S láskou, Lukov
Mariana Zapata
Kdyby někdo požádal Jasmine Santosovou, aby popsala posledních pár let svého života jediným slovem, určitě by bylo neslušné. Po sedmnácti letech – a bezpočtu zlomených kostí a nesplněných slibů – tuší, že se doba, kdy ještě bude soutěžit v krasobruslení, chýlí ke konci. Ale když přijde životní nabídka od arogantního idiota, kterého si posledních deset let představovala, jak ho strká pod rozjetý autobus, Jasmine možná bude muset všechno přehodnotit. Včetně Ivana Lukova. Vtipný tzv. slow burn příběh o rodící se náklonnosti mezi dvěma mladými lidmi v atraktivním prostředí krasobruslařských soutěží. Typický autorčin styl vyprávění z pohledu hlavní hrdinky, rázné dívky, která se musí prosadit v tvrdém konkurenčním prostředí a využít životní příležitosti i za cenu toho, že jí může dosáhnout jedině v partnerství s nenáviděným kolegou.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Fragment (ČR)Originální název:
From Lukov with Love, 2018
Četla jsem na úkor Kultiho
Byla jsem zvědavá jak to v KRASOBRUSLAŘSKÉM světě chodí a docela jsem koukala že to není žádný medík ale léta dřiny a odříkání.
Příběh byl fajne na pohodové čtení, trochu mi tam vadilo to jejích neustálé "MRKÁNÍ" na sebe a Jessiny deprese.
Ale jinak krásný romantický duet který se popstupně vyvíjí.
Knihu jsem četla v originále a moc se mi líbila. Oproti Kulti, kde mi přišla hlavní postava nevyspělá a celkově byla kniha nezáživná, jsem ráda, že jsem na autorku nezanevřela. Hlavní postavy sympatické děj rychle utíká a líbil se mi postupný vývoj ve vzahu.
Kulti se mi líbil o něco více. Začátek knihy se hrozně táhl, jak Jasmine pořád nad něčím přemýšlela. Musela jsem přeskakovat stránky, ale líbí se mi nápad, že je to z prostředí krasobruslařského sportu.
Nechápu, proč jsem po knize nesáhla dříve. Tohle byl naprosto skvělý příběh, který jsem si užila. Upřímně jsem se u knihy ještě nezasmála, jako u téhle. Nebyla snad stránka, u které bych se nesmála jako blbeček.
Sprostá slova mi absolutně nevadila, ba naopak. Já jsem tak trochu dlaždič a v hlavní hrdince a její paličatosti jsem se viděla. :D
Potřebuji plechovku nářezu :D
(SPOILER)
Mam rada "hate love" knihy a tato má niečo do seba. Taká chorobná tvrdohlavosť a postupný vývoj, ktorý nepôsobí okate, to v tejto knihe je veľké plus. Opäť je tu muž ten múdrejší :D a za mňa, jednoznačne jedna z najintímnejsich sexualnych scén. Zvyčajne sa stretávam v knihách s tým, ze najprv je tam kopa sexu a potom je tam láska, takže veľmi vítaná zmena...
No je tu veľké ALE... a to, ze kniha so 400 str. je plná žvastov. Prvých 50 strán som mala chuť knihu zahodiť. Zbytočný balast, ktorý brzdil deň. Ten štýl autorky mi vobec nesedel. Aby v jednom dialógu medzi priamou rečou boli 2 strany obkecu... to je moc. Neskôr uz som si na to zvykla a skala dej... a preto uberám na hodnotení, pretože som knihu nečítala ale skalala ako klokan :( škoda
Nedá mi ešte poznamenať, že je v tejto knihe nová fráza :D Namiesto zabudla som dýchať, tu všetci mrkali očami...
Protože jsem první četla Kultiho, chtěla jsem dát v půlce jenom 4*. Na to, že Jas a Ivan měli 26 a 29 let, měla jsem občas pocit, že čtu knížku o postavách minimálně o 10 let mladších. Jejich slovní invektivy tomu odpovídaly. Ale nakonec mě příběh dostal a dávám * plný počet
Kulti me bavil daleko vic ale tato kniha taky nebyla nejhorsi. Pribeh hezky plynul - je to takova ta klasicka oddechovka ktera neurazi ale ani nijak zvlast nenatchne.
Kdybych mohla, přidala bych ještě jednu hvězdičku. Knížka byla úžasná. Po delší sérii zklamání z jiných knížek (ne samozřejmě knížek o Mariany Zapaty), jsem si to náramně užila. Prostě je to sázka na jistotu. Mojí TOP asi stejně zůstává KULTI. To bylo tak překvapivé, asi hlavně díky prostředí, které je mně docela blízké. I tak si spisovatelka vybírá zajímavá prostředí, která se moc často v knížkách neobjevují a její spisovatelské umění je bezesporu výborné. Asi jsem si měla dát chvilku oraz od tohoto komentáře, ale píšu ho ihned po přečtení posledního slova knížky. A nadšení je obrovské. Už se moc těším na další knížku, kterou nám nakladatelství připraví.
Kniha je velmi průměrná. Na rozdíl od Kulti má jednodušší děj, není ani zdaleka tak vtipná a co mi vadilo nejvíce - dlouhé myšlenkové pochody hlavní postavy, které byly kolikrát přes několik stran. Knihy se sportovní tematikou mě moc nezajímají, ale po skvělém zpracování v Kulti jsem se na S láskou, Lukov docela těšila. Nenaplnilo to má očekávání.
líbí se mi, že autorka dokáže podat svět vrcholového sportu tak čtivě, že to baví i vyložené nesportovce, že do děje přimíchá spoustu dalších témat, jako je stalking nebo ztráta sebedůvěry... parádní čtení.
Včera v noci dočítaná a mala som nutkanie zapnúť hneď počítač a písať recenziu. Ten záver ma dostal natoľko, že až mne lietali motýliky v bruchu. Ale pekne od začiatku. Na knihu som sa veľmi tešila, pretože autorka má skvelý štýl písania a témy, ktoré si vyberá sú pútavé. V knihách zachádza do hĺbky, postavy majú charakter a to všetko som našla aj v tejto knihe. Mínus knihy vidím v tom, že na začiatku bola kniha veľmi, ani neviem ako to správne nazvať...popisná. Zbytočne rozpisovaná jedna emócia na troch stranách (tak som to vnímala), ale keď som sa cez ten začiatok preluskala, tak už to išlo. Hlavné postavy Jas a Ivan sú veľmi sympatické, iskrí to medzi nimi. Je zábavné čítať , ako sa navzájom doberajú. Téma z prostredia krasokorčuliarov ma zaujala. Mám pocit, že autorka si urobila veľký prieskum pred písaním, pretože v knihe je veľa podrobných a zaujímavých zmienok z tohto športu. Za mňa 5 hviezdičiek, pretože kniha "S láskou, Lukov" bude patriť medzi tie, ktoré si budem pamätať aj o pár rokov bez toho, aby som si musela prečítať o čom je. Nech umelecká múza Marianu Zapata neopúšťa, už teraz sa veľmi teším na ďalšiu autorkinu knihu.
Tak toto je úplná bomba. Moja tretia kniha od autorky a určite nie posledná. Momentálne v mojom rebríčku zvádza boj s Kultim.
Ako vždy si musíme pretrpieť pár nudných strán na začiatku, no potom sa to rozbehlo a už nespomaľovalo.
Milujem aké vzťahy v rodine mali, konečne sa autorka viac venovala aj tejto stránke postáv. Doberanie sa Jasmine a Ivana bolo skvelé, ako to je u autorky zvykom, poriadne som sa nasmiala.
Niektoré časti som si musela prečítať viackrát, lebo som z nich bola taká nadšená, že som nemohla obrátiť stranu.
Jediné, čo ma mrzí je, že sme nevideli príbeh z pohľadu Lukova.
Niet viac čo dodať, iba že Mariana Zapata nám dokázala, že je kráľovnou pomalej romantiky naozaj oprávnene.
S láskou, Lukov.
To mě tak bavilo! Krasobruslařská romance je ideální, ochlazující čtení do parných dnů. Abych vás uvedla do děje, ona je Jasmine, lehce protivná, věčně naprdlá, aktuálně sólová krasobruslařka. S bývalým partnerem se nerozešli v dobrém a od té doby bruslí sama.
On je Ivan, dokonalý, několikanásobný mistr všehomíra, zatím kromě Olympijských her. Slovo dá slovo a utvoří spolu nový sportovní pár. A asi je vám jasné, že to zpočátku skřípe.
No, všude jsem četla, že Jasmine je hrozná postava, na facku. Za mě ne, já jí rozuměla, jede na výkon, s ničím se moc nepáře a pro silná slova nejde daleko. A už ve chvíli, kdy Ivanovi řekla, že jeho kostým je hnusnej jako pr*el, mi bylo jasné, že to je moje holka. Ivan je mírnější povaha, ale zase má v jednom kuse tvář zamyšleně vyboulenou jazykem a jeho rty jsou barvy cukrové vaty (božínku).
To mi pilo krev. A pak taky to jak ji neustále cvrnkal do čela, když sděloval něco důležitého/tajného/zásadního. Tak to by mně udělal jednou a velmi, velmi by litoval.
Jinak ale prosím ano! O trénincích, choreografiích a hodinách na ledě bych mohla číst věčně. Vlastně pořád, každý den pár stránek o tom jak Ivan a Jasmine dřou, a byla bych spokojená.
Dokonalá kniha pro fandy do krasobruslení.
četla jsem spoustu pozitivních recenzí a měla velká očekávání,ale nějak extra mě to nenadchlo…příběh sám o sobě byl hezký,ale celé mi to přišlo strašně zdlouhavé…začátek mě teda extra nebavil,nemohla jsem se začíst,některé pasáže jsem musela přeskakovat…když se tam potom objevil konečně Lukov,tak to nabralo trochu šťávy…ti dva pohromadě byli jako časovaná bomba to jejich vzájemné popichování bylo skvělé,pobavila jsem se..když začali být kamarádi,líbilo se mi jak drželi spolu,to jak se Ivan postavil za Jasmine,když se její otec choval jako kretén bylo proste nádherné ️️ Jak se o ni staral,když byla nemocná ️ nejde ho nemilovat ️️ Škoda že tam nebyly kapitoly i z jeho pohledu
Knihu S Láskou, Lukov si zamilujete na plnej čiare. Príbeh sa odohráva v krasokorčuliarskom prostredí a so svojskými hlavnými postavami (ich vzájomné hašterenie a doťahovanie je božské). Mariana Zapata sa sa opäť predviedla ako kráľovná pomalej romantiky.
Krasobruslení je jeden z mých nejoblíbenějších sportů, takže jsem čekala, že nic jiného než 5* knize nedám. Nakonec však stále vede Kulti.
Na můj vkus zde bylo až příliš mnoho sprostých slov a zdálo se mi, že spoustu věcí je nevyřešených případně nedotažených.
SPOILER: Například Jasminina myšlenka, ohledně vztahu Leeové a Ivana. Také vysvětlení na konci knihy, že s ní Lukov chtěl jezdit od samého začátku, přitom tomu nenasvědčovalo žádná skutečnost.
KONEC SPOILERU
Autorka se měla zaměřit více na detaily a méně na sáhodlouhé opakující se myšlenkové pochody.
Promiň Kulti, ale Lukov tě odsouvá až na druhé místo, protože tě absolutně převálcoval :-)
Krasobruslení miluju a i když to zase byl zdlouhavý díl, tak to nevadilo, aspoň jsme mohli strávit víc času s Ivánkem. Protože ten chlap je prostě pohádka...
Koule byla na můj vkus až moc sprostá, ale jinak jí nemám co vytknout.
Chci další díl ze sportovního prostředí! Hned. Prosím pěkně.
Lidi, kteří se neustále srovnávají s ostatními, nikdy v životě nikam nedojdou.
Když máte úplně všechno,co jste kdy chtěli, je snadné brat to jako samozřejmost. Ale právě když začnete brát jako samozřejmost ty nejzákladnější věci v životě, osud se rozhodne dát vám najevo, že jste nevěrný idiot.
Na bolest si nikdy pořádně nezvyknete. Když je pravidelná, jen se z ní rychleji oklepete.
Život je série rozhodnutí.
Lítost je horší než strach.
Každý je prostě takový, jaký je, a buď svůj život žije tak, ze se snaží ohýbat a kroutit podle toho, co udělá šťastným lidi okolne..., nebo ne.
Pro všechno se musí něco obětovat, jinak to nejde.
Když něco doopravdy chcete tak to dokážete.
Výzvy byly těžké jen tehdy, když jste předem čekali, že neuspějete.
Jen máločeho člověk v životě litoje víc než toho, co nikdy nezkusil.
Pokud spadnete, prostě se seberete, zvedněte se a děláte, že se vůbec nic nestalo. Jen na vás záleží jak věcem budete přikládat důležitost. A pokud vstane a s úsměvem držíte hlavu pěkně vysoko... zachováte si aspoň důstojnost.
Skvělý příběh. Miluju sarkastické lidi, co si nenechají od nikoho nic líbit.
Dokonalý příběh ze sportovního prostředí. Sledujeme dva krasobruslaře,kteří se nemůžou vystát a teď mají bruslit spolu, jako tým. Postavy měli skvělou charakteristiku, hlavně Ivan, ale ze začátku jsem měla chuť Jas zakroutit krkem, stejně jako Ivan, ale čím déle jsem četla, tím víc jsem si ji oblíbila.
Ještě teď při pomyšlení na ten příběh mám úsměv na tváři. A ten epilog? Měla jsem chuť se rozbrečet štěstím.
2019 | Kulti |
2021 | S láskou, Lukov |
2020 | Rytmus, já & Malychin |
2022 | Srdcem proti zdi |
2023 | Drahý Aarone |
Poslední kniha od Zapaty mě tak moc nenadchla jako její předchozí knihy. Přišlo mi, že hlavní hrdinka měla krapet problém s psychikou, ale na její obranu není se čemu divit. Životní nepřítel, nechutní fanoušci, šílená konkurence a ani v rodině to neměla úplně zářný. Ještěže mají tyhle knihy tak dobré konce...