Saturnin
Zdeněk Jirotka
Saturnin vyšel poprvé v roce 1942. Doposud se dočkal 24 vydání v českém jazyce a jeho autor patří mezi národní klasiky české humoristické literatury. Román byl úspěšně převeden do filmové i televizní podoby a od dob svého vzniku se stále znovu objevuje také jako divadelní představení. V roce 2009 byl čtenáři zvolen nejpopulárnější knihou v anketě České televize „Kniha mého srdce“, v roce 2018 vyhrál prestižní cenu v soutěži Magnesia Litera v kategorii „Kniha století“. Vydání s originálními barevnými ilustracemi Adolfa Borna je dostupné také v překladech renomovaných zahraničních bohemistů: anglicky, španělsky, italsky, německy, francouzsky, rusky; letos vychází v polštině, v úzké spolupráci s wrocławským nakladatelstvím Afera (přeložil a doslov napsal L. Engelking), a ve slovenštině (Ľ. Feldek). Chystají se další překlady.... celý text
Kniha se mi líbila, pobavil jsem se. Zároveň se v knize vyskytovaly i myšlenky.
Citáty z knihy, které se mi líbily:
Odvaha je krásná věc, ale všechno se musí dělat s rozumem.
Prožíváme-li delší dobu idylu, přestaneme ji vnímat a osud by nám prokázal neocenitelnou službu, kdyby nás popadl za límec a vyhodil dočasně na mráz.
Ve skutečnosti prostý příběh, do kterého Jirotka vměstnal neuvěřitelné množství humoru a narážek. Nemít rád tuto knížku prostě není možné.
Must have, must read! Jen upozorňuji, nečíst na místech, kde musí být klid, já jsem se kolikrát smíchem neudržela :D Parádní kniha, 100% doporučuji!
Saturnin tady opravdu nic nejde dodat , tohle je srdcová záležitost . Tahle kniha plus ilustrace Adolfa Borna , dělají z téhle knihy knižní skvost. Plný počet hvězd.
Těšila jsem se jak se zasměji a neměla jsem se čemu smát. Škoda. Příběh byl takový nic neříkající.
Jsou knihy, na které musí být člověk vyladěn, musí se soustředit a jednoduše nemůže mít špatnou náladu. Saturnin k takovým knihám nepatří, protože ačkoliv zrovna nehýříte skvělou náladou, Zdeněk Jirotka vám to velmi rád a poměrně brzy pomůže změnit.
Suchý humor, který je protkán celou knihou, je absolutně nenásilný, nic není přehnané a prvoplánové, vše pasuje naprosto dokonale a vy se během chvíle přistihnete, jak se tupě usmíváte do knihy nebo se dokonce smějete nahlas a musíte trpět divné pohledy okolí. Kdo Saturnina četl, bude se s vševědoucím výrazem šklebit s vámi.
Způsob, jakým je kniha napsána, potěší oko nejednoho úchylného milovníka českého jazyka.
Nechápu, proč jsem si ji nepřečetla už dávno. Toto je, prosím pěkně, klenot české literatury.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Zbožnuji autorův humor a doma mám i pokračování Saturnin se vrací tak doufám, že bude stejně dobrá. Opravdu doporučuji.
Mám ráda vtipné věci. U Saturnina jsem se nasmála a ještě jsou tam skvěle popsány lidské povahy. Pan Jirotka byl prostě borec :-)
Jedna z mých neoblíbenějších knih. Četla jsem ji už tolikrát, že bych to snad ani nespočítala. Ráda se k ní znovu vracím.
Naprosto nepřekonatelný humor tuhle klasiku české literatury staví na první příčky oblíbenosti. Skvěle jsem se bavila.
přátelství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literatura
2008 | Saturnin |
1999 | Muž se psem |
1969 | Sedmilháři |
2000 | Pravidla se změnila |
1994 | Velká kniha sedmilhářů |
Příjemné a většinou zábavné čtení, z mého pohledu ale trochu přeceňované.