019 4 z 5

Jazyk, slovní hříčky ach, nad některými slovními obraty jsem se úplně rozplývala. Jen konec mě trochu zklamal a místy děj už moc na můj vkus skákal, proto 4*. Ale od autorky si chci ještě něco dalšího přečíst, protože její styl mě bavil.

Nartaya
04.05.2018 5 z 5

Za mne pět hvězdiček. Škoda, že autorka již další díla nenapíše. Její styl psaní mne fascinuje a baví. Detaily, k nimž se vrací. Ta provázanost. Na úžasné autory přicházím nahodou, a tak to bylo i se Zuzanou Brabcovou. Díky prozretelnosti za takové "náhody".

orinka3
27.07.2016 1 z 5

Ach ne, tohle je omyl. Pokusila jsem se číst něco "modernějšího", ale opravdu to nedám. Je to jakýsi blázinec.

pavlinda
12.10.2015 3 z 5

Zvláštní,zajímavé-ale špatně se mi hodnotí.

1v8na
01.08.2014 ztráta času

Prostě propadák

Moňa69
13.02.2014 3 z 5

Jedna hvězda za prostředí blázince, druhá za svéráznou hrdinku, třetí za šílené přeskakování ze vzpomínek do současnosti, minulosti a za střídání ich formy a er formy.

klarineb
13.10.2012

vtipné svým černým humorem, svěží místy až básnický jazyk, hříčky se slovy

mončičáček
31.05.2012 4 z 5

Zajímavý je taky způsob vyprávění - retrospektiva, střídání ich formy a er-formy. Některé motivy (např. krev) se často opakují, najdeme tu raké dost odkazů na jiná literární díla (Edgar Allan Poe, Dostojevskij)...

Adriana.82
23.05.2011 3 z 5

zmatené , opakující se epizody , opilé (??) , ale přitom čtivé a vtipné ... a každopádně zajímavé z pohledu ženy na "ženu"