Saturnin

Saturnin
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138482/bmid_saturnin-138482.jpg 5 7659 7659

Humoristický román Zdeňka Jirotky s postavami vypravěče, nepředvídatelného sluhy Saturnina, tety Kateřiny, jejího syna Milouše, krásné slečny Barbory, strýce Františka, doktora Vlacha a vypravěčova dědečka. Jde o nejúspěšnější Jirotkův román, který značně vyniká nad ostatní autorova díla.

Kacenka551
22.10.2017

Asi jsem jediná, ale kniha mě velmi zklamala, je pravda, že tento žánr nemusím, ale nenalezla jsem v knize nic “wau”

ddkk
21.10.2017 5 z 5

Bezkonkurenční humor, pravda - inspirace Wodehousem je jistě patrná. Jenže - Saturnin je náš! Filosofická úvaha na téma "házení koblih" je nesmrtelná a nejen ta. Výborné filmové zpodobnění Saturnina Oldřichem Víznerem taktéž, stejně tak, jako všechny ostatní postavy. A když si k tomu uvědomíme, že Jirotka knížku napsal v roce 1942 (!), pak klobouk dolů...u mne plný počet :-)

Adelaide777
16.10.2017 5 z 5

Super knížka u které jsem se bavila od začátku do konce. Ráda se k ní ještě někdy vrátím.

emma24
14.10.2017 5 z 5

Saturnin si svého čtenáře vždy najde i když asi není pro každého.

archandelka
12.10.2017 4 z 5

Super oddechovka. Ovšem teta Kateřina je jednoznačně top.

lassse
12.10.2017 4 z 5

Velice příjemné počtení, které mě fakt pohladilo po duši.

Ruxandra
11.10.2017 5 z 5

To je tak, když se léta zarputile bráníte povinné četbě a pak zjistíte, jak hloupí jste byli :) Krásná kniha, rozhodně doporučuji přečtení všem.

Booky84
10.10.2017 5 z 5

Jedna z mých oblíbených knih. Teta Kateřina mi vždy zvedne náladu. :-)

loskatos
06.10.2017 5 z 5

Kniha, kterou jsem v životě přečetl asi nejvíckrát. Až mě štve, že ji znám v podstatě nazpaměť :-) Kdybych tak mohl utrpět selektivní amnezii na knihy, které jsem kdy četl, to by byla paráda.
Tak skvěle napsané postavy, to se vídá málokde. Bývají - jedna, dvě, čtyři hlavní, ale v této úžasné knížce jsou skvělé všechny.
Pro mě jedna z mála 5 hvězdičkových knih. Díky pane Jirotko!

jaro999
05.10.2017 4 z 5

Dobrý humoristický román. Přestože od jeho napsání již uběhla řada let, dovede pobavit a rozesmát. Líbil se mi i film a zpracování v Divadle ABC.

Nikkiproch
27.09.2017 5 z 5

Sobý hnusec... Prostě nesmrtelná klasika, která nikdy neomrzí. :-)

HaaHaa
25.09.2017 5 z 5

Srdcovka, která mi vždy zvedne náladu..

B-artX
23.09.2017 4 z 5

Popravdě já z toho zas tak unešenej nejsem. První třetina je skvělá, ale poté je děj nudný. Nic moc se tam neděje a celkově to prostě nefunguje.. Ale musím uznat, že to je napsané čtivě a mile. Kniha je spíš taková oddechovka..

Dabara
20.09.2017 4 z 5

Jazykem velmi bohatá legrace...

Jana283
20.09.2017 5 z 5

Tak se prý chystá pokračování a napíše (či už napsal) ho bývalý politik MUDr. Macek. Nevím, co si o tom myslet. Odvaha či drzost ? Uvidíme...

christiey14
14.09.2017 5 z 5

Jedna z mála knih u kterých jsem se smála nahlas. Perfektní!

Warty
03.09.2017 4 z 5

Velmi příjemné čtení plné humoru. Musím ale přiznat, že filmové zpracování se mi líbilo více. I tak ale kniha stojí za přečtení.

Petroff
30.08.2017 5 z 5

Krásný, dokonalý, český humor. Teta Kateřina a její pranostiky a přísloví, Milouš se svým chmýřím pod nosem, krásná slečna Barbora, vypravěč Jiří, doktor Vlach, bláznivý dědeček a ON - sluha všech sluhů! --- Když někdo chápe přísloví doslovně, může to vést k tragédii. Znám případ muže, kterého pětkrát přivezli do nemocnice zle potrhaného, neboť tvrdil, že pes, který štěká, nekouše. Kousali všichni.

gonegirl
28.08.2017 5 z 5

Se Saturninem jsem měla možnost setkat se už ve filmovém provedení, a dokonce i v Mahenově divadle v Brně. Zajímalo mě původní zpracování, a proto jsem sáhla po knize. Neudělala jsem chybu! Autor píše naprosto geniálně, jeho brilantní mysl, průpovídky a obraty jsou zkrátka kouzelné. Rozhodně stojí za přečtení.

Luciskaurb
24.08.2017 5 z 5

Nejoblíbenější z českých knih :)