Rudý vlk

Rudý vlk
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488763/bmid_rudy-vlk-cUQ-488763.jpg 4 136 136

Vesnice Oakdale je odjakživa obklopena temnými hvozdy. Mezi stromy neproniká žádné světlo, zato jsou lesy plné smrtelně nebezpečných příšer. Proto se jim také vesničané, a mezi nimi i Adéla, důsledně vyhýbají. V den svých šestnáctých narozenin se však Adéla dozvídá, že patří k rodu, který již po staletí brání vesničany před zkázou. Aby dostála svým povinnostem, musí se vzdát muže, kterého miluje, a s ním i celé své vysněné budoucnosti. Adéla stojí před rozhodnutím, co všechno je ochotna obětovat, aby ochránila svou rodinu a sousedy.... celý text

Horory Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis

Red wolf, 2021

TheMelorry
18.07.2022 4 z 5

Super originální retelling na známou Červenou Karkulku, který rozhodně velmi překvapí. V pozitivním slova smyslu. Přestože se jedná o YA knihu, rozhodně bych ji doporučila i starším čtenářům. Téma, postavy i zápletky jsou velmi zajímavé a objevuje se i několik lehce drsnějších scén. No a ten konec.... opravdu doufám, že jde o začátek nové série a dozvím se, jak to bude dál.

Princezna22
03.06.2022 4 z 5

Moc pěkný retelling na Červenou karkulku. Příběh se mi s počátku nelíbil, ale pak po pár stránkách nabiral na své kráse. Za mě rozhodně doporučuju, bylo to fajn čtení.

PrincaListicka
02.06.2022 3 z 5

Již od samého počátku jsem se ke knize skutečně snažila přistupovat jako k YA literatuře - nespadám do cílové skupiny, ale přesto si občas ráda příběh z této kategorie přečtu. Nicméně musím říct, že kniha bohužel má očekávání příliš nenaplnila a mé dojmy z ní byly spíše vlažné.

Nezlobte se na mě, ale holka na přelomu patnáctého a šestnáctého roku svého života, která nemyslí na nic jiného než jak se vdá a bude vychovávat kupu dětí, mi skutečně nepřipadá jako důvěryhodná postava. Spíš mi to připadalo už od počátku úsměvné, protože na jednu stranu Adéla neustále myslí na výše zmíněné věci, ale na stranu druhou se pořád chová jako umanuté děcko, kterému někdo sebral oblíbenou hračku. A přesně takhle to vypadá celou knihu. V jednu chvíli je Adéla naivní, jedná neuváženě a hloupě, a v druhou chvíli je z ní uvědomělá a zodpovědná žena. Pochopila bych, kdyby se celou dobu chovala naivně, přeci jen je to puberťačka, ale tohle neustálé střídání nepůsobilo věrohodně. A tento typ chování se neobjevuje jen u ní, ale i u ostatních postav příběhu.

Vlastně na tomhle principu stojí i hlavní zápletka celé knihy, kdy se Adélina matka, která své dceři neustále klade na srdce, jak je les plný nebezpečí a příšer a musí se mít stále na pozoru, najednou promění v nezodpovědnou puberťačku a udělá naprosto začátečnickou chybu.

To, že Adéla (a nejen ona) je naprosto nesympatická a nedokázala jsem si ji v průběhu celého příběhu oblíbit ani trošku, je spíš už věcí mé osobní preference a knize to nevyčítám, nicméně výše zmíněná fakta prostě nejsem schopná knize odpustit. A stejně tak musím přiznat, že mi opravdu vadilo to, že jméno hlavní hrdinky bylo přeložené do češtiny. Proč? Proč proboha máme Sofii, Graingera, Maxe, ale najednou máme Adélu? Vždyť to zní otřesně. Já, jakožto bilingvní člověk, miluji češtinu i angličtinu úplně stejnou měrou, ale opravdu nemám ráda, když se oba jazyky nesmyslně míchají dohromady.
Souboje a akční scény jsou dalším bodem, ve kterém jsem příběhu vůbec nevěřila. Holka, která nikdy s ničím a nikým nebojovala, dokáže po měsíci ne až tak úplně intenzivního tréninku najednou neohroženě zabíjet monstra v lese?
A pak je tu ještě jedna věc - nějak nechápu, proč je příběh označován jako převyprávění červené karkulky, protože mi přišlo, že jediné, co mají tyhle dva příběhy společné, je babička bydlící uprostřed lesa a vlci.

Abych ale nebyla jen negativní, velmi se mi líbilo prostředí vesnice, ve které se příběh odehrává, moc se mi líbila atmosféra celého příběhu a také les a nebezpečí, která ukrývá. Stejně tak jsem si oblíbila postavu Maxe, který mi připadal jako jediný člověk široko daleko, který měl v hlavě mozek. I samotná myšlenka ochránkyně, u které nechci zacházet příliš do detailů, abych vám nic neprozradila, je velmi pěkná, a myslím, že by se dala zpracovat mnohem lépe.

Také bych chtěla vyzdvihnout, že kniha nebyla psána žádným "sluníčkovým" stylem a když došlo na nepříjemná rozhodnutí, autorka se rozhodla jít tou méně příjemnou, ale celkově prospěšnější cestou, i když například zahrnovala smrt či zachránění vlastního krku na úkor ostatních. To opravdu oceňuji, nemám ráda, když se v knihách postavy chovají za každou cenu bezchybně a "správně."

Moc mě mrzí, že nemohu o knize napsat více pozitiv, ale ve svých hodnoceních ráda zůstávám upřímná.

Knihu doporučuji spíše nenáročným čtenářům, kteří jsou ochotni příběhu odpustit nedotaženost a naivitu na úkor dobře vystavěné atmosféry a několika neotřelých témat.

Mermaida
12.05.2022 5 z 5

Na knihu jsem se nechala zlákat pochvalnými názory, které jsem četla na instagramu... Trochu jsem se knihy bála, jelikož YA fantasy již prakticky (až na výjimky) nevyhledávám, a tak jsem do čtení šla bez jakéhokoli očekávání. A nakonec musím konstatovat, že pochvalné názory se nemýlily. Je to čtivé, má to spád a od prvních stránek si kniha drží své tempo. Hned jsem se začetla a příběh mě nadchl a pohltil.
Jen teda z konce jsem byla krapet rozmrzelá, ale to nemění nic na tom, že jsem byla z knihy naprosto nadšená. A posledních pár stránek mě mrzelo, že už mám knihu pomalu za sebou a skoro jsem ji nechtěla dočíst, abych si mohla dál užívat kroky spolu s Adélou...

Sabča92
29.04.2022 4 z 5

Retelling na Červenou Karkulku mě ale nesmírně zaujal, a dnes jsem ráda, že jsem po knize sáhla. Rudý vlk není příliš obsáhlá kniha, která mě vtáhla do děje od první strany. Ačkoliv je několik různých verzí původní pohádky, všechny mají cosi společné. Hlavní hrdinku, která chodí v červeném kabátku, babičku, která bydlí v lese, napětí a tajemnou atmosféru a samozřejmě vlka škodiče, kterého Karkulka musí zabít. Tahle kniha má zkrátka všechno, co v původní pohádce je. Navíc je okořeněna o neuvěřitelně tajemnou atmosféru a čtivost. Je tu sice naznačený milostný trojúhelník, ale není pro příběh zásadní. Navíc vás hrdinka nerozčiluje tím, že lítá mezi jedním a druhým a neví, kdo je pro ni ten pravý. Druhý díl zatím není nebo nebyl ohlášený, ale upřímně závěr je sice na jednu stranu uzavřený, ale zároveň si ponechává zadní vrátka. Rozhodně bych se druhému dílu nijak nebránila. Ke knize mám jednu výtku, a to je poloviční překlad jmen v knize. Máme tu Adélu, Lukáše, Šimona, ale pak taky Toma (nikoliv Tomáše), Graingera a další. Navíc nechápu, proč byla přeložená jména jen u některých, a ne u všech, což by mi dávalo smysl. Rudý vlk je skvělou fantasy young adult jednohubkou s nestandartní hrdinkou. Adéla je sice mladá, přesto to není žádná fňukna a pevně si jde za svým, i přesto, že tím ublíží nebo zemře někdo nevinný. V této knize jde o boj o přežití, a Adéla se svojí role Strážkyně chopí velmi rychle.

bupilla
23.04.2022 3 z 5

Celkom fajn oddychové čítanie.
Príbeh je zaujímavý, aj celkom originálne poňatý, ale... nedokázal ma úplne vtiahnuť, neverila som mu tak úplne. Kĺže po povrchu, dejú sa tu fakt temné a kruté veci, ktoré hlavná hrdinka prejde príliš ľahko, proste ich zoberie ako fakt a už je zas niekde inde.
Celkovo v priebehu príbehu Adéla strácala moje sympatie a uveriteľnosť.
Možno by príbehu pristalo, keby šiel viacej do hĺbky, čo sa týka budovania fantasy sveta, vykreslenia postáv aj jednotlivých kľúčových udalostí. Takto mi to prišlo ploché, jedna linka príbehu a ako z rýchlika.
Ako oddychovka na pár hodín ale celkom fajn, keď si potrebujete dať pauzu od náročnejšieho čítania. :)

Jajiinka
10.04.2022 4 z 5

Abych to nějak zhodnotila, autorka tuto knihu velmi dobře a čtivě napsala. Přečetla jsem to jedním dechem, a knihu jsem nedokázala odložit. Příběh byl pro mě strhující. Ovšem abych to jen nevychvalovala, musím říct, že hlavní postava Adéla se občas rozhodovala velmi nelogicky a tím rozpohybovala kola osudu, a to ne moc příznivě pro obyvatelé vesnice Oakdale.
Klidně bych zvládla i více stran, kde by autorka mohla rozvinout trochu víc pocity všech zúčastněných, a dokonce by se mi zde líbili i střídavé pohledy, myslím, že pohled Maxe a jeho vnitřní myšlenky a boj by příběh docela oživil. Zápletka je očividná hned zprvu, ale konec příběhu byl ....
__________________ celou recenzi si mužete přečíst v záložce Recenze / YA FANTASY RUDÝ VLK, KTERÝ ČERPÁ Z POHÁDKY ČERVENÁ KARKULKA ___________

Vruznychsvetech
03.04.2022 4 z 5

Tak tohle byla jízda! Chvíli plná děsivých zatáček a jindy zase romantických mostů.
Začátek se mi sice zdál takový nic moc a na prvních stránkách jsem si myslela, že nebudu patřit úplně mezi fanoušky série, ale pozor! Nenechme se zmýlit, čím rychleji se kniha blížila ke svému konci tím více se mi její děj zamlouval! Hlavní hrdinku Adel jsem si oblíbila! Byla silná a statečná, někdy dokonce i více než muži. Je pravda, že se mi kniha zdála malinko inspirovaná filmem Červená Karkulka. Takový ten hraný, určitě víte, který myslím. Ale to podle mě vůbec neznamená, že by to byla nějaká vykrádačka, ba právě naopak! Tu podobnost jsem viděla právě v takové té děsivější atmosféře! Za mě se jedná o opravdu povedený retelling a myslím si, že si kniha zaslouží krásné 4 z 5 přece jen bylo tam pár věcí, co mi úplně nesedlo jako třeba začátek, ale jinak je to opravdu povedená kniha!

DOPORUČENÍ:
Doporučila bych to těm, co mají rádi YA fantasy, retelling, Červenou karkulku anebo třeba jen temnější fantasy! Myslím si, že se to může líbit jak 12 letým, tak 30 letým! Nebudu lhát, Rudý vlk se určitě zařadí mezi mé oblíbené retelling knihy.

Laxik
28.03.2022 4 z 5

Začíná to jako tuctová fantasy, ale postupně se kniha stává zajímavější a zajímavější. Příběh vrcholí závěrem, který někoho nadchne, další naštve a zbytek čtenářů nechá přinejmenším v rozpacích. Rozhodně ale budete mít o čem přemýšlet. A to je dobře, i kdybyste se nakonec řadili mezi tu naštvanou část. Pokud bude někdy pokračovaní, jsem dost zvědavý na to, jak to autorka navlíkne.

Knižní střípky
28.03.2022 3 z 5

Kniha je sice určena pro mladší čtenářskou obec, než jsem já, nicméně zvědavost byla tentokrát silnější a musím ke své spokojenosti říci, že to určitě nebylo šlápnutí vedle. Jelikož i ve svém věku stále miluji pohádky a pravidelně se k nim vracím, přečíst si tuto temnou pohádkovou záležitost bylo pro mě velice příjemným osvěžením. Atmosféra divného a ponurého lesa byla pro mě velice atraktivní a líbila se mi. Samotná Adéla mi byla rovněž sympatická, i když v některých věcech jsem s ní úplně nesouhlasila, ale vzhledem k jejímu věku se určité přešlapy dají pochopit. Co si budem – i dospělí zralí lidé dělají spoustu blbostí. Jak jsem psala již v úvodu, byl to jeden z mála výletů do tohoto žánru, ale opět jsem si zvolila dobře. Nevím, jak knihu hodnotí skalní fanoušci young adult fantasy žánru, ale já jsem spokojená. Knihu jsem přečetla během jednoho večera, užila si temnou atmosféru nebezpečného lesa, zajímavé hrdiny – na pár hodin relaxu naprosto ideální záležitost.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Lutzinka
23.03.2022 4 z 5

Překvapení!
Až na tu věc s rukou to bylo podle mě super. Tenká kniha, děj plyne celkem rychle, milostný trojúhelník je jasný od začátku, atmosféra temného a magického lesa je neskutečně dobrá.
Taková hodně slušná fantasy pohádka.
Rozhodně bych snesla pokračování.

neubam02
20.03.2022 5 z 5

Rudý vlk si mě naprosto získal už od první kapitoly! Okamžitě se stal mojí nejoblíbenější knihou a každé slovo jsem naprosto hltala.

Celý nápad s temným letem je úplně dokonalý a příběh má v dalších dílech neskutečný potenciál, protože se nám ještě mnoho příšer může odhalit.

Hlavní postava je skvělá, avšak s pár jejich rozhodnutími jsem nesouhlasila, protože kdyby se zachovala jinak, mohla zachránit mnohem více životů, ale to by samozřejmě autorka pak neměla o čem psát.

Kdo nemá rád milostné trojúhelníky, tak ho romantická linka úplně nenadchne, ale i tak jsem si čtení moc užila.

Malinko mi vadilo jméno Adéla. Vůbec se to do knihy mezi ostatní jména nehodilo. Nevím, proč tohle jediné jméno počeštili. Adel by byla určitě lepší.

Podle některých recenzí jsem se bála, že kniha bude mít extrémně otevřený konec, což já nesnáším, ale můžu vás uklidnit. Kniha mi přijde krásně zakončená. Ano, má to potenciál na další díly a nejspíš i budou? Ale nebude vám trhat žíly, že u sebe okamžitě nemáte další díl.

Na milion procent všem doporučuji!

ladyfromskye
18.03.2022 5 z 5

"To byla jednou jedna holčička, nosila červenou sukýnku a červený čepeček. Všichni jí říkali Červená Karkulka..."
Tak tohle jsem poslouchala každý večer po několik let. Ano, jsem zarytou milovnicí Červené Karkulky. Takže bylo jasné, že Rudého vlka si prostě nemůžu nechat ujít. A nezklamala jsem se.
Jasně, ta inspirace filmovou Červenou Karkulkou z roku 2011 tam je znát. Ale rozhodně to není jen nějaká bohapustá vykrádačka. Právě naopak. Rudý vlk přichází s vlastním originálním příběhem o rodu, ve kterém se rodí ženy-bojovnice s nadpřirozenými schopnostmi a muži, kteří mají za úkol je chránit před pověrčivostí těch, které jejich ženy chrání. A mně se to líbilo. Vážně moc. Mělo to nápad, mělo to atmosféru, bylo to velmi dobře a čtivě napsané.
Ale mělo to i pár chybiček. Já jsem tak trochu (no spíš hodně :-D ) stará škola, takže představa, že ženy jsou ty silnější, mi moc pod nos nejde, ale to je jen a pouze můj problém. Vím, že dnešní generace čtenářů toto naopak vyžaduje, takže doufám, že jim bude Adéla opravdu blízká. Taky jsem někdy docela rýpavá a tady mi to nedá a musím se zeptat: Vážně to všechno procházelo a tak dlouho? Nikdy se nestalo nic, vůbec nic, co by ty zrzavé holky odhalilo? No a pak je tu otázka na český tým, který se knize věnoval: Proč jste některá jména propánajána překládali? Zbytečnost, zbytečnost, zbytečnost... a divnost.
Nakonec... Vypadá to, že série v tomto případě nehrozí. Což je docela příjemná změna. Na druhou stranu... Vás nezajímá, jak to bylo dál?
"Kam, Karkulko malá, kam?
Lesem chodím sem a tam..."

lena.o.knihach
16.03.2022 4 z 5

Dívka v červeném plášti nese košík plný dobrot babičce, která bydlí sama v lese a právě tam narazí na vlka. Tohle osudové setkání ovlivní šestnáctiletou Adélu na celý život.

Od začátku mi kniha připomínala film Červená Karkulka z roku 2011. Má to podobně temnou atmosféru, silnou hlavní hrdinku a dva mladíky, kteří soupeří o Adélinu pozornost.

Na konci jsem byla hodně rychle a klidně bych i pokračovala dál. Některé scény mohly být více rozepsané, i celé týdny autorka přeskakovala. Kniha má ale spád a nenudíte se u ní.

Rudý vlk je skvělou volbou pro náctileté, kteří nechtějí klasickou pohádku. Není to dlouhé, jsou tam drsné momenty a stále se něco děje.

veru_nedvedova
15.03.2022 3 z 5

Příjemná strašidelná pohádka. Čte se rychle, jste zvědaví jak to dopadne a vypnete u toho hlavu

_Brunetka_
12.03.2022 4 z 5

Tohle je hodně povedená fantasy kniha. Autorka píše opravdu čtivě. Do příběhu jsem se ponořila téměř okamžitě a při každém jeho odložení mě k sobě vábil zpět jako temný les vesničany. Oceňuju originalitu a to, že autorka detailně promyslela fungování tohoto světa. Líbila se mi postava Adély, protože byla upřímná, schopná, pracovitá a nefňukala. Maxim byl jedním slovem okouzlující a to, aby si dobýval zrovna vaše srdce, byste jistě ocenili. Při čtení jsem byla většinu času v napětí, které tu Rachel Vincent celou dobu svědomitě budovala. Je sem zakomponován zároveň i nějaký ten zvrat a pro mě osobně byl děj vážně nepředvídatelný. To samé platí o konci. Závěrem můžu říct, že v žádném případě nechci, aby knížka zůstala standalone, protože tu rozhodně vidím velký potenciál.

oblakaknih
09.03.2022 4 z 5

Poprvé v tomto roce jsem sáhla po nějaké YA fantasy. A volba to byla dobrá!
Potřebovala jsem něco na odreagování, z jiného (neexistujícího) světa, se zajímavou zápletkou. A co by mohlo být lepší, než retelling Červené Karkulky?
Příběh se odehrává ve skvěle popsané vesnici, s atmosférou uzavřeného kruhu, kde každý zná každého. Navíc je vesnice obklopena temným lesem plným nadpřirozených bytostí. Při čtení máme sice možnost blíže poznat jen některé z nich, o to je ale příběh tajemnějším.
Hlavní hrdinka mi byla poměrně sympatická, přesto musím uznat, že tu byly jiné, lepší, které mi zůstanou v hlavě možná i napořád.
Co mi ale požitek ze čtení kazilo, byla jména postav přeložená do češtiny. Upřímně to nemám ráda a k jiným jménům to prostě nesedělo.
V průběhu čtení je možnost proniknout do celé funkce vesnice i lesa. Upřímně jsem byla velmi napjatá a zajímalo mě, jak to celé dopadne. Bohužel mě ale při čtení nic moc nepřekvapilo.
Co mě ale zaujalo moc, byla romantická linka. Zde je to milostný trojúhelník ve spojení s dohodnutým sňatkem. Ano, je to velké klišé, ale ke mně přišlo právě ve chvíli, kdy jsem to potřebovala, takže mi to moc sedlo.
Celkově bych tedy knihu shrnula jako velmi povedený a originální retelling.

M.C.SMITH
08.03.2022 5 z 5

Pro mne byla kniha úžasným překvapením, jsem z ní nadšená. Moc mne bavila a musím říci, že jsem si zamilovala Maxima. Byl tak sladký.
Příběh byl parádní, bavil mne, i když už nejsem nejmladší. Bylo to strhující čtení a já jsem se od knihy chvílemi nemohla vůbec odlepit. Věřím, že si ji v budoucnu přečtu znovu.
Pro mne super kniha.

Ronnie Sparks
06.03.2022 5 z 5

Trochu mě mrzí, že dospěláci píší na knihu né moc kladné recenze, jelikož to hodnotí za sebe, ale tato knihu je určená dětem. Je to young adult - tedy určená mládeži. Za mě je to velice povedená kniha právě pro mládež, pro mladší čtenáře než jsem já. Doporučuji klidně dobrým čtenářům od 12ti let.

annes
01.03.2022 3 z 5

Huh, nebylo to tak hrozné, jak jsem se děsila po přečtení některých zdejších komentářů. Nicméně musím souhlasit s tvrzením, že autorka není úplně skvělá spisovatelka, která by dokázala vtáhnout čtenáře do děje, udělat napětí nebo jiskru mezi zamilovanými ALE retellingy mám ráda a po přečtení knihy to tak stále bude. Líbí se mi námět (ano opravdu trochu připomíná film s A. S. Červená karkulka 2011) vlčích strážkyň a zlého lesa....bohužel to nemá úplně hloubku, prostě taková slabá trojka a upřímně moc nechápu, jak můžou být autorčina díla označována jako bestsellery...

Autorovy knížky

Rachel Vincent