Rozvaliny Gorlanu
John Flanagan
Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň série
1. díl >
Will je na svůj věk malý, ale zato je hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem jako otec, kterého nikdy nepoznal, ale do bojové školy na hradě Redmontu ho pro malý vzrůst nepřijmou. Místo toho se dostane do učení k Haltovi, tajemnému hraničáři, jehož záhadnou schopnost neviditelně se pohybovat lidé přičítají černé magii. Will se postupně učí používat zbraně hraničáře: luk a šípy, saxonský a vrhací nůž, maskovací pláštěnku a houževnatého malého ponyho. Ačkoli Will nemá meč ani velkého koně, po kterých tolik toužil, pozná, že dobrý hraničář je pro království stejně důležitý jako slavný rytíř. A když se s Haltem vydá na nebezpečnou výpravu do pustiny, aby vystopoval děsivé tvory, kteří se chystají zabít krále, zjistí nakonec, že hraničářské zbraně nejsou tak špatné...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
The Ruins of Gorlan, 2004
Krásné, napínavé čtení s dobrým koncem.
PS: Nejlepší byl Cuk.
PPS: Ještě lepší byl Will.
Dlouho se mi nestalo, že bych knížku přečetla za pár dnů, přesněji za 3 dny. Tenhle příběh mě naprosto pohltil, už jen tím jak je napsán. Je napsán tak dobře, že čtenář se snadno vžije do kůže mladého hraničářova učně. Knížka působí klidně ale místy i akčně. Moc se těším na další díly. Mistra hraničáře i Willa jsem si moc oblíbila.
Kdysi jsem pár dílů téhle série četla a moc se mi líbily. Nedávno jsem si na hraničáře vzpomněla a dostala jsem chuť přečíst celou sérii znovu a tentokrát celou. Prvních pár kapitol knihy bylo jako hřejivý návrat domů, kde čekali Will a Halt, stále stejní. Trochu mě překvapilo, že se děj rozbíhá pozvolna, ale ani tak kniha nezklamala a já se jdu vrhnout na další díl.
Pro mě je Hraničářův učeň taková milá, odpočinková fantasy klasika. Dobře se čte a je to promyšlené. Doporučuji spíše mladším.
příběh jsem si rozhodně užila. bylo to tedy rychlejší než jsem si myslela, než se příběh rozjel už byl konec, ale vzhledem k tomu, že je knížka pro mládež, má ideální délku. těším se na další díl dobrodružství.
Pomalu se již stává pravidlem, že ve fantasy knihách se jako zbraně používají především meče. To je docela zajímavé zjištění. Podle mě to ukazuje na nedostatečnou představivost autorů. Ti tak raději sáhnou po tom co si dokáží snadno představit, místo toho, aby někdo vymyslel něco nového. Ale již k příběhu: Je to dětsky naivní. I když v příběhu vystupuje skutečné zlo, tak je to sepsáno opravdu především pro mládež. Mně osobně se trochu víc líbí, když je příběh víc reálný. Hlavní postavy jsou všechny sympatické a budu se těšit na jejich další dobrodružství. Audioknihu načetl velice dobře pan Matouš Ruml.
přátelství zbraně rytíři australská literatura fantasy pro děti dobrodružství čest hraničáři sirotci fantasy chlapecký hrdina království
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Dobrodružný fantasy příběh pro děti ve kterém se řeší i plno současných problémů jako je šikana a pomoc kamarádů.Poslouchala jsem audioknihu namluvenou Matoušem Rumlem - velmi příjemné.Sehnala jsem si další díly a tak čekám fantasy jaro.