Rozbité světy

Rozbité světy
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506427/bmid_rozbite-svety-G9Q-506427.jpg 5 185 185

Je začátek roku 1945. Němci cítí v ovzduší prohru, své pozice přesto urputně brání a v lednu začínají opět organizovat transporty Židů do koncentračních táborů. Dvanáctileté Danušce odjíždí jediná žijící příbuzná, kterou má: její matka. Ve válečné Praze se dívka musí spolehnout jen sama na sebe a každý den bojovat o přežití. S nadějí očekává brzkou porážku Němců a vyhlíží návrat svých drahých. Šťastné období svobody však trvá jen krátce a do Československa přichází nová vlna strachu. Nyní již dospělá Daniela se – stejně jako její nebližší – ocitá opět v nebezpečí. Pomoci jí může jen jediný člověk...... celý text

zdehan
16.04.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha ktera se čte sama občas je moc smutná ale to k životu patři.

Janaves
14.04.2023 5 z 5

Skvěle napsaný příběh dívky Daniely, která musí přežít konec války sama, bez rodičů. Jako dospělá se pak snaží očistit svého otce z podezření z vraždy strýce kvůli dědictví. Kniha je o životě lidí během okupace, poté v komunistické totalitě, a o velké lásce.

misssicccka
09.04.2023 5 z 5

To bylo tak skvele. Nedalo se od toho odtrhnout a to by uplne stacilo pouze to bez zapletky s dedictvim a hry na detektivy.
Rozhodne lepsi nez Balada o snech. Tesim se na dalsi autorciny pociny.

Vik40
05.04.2023 4 z 5

Nejsem právě fanda válečné literatury, ale tahle mi docela sedla. Prostě hezky napsané s provázaným dějem až do doby normalizace v ČSSR (tuhle zkratku už jsem dlouho nepoužil). Zvláštní konec knihy a tak nějak ve mně zůstala hořkost nad starým známým závěrem, že komunisti a fašisti byli jedna a tatáž "verbež", která bez okolků komukoliv nepohodlnému prostě "zatla tipec".

Kopretina_aku
28.03.2023 5 z 5

Uz dlouho jsem si žádnou knihu tak neužila, jako právě tuto. Hltala jsem stránku za stránkou a s Danielou prožívala její osamocení, smutky, hlad, ale i lásku a napětí při odkrývání rodinného tajemství. Styl psaní je jednoduchý, autorka používá krátké věty, nikde zbytečně a zdlouhavě neodbočuje.

Jane2016
26.03.2023 5 z 5

Je to už nějaký ten pátek, co jsem od Markéty Práškové četla knihu Balada o snech. A ještě dnes si pamatuji děj knihy, i moje nadšení. Proto když mi autorka nabídla její další knihu, neváhala jsem ani chviličku.

A stejně tak jako Balada o snech patřila mezi mé nejoblíbenější knihy roku 2022, tak Rozbité světy jistojiště zařadím mezi nejlepší knihy za rok 2023.

Musím uznat, že během roku přečtu spoustu skvělých knih, ale takto jedinečných přečtu jen pár. Dá se říct, že přesně díky takovýmto knihám se vyplatí být čtenářem.

Kniha ve mně vyvolala tolik pocitů smutek, radost, hněv, ale byla zde i krásná, čistá a zamilovaná linka, která mě vždy přinutila k úsměvu. Hlavní hrdinka Danuška mi přirostla k srdci prakticky okamžitě a v rámci celého příběhu jsem jí neskutečně fandila. Myslím, že takto silnou hrdinku moc knih nemá.

Nezbývá mi než Vám knihu vřele doporučit. Pro mě je Markéta Prášková neskutečně talentovanou českou tvůrkyní a patří mezi moje nejoblíbenější autorky. Jsem si jistá, že o ní ještě hodně uslyšíme.

katallinka
20.03.2023 5 z 5

Další úžasná kniha od skvělé české autorky. Příběh byl napínavý a zajímavý od začátku až do úplného konce. Bylo mi těch mladých lidí tak líto. Nejen kvůli těžkému životu za války, ale také pro tvrdý nástup komunismu.

Kackac77
19.03.2023 5 z 5

Příběh se mi moc líbil. Autorka píše jednoduše, je to ale čtivé a i napínavé, dojemné. Z toho období - konec války, jsem vždycky smutná. Když člověk čte o té euforii a radosti, že je konec něčeho zlého a ono to pokračuje jiným zlem - komunismem. Na začátku příběhu zůstává dvanáctiletá Daniela sama ve válečné Praze, po tom, co její rodiče odvezou do koncentráku. Musí si poradit, přežít a zvládne to. Nutilo mě to přemýšlet, jestli by to zvládlo "dnešní" dítě. Asi ano. Asi se mi lidi vždy přizpůsobíme podmínkám, která máme k dispozici... Příběh se dál točí kolem Danielky a rozuzlení je docela překvapivé.

evelýny
15.03.2023 3 z 5

,,Oba nás vychovávala válka. Každým dnem nás obrušovala, přetvářela a učila nás zůstávat silnými a statečnými. Proto, abychom přežili."

Příběh dívky, které ukradli dětství.
Příběh chlapce, který pomáhal, protože mohl.
Osudové setkání, co budoucnost pak spojila.
Láska je slepá, osud se neptá.
Kód, heslo a na zárubni značka,
setkání s psychopaty nebyla hračka.

To bylo tenkrát, když hákové kříže vystřídaly srpy a kladiva.

Jednoduchý styl vyprávění, detailní popisy, prošpikování současnosti minulostí. Tajemství rodu s téměř ,,špionážní " zápletkou činí příběh napínavým.
Jemnocitně magické, v závěru z mého pohledu překombinované, trochu psychopatické, pro mě podivné,
Nicméně, hlavně část týkající se válečného období hodně emocionální.

,, ... přesto, že jsme hrdinně vyhnali Němce za hranice, naše země se nám opravit nepodařila. Jeden rozbitý svět přenechal místo jinému.
Bez kompromisu se v našich rozbitých světech žít nedá."

P.S.: Kompromis je zející rozdíl mezi zásadou a praxí. Karel Čapek

Audiokniha: mezinárodně se změkčilým přízvukem čte Claudia Vašeková

Kasalka341
13.03.2023 5 z 5

Super,úžasné až do samého konce.

vemrazik
11.03.2023 5 z 5

Rozuzlení mě teda překvapilo. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila, nejvíc mě bavilo líčení válečných let v Praze.
Ráda okouknu i další autorčiny knížky.