Samostatné dieťa alebo Ako sa stať lenivou matkou
Anna Bykova
„Táto kniha je pre ustarostené mamičky, ktoré neúnavne vychovávajú a všemožne podporujú rozvoj svojich múdrych, zvedavých a talentovaných detí. Tak prečo potom z ratolestí, čo prekvapujú svoje okolie schopnosťou čítať, písať a rozprávať po anglicky, neraz vyrastá taká infantilná mládež? Prečo si zabúdajú upratať hračky a postlať si posteľ, neveria vo vlastné sily a nevedia komunikovať s rovesníkmi? Kde leží hranica medzi rodičovskou bezstarostnosťou a hyperstarostlivosťou? Poďme spolu s autorkou knihy Annou Bykovovou, obľúbenou blogerkou, psychologičkou a mamou dvoch synov, hľadať zlatú strednú cestu!“ Jelena Girucká, šéfredaktorka časopisu Liza. Moje dieťa... celý text
Literatura světová Humor Rodina
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
Самостоятельный ребенок, или Как стать ленивой мамой, 2016
Knížka je plná dobrých rad a příkladů. Moc se mi líbila, až mě překvapilo, že je od ruské autorky. Pryč s předsudky.
Mam rok a pul stareho syna a knizka mi padla do oka pri navsteve knihovny.
Hlavne nazev me zaujal ????
Precetla jsem ji za 3 dny, jakoby autorka psala knizku me na miru. Ano, matka je na prvnim miste! Ne, zivot matky nekonci narozenim ditete. Tak to mam nastaveny. Partner to vidi odlisne....bohuzel...
Když jsem knihu četla, tak jsem měla občas oči na vrchu hlavy. Boha jeho, oni existují takoví rodiče?! Nejsem dokonalá máma, po pravdě mám v některých ohledech značné mezery, ale to je tou mojí horkou hlavou. Nicméně, koncept "líné mámy" se mi moc zamlouvá a do značné míry se s ním dokážu ztotožnit a jen ho doporučit. Je ale těžké v dnešní době být právě takovým rodičem, protože velká většina ostatních se na vás bude dívat skrz prsty a je jim úplně jedno, že by byli spokojenější a méně vystresovaní oni i jejich děti.:-)
Zaujalo mě, že autorkou je Ruska. Mám o této zemi asi dost zkreslené představy. Paní vypadá i celkem sympaticky a jsem ráda, že jsem od ní mohla načerpat inspiraci.
Kniha je víceméně v souladu s respektujícími principy ve výchově, hlavně s předáním odpovědnosti. Jen v jednom bodu se výrazně liší: nabádá k tzv. nevinným lžím, když od dítěte něco chcete a chcete ho pro to motivovat (nikoli vnitřně). Takové ty řeči o tom, že hračky chtějí spinkat na svých místech a podobně. To je například z hlediska konceptu Nevýchova manipulace a do zdravého vztahu s dítětem nepatří. A zatímco Nevýchova klade důraz na opečování pocitů rodiče i dítěte (typická otázka: co by ti pomohlo?), tato kniha se orientuje spíš na úspěch v samostatném řešení problémů (otázka: nějaký nápad?).
Kniha je čtivá, doplněna vtipnými ilustracemi. Koncept “líná máma” je mi hodně blízký a do jisté míry jí jsem. Některé příklady mě inspirovaly a zkouším je s různou mírou úspěchu. Doporučuji!