Saturnin

Saturnin
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200444/bmid_saturnin-QHj-200444.jpg 5 7655 7655

Humoristický román Zdeňka Jirotky s postavami vypravěče, nepředvídatelného sluhy Saturnina, tety Kateřiny, jejího syna Milouše, krásné slečny Barbory, strýce Františka, doktora Vlacha a vypravěčova dědečka. Jde o nejúspěšnější Jirotkův román, který značně vyniká nad ostatní autorova díla.

Vendula897
25.01.2023 5 z 5

Momentálně , v době nemoci, si užívám ten pocit, že nic nemusíte, koukáte do blba a všichni vás obskakuji.... no všichni :-))) ...manžel z obyváku od fotbalu zavolá.... nechceš čaj....ale mého milovaného Saturnina mi přinesl i s tím hrníčkem čaje.... přemýšlím o nemoci..... oooooo.....dlououououohééééééé nemoci ( nechci se rouhat), jen se koulet v peřinách a číst si Saturnina, ..... to je přeci čtenářská delikatesa

anetaelly8412
19.01.2023 5 z 5

Saturnin je jedinečná kniha. Nikdy neomrzí a vždy zlepší náladu.

natalie0570
10.01.2023 5 z 5

Saturnin je jedna z mých oblíbených českých knih, která je hezky napsána a má zajímavý a vtipný příběh.

Kristulda
07.01.2023 5 z 5

Opravdu super knížka

dagmar5477
06.01.2023 5 z 5

Tohle je kniha knih, člověk ji může číst pořád dokola a neomrzí ho.

Máca216
04.01.2023 5 z 5

Miluju ten humor! Budu si ji muset zase po dlouhé době přečíst.

sabina5156
20.12.2022 4 z 5

Kniha je velice zábavná, asi nebude překvapením řeknu-li, že mou oblíbenou postavou se stal Saturnin...a po něm Milouš. Ale, knihu jsem četla dvakrát a přesto mohu říct jen kostru příběhu bez větších detailů. Pamatuji si, že jsem se u toho nasmála, to ano. Ale čemu, že by mě ten zářný vtip nějakým způsobem těšil do dneška, to určitě ne. Kniha je ale dobře napsaná, přečetla jsem ji hned. Jde z ní příjemné a útulné teplo a v budoucnu rozhodně nebudu mít problém se k ní vrátit. Humorem a laskavostí nabytá jednohubka, která neomrzí.

Sybelle
06.12.2022 4 z 5

Tato kniha je plná krásného humoru. Takového nenápadného, ale člověka pobaví. Seriál natočený podle knihy je z větší části věrnou kopií knihy. Ráda se k téhle klasice vracím. Postavy mají velmi rozdílné povahy a dohromady to funguje skvěle.

DenyCZ
05.12.2022 5 z 5

Kniha se čte jedním dechem, člověk se u ní dost nasměje. Kapitola o čekání u doktora, která popisuje nemocniční přístup, je až děsivě aktuální, některé věci se zjevně nemění.

Ristridin
02.12.2022 5 z 5

Místy zbytečně rozvleklý děj, ale četl se hezky, takže nelze ohodnotit jinak. Nestárnoucí klasika, která nevtíravým a milým humorem převyšuje například takovou dnešní Aristokratku.

johnny01
23.11.2022 4 z 5

Zábavná kniha s nečekanými událostmi a překvapujícím zvratem na konci. Místy mi však přišlo, že se děj v pomalejších pasážích trochu vlekl.

Lipshine
06.11.2022 5 z 5

Nejlepší kniha z povinné četby na gymplu a dodnes jedna z mých nejoblíbenějších. Přečtena celkem 4x a nikdy se neomrzí. Velmi dobře se čte, za mě taková oddychovka. Inteligentní humor, který ale nemusí sednout každému.

desert.fox
14.10.2022 5 z 5

Knížku čtu vždycky, když potřebuji rozveselit. Nebo když už na nic jiného nemám náladu. Nebo když si potřebuji opravdu odpočinout. Ideální obraz první republiky v lehce nadneseném podání - a veliké umění používat slova. A hromada smíchu, pochopitelně.

Filomena1961
19.09.2022 5 z 5

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána a v tom je ten vtip. Tím, že si najal vypravěč takového sluhu, jeho poklidný život se změnil a nastala v něm řada neuvěřitelných zvratů a zmatených událostí. Taktéž množství komických situací mezi jednotlivými postavami na dědečkově venkovském sídle mi pokaždé zvednou náladu. K tomu suchý a kritický anglický humor, co více si přát. Saturnin je prostě má srdeční záležitost. A když mám na duši splín - odstraní ho Saturnin, proto dávám plný počet hvězdiček a doporučuji.

6591
18.09.2022 2 z 5

Tak to byla hrůza, spolužák tuto knihu miluje a pořád o ní mluví tak jsem si řekla, že si ji vyberu, když jsem v jedne výzvě na ig měla číst nějaký humor román. Vůbec jsem se u toho nezasmála... bohužel. Plus to bylo napsáno divně a bolela z toho hlava už po pár stránkách

GeRaltzRiVie01
13.09.2022 3 z 5

Obtížnější čtení, ale pobavilo. Čekal jsem více eskapád Saturnina, takto mi připadala potrhlejší teta Kateřina.

lucygreen
10.09.2022 3 z 5

Kniha fajn, četla se mi trochu déle (možná zastaralejší čeština?). Byly vtipné části a pár kapitol, u kterých jsem se smála opravdu hodně. No nevím, jestli bych si přečetla znovu a k maturitní četbě jsou asi i jiné vhodné knihy s méně rozsáhlým dějem, ale myslím, že se dá i o Saturninovi dobře mluvit.

mozkit
28.08.2022 5 z 5

Taková už klasika. Kniha, audio kniha i film jsou skvelý.

alishek
16.08.2022 5 z 5

Naprosto geniální knížka, chytrý humor, Saturnin, kterého musíte prostě zbožňovat. K téhle knížce se ráda vrátím.

Daninka123
12.08.2022 3 z 5