Šaman

Šaman
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512078/bmid_saman-Ax9-512078.jpg 5 894 894

Dynastie Coleových série

Pokračovanie fascinujúceho príbehu! Šaman je druhou časťou megaúspešnej a očarujúcej trilógie kníh Liečiteľ – Šaman – Lekárka. Je to obdivuhodne vyrozprávaný príbeh o vidieckom lekárovi a mladej žene, ktorej zachránil život, o otcovskej láske k hluchému synovi, ktorý sa jedného dňa stane následníkom hrdej lekárskej tradície. Autor Noah Gordon opisuje život dvoch generácií na hranici rodiacej sa civilizácie, ako aj utrpenie na bojiskách občianskej vojny. Je to vzrušujúci obraz mladej Ameriky, mužov a žien, ktorí sa v nej usadili.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Motýľ

Shaman, 1992

Zuzu88
02.04.2014 5 z 5

Kniha se mi zdála zpočátku nezáživná,zdlouhavá,pasáže týkající se války příliš rozvláčné..Příběh však byl silný,poučný..Po dočtení jsem se začala vracet k již přečteným pasážím a zjistila jsem,že pro mě bude Šaman se svým poselstvím kniha,ke které se určitě ještě vrátím...

dulidu
29.03.2014 5 z 5

Proti Ranhojičovi je Šaman míň napínavý, ale určitě stojí za přečtení. I když některé popisné pasáže bych klidně přeskočila. Rozhodně je to poutavý příběh mužů - Šamana a jeho otce, kteří se nedají srazit na kolena nepřízní osudu a svázat konvencemi. Žijí podle svého svědomí.

danka13
16.03.2014 4 z 5

Škoda, že jsem jako první knihu četla Ranhojiče, líbil se mi více, ale kniha je čtivá a zajímavá.

macekd
03.03.2014 3 z 5

Přečteno... po první knize Ranhojič je Šaman poněkud slabší. Volné pokračování je opět čtivé, hodně popisné, ale Ranhojič byl dle mého svižnější, i zápletka byla víc napínavá.
Přesto všem doporučuji, stojí za to si tuto trilogii přečíst.

hankapimi
22.01.2014 4 z 5

Volné pokračování Ranhojiče o osudech lékařské rodiny Coleů, tentokrát zasazený zhruba do období občanské války Severu proti Jihu. Poutavý, krásný příběh o Robovi J.Cole,, který stanul mezi prvními osadníky na indiánských územích, konflikty mezi novými osadníky a původními Indiány, jejich každodenní život, hlad a vysídlování, problémy židovských osadníků a jejich tradice. Šaman, Robův hluchý syn si přeje kráčet v otcových stopách a být obyčejným lékařem pro obyčejné lidi. Držela jsem mu palce a obdivovala jsem Roba, jak pevně, trpělivě, neúnavně a s pokorou šel za svým cílem ! A také mě při čtení bavilo téměř detektivní pátrání po pachatelích zločinu, který se objasnil až po mnoha letech.. Velmi obohacující a poučná kniha, nádherný příběh, vřele doporučuji, spolu s Ranhojičem se k Šamanovi určitě zase vrátím !!!

Andy74
30.12.2013 4 z 5

Šamana jsem četla dlouho, ale stálo to za to. Popis pitvy v "polních podmínkách", barvitě vylíčené operace.... tak nějak jsem si to uměla představit, jako bych to viděla ve filmu :o) Kniha krásná a přitom smutná. Ale jsem za ni ráda. Měla jsem ji půjčenou, ale dodnes vzpomínám....

dulenka
27.10.2013 5 z 5

Číst Šamana je nádherný zážitek, spousta zajímavých informací, citlivě vykreslené charaktery..doporučuji a hned se chystám číst další knihy tohoto autora, protože jeho styl psaní mě nadchl. Díky*

zamiokula
28.09.2013 5 z 5

tato kniha mne před mnoha lety donutila přečíst i autorovy všechny ostatní .Ovšem nenazvala bych jí westernem,to myslím je dost zavádějící..především je to krásný a čtivý příběh,,u kterého se rozčilujete,i slzíte a naprosto vás charaktery jednotlivých postav. pohltí.přečetla jsem jí jedním dechem a nemohla se od ní odtrhnout.Dodnes se k ní občas vracím a pokaždé je to stejně příjemný čtenářský zážitek!kdo nezná tomu vřele doporučuju:čtěte!Zrovna tak Lékařku a skvělý Tribunál smrti!

Jarisko2
21.09.2013 5 z 5

Nádherná kniha.. Nebudu opakovat slova čtenářů, jež ji okomentovali přede mnou, jen si dovolím doporučit čtenářce "kattyV", aby si ji přečetla znovu a zkusila najít místo, kde byl starší Rob J. Cole "zavražděn" a kde mladší Rob J. Cole "mstí otcovu smrt". Bude to mít těžké, protože taková místa tam opravdu nejsou. Otec umírá, nakažen břišním tyfem, a to díky nešťastné shodě náhod. Přesto, že se mu podaří ve zdraví přežít nejen obč. válku, ale i každodenní pobyt mezi spoustou lidí, nemocných na vše možné, a to také díky jeho, ostatními vysmívané, pečlivosti v hygieně, nakonec ho smrt najde právě díky neznalosti hygieny u jiných..

Zdenekvdf
11.09.2013 5 z 5

Po Ranhojiči další skvělý román od tohoto spisovatele. Napsán velice čtivou formou o zajímavých osudech členů z rodu Coleů před, během a po občanské válce. Dobové reálie i historická data jsou poutavě a nenásilně zasazena do příběhu, že nebudou vadit ani čtenáři, pro kterého americká historie 19.století není zrovna ta pravá káva.

Michaela91
01.07.2013 5 z 5

Celá trilogie je naprosto úžasná. Zajímavý a poutavý příběh. Ale tahle kniha mě ze všech zaujala nejvíce. Moc dobře se čte.

stopař
03.05.2013 5 z 5

Nelze než vychutnat si nádherně napsaný příběh,výborně prokreslené postavy ....

hata21
11.04.2013 4 z 5

Opět skvělým srhujícím "gordonovským" způsobem napsána kniha. Též zajímavě popsána situace v Americe v období války Severu proti Jihu. Doporučuji přečíst!

kattyV
15.02.2013 5 z 5

Volné pokračování Ranhojiče - osudy dalších dvou lékařů z rodu Cole. Otec Rob prchá ze Skotska a usazuje se na americkém západě. Netrpí předsudky, a proto léčí stejně ochotně bílé osadníky i indiány. To mu způsobuje i problémy. Kdosi zavraždí jeho indiánskou asistentku a on nikdy nezjistí, kdo všechno se na jejím zabití podílel. I jeho smrt nakonec dostihne. Během epidemie se nakazí břišním tyfem a zemře.
Jeho syn Roby bojuje své vlastní boje - po onemocnění z dětství ohluchne a musí vybojovat řadu bitev než se mu podaří stát se lékařem, projít ve zdraví bojištěm občanské války, zachránit svého bratra a pomstít smrt. Nakonec pokračuje v otcově cestě - být "obyčejným" lékařem pro "obyčejné" lidi.

princesse
14.10.2012 5 z 5

Po letech jsem se k této knize vrátila a neudělala jsem chybu. Během pár dnů přečteno, neskutečně čtivá a výborně napsaná kniha. Doporučuji všem, krásné čtení, které rozhodně nezklame. Chystám se na Posledního žida.

rose
09.01.2012 5 z 5

Nádherný román nabitý dějem a krásnými postavami. Osudy skotského lékaře v Americe, osudy jeho rodiny, jeho hluchého syna Šamana... prolínání různých kultur od židovské až po indiánskou... krásné čtení.

čef
31.12.2011 5 z 5

Ano, skvělý román to jistě je, jenom bych poněkud hnidopišně opravil, nikoliv z doby dobývání Divokého západu, tento motiv není jistě rozhodující. Tato doba byla již také poněkud pryč, konaly se víceméně jen lokální drobné potyčky, vynecháme-li samozřejmě Little Big Horn atd., s celkově dávno již historicky poraženými Indiány, kteří již delší dobu nebyly schopni čelit trvalému přílivu bělochů. Tuto dobu Američani spíše nazývají průmyslovou revolucí a obdobím občanské války. Jinak je kniha velmi povzbudivá, podobně jako i v ostatních románech autora, dává čtenáři jasnou zprávu, že cílevědomé úsilí se musí dlouhodobě vyplatit.

kedalch
21.03.2011 5 z 5

Velmi volné pokračování Ranhojiče - stejně čtivé a napínavé. Skvělý román z dobývání Divokého Západu.