Rozum a cit

Rozum a cit
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483056/bmid_rozum-a-cit-hAE-483056.jpg 4 2664 2664

Anglie na počátku 19. století vypadá jako krásný rozlehlý park s rodinnými sídly, v nichž žijí šťastní a laskaví lidé. Ale všechno není tak idylické, jak se zprvu jeví. Paní Dashwoodová se svými třemi dcerami – Elinor, Marianne a Margaret – se po manželově smrti musí právě z takového útulného sídla vystěhovat. Veškerý majetek totiž zdědil John, Dashwoodův syn z prvního manželství. Nový domov naleznou u vzdáleného příbuzného sira Johna Middletona, nicméně starosti se dvěma dcerami na vdávání zůstanou. Do rozumné Elinor se zakouká bohatý a laskavý Edward a ona se snaží svůj cit skrýt před matkou i sestrami. O citlivou Marianne projeví zájem plukovník Brandon. Která z těchto dvou lásek bude naplněná? Zvítězí rozum, nebo cit? Román vyšel po dlouhých peripetiích v roce 1811, na autorčiny náklady a anonymně a jeho cesta ke čtenářům nebyla nejjednodušší. U nás nyní vychází v novém překladu Kateřiny Hilské.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovart (ČR)

Sense and Sensibility, 1811

Teraka
06.05.2014 4 z 5

Jedná se o dílo klasické literatury a jako takové si zaslouží hned několik hvězdiček, ve své době mohlo být považováno za převratné, přesto mi postavy tohoto románu připadají povrchní a ty věčné řeči o ničem a neustálé klevety, mi časem začaly lézt dosti krkem. Z nerozhodnosti postav a jejich kličkování kolem problémů by se jeden zbláznil... Pýcha a předsudek mě zasáhli více.

Patlalca
13.04.2014 4 z 5

Ze začátku než jsem se začetla mi to chvilku trvalo, ale pak se kniha četla jedním dechem.

Lodja
06.03.2014 4 z 5

Myslela jsem si, že Jane Austenová mi nemůže nic dát. Já nejsem žádný velký fanda romantických knížek a o čem jiném Rozum a cit je? Ovšem když jsem se začetla, pochopila jsem, že tohle není lovestory pro důchodkyně, nýbrž jemný a citlivý příběh. Jemný a citlivý příběh s postavami, které jsou uvěřitelné, protože to nejsou učebnicoví záporáci a klaďáci. Prostě chybující lidé s řadou nedostatků jako každý z nás.

Tak třeba Marianna, temperamentní krásná Marianna, sice na první pohled sen všech mužů, ale třeba v soukromí je to přehnaně naivní dítě s hlavou v oblacích. Na konci knížky vstoupí do manželství z úcty, protože nemá na vybranou a protože chce pomoci starší sestře. Elinor se naopak může na první pohled zdát jako studený čumák, ale opět, zblízka je to rozumná a racionálně uvažující dáma, pečující o svou rodinu.
Z vedlejších postav máme paní Jenningsovou, starou a otravnou drbnu, u které Marianna chtěla bydlet jenom kvůli Wiloughbymu, ale později poznáváme, že tato dáma má kromě prořízlé pusy i velké srdce. Naopak paní Dashowoodová je sice dobrota sama, ale prakticky nic neumí, je neschopná a ufňukaná, takže tím spíš přidává Elinor starosti, než aby jí ulevovala. A nakonec ani toho Wiloughbyho bych úplně nezatracovala do pekel.

Za co knížka nemůže, ale i tak to tady musím zmínit, je její filmová adaptace. Čekala jsem něco stejně okouzlujícího, jako je kniha, ale dočkala jsem se jenom nějaké pochybné romance s pokřivenenými postavami (netvrďte mi, že Elinor byla taková puťka a že jí bylo pětatřicet!) Ovšem toto jsou problémy, se kterými bych měla jít spíš na čsfd.

Zkrátka a dobře, když se zpětně podívám na děj, tak musím uznat, že příběh opravdu trošku zavání béčkovou romantikou, ale pokud si vezmu formu a postavy a vzpomenu si, jak jsem knížku musela nutně v neděli večer s baterkou pod peřinou dočítat, musím uznat, že je to opravdu skvost. A vypadá to, že Pýchu a předsudek nenechám v knihovně dlouho čekat.

Samira
20.02.2014 5 z 5

Jednoznačně můj nejzamilovanější příběh od Jane, přiznávám, že je to i kvůli filmu Anga Leeho. Je napsaný nadčasovou formou, propracovaný děj, v mých očích o trošku lepší, než Pýcha a předsudek, který je proti němu jednoduchý, i když i v tom spočívá jeho krása.
Doporučuji!

Habalova02
20.01.2014

Vážně jsem skoro celou knihu myslela,že Marinanna neskončí s plukovníkem Brandonem,ale že odpustí svojí životní lásce a nakonec se zase nějak sejdou dohromady,ale jsem ráda,že to takhle nedopadlo,myslím,že je velmi podařené,že svou zaslouženou lásku dostal díky svým povahovým vlastnostem plukovník...tento příběh mám jako jeden z nejoblíbenějších od Jane Austen..

VladkaBU
28.12.2013 4 z 5

... krásný příběh, krásná doba, jen ten styl psaní na mě byl chvílemi těžký. Musela jsem se hodně soustředit, abych chápala souvislosti. Byť jsem jen trošku v mysli odbočila, už jsem byla nucena číst stránku od začátku. Když jsem se ale soustředila, všechno do sebe zapadalo. A i filmové zpracování se mi moc líbilo, herecké obsazení být asi lepší nemohlo.

jiri77
17.11.2013 5 z 5

Po dvou letech jsem se rozhodl ,že si přečtu něco ze ,,ženského" románu a rozhodně nelituji. Nádherně napsaný příběh ,kterému není co vytknout. Nejvíce jsem si oblíbil postavu plukovníka Brandona. Kniha se mi velmi líbila a od Jane Austen si určitě v budoucnu ještě něco přečtu.

miriama
12.11.2013 5 z 5

Od této autorky moje nejoblíbenější. I když mi po literární stránce přijde lepší Pýcha a předsudek, tak mám raději tuto knihu. Také filmové a televizní zpracování byla výborná. Příběh dvou chudých a po opravdové lásce toužících sester je podle mě aktuální pořád.
Oběma jsem musela držet palce a věřit, že najdou své štěstí. Autorka nám ukazuje, že cit je krásná věc, ale bohužel někdy může člověka dost tvrdě zklamat. A nemělo by se proto zapomínat poradit se i v přípdaě velké lásky také s rozumem

Anya
29.10.2013 5 z 5

Kniha mě vtáhne do děje. Čtu ji ráda a všem doporučuji :)

Sisi11
26.10.2013 5 z 5

Tak nakonec sestry překonaly strasti a trápení a vztahy se urovnaly nebo vykvetly v kouzelnou lásku. Na romány Jane Austen nedám dopustit! Je to tak nádherná četba, že je velká radost se do všech těch příběhů nořit a prožívat city a emoce různých postav. V některých pasážích je cítit i pěkná dávka Janiny ironie, což je nejen zajímavé, ale i vtipné. Mohla bych to všechno číst neustále dokola a stejně by mě to nikdy nepřestalo bavit!

slamenka
13.09.2013 2 z 5

Já mám nějak s Austenovou zvláštní vztah... vždy si tak řeknu, hmm tak přečtu si od ní nějaký román, co jsem ještě nečetla. a když ho dočtu, tak si říkám proč jsem to vlastně četla, vždyt je to pořád to samé dokola... at je to Pýcha a předsudek, Rozum a cit, Emma, Anna Elliotová atd.

letterB
28.08.2013 4 z 5

Jane A. nezklame, ale objektivně musím říct, že nejsem tak nadšená jako z Pýchy a předsudku. V této knize je opravdu hodně postav a někdy nebylo jednoduché se zorientovat o kom je zrovna řeč (viz. 2x paní Daswoodová), některé části byly zdlouhavé, takže bylo náročné udržet pozornost, ale mohutné zvraty na konci a samotný konec, můj dojem jen vylepšili :)

mercedes1j8
09.08.2013 5 z 5

Krásný příběh. Zdá se, že je bez obsahu, ale ve skutečnosti je příběh dost dobrý.

JeKa
29.07.2013 4 z 5

Po pravdě musím říct, že Marianna mě od počátku přiváděla k šílenství a vždy jsem dávala přednost Elinor. Jinak ale typická Austenová. Skvěle vykreslené prostředí a lidské nehrdinské postavy, velmi pomalu plynoucí příběh točící se kolem získání vhodné partie (pokud možno spolu s láskou). Odhadnutelné, ale velmi milé...

kleria
04.07.2013 5 z 5

Krásný příběh, kniha mě dostala, ale i přesto si myslím že Pýcha a předsudek mě bude bavit o trochu víc :). Kdo tuto knihu nečetl, ať si ji rozhodně přečte, stojí za to ;D.

AnneEyre
02.05.2013 3 z 5

Nečetla se mi dobře, děj si mě nezískal, stejně jako Pýcha a předsudek. jenže tohle jako by bylo ještě horší, ještě přeplněnější nutností manželského svazku s mužem, který mladou holku dokáže uživit. Austenová si mě jednoduše nezískala.

tatruszka
06.04.2013 5 z 5

Knihu Rozum a cit je jeden z mých nejoblíbenějších příběhů, líbí se mi popis tří různých povah sester. Vášnivá láska proti střízlivému rozumu. Malá Margaret celému příběhu dodává vtip. Doporučuji přečíst.

barcc85
02.04.2013 3 z 5

Začetla jsem se až kolem 150 strany - kniha není špatná, je to klasika, ale celkově na mě oproti jiným dílům Jane Austenové působila dost nudně.
Doporučuji však všem milovníkům staré anglie.

Lusik88
24.03.2013 3 z 5

Víc než polovinu knihy jsem se nudila. Pýše a předsudku se prostě vyrovná málokterá kniha. I přes to musím ocenit kouzelnou atmosféru, kterou Jane Austenová dokázala vykreslit.

malazluta
20.03.2013 4 z 5

Nepatří mezi mé úplně nejoblíbenější díla od J. Austenové, ale je to klasika. Příběh plný kontrastů, originální a zábavný.