Rozvaliny Gorlanu
John Flanagan
Hraničářův učeň série
1. díl >
První kniha fantasy série příběhů o Willovi a jeho přátelích z hradu Redmontu. Will je na svůj věk malý, ale zato je hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem jako otec, kterého nikdy nepoznal, ale do bojové školy na hradě Redmontu ho pro malý vzrůst nepřijmou.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno:Originální název:
The Ruins of Gorlan, 2004

Čím jsem starší tím se mi více a více líbí pohádky. Knížku jsem přečetl v kuse za dva dny....příjemné čtení mezi napínavou detektivkou.

Moje první fantasy kniha :), musím říct, že jsem si vybrala moc dobře! Zamilovala jsem se do tohoto příběhu a těším se na další hromadu dílů :)

Moc krásná, promyšlená knížka. :) Přečetla jsem ji za 4 dny a vybuchl ve mně mixér pocitů - napětí, nadšení, zvědavost, ohromenost atd.

Willovy začátky u Halta v učení jsem četla už před několika lety a tato nesmírně dobře čtivá kniha mi poprvé nasadila do hlavy brouka o lukostřelbě. Příběh je hodně energický a děj má jednu zápletku za druhou, sice je to hodně předvídatelné, ale čert to vem.
Tahle knížka a celkově série mi změnila život, k lepšímu. :)

Vážně skvělá kniha. Hlavní hrdina je mi velmi sympatický. Příběh je takový, jaký má být. Těším se na další díly.

Když jsem byla nemocná, sáhla jsem po této knize, že se nějak na ten týden zabavím. Nemohla jsem se mýlit víc, knihu jsem přečetla během jednoho dne a ty pocity, které se ve mně odehrávaly se těžko popisují, ale byl mezi nimi strach, nadšení, touha poznat všechna zákoutí toho smyšleného světa.:)

Tak jsem jen chtěla nakouknout, jestli by Hraničářský učeň mé vnoučky bavil, neboť jsme se již posunuli se čtením od Veverky Zrzečky přes Eduarda Štorcha k Robinsonu Crusoe. No, a už jsem u 6. dílu !!! John Flanagan píše poutavě, čtivě, napínavě. Pro "dospěláky" trošku předvídatelně, ale pro "náctileté" ušité na míru ! Nevím, jestli dočtu celou sérii, neboť mým favoritem jsou historické romány, ale ráda střídám žánry, abych nezakrněla... A krásně jsem si u čtení o hraničáři Haltovi, šikovném Willovi a jeho přátelích odpočinula. Vřele doporučuji jako oddechovku a nejen -náctiletým !

Před čtením jsem udělala chybu a přehlédla, že je to fantasy pro děti. Ale Harry Potter je taky pro děti a neměla jsem při něm pocit, že klišovitější knížka neexistuje!
Knížka je ubohá po slohové a neoriginální obsahové stránce, jako by se autor bál, že jeho čtenáři nepochopí nic spletitějšího než je boj dobra a zla. Přičemž aby nedošlo k omylu, zlo je reprezentováno pouze nelidskými stvůrami. Dětská dušička bude po přečtení netknutá, ale ostrouhají ti, co už nějakou knížku přečetli a očekávají buď napínavý nebo zábavný příběh s barvitými postavami.
Žánr fantasy je z 80% čtivý brak a Hraničářův učeň tam hravě zapadne.

Rychlé, poutavé, zábavné. Tak by se dal popsat první díl. Člověk se přilne k jednotlivým postavám a pouto se prohlubuje v dalších dílech. Skvělá myšlenka se zaměřit na hraničáře. Pro nenáročné čtenáře - doporučuji.

Solidní příběh, který se nezdržuje sáhodlouhými popisy a složitou mytologií, díky čemuž má spád. Jako oddechovku mohu vřele doporučit.

Tato knížka patří mezi moje nej!Pokud máte rádi fantasy určitě doporučuji!
Příběh který má spád a co víc!Doporučuji a pro mě je jistotou pět hvězdiček!

Pěkný. Není to úplně můj typ knih, ale neva:) skoro všechny jsem si tam oblíbila, Horác mi byl ze začátku nesympatický, ale pak jsem si ho celkem oblíbila taky...není to na pět hvězdiček, protože mi trvalo dost dlouho, než jsem se do toho vžila, ale na čtyři. To je taky dobré, ne? ;)
přátelství, kamarádství rytíři australská literatura fantasy pro děti dobrodružství čest hraničáři fantasy chlapecký hrdinaAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2014 | ![]() |
2012 | ![]() |
2008 | ![]() |
2014 | ![]() |
Tohle vážně těžko hodnotit. Samozřejmě se to veze na vlně různých učňů a jejich kamarádů včetně toho z Bradavic, a ani se zde zase tak moc neděje - hodně času zabere výběr dospívajících do jejich dalších povolání, velkou část zabírá výcvik a šikana, a odehrají se vlastně jen dvě zajímavé scény s kancem a s potvorami v rozvalinách. Na druhou stranu se to skutečně dobře čte, v nudných pasážích dobře přeskakuje, ta morální ponaučení jsou tak akorát, občas se člověk pousměje, dokonce se přistihne, jak hrdinům fandí. Takže dávám zlatý střed.