Šakal
Frederick Forsyth
Dnes už klasický román Šakal opisuje zmarený atentát na francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla, strhujúcu honbu za medzinárodne hľadaným zločincom, ktorého najala Organizácia tajnej armády, aby sa prezidentovi pomstila za rozhodnutie odísť z Alžírska. Príbeh známy aj z našich kín vyšiel v Smene už roku 1976, no má všetky predpoklady zaujať aj novú generáciu mladých čitateľov. Je to prvý a dodnes najznámejší román vyše päťdesiatročného anglického autora, pôvodným povolaním novinára, ktorý si získal priazeň čitateľov tým, že doňho zahrnul mnohé zaujímavé faktografické pasáže. V románe sa neustále prelínajú dve dejové línie — príbeh atentátnika, profesionálneho zabijaka skrývajúceho sa za pseudonym Šakal, a opis úsilia francúzskej polície dostať sa na stopu tomuto nebezpečnému zločincovi. Polícia napokon páchateľa dolapí pri čine, doslova v poslednej minúte. Ústredným motívom diela je boj proti politickému terorizmu, javu, s ktorým sa, žiaľ, dodnes stretávame v mnohých krajinách sveta.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 1989 , SmenaOriginální název:
The Day of the Jackal, 1971
Ke knize jsem se dostal až po shlédnutí Šakala z roku 1973 (3x, každé další shlédnutí je jen lepší) a z roku 1997 (dvakrát, tento remake jsem viděl ještě před originálem z roku 1973, poprvé se mi líbil, ale podruhé už jsem byl hodně zklamán). I když jsem děj již dobře znal, přesto byla četba skvělá. Úvod je sice trochu dokumentárně encyklopedický a ne tak poutavý, ale později se děj rozjede a čte se jedním dechem. Výborně vymyšlené (ono totiž dle skutečnosti je jen úvod a samotný příběh už je fikce) a tak mám jedinou výtku, kdy není objasněno, jakou měl geniální zabiják únikovou cestu. Proto "jen" 95%, 11.2.2018.
Doslov Vladimíra Nálevky stojí za přečtení, přibližuje skutečné pozadí událostí.
I když filmová zpracování jsem viděla už mockrát, kniha se ke mně dostala až nedávno. Nezklamala, naopak. Skvěle napsaný román, kde si čtenář může užít balancování na hranici faktu a fikce. Paralelní sledování atentátníka a detektiva mi hodně připomínalo detektivky o Colombovi. V porovnání s dnešními knižními trillery působí některé vyhledávací metody až směšně. Dnes se všechno detektivové dozví za 5 vteřin z webu... Stojí za to si přečíst, jak vyšetřování probíhalo před pár desítkami let. Taky je svědectvím o tom, že atentátníci a útoky na nevinné existovali ve velkém i dříve, ne jen v dnešní zmatené době. Kniha je stejně dobrá, možná i lepší než filmy.
Bylo trochu nevýhodou číst příběh, jehož filmové zpracování jsem už vícekrát viděl (výborná verze z roku 1973 s Edwardem Foxem). První polovina knihy mě tolik nechytla, ale postupně napětí gradovalo k velkému finále. Nešlo neobdivovat promyšlenost a chladnokrevnou odhodlanost profesionálního atentátníka, stejně jako nasazení jeho policejních protivníků, díky kterému mu byli stále v patách.
Osobně mám o něco raději podobně laděné knihy od Davida Morrella, ale Den pro Šakala je také hodně dobrý román. 80%
Forsythova klasika, jeho první román, který jsem přečetl - a to téměř na posezení. Sledování paralelních linií chladnokrevného zabijáka, kterak profesionálně plánuje svůj smrtící útok, a souběžně s tím i vyšetřovatele, který se ho snaží vystopovat, člověka ke knize zcela přiková.
Strhující a brilantní politický thriller, přečetl jsem ho téměř na jeden zátah, od knihy jsem se nemohl odtrhnout...
První kniha, kterou jsem od Fredericka Forsytha četl a zároveň kniha, kterou to všechno začalo. Především obdiv k autorovi a jeho dalším románům, kdy i ten průměrný je v rámci žánru nadprůměrný. I já si dovolím doporučit věrné filmové zpracování s Edwardem Foxem v hlavní roli.
Čekal jsem hodně a o to víc jsem byl zklamaný. Docela nezáživné a utahané čtení, které místy připomínalo stať z wikipedie, jindy to zas bylo kolikrát hrozně pitomé - co dělal za kraviny ten týpek ... a převlek za kněze? Ty voe fakt nenápadný jak stometrové hov...
Senzační, znovu mi před očima šel film, ale nyní zvolna s informačními detaily o Alžírsku - francouzské kolonii, kam se uchylovali uprchlíci z Francie už v dobách napoleonských válek před Napoleonem. Zde staletí bohatli a nyní, kdy se měla stáhnout z Alžíru na povel generála de Gaulla francouzská legie, narostl odpor vůči generálovi, jeho likvidaci bylo vícekrát v pokusech zabráněno. V tomto díle od informačního zpravodaje - mistra v oboru, je cesta střelce Šakala dramaticky pestrá a jeho převleky jsou ukázkové.
Citace: "Při honbě na něj spolupracovalo i nechvalně známé korzické podsvětí. Prolézali doupata pasáků, prostitutek, zlodějů a kapsářů, s hrozbou, že ten kdo nebude spolupracovat upadne u svazu v nemilost."
Načteno, nemá chybu.
Má první přečtená kniha od mistra vypravěče! Přes své stáří příliš neztrácí na kouzlu. Asi i nejlíp zfilmovaná "Forsythovka" (mám na mysli tu Fr/GB verzi ze 70.let, nikoli tu ujetost s Willisem).
Zpočátku jsem to viděl tak za dobré tři hvězdy, ale s přibývajícími stránkami a gradací napětí se mé hodnocení zvyšovalo a na závěr je to plných a jasných pět hvězd.
Mistrně napsané. Člověkovi až bylo líto, že mu to nevyšlo. Tento román asi doporučí každý.
Zachtělo se mi ochutnávky tohoto žánru a jsem navýsost spokojená. Parádní kniha, hned jsem ji dala k přečtení manželovi a vysloužila si tím malé bezvýznamné plus :)
Když to člověk poprvé otevře a všimne si vlastně jen tři kapitol - anatomie spiknutí, anatomie stíhání a anatomie zabití, možná ho napadne, že má v ruce něco výjimečného. Po dočtení to už lze jen jistě konstatovat. Forsyth dosáhl dokonalého spojení politického thrilleru, kterým navíc zručně proplétá historická fakta tak, že je člověk hltá stejně napjatě, jako samotnou zápletku. A užívá si každý detail a řádek, i když od začátku ví, jak to skončí. Ale je kniha, která se nečte kvůli pointě, ale kvůli mistrovství Pana vypravěče.
Když ještě thrillery psali lidé, kteří vědí, že facka bolí a po zásahu kulkou se zpravidla umře...
Vypadá to jako geniální dílo, ale ono "stačí" mít dokonalý přehled o tom, o čem píšu, jasnou vizi co píšu a vystříhat se všeho, co je padlé na hlavu. Vzhledem k tomu, že většinu z uvedeného spisovatelé dnešních trháků postrádají, tím více díky za pana Forsytha.
zfilmováno Francie atentáty Charles de Gaulle, 1890–1970
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Začátek trochu nezáživný, málem jsem knihu odložila. Ale jsem ráda, že jsem to neudělala. Přiznám se, že jsem Šakalovi fandila.