Rozmarné léto
Vladislav Vančura
Příběh jednoho léta „poněkud nešťastného způsobu“. Banální historky třech pánů, nudících se v dešti, změnila květnatá spisovatelova čeština v dobrodružství ještě předtím, než přijel Arnoštek se svou krásnou společnicí.
![Lenourt Lenourt](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46814/m_lenourt-lBm.jpg?v=1583689805)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha, která pohladí po duši... Jemný příběh a perfektní jazyková vybroušenost!
Jen je možná trochu pro náročnější čtenáře, kdo čeká napětí, rychlé přečtení bez soustředění, tak radši sáhněte po něčem jiném, protože Vančurův jazyk je náročný na čtení a některé pasáže musíte přelouskat pomalu a vícekrát, aby bylo jasné, co chtěl básník říci:-) Ale pro mě dokonalý estetický zážitek
![luciasek86 luciasek86](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15723/m_luciasek86-WDp.jpg?v=1665158580)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Jedna z nejnudnějších knih které jsem četla a to od začátku až do konce čekala jsem více. Četbu jsem měla povinnou ale vůbec mě to nebavilo nudný děj.
![bornthisway bornthisway](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Odpočinkový příběh s mnoha úsměvnými situacemi v kombinaci se slovními obraty, které dokázaly pohladit na duši a přirůst k srdci.
Navíc oceňuji i to, že mi po každém otevření kniha (snad nějakým svým kouzlem či zázrakem) přivolala dobrou náladu! :)
![Benjo Benjo](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36373/benjo-0dX.jpg?v=1539108786)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc hezky napsané, i když jsem se trochu ztrácel. Ale jazyk je to krásný! i ta pohoda, která z těch zvláštních situací plyne :-)
![Kabátice Kabátice](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28264/m_kabatice-Iqa.jpg?v=1682342929)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Celá kniha na mě působila rozmarně, ale užila jsem si jí od začátku do konce. Čečtina je prostě nádherný jazyk.
![Martinka 135 Martinka 135](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sice žádný světoborný příběh, ale miluji jazyk, kterým Vančura píše (avšak věřím, že právě to je problém mnoha jeho odpůrců - holt je to počteníčko pro chytřejší lidi s nadstandardní slovní zásobou - koneckonců kdo by chtěl psát pro blbce?). Působí neuvěřitelně vznešeně a dodává dílu na důstojnosti. V kombinaci s mistrovskou ironií tvoří graciózní harmonii. Celý styl napsání je tak trochu rozmarný a v tom právě, dle mého uvážení, tkví veškerý smysl knihy. Jen ne každý má ten dar, pochopit to.
![Pišingr Pišingr](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48361/m_48361-4Wy.jpg?v=1459854934)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ironický a úsměvný román Vladislava Vančury. Chvíli trvá, než si člověk na Vančurův osobitý jazyk zvykne. Kniha se ale čte výborně - je členěna na krátké kapitolky a zdobí ji ilustrace Josefa Čapka. Vypráví o pozdvižení, které na malém městě vyvolal příjezd kouzelníka Arnoštka a jeho krásné schovanky Anny. V Krokových Varech se zamotaly hlavně stávající mezilidské vztahy.
Sledujeme čtyři obyvatele tohoto malého města - majitele plovárny Antonína Důru, jeho manželku Kateřinu, kanovníka Rocha a majora Huga. Kniha vyšla poprvé v roce 1926 a čiší z ní odlesky poetismu.Doporučuji vychutnávat si Vančurovy krásné věty a zamýšlet se nad jejich původem, či zda některé obraty ještě vůbec známe...
Musím se přiznat, že po prvním přečtení jsem ji moc nepochopila, tak jsem si pustila film a poté přečetla znova. To už mi bylo leccos jasné, ale dojem na mě stále neudělala.
![Adelajda_4 Adelajda_4](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45937/m_45937.jpg?v=1459854933)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Téhle knize jsem teda na chuť nepřišla. Přišla mi jako nudné čtení od začátku do konce.
![LadyMichelle LadyMichelle](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23802/ladymichelle-LJH.jpg?v=1650961084)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Myslela jsem si, že si zpočátku nezvyknu na styl,jakým je kniha napsaná a po překonání půlky jsem doufala, že kniha bude obsáhlejší a dozvím se o osudech postav více.
![JP JP](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/5346/m_jp.jpg?v=1739463249)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Věřím, že klíčem k docenění Vančurova 'Rozmarného léta' je poddání se náladě, realitě této knihy a ta nálada se dostaví jen u některých čtenářů a to ještě jen v některých fázích jejich života, protože v dnešní uspěchané době není na nějakou rozmarnost v pravém slova smyslu zrovna čas. Jednou se toho léta snad taky dočkám. Hrátky s češtinou jsou neopakovatelné, ale i když mám moc rád filmovou adaptaci, k docenění knihy jsem, dle mého, ještě nedozrál. Jsem rád, že spousta lidí si ji ale užila.
![Marčullkas Marčullkas](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38514/38514.jpg?v=1381127980)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Milá hřejivá kniha s proslulou hláškou "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným" :)
![Skjaninka Skjaninka](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38298/38298-8Wj.jpg?v=1513624719)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Napísané je to majstrovsky a krásne, ale škoda, že to nie je zrovna môj šálok kávy.
A nejde nespomenúť nezabudnuteľnú vetu, ktorú používam a stretávam sa s ňou dodnes: "Tento způsob léta, zdá se mi poněkud nešťastným."
![KateCullen KateCullen](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/4110/4110.jpg?v=1381127908)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
No, co k tomu říct? Prostě povinná četba, která nemá nic moc děje, zato má ale spoustu kapitol a žádnou přímou řeč...
![pistalka pistalka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/1710/1710-zTI.jpg?v=1416741885)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V dnešní době pro mnohé těžko zkousnutelný kus literatury, v podstatě jazykový experiment, prvorepublikovým poetismem prosycený exkurz do Krokových Varů. A že to nemá děj? Kdo by to tomuto velikolepému futrálu krásy češtiny vyčítal!
zfilmováno česká literatura rozhlasové zpracování léto humoristické romány koupaliště, plovárny klasická literaturaAutorovy další knížky
2015 | ![]() |
1980 | ![]() |
1989 | ![]() |
2006 | ![]() |
2013 | ![]() |
Byť mi nevadí náročnější literatura, tohle prostě nebylo pro mě.