Sága rodu Hardacrů
C.L. Skelton
Sága rodu Hardacrů je rozmáchlým příběhem popisujícím cestu jejich rodiny z chudoby až na samý vrchol. Dramatický generační román sleduje osudy jejích členů od viktoriánských dob až do 50. let 20. století. Zatímco v okolním světě probíhaly důležité historické události, Hardacrové se od skromných počátků vypracovali až k obrovskému bohatství. Tři děti zakladatele rodu a jejich potomci poznají lásku, nenávist, vášeň i neštěstí, jejich životy ovlivní neobyčejné události búrské války, první světové války, pádu burzy na Wall Street, Hitlerova Německa, druhé světové války i bombardování Londýna. Sága rodu Hardacrů je poutavé vyprávění o tužbách, osudu a rodinných vazbách, u nějž budete s nedočkavostí obracet další stránky.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2020 , BránaOriginální název:
Hardacre, 1976
Ach, další nádherný čtenářský zážitek ! Přiznávám, že tato sága mě nalákala na svou překrásně něžnou obálku a ona nebyla vydařená jenom obálka. Také obsah se mi moc líbil. Román vypráví velmi poutavě o životě několika generací rodu Hardacrů, začíná na konci 19. století a zavede čtenáře až do 50. let 20. století. Vše začíná kucháním sleďů a velkou bídou, kdy zakladatel rodu Sam a jeho žena Mary dostanou dobrý nápad, jak vydělat peníze. Ano, čeká je bohatství, nádherné sídlo, ale také zklamání, bolest a mnohé ztráty. Ty nejbolestnější a nejsmutnější...
Román se dobře čte, je takovým průřezem života mnoha členů rodiny Hardacrů. Pěkné !
Poutavě vyprávěný román o životě několika generací rodiny Hardacrů ,který začíná koncem devatenáctého století a končí v 50 letech století dvacátého. Zakladatelem tohoto rodu je chudý dělník Sam,který se živí kucháním ryb a jeho manželka Mery. Když si Sam zraní ruku a nemůže pracovat -dostane nápad ,jak si vydělat a to se mu podaří. Jeho sen se mu splní a může zakoupit luxusní sídlo a tak rodině začne lepší život. Autor nás postupně seznamuje se všemi potomky rodiny Hardacrů o jejich životě, který poznamenali tři války. I přes tragické události zbylí členové rodiny stále drží při sobě a schází se ve svém rodinném sídle Hardacres. Tuto knihu doporučuji k přečtení všem kdo mají rádi historické romány.
Zajímavá rodinná sága, jak se člověk vypracuje z nuzných poměrů k lepším poměrům. Rodina prožívá všechna období do 50.let 20. století. Jenom škoda, že není alespoň náznak potomků ženského pokolení. Bohužel po mužské stránce se toto jméno jaksi vytratilo,
Jak si člověk sám může změnit osud? Jak se z pozice vyvrhovače ryb může dostat na nejvyšší stupínek společnosti?
Mary a Sam měli jen samy sebe a byt, který byl velký asi jako naše ložnice. Avšak jak roky plynuly, tuto místnost už neobývali sami.
Díky jedné malé nešťastné náhodě se Sam rozhodne, už nebýt závislý na ostatních..
V knize o rodu Hardacrů se najde i člověk, který si rád přečte, jak něco o historii Anglie, tak o průběhu první či druhé světové války, ale i o krachu burzy, protože díky osudu různých postav se podíváme i do Ameriky. Příběh se odehrává od roku 1885 až do 1950. Přiznám se, že mě těšilo, že se kniha odehrává i v 19. stol.
Četla jsem tu názor, že kniha nejde moc do hloubky, a pan autor nás tedy ani moc nestíhá seznamovat se všemi těmi postavami, ale s tím si dovolím nesouhlasit.
Knihu jsem četa v celku pomalu a myslím si, že i to mi pomohlo k tomu, že jsem si přišla jakobych je všechny znala roky. Asi jako když jsem tehdy sledovala panství Downton!
K této knize si myslím, že nejvíce sedí: "S poctivostí nejdál dojdeš."
Čtivá, barvitá sága jednoho rodu, užila jsem si dobu, kdy se odehrávala, i místo a prostředí.
Za mě bohužel poměrně velké zklamání. Kniha se čte poměrně dobře, děj běží, ale vše se odehrává jen na povrchu a nejde nijak do hloubky. V příběhu je velké množství postav, ale k žádné si nezvládnete vytvořit hlubší vztah, jelikož jsou to spíš figurky na šachovnici než reální protagonisté. Lidé se rodí a umírají a sebevětší tragédie vás nechává absolutně chladnou.
Do toho je spousta událostí podaných hodně pohádkově
Kniha se čte opravdu rychle a děj utíká jako voda, avšak doporučovat ji nebudu ...
Na můj vkus je to hodně jednoduché, vykreslení zcela ploché a dějově příliš uchvátané. Námět je parádní a určitě by si zasloužil pilnější propracování, vydání bych skousla i v několika svazcích. Označení “sága” a “román” jsou v tomto případě dost nadnesená.
Neda se od te knizky odtrhnout od prvni az do posledni stranky. Krasny pribeh,vrele doporucuji,kteri maji radi historicke romany
Moc hezká, čtivá, rodinná sága s opravdu krásnou obálkou. Je to příběh 3 generací rodu Hardacrů, přičemž nejvíce se věnuje příběhu Sama a Mary, kteří se vypracovali z chudoby k velkému bohatství , ale nikdy nezapomněli, ze kterého prostředí pocházejí. Sledujeme i příběhy jejich dětí a vnoučat, do jejichž osudů již zasáhne první a následně i druhá světová válka se vším, co tato bolestná a těžká doba lidem přinášela. Jelikož se příběh odehrává ve velkém časovém rozmezí, nejsou osudy jednotlivých členů rodiny popisovány nějak podrobně, ale mně to vůbec nevadilo, spíše naopak. A tak určitě doporučuji milovníkům tohoto typu knih, aby si poutavě napsaný příběh o náhodě, štěstí, bolesti, lásce a síle jedné rodiny nenechali ujít. V žánru romantické literatury - rodinných ság se mi líbila nejvíce z knih, které jsem v poslední době četla.